Σελίδες

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Στα χνάρια των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας! Ο καθηγητής της Οξφόρδης Κ.Σαββόπουλος μας τα αποκαλύπτει

 Ένας αρχαιολογικός χώρος ξεχωριστής σημασίας για την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο είναι και πάλι από σήμερα προσβάσιμος στους επισκέπτες της Πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται για τη Νεκρόπολη του Σάτμπυ που είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος αρχαιολογικός χώρος της πόλης, τεκμήριο της ελληνικής παρουσίας στην Αλεξάνδρεια από τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια του Αλέξανδρου και των πρώτων Πτολεμαίων. Η χρήση του νεκροταφείου ξεκινά στα τέλη του 4ου αιώνα π.χ., δυο δεκαετίες περίπου από την ίδρυση της πόλης από το Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.χ.. Ο επισκέπτης αντικρύζει ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα ταφικών μνημείων  πού ανήκουν σε ´Ελληνες Αλεξανδρινούς ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων με καταγωγή από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Αττική, τη Μικρά Ασία, την Κρήτη και την ευρύτερη Μεσόγειο.

Η Νεκρόπολις, έκτασης 3.500 τμ., φιλοξενεί πλήθος ταφικών μνημείων τόσο στην επιφάνεια, όσο και υπογείως, όπου διαμορφώνονται εντυπωσιακά πολυθάλαμα οικοδομήματα, λαξευμένα στον φυσικό βράχο. Ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος αντλεί έμπνευση από την ελληνική οικιστική και ναϊκή αρχιτεκτονική, σε ιωνικό και δωρικό ρυθμό, ενώ προφανείς είναι οι κοινές αναφορές με τάφους της Μακεδονίας. Στους θαλάμους συναντούμε ταφικές θήκες (loculi). Οι θήκες σφραγίζονταν με πλάκες που έφεραν ζωγραφιστές απομιμήσεις θυρωμάτων, πάνω στα οποία αναγράφονταν τα ονόματα των νεκρών ή αποχαιρετισμοί των οικογενειών τους.  Μάλιστα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι νεκροί τοποθετούνται σε υπερμεγέθεις λίθινες σαρκοφάγους με μορφή κλίνης συμποσίου, ως ένδειξη υψηλού κοινωνικού επιπέδου.

Η Νεκρόπολη του Σάτμπυ έδωσε έναν πραγματικό θησαυρό ευρημάτων και κτερισμάτων, άθικτες υδρίες τύπου hadra (τεφροδόχοι), πληθώρα έργων μικρογλυπτικής, χάλκινα στέμματα, νομίσματα και μεγάλη ποικιλία κεραμεικής.

Η περιοχή ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον τότε διευθυντή του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου και Γενικό Γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας Evaristo Breccia. Οι ανασκαφές εμποδίστηκαν από τα νερά που υπήρχαν στο συγκρότημα, λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα, καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα για την συνέχιση των εργασιών. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο αρχαιολογικός χώρος ήταν μερικώς επισκέψιμος, αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και έγινε απρόσιτος.

Με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρίας της Αλεξάνδρειας και την πολύτιμη συμμετοχή του Ινστιτούτου Κύπρου (ψηφιακή τεκμηρίωση), του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ στον ερευνητικό τομέα) και την χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Κύπρος), ο αρχαιολογικός χώρος απέκτησε και πάλι την τιμή και την προσοχή που του αξίζει.

Το Militaire.gr  βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και μίλησε με έναν από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους για την  αναστήλωση της Νεκρόπολης του Σάτμπυ, τον δόκτωρα της Σχολής Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης Κυριάκο Σαββόπουλο. Συνομιλεί μαζί του η Σαββούλα Λιατσου 


Πηγη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου