Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Η Άγκυρα έχει βυθιστεί σε αυτοκρατορικά όνειρα



Του Γκεόργκι Μάρκοφ*  

Η νέα δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης θα αναζωπυρώσει την παλιά ιστορική έχθρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Οι ισχυρισμοί του  εγκυμονούν κινδύνους (εκτός από την Ελλάδα) και στη Βουλγαρία.
Οι δηλώσεις του που έγιναν στην Άγκυρα ότι «η Λωζάνη παρέδωσε στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου», είναι μια απειλητική κραυγή που μπορεί να ακουστεί μέχρι τις ακτές μας.



Τα λόγια του δεν μπορούν να προσπεραστούν χωρίς προσοχή.
Η Συνθήκη Ειρήνης  της Λωζάννης στις 24 Ιουλίου του 1923 έληξε τον ελληνο-τουρκικό πόλεμο και αναθεώρησε τη Συνθήκη των Σεβρών. Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία αποτελεί μέρος του συστήματος των Βερσαλλιών, υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 1920 και έδωσε στην Ελλάδα την Ανατολική Θράκη και το Βιλαέτι της Σμύρνης.
Αλλά, στη Μικρά Ασία οργανώθηκε εθνικό απελευθερωτικό κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, που αργότερα ονομάστηκε Ατατούρκ. Όταν  ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε και ρίχτηκε στη θάλασσα, ως συνέχεια ήρθε η ειρηνευτική διάσκεψη της Λωζάννης. Συνεχίστηκε επί ένα χρόνο, από το φθινόπωρο του 1922 έως τον Ιούλιο του 1923 και με τη συνθήκη  ειρήνης της Λωζάννης καθιερώθηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, εισήλθε η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια και έδωσε απάντηση στο αιώνιο ζήτημα της Ανατολής.
Στην Τουρκία δόθηκαν τα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στα Δαρδανέλια και τα άλλα δόθηκαν στην Ελλάδα.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ειδικά μετά την κατάληψη από τον τουρκικό στρατό το βόρειο τμήμα της νήσου της Κύπρου το 1974. Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχει έρθει επανειλημμένα στα πρόθυρα πολέμου.
Χάρη στην επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών τα δύο μέρη ήρθαν  σε όρους συμφιλίωσης.
Δυστυχώς στην Τουρκία έχει ανέλθει στην εξουσία ένα νέο-οθωμανικό ισλαμικό  καθεστώς.
Ενώ ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι ένα  σύγχρονο, νέο κράτος και δεν έχει τίποτε να κάνει με τα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σήμερα ο Ερντογάν και ο συγγραφέας του νέο-Οθωμανισμού – Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ομιλούν για γεωπολιτική  ιστορική κληρονομιά, τόσο στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και ακόμη και την Κεντρική Ασία. Το άνοιγμα είναι μεγάλο. Δεν αποτελεί έκπληξη, που έχει απλωθεί προς το παρόν στη Συρία.
Ο πόλεμος στη Συρία εξαπολύθηκε από την Άγκυρα, επειδή πιστεύει ότι η περιοχή αυτή, όπως τα Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία και ο Καύκασος είναι ιστορική της κληρονομιά. Αυτό είναι ένα μόνο μέρος αυτών των ισχυρισμών του Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει προς τα στρατηγικά νησιά του Αιγαίου.
Οι επικίνδυνοι ισχυρισμοί του Ερντογάν θέτουν  σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και εμάς τους Βουλγάρους. Ο Νταβούτογλου έχει σκιαγραφήσει  ένα ισλαμικό τόξο, όπως λέγεται στα Βαλκάνια. Αυτό είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη- Αλβανία- Σκόπια- Ροδόπη- Δυτική Θράκη-Ανατολική Θράκη.
Ο Ερντογάν ανέβασε αυτό το τόξο μέχρι την κεντρική Βουλγαρία.
Ο κίνδυνος ενισχύεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας (Βουλγαρία) υπάρχει μια Πέμπτη Φάλαγγα στο πρόσωπο των δύο (τουρκικών)  κομμάτων. Δεν κρύβουν ότι αποτελούν παρακλάδι του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP.
Αυτή είναι μια πραγματική απειλή, επειδή η Άγκυρα έχει βυθιστεί ολοένα και περισσότερο σε  αυτοκρατορικά όνειρα. Και δεν υπάρχει τίποτε ουσιώδες ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχοι του ΝΑΤΟ από το 1952, αλλά συνεχώς σιγοκαίει μια ενδεχόμενη σύγκρουση- ειδικά για το θέμα της Κύπρου.
Έτσι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά με αυτήν την μεταναστευτική εισβολή.
Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν έχει ως ομήρους όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά  και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το έχει δηλώσει «ή θα κάνετε αυτό που λέω ή θα αφήσω άλλο ένα εκατομμύριο μετανάστες» και αυτό αποτελεί μέρος μιας αυτοκρατορικής πολιτικής.
 Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου πρέπει να γίνει στα Βαλκάνια οικονομική, πολιτική, θρησκευτική, πολιτιστική προπαγάνδα. Η τουρκική προπαγάνδα στη Βουλγαρία είναι πολύ ισχυρή. Αρκεί να κοιτάξουμε τις εκπομπές της τηλεόρασης με τις τουρκικές σαπουνόπερες  που δίνουν το τουρκικό στίγμα στο βουλγαρικό λαό.
Προπαγάνδα ασκείται ακόμη από τον Μουφτή, και εκτός από την θρησκευτική προπαγάνδα γίνεται και προπαγάνδα στα σχολεία με την αποστολή σταλμένων στα σχολεία.
Πιστεύω ότι οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοιες δηλώσεις όπως αυτή του Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης.
* Ο  Γκεόργκι Μάρκοφ   είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών
Πηγή: Βουλγαρικό Πρακτορείο BGNES, http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: