Σελίδες

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Βούλγαρος Μητροπολίτης: Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζεται η «Μακεδονική Εκκλησία» ως Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας



Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζουμε τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (MOC)» ως Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. 

Αυτό ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Λοβχανίου Γαβριήλ στην Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει τη MOC ως κανονική.

 

«Πολύ κακή απόφαση»

«Αν δοθεί η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας στη MOC, θα είναι πολύ κακό για εμάς. Θα μας στερούσε ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας και της νομικής μας προσωπικότητας», επέμεινε ο επίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ διευκρίνισε ότι η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΒΟΚ) δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

«Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να μεταφραστεί με μεγάλη ακρίβεια για να ξέρουμε τι έχει ειπωθεί, αλλά είναι σαφές ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκαθιστά την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας, τον κλήρο και τον λαό, δηλαδή αναγνωρίζει την κανονική ιδιότητα της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας». Η ίδια η απόφαση δεν προσδιορίζει το όνομά της, αλλά αναφέρεται ως Εκκλησία της Αχρίδας», σχολίασε.


«Διάδοχος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας είναι η Βουλγαρική Εκκλησία»...

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε για τη Βουλγαρία αν το όνομα της MOC ήταν η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, ο Γαβριήλ απάντησε ότι αυτό σήμαινε για την Βουλγαρική Εκκλησία, ότι στην πραγματικότητα θα υποτεθεί ότι ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας δεν είναι η Βουλγαρική Εκκλησία, αλλά η «Μακεδονική Εκκλησία», που στερείται οποιουδήποτε κανονικού νόμου και ιστορικής βάσης, καθώς διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας ήταν η Βουλγαρική Εκκλησία μέχρι τώρα. 


Ο Γαβριήλ επεσήμανε ότι αυτό θα στερούσε από τη Βουλγαρία την εκκλησιαστική της ιστορία.

Ερωτηθείς εάν η Βουλγαρία θα μπορούσε να αντιδράσει και τι θα σήμαινε αυτό, ο Γαβριήλ τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να αντιδράσει γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια και στερεί από τη Βουλγαρία «την ιστορική κληρονομιά».

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι κανόνες εάν η Βουλγαρική Εκκλησία διαφωνεί, ο Γαβριήλ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά «πρέπει να πούμε αυτό που είναι αλήθεια και να μας ακούσουν, όχι να στερήσουμε τη νομική μας προσωπικότητα».

Επέμεινε να αντιδράσει όχι μόνο η εκκλησία, αλλά ολόκληρη η βουλγαρική κοινωνία, γιατί αυτό το θέμα επηρεάζει ολόκληρο τον βουλγαρικό λαό και την ιστορία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρική Εκκλησία δεν μπορούσε να γίνει η μητρική εκκλησία της «Μακεδονικής», επειδή το καταστατικό της ανέφερε ότι ήταν ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και αυτό θα σήμαινε ότι η «Μακεδονική Εκκλησία» είναι η μητέρα εκκλησία της Βουλγαρικής. 

Επίσης, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε δικαίωμα να ανατρέψει το σχίσμα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», καθώς μόνο η μητέρα εκκλησία είχε δικαίωμα να το κάνει και από το 1920 είναι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου