Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Αλβανία: Φάκελος ‘Μπουσάτι’ για την Ελλάδα: Εμπόλεμος κατάσταση, Τσάμηδες και υφαλοκρηπίδα ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Το αλβανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ανάκληση της εμπόλεμης κατάστασης με τα Τίρανα θα ανοίξει το δρόμο για τις διεκδικήσεις των αλβανοτσάμηδων
Τελευταίες ώρες πριν από την επίσκεψη στα Τίρανα, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, παρουσιάζεται μεγάλη ένταση στα δύο στρατόπεδα, τα οποία εξακολουθούν να εργάζονται για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων με την επίσκεψη αυτή.

Ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με τα γειτονικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (της Ελλάδας),  κρατά το λεγόμενο «Αρχείο Κοτζιά» το οποίο θα υποβάλει στα Τίρανα, στο οποίο ο Αλβανός ομόλογός του Ντιτμίρ Μπουσάτι, θα απαντήσει με τον δικό του φάκελο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ‘φάκελος Κοτζιά’ περιέχει δύο θέματα: τα θαλάσσια σύνορα και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο Έλληνας διπλωμάτης θα φθάσει στα Τίρανα για να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα αυτά, τα οποία θεωρούνται πολύ  σημαντικά για αυτούς (τους Έλληνες).
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο ‘φάκελος Μπουσάτι’ που αναφέρεται στο κλείσιμο του κεφαλαίου του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στο οποίο βασικό στοιχείο είναι η ανάκληση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, καθώς η Αλβανία θεωρεί ότι είναι παράλογη η κατάσχεση από το κράτος της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών στην Ελλάδα (Αλβανών),  που αναφέρονται στο ζήτημα της Τσαμουριάς.
Στο φάκελο που θα παρουσιάσει ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον Νίκο Κοτζιά, κύριο θέμα για την αλβανική πλευρά είναι η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου, που αποτελεί τη βάση για την εισαγωγή της κανονικότητας στη συνέχιση του διαλόγου για τις δύο χώρες, ώστε να επιτραπεί η συζήτηση στο δεύτερο κεφάλαιο, των επίκαιρων θεμάτων.
Αυτά είναι, οι διμερείς επιτροπές, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, καθώς και τα ζητήματα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ,  η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Παρά τις διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων, είναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά  και οι δύο υπουργοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια ομάδα μαθητών, για να εξηγήσουν την κάπως περίπλοκη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, γράφει το δημοσίευμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: