Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σκόπια και Βουλγαρία θα γιορτάσουν μαζί τον Άγιο Κλήμη

Υπό την αιγίδα της UNESCO θα σηματοδοτηθούν,  τα 1100 χρόνια από το θάνατο του Κλήμεντου της Οχρίδας.
Ιανουάριος 21, 2015.
Το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων- FYROM και η Βουλγαρία διαπραγματεύονται για τον κοινό εορτασμό των 1100 χρόνων από το θάνατο του Κλήμεντος και αυτό προβλέπεται να γίνει υπό την αιγίδα της UNESCO.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ούτρινσκι’ αυτό ανακοίνωσε στη Σόφια ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Στέφεν Βοντενιτσάροφ.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Βοντενιτσάροφ θα επισκεφθεί τα Σκόπια για μια συνάντηση με τον ομόλογό του των Σκοπίων,  Μανουέλ Βλάντο Καμπόφσκι, ώστε να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας.
Η εθνική επιτροπή της UNESCO στη Βουλγαρία, απέστειλε επιστολή στο Παρίσι- όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών- και προτείνει το 2016 να καθορισθεί ως ‘Έτος του Κλήμεντου της Αχρίδας’.
Ο Βοντενιτσάροφ δήλωσε ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και οι αρχές των Σκοπίων, έχουν αποστείλει μια τέτοια επιστολή προς την UNESCO, που προτείνουν την κοινή γιορτή με τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται και από την Ιταλία, όπου για διάφορους λόγους «υπάρχει σλαβική φιλολογική άνθιση», όπως σημειώνει η εφημερίδα και επειδή ο τάφος του Κλήμεντου βρίσκεται στη Ρώμη.
Μάλιστα στην πρωτοβουλία αυτή έχουν προσχωρήσει και την υποστηρίζουν και άλλες σλαβικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ρωσία.
Την Άνοιξη η Επιτροπή Πολιτισμού της UNESCO θα εξετάσει τις προτάσεις και θα αποφασίσει αν το 2016 χαρακτηρισθεί ως ‘Έτος  του Κλήμεντου της Αχρίδας’, υπό την αιγίδα του.
Σε μια θετική απόφαση  χαρακτηρισμού του 2016 ως έτος Κλήμεντου, θα καταγραφεί ως έτος του Πανεπιστημίου και θα περιγράφεται ο Κλήμης ως ένας μεσαιωνικός συγγραφέας και κληρικός, αλλά όχι, ως άγιος.
Ο λόγος που η UNESCO θα φέρει τον εορτασμό υπό την αιγίδα της, είναι κυρίως γιατί αποτελεί μια καλή ιδέα για τη σύνδεση των δύο χωρών  και των δύο λαών, της Βουλγαρίας και της FYROM, που τα τελευταία χρόνια έχουν οι σχέσεις τους ψυχρανθεί, λόγω πολιτικών και ιστορικών ζητημάτων.
Ο Κλήμης ήταν ένας από τους μαθητές του Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο οποίος τους ακολούθησε στην ιεραποστολή τους στη Μοραβία. Μετά το θάνατο του Μεθοδίου, ήρθε στην Οχρίδα που βρίσκονταν υπό τη βουλγαρική ηγεμονία και δημιούργησε το 886 τη Φιλοσοφική Σχολή της Αχρίδας, έχοντας περίπου 3.500 μαθητές. Πέθανε το 916. Από τους Βουλγάρους και τους Σλάβους των Σκοπίων θεωρείται  ως ένα βασικό στοιχείο της μεσαιωνικής τους ιστορίας. Το κρατικό πανεπιστήμιο στη Σόφια φέρει το όνομά του καθώς και το Πανεπιστήμιο στο Μοναστήρι του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: