Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Οργή στην Τουρκία: «Βλάπτονται οι σχέσεις μας με τη Γερμανία - με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων»



Το ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Η κάτω Βουλή της Γερμανίας, του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ενέκρινε την πρόταση  για τον χαρακτηρισμό των γεγονότων του 1915 ως ‘γενοκτονία’, γράφει τουρκική εφημερίδα.

Είναι μια απόφαση που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι ένα ‘τέστ’ των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε μια ευαίσθητη στιγμή.
Μετά την απόφαση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti), Γιασίν Ακτάι, δήλωσε ότι η απόφαση έχει καταστρέψει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών.
Το AK Parti,  σχεδιάζει να υποβάλει στο τουρκικό κοινοβούλιο μια δήλωση για ψηφοφορία.
Η κίνηση ήταν σχεδόν ομόφωνη από τους Γερμανούς βουλευτές,  υπήρξε μόνο μία ψήφος κατά και μία αποχή.
Η καταψήφιση φέρεται να έγινε από ένα βουλευτής του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, της ‘χριστιανοδημοκρατικής ένωσης’  (CDU).
Το ψήφισμα εγκρίθηκε την Πέμπτη με την υποστήριξη όλων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.
Η Μέρκελ, ο αναπληρωτής Καγκελάριος και  πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού  Κόμματος Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ –Βάλτερ Στάινμαγιερ, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.
Ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αυτήν την εβδομάδα η χώρα του δεν θα συζητήσει καμία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον περιορισμό της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη,  εξαιτίας της κίνησης αυτής,  και τόνισε ότι η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο ήταν «πραγματικά, μια δοκιμασία για τη φιλία των δύο χωρών».
Η ένσταση αφορούσε, επίσης, το ρόλο στα γεγονότα του 1915  της Γερμανικής Αυτοκρατορίας , που ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Βουλευτές σε ομιλίες τους,  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησαν, επίσης, από το κοινοβούλιο να αντιμετωπίσει τις σφαγές των περίπου 100 χιλιάδων Χερέρο και 10 χιλιάδων Νάμα, κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Ναμίμπια,  που αναφέρονται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, όπως γράφει η Sabah.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: