Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΠΡΙΑΚΟ Toυρκική νίκη: Η ΤΟΤΑL φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ...

Η Τουρκία πέτυχε τον στρατηγικό της στόχο με τους πρόσφατους "τσαμπουκάδες" στην κυπριακή ΑΟΖ που ήταν να εκφοβίσει και να εκδιώξει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αφού η ΤΟΤΑL αποφάσισε να εγκαταλέιψει την μελλοντική εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11»!
Εγκαταλείπει δηλαδή τις προσπάθειές της μετά από εκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη ξοδέψει, χωρίς να προχωρήσει στις δύο επόμενες γεωτρήσεις που ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει, πληρώνοντας έτσι και ρήτρα στην κυπριακή κυβέρνηση.
Όλα αυτά αποφασίσθηκαν μετά την περιφορά επί δύο μήνες του Barbaros και τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και διαβλέποντας ότι η επίσημη και αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η αδελφή χώρα Ελλάδα δεν είναι ικανές να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε ότι νομίμως τους ανήκει.
Φυσικά και η τεχνητή μείωση των τιμών του πετρελαίου έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα τώρα τα θαλάσσια κοιτάσματα σ εμεγάλο βάθος να έιναι ασύμφορα. Αυτό όμως δνε θα συνεχιστεί για πάντα, πολλοί αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι οτ πετρέλαιο θα ανέβει καποια στιγμή απότομα και μάλιστα με "καπέλο" για να βγει η "χασούρα" των εταιρειών.
Η γαλλική εταιρεία  TOTAL αποσύρει το ενδιαφέρoν της από την κυπριακή ΑΟΖ, ένα  γεγονός που είναι απότοκο μιας συνδυασμένης κατάστασης. Της τουρκικής προκλητικότητας, και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο Κύπριος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, εμφανίσθηκε απογοητευμένος από την απόσυρση του ενδιαφέροντος της γαλλικής εταιρείας , που προμηνύει «αναταράξεις» στην περιοχή.  Παρά τις επίμονες  προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για παραμονή στην ΑΟΖ μέσω διακανονισμού με την γαλλικών συμφερόντων εταιρεία, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, τονίζει το κυπριακό δημοσίευμα.
Τις αποφάσεις της για να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της για έρευνα και εκμετάλλευση στα τεμάχια «10» και «11» της Κυπριακής ΑΟΖ έχει ανακοινώσει εμμέσως πλην σαφώς στην κυπριακή κυβέρνηση ο Γαλλικός κολοσσός TOTAL, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες ενημερώνει σε τεχνικό επίπεδο, ότι δεν βρίσκει «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές».
Δηλαδή ότι μετά από τις εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και άλλων επιστημονικών δεδομένων, δεν εντόπισε εμπορικά συμφέροντα υπό τις παρούσες συνθήκες πιθανά κοιτάσματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η TOTAL έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση επίσημα μέχρι στιγμής ότι μεταξύ άλλων μελετά και αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι ουσιαστικά στην έδρα της εταιρείας οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Κυβερνητική πηγή, διευκρίνισε στον «Φ» ότι η TOTAL ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι «κοιτάζει σε αυτό το στάδιο τις επιλογές της και δεν έχει λάβει τελεσίδικες αποφάσεις», αλλά παράλληλα ενημέρωσε ουσιαστικά ότι είναι οριστικό το ότι «δεν βρίσκουν γεωτρήσιμες δομές».
Οπότε η TOTAL, προτιμά να χάσει περίπου 70 – 80 εκατ. ευρώ που επένδυσε μέχρι στιγμής για τα τεμάχια «10» και «11», παρά να επενδύσει ακόμα 250-300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί – από μία σε κάθε τεμάχιο.
Συγκεκριμένα, η TOTAL, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ο «Φ», έχει δώσει αρχικά στο πλαίσιο της τελικής κατάληξης του Β Γύρου Αδειοδότησης, 48 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11».
Επιπρόσθετα, έχει καταθέσει μετέπειτα, το 2013, εγγυητικές ύψους 10% για το εκτιμώμενο κόστος των απαιτούμενων δύο γεωτρήσεων που δεσμεύτηκε με βάση τη συμφωνία της με τη Δημοκρατία να πραγματοποιήσει, δηλαδή περίπου ακόμα 25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα ευρήματα από τις γεωλογικές δομές στα δύο τεμάχια, δεν είναι αισιόδοξα για την TOTAL, δηλαδή δεν βρίσκουν αξιόλογα κοιτάσματα, κάτι για το οποίο υπήρχαν έντονες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, σε επιστημονικό επίπεδο είχε εξηγηθεί, ότι η γεωλογική διαμόρφωση νότια της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη, είναι πολύ διαφορετική από τη γεωλογική διαμόρφωση ανατολικά της οροσειράς, προφανώς λόγω των συνθηκών διαμόρφωσης τους, των ροών των μεγάλων ποταμών κ.τ.λ πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
Η ίδια κυβερνητική πηγή κληθείσα από τον «Φ» να σχολιάσει το ενδεχόμενο η πιθανότατη αποχώρηση της TOTAL να οφείλεται σε τουρκικές πιέσεις ή πολιτικούς λόγους, υπέδειξε ότι τόσο στις αρχές του 2013 που η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τη συμφωνία για τις γεωτρήσεις, όσο και πριν το τέλος του 2013, που η TOTAL υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τερματικό υγροποίησης, οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις ήταν επίσης έντονες, όμως η εταιρεία προχώρησε στις υπογραφές με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η TOTAL είχε κάνει αναφορές για αναζήτηση πετρελαίου στα δύο τεμάχια, κάτι που λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου έχει γίνει τώρα διεθνώς όχι και τόσο συμφέρουσα υπόθεση.
Πρόσθετα, οι διεθνείς κολοσσοί, έχουν το τελευταίο διάστημα –λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου και σε κάποιο βαθμό αντίστοιχα και του φυσικού αερίου– προχωρήσει σε πρωτοφανείς περιορισμούς δαπανών και ακύρωση τεράστιων επενδυτικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Qatar Petroleum και Royal Dutch Shell ακύρωσαν το επενδυτικό πρόγραμμα «Al Karaana» με επενδύσεις 6,4 δισ. δολαρίων στο Κατάρ και η Chevron επενδύσεις 630 εκατ. δολαρίων, ενώ BP και Halliburton, ανακοίνωσαν απολύσεις προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικές αναφορές σε εξειδικευμένα διεθνή έντυπα, που αναφέρουν ότι λόγω της ακύρωσης ή αναβολής γεωτρητικών δραστηριοτήτων παγκόσμια, οι τιμές διάθεσης γεωτρητικών πλατφορμών για μεγάλα βάθη, μειώθηκαν από 500.000 σε 300.000 ημερησίως.
Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε  συνολικά την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης ,ενώ δήλωσε ότι έχουν εξανεμιστεί με το χειρότερο τρόπο οι προσδοκίες των τελευταίων χρόνων.
Σημείωσε επίσης ότι ήταν γνωστό ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη γεωλογικά, ενώ δεν βοηθά και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.
Όλα  αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες, όταν μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς , επενδύει σε ένα τέτοιο σχέδιο, γνωρίζει όλες τις «λεπτομέρειες».  Αλλού είναι το ζήτημα , και αυτό βρίσκεται στην σφαίρα της γεωπολιτικής η οποία αλλάζει ταχύτατα , και φυσικά έχουν βάλει και οι Τούρκοι το "χεράκι" τους οι οποίοι συμπεριφέρονται στην κυπριακή ΑΟΖ με την άδεια βέβαια των Αμερικανών και της Δύσης ωσάν να είναι δική τους θάλασσα.
Ως επίσημη δικαιολογία η εταιρεία εμφανίζει «οικονομικούς λόγους» αφού με την αποχώρηση της θα καταβάλει αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ευρώ ρήτρα στην κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας  το ρίσκο μιας πολυδάπανης γεώτρησης.
Ωστόσο, πάντα στις αναλύσεις των πολυεθνικών κολοσσών συμπεριλαμβάνονται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις περιοχές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, και ειδικά όταν οι δεσμεύσεις αυτές θα είναι μακροχρόνιες!
Ο γαλλικός κολοσσός , που διαθέτει πλήθος ειδικών  εμπειρογνωμόνων  αποχωρεί  από τις ερευνητικές τις δραστηριότητες, στα τεμάχια 10 και 11, διότι «λέει», «δεν εντοπίζει εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με τις όλο και μειούμενες τιμές του πετρελαίου διεθνώς».
Έτσι προτιμά να «σκάσει» το ποσό των 70 εκατ. ευρώ παρά να προχωρήσει σε μια επένδυση υψηλού ρίσκου που θα ανέρχεται περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Η τουρκική άκαμπτη στάση,και η αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, αποδεικνύει το βρώμικο αλλά ρεαλιστικό παιχνίδι που έπαιξαν οι Τούρκοι σε Κύπρο και Αιγαίο.
Δηλαδή, με τις συνεχείς απειλές και του «τσαμπουκάδες» οι Τούρκοι επιθυμούν να διώξουν αρχικά το σύνολο των εταιρειών που αναζητούν υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Κύπρο, και στην συνέχεια όταν όλοι αποχωρήσουν, αυτοί να «επέμβουν»  για λάβουν την μερίδα του λέοντος.
Η Ελλάδα και η Κύπρος προφανώς και δεν πρέπει να καθίσουν με «σταυρωμένα χέρια», οφείλουν ταχύτατα να βάλουν στο παιχνίδι παγκόσμιους παίκτες όπως την Ρωσία και την Κίνα, που  δύναται να συγκρουστούν για τα συμφέροντα τους με οποιονδήποτε αντίπαλο.
Είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί και ο Ελληνισμός δεν έχουν κοινά συμφέροντα και στην Ουάσιγκτον τους ενδιαφέρει η επιβολή μόνο των δικών τους, για αυτό και φροντίζουν να έχουν πάντα ανθρώπους στις χώρες ενδιαφέροντος που θα τα επιβάλλουν. Πηγη:defencene                                                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: