Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

Στολή Μακεδονομάχου

Στολή Μακεδονομάχου Α' τύπου - Β' τύπου

Τα αντάρτικα Ελληνικά Σώματα δεν ξεχώριζαν όμως, μόνο απο τις κινήσεις και τις ενέργειές τους.
Ιδιαίτερη προσοχή έδιναν και στην ενδυμασία τους, η ποιότητα της οποίας συχνά αποκτούσε και συμβολικό περιεχόμενο.
Δύο ήταν οι τύποι φορεσιάς που προτιμούσαν οι αγωνιστές.
Ο ένας περιελάμβανε το πουκάμισο, τον ντουλαμά, τη φουστανέλα και τα τσαρούχια και ο άλλος μιά μάλλινη μπλούζα, το παντελόνι και τις μπότες.
Κοινό ένδυμα αποτελούσε η κάπα, η οποία θεωρούνταν πολύτιμη, γιατί το καλοκαίρι προφύλαγε απο τον ήλιο και το χειμώνα απο το κρύο και τη βροχή.
Αν και οι φωτογραφίες των καπετάνιων του Μακεδονικού Αγώνα τους απεικονίζουν φορώντας όλα τα τσαπράζια τους, ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται οτι επέβαλε μια πιό σεμνή ενδυμασία.
Ο Καραβίτης αντικατέστησε τα τσαρούχια με μπότες, όχι μόνο λόγω της κρητικής καταγωγής του, αλλά και γιατί θεωρούσε οτι ήταν κατάλληλες σε μέρη όπου υπήρχε πυκνή βλάστηση και συνεχείς ανηφοριές.
Συχνά ήταν τα παράπονα για την κακή ποιότητα του ιματισμού ιδιαίτερα των τσαρουχιών τα οποία χαλούσαν εύκολα και ήταν απαραίτητη η παρουσία υποδηματοποιού για να τα επιδιορθώσει.


                                                            ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΓΚΛΗΣ
                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: