Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Σκόπια: Τα μικρά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην Ελλάδα μας λένε ‘Ψευδο-Μακεδονία’

 


Σε αντίθεση με τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν στο επίκεντρο σχεδόν όλων των αρχηγών των κομμάτων, η οποία εξασφάλισε τότε θέση στη Βουλή και θέμα αμοιβαίας αντιπαράθεσης, τώρα, στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα μικρά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα αναφέρθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφει η mkd των Σκοπίων.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου MIA από την Αθήνα, Την Πέμπτη στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση οι αρχηγοί όλων των κομμάτων που εξασφάλισαν θέση στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου προέβησαν σε ομιλίες για τις θέσεις των κομμάτων τους.

Τα κόμματα Σπαρτιάτες και Νίκη μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή και μαζί με την Ελληνική Λύση δηλώνουν πατριωτικά δεξιά κόμματα, αλλά μερικά από αυτά έχουν ριζοσπαστικές θέσεις όχι μόνο σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία και την εξωτερική πολιτική, αλλά και σε καθημερινά κοινωνικά θέματα.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε διερευνητική επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της Νίκης είπε ότι η Συμφωνία ανήκει στον κάδο των σκουπιδιών και ο πρόεδρος των Σπαρτιατών έκανε λόγο για «ξεπούλημα της Μακεδονίας».

Την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή μίλησαν οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων που εντάσσονται στη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση και για ορισμένους από τους προέδρους αυτή ήταν η πρώτη τους ομιλία.

Η Ελληνική Λύση λέει για «Βόρεια Ψευδο-Μακεδονία»

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, πρώην βουλευτή του υπερεθνικιστικού ΛΑΟΣ, εξασφάλισε θέση στη Βουλή για δεύτερη φορά στις εκλογές πριν από δύο εβδομάδες με 4,44 τοις εκατό των ψήφων και 12 έδρες.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε αρκετές φορές στη χώρα μας αποκαλώντας την «Βόρεια ψευδο-Μακεδονία» και μαζί με τους βουλευτές του κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση πέντε ανακριτικών επιτροπών εκ των οποίων η μία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ειδικότερα, ζητά τη σύσταση επιτροπής «για τη διερεύνηση των λόγων, προϋποθέσεων και διαδικασιών υπό τις οποίες υπογράφηκε και κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζοντας ποινικές ευθύνες και θεμελιώνοντας λόγους αυτόματης ακυρότητας, καθώς και λόγους καταγγελίας της ανωτέρω αναφερθείσας συμφωνίας».

Οι Σπαρτιάτες

Ανάλογη στάση έχουν και οι Σπαρτιάτες, δεδομένου ότι βουλευτής του κόμματος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσουν σχέδιο νόμου «για την de facto ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».  

Με 4,63 τοις εκατό και 12 βουλευτές, οι Σπαρτιάτες είναι η πέμπτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και αποτέλεσαν (δυσάρεστη) έκπληξη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεδομένου ότι έλαβαν την ανοιχτή και δημόσια υποστήριξη του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Κασιδιάρης, αφού δεν πήρε το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για να συμμετάσχει στις εκλογές με το κόμμα του, από τις φυλακές όπου εκτίει την ποινή του, κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Σπαρτιάτες.

Μετά τις εκλογές, ο αρχηγός του κόμματος Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε δημόσια τον Κασιδιάρη για την υποστήριξή του, αλλά τώρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή αρνούμενος ότι ήταν «προέκταση άλλου κόμματος» και έσπευσε να εξηγήσει ότι ήταν «διαμετρικά αντίθετοι με τον ναζισμό και φασισμό» και απλώς ακολουθούν «τις διδασκαλίες των Ελλήνων προφητών και αγωνιστών στο πνεύμα του ελληνικού εθνικισμού».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «ξεπούλημα της Μακεδονίας» με την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Νίκη

Με 3,69 τοις εκατό των ψήφων και δέκα βουλευτές, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη είναι το έβδομο και προτελευταίο κόμμα της Βουλής των Ελλήνων, που δεν έχει διαφορετικές θέσεις από την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες, όχι μόνο σε σχέση με τη χώρα μας, αλλά και ορισμένα άλλα θέματα. 

Ο αρχηγός του κόμματος Δημήτρης Νάτσιος είπε στην ομιλία του ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών υπέστη εκατοντάδες παραβιάσεις από τα Σκόπια και η Κυβέρνηση δεν ερεύνησε ποτέ τις κατηγορίες για χρηματοδότηση πολλών από αυτούς που ψήφισαν υπέρ στα κοινοβούλια των δύο χωρών». 

Ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί, όπως είπε, τα ψέματα που είπε προεκλογικά «όταν υποσχέθηκε να ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟική ένταξη των Σκοπίων με το κλεμμένο όνομα και μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έκανε και κάνει το ακριβώς αντίθετο».

«Για την Νίκη, αυτό το συμβόλαιο πρέπει να καταλήξει εκεί που ανήκει, δηλαδή στον κάδο απορριμμάτων», είπε ο Νατσιός.

Οι θέσεις αυτές των τριών συγκεκριμένων ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων ήταν γνωστές τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. 

Τι είπε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης κατά την πρώτη ενημέρωση με δημοσιογράφους για το ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά 20 χρόνια μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης και σε σχέση με τη Μακεδονία, θεωρώντας ότι στη Βουλή υπάρχουν κόμματα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, μόνο τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο στην προηγούμενη όσο και σε αυτή τη θητεία, νομίζω ότι υπερασπίστηκε τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προστάτευσε τη χώρα, την έκανε εξωτερικά ισχυρότερη και θα συνεχίσει να το κάνει, για να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέροντα, χωρίς την παραμικρή παραχώρηση σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Μαρινάκης – καταλήγει το δημοσίευμα των Σκοπίων.


Πηγη:

Echedoros.blog - Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου