Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σερβία θέλει την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και καλές σχέσεις με τη Ρωσία


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε διάλεξη στο ‘EastWest Institute’ στη Νέα Υόρκη που είχε θέμα «Η Σερβία ως βασικός εταίρος της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής».

Επεσήμανε ότι η Σερβία συνομιλεί και με τους τρεις ισορροπημένα, αλλά η εξισορρόπηση δεν είναι ο σκοπός, βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά, επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
«Καταφέραμε να αυξήσουμε το εμπόριο  και  την ανταλλαγή απόψεων με τη Ρωσία, αλλά, ιδιαιτέρως, με τις χώρες της περιοχής. Βελτιώσαμε πάρα πολύ τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε να ρίξουμε ακόμη πιο πολλά τείχη, λόγω των προκαταλήψεων της ιστορίας μας», δήλωσε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σερβίας, την οποία επικαλείται το beta.rs.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάμερον Μάντερ, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση στη διάλεξη χθες το βράδυ στο ‘East West Institute’ είπε ότι  η Σερβία αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Ο Βούτσιτς στην ομιλία του τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά σταθερή και αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα.
«Οι καιροί είναι δύσκολοι. Έχουμε καθορίσει τη θέση μας με έναν εύρωστο τρόπο, και  η κατάσταση στην περιοχή είναι σε εμάς πολύ οικεία. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κρατήσει η ειρήνη στην περιοχή και δεν υπάρχει πολιτικό τίμημα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα», είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.
Δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για τις προόδους που έχει σημειώσει η Σερβία, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.
«Κατά τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τρία τοις εκατό, και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πάμε ακόμη καλύτερα, ίσως και 3,5 τοις εκατό, το οποίο εγγυάται  η πραγματική πρόοδος της οικονομίας μας», είπε ο Βούτσιτς.
Καταλήγοντας είπε: «Για όλους μας  το καλύτερο είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».
Η ομιλία έγινε με την ευκαιρία της συμμετοχής του Σέρβου πρωθυπουργού  στην 71η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: