Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Εικόνες “μοιρασιάς Αιγαίου” από την Τουρκία ώρες πριν από την άφιξη Τσαβούσογλου

 

Η κυβέρνηση αναμένει τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για “να συζητήσουμε” ,επειδή είναι απαραίτητο “να συζητάμε με την Τουρκία”. Όμως η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας ακόμη κι αυτές τις ώρες δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συζήτησης. Ή για να είμαστε ακριβείς θέλει να συζητήσει τη “μοιρασιά του Αιγαίου”. Ποια μοιρασιά; Οι εικόνες από την δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού αποτυπώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις. Θα τις δείξουν στον κ.Τσαβούσογλου;

Αυτές οι εικόνες προφανώς δεν συμβαδίζουν με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ,σύμφωνα με τις οποίες για να υπάρξει προσέγγιση με την Τουρκία, πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. Οι προκλήσεις δε σταματούν, εντείνονται και ο κ.Μητσοτάκης ετοιμάζεται να συναντήσει τον κ.Τσαβούσογλου.

Όπως έγραψε από χθες το Militaire.gr η Τουρκία έχει βγάλει NAVTEX για την έξοδο του ερευνητικού σκάφους TUBITAK MARMARA στο Αιγαίο από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου, σε περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου

 

 
  Πηγή:Pronews.gr

Έρχονται και από Βουλγαρία: Εκατοντάδες λαθραίοι μετανάστες περνούν τα σύνορα - Στόχος η μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα

 Καταγγελίες για τις βουλγαρικές αρχές: «Μας ξυλοκόπησαν πριν μας στείλουν Ελλάδα»

Δεν μας έφτανε η Τουρκία, τώρα μας προκύπτει και η Βουλγαρία. Ο λόγος φυσικά για τους λαθραίους μετανάστες, οι οποίοι πλημμυρίζουν την Ελλάδα από οποιοδήποτε μέρος και  κατεύθυνση.

Έτσι εκτός από τους κάθε λογής αλλοδαπούς που εισβάλλουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δεκάδες είναι και οι αλλοδαποί που μπαίνουν από την Βουλγαρία γιατί η Βουλγαρία απλά δεν θέλει να μετατραπεί σε ακόμα μια "αποθήκη" της ΕΕ για παράνομους μετανάστες και μετά να γίνεται διάλογος για το αν θα λάβει χρήματα να τους χτίσουν σπίτια για να τους κρατήσουν.

Τα περιστατικά εισβολών πληθαίνουν συνεχώς, ενώ μόλις το Σάββατο το πρωί δεκάδες  αλλοδαποί  «συνελήφθησαν» (το συνελήφθησαν έχει μόνο θεωρητική αξία και τίποτα άλλο)  στα Δίκαια Τριγώνου.

Πρόκειται για 75 άτομα, από άγνωστες προς το παρόν χώρες της βόρειας Αφρικής και της Ασίας και τα οποία πέρασαν από την Τουρκία στη Βουλγαρία και στη συνέχεια όπως δήλωσαν οι ίδιοι στις ελληνικές αρχές, οι Βούλγαροι τους αφαίρεσαν τα υποδήματα, τους χτύπησαν και τους έστειλαν στην Ελλάδα.

Η είσοδος των ατόμων έγινε από την περιοχή του Ορμενίου. Οι λαθραίοι μετανάστες ακολουθώντας τη σιδηροδρομική γραμμή έφτασαν ξυπόλητοι στα Δίκαια όπου και παραδόθηκαν στους αστυνομικούς, για περαιτέρω, ήτοι καταγραφή και μόνιμη εγκατάσταση.

Εκτός από τις καταθέσεις τους στην αστυνομία, μαρτυρίες τους έχουν καταγραφεί και από ευρωπαίους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στον Έβρο και πραγματοποιούν γυρίσματα για ντοκιμαντέρ της Ολλανδικής τηλεόρασης.

Πρόκειται για μια δύσκολη "εξίσωση". Αφενός οι Βούλγαροι ακολουθούν μια πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, μη θέλοντας η χώρα τους να καταντήσει  Ελλάδα, από την άλλη και οι ίδιοι οι αλλοδαποί θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα καθώς γνωρίζουν ότι θα έχουν ξεχωριστή μεταχείριση, σημαντικές προοπτικές μόνιμης εγκατάστασης, επιδομάτων, κατοικιών κλπ.

Με άλλα λόγια ακόμη και αν οι Βούλγαροι δεν τους κατεύθυναν στην Ελλάδα, οι λαθραίοι μετανάστες θα ρωτούσαν τους Βούλγαρους αστυνομικούς που βρίσκονται τα σύνορα με την Ελλάδα.   

 

 


 

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα, ενημερώνει frontex και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για να κάνουν τι, είναι το ερώτημα.

Στο παρελθόν η Βουλγαρία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη, αλλά οι καταθέσεις των μεταναστών από διάφορες υποθέσεις είναι καταπέλτης. Πολλές φορές, έχουν εντοπιστεί άτομα χωρίς ρούχα και υποδήματα σε ελληνικό έδαφος και δήλωσαν ότι προέρχονται από την Βουλγαρία, όπου εξωθήθηκαν δια της βίας να περάσουν στην Ελλάδα.

Όχι βέβαια ότι δεν ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά όχι υπ αυτές τις συνθήκες.

Στο μεταξύ, στον Δίλοφο Τριγώνου, αστυνομικοί συνέλαβαν δύο διακινητές, γιατί μετέφεραν με βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα 7 λαθρομετανάστες.

Η στάση της Ελλάδας, που όχι μόνο ανακοινώνει «συλλήψεις», επαναλαμβάνουμε χωρίς ουσιαστική αξία η «σύλληψη» αλλά παρέχει και πλήρη δικαιώματα σε όποιον εισέρχεται παράνομα στη χώρα μας, είτε είναι πρόσφυγας είτε παράνομος μετανάστης διαφέρει από τη στάση της γειτονικής χώρας, που όπως καταγγέλλεται επανειλημμένως στέλνει κόσμο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται το μεταναστευτικό πρόβλημα στον Έβρο, το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.

 

 


 

  Πηγή:Pronews.gr

Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας…

 



 

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας», λέει ο Βαλεντίν Ίνζκο (Valentin Inzko) ως Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι να διατηρήσει την ειρήνη βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία καθόρισε τη

λήξη του πολέμου το 1995, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων και πάνω από 100.000 θύματα», σημειώνει το BBC σε δημοσίευμα του με τίτλο «ο επαναπροσδιορισμός των συνόρων  θέτει σε συναγερμό τους ηγέτες στα Βαλκάνια».

Η ανησυχία του ήρθε μετά τη δημοσίευση πολλών ανεπίσημων εγγράφων που υποδηλώνουν αλλαγή στα σύνορα των βαλκανικών κρατών.

Τα λεγόμενα «non paper»  κυκλοφόρησαν σε διπλωματικούς κύκλους πριν δημοσιευτούν στα μέσα ενημέρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι οι αλλαγές στα σύνορα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του κράτους.

«Αν κάποιος προτιμά να σκεφτεί να αλλάξει τα σύνορα, πρέπει πρώτα να επισκεφτεί όλα τα στρατιωτικά νεκροταφεία από τη Γαλλία έως το Στάλινγκραντ», προειδοποίησε.

Τα «non paper»  ήταν ανώνυμα. Αυτό τους κράτησε στη κατάσταση των «non paper» ,αλλά το περιεχόμενο προκάλεσε αναταραχή στην περιοχή.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν η επίτευξη μιας αυξανόμενης «ειρηνικής διχοτόμησης» της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης με τη Σερβία και την Κροατία, την ένωση Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας και τη δημιουργία αυτονομίας στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια λίστα επιθυμιών από τους εθνικιστές της δεκαετίας του '90. Και όλοι γνωρίζουν πώς τελείωσε αυτή η δεκαετία.

«Κάνουμε ένα λάθος αν πιστεύουμε ότι οι παγωμένες συγκρούσεις παραμένουν παγωμένες για πάντα. Πρέπει να δείτε τους πολέμους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Παλαιστίνη - συγκρούσεις μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ίνζκο.

Τα «non paper»  έχουν επίσης προκαλέσει διπλωματικές συγκρούσεις. Λίγοι άνθρωποι υποστηρίζουν δημόσια το περιεχόμενό τους. Ένας από αυτούς είναι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για την προώθηση της ιδέας της διχοτόμησης του κράτους.

Από την αρχή, η Σλοβενία ​​αντιμετώπισε κατηγορίες ότι η χώρα αυτή εξέδωσε τα έγγραφα.

Ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ [James Ker-Lindsay], εμπειρογνώμονας των Βαλκανίων στο London School of Economics, δήλωσε ότι υπήρχαν δύο βασικά ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν: η διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη βαθιά πολιτική δυσλειτουργία που υπάρχει στη Βοσνία», ανέφερε.

Σε μια συνάντηση με περιφερειακούς ηγέτες τον προηγούμενο μήνα, η Σλοβενία ​​προσπάθησε να πετάξει τα «non paper» στα σκουπίδια. Πρότεινε μια δήλωση που επιβεβαιώνει τη στάση απέναντι στο απαραβίαστο των σημερινών συνόρων.

 

Αλλά η Σερβία αρνήθηκε. 

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του «αναγνωρίζει τα σύνορα που ορίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Με άλλα λόγια, δεν υπέγραψε έγγραφο που θα ερμηνευόταν ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς στη Σλοβενία, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόζα Οσμάνι είπε στο BBC ότι ήταν πεπεισμένη ότι το Βελιγράδι ήταν πίσω από τα «non paper».

«Δεν είχα καμία αμφιβολία από την αρχή - αρκεί να διαβάσω το περιεχόμενο και να δούμε τι προσπαθούν να προωθήσουν αυτοί οι «μη αιτούντες». Η ιδέα της αλλαγής των συνόρων ως κάτι που μπορεί να φέρει ειρήνη στην περιοχή είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο», είπε.

Φυσικά, η Σερβία αρνήθηκε ότι έχει βάλει το δάχτυλό της στο «non paper»  και ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ δηλώνει ότι «υπάρχουν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που προκαλούν σύγχυση».

Με τη λήξη της θητείας του, ο Βαλεντίν Ίνζκο θέλει απλώς όλοι να αποδεχθούν τα σύνορα ως έχουν και να επικεντρωθούν σε ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Τιρόλου - ένα μέρος στην Ιταλία, ένα στην Αυστρία. Αλλά είναι μια περιοχή με τέσσερις ελευθερίες και ένα νόμισμα», είπε.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ανέφικτη για αρκετά χρόνια, γράφει το BBC. Και αυτό σημαίνει ότι πολλά «non paper», θα γραφτούν», καταλήγει το άρθρο.
 
 

Σκόπια: «Σκανδαλώδες - Μαθητές θα πάνε στη Βουλγαρία διακοπές για να ξεπεράσουν την προπαγάνδα κατά της Βουλγαρίας»

 



Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σε δήλωσή του προς τα βουλγαρικά ΜΜΕ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλλα, τόνισε ότι αυτός και ο Πρόεδρος της

''Βόρειας Μακεδονίας'', Στέβο Πενταρόφσκι, με τον οποίο ταξίδεψε στη Ρώμη, συζήτησαν την ιδέα «μαθητές από τα Σκόπια να περάσουν μέρος των διακοπών με παιδιά από τη Βουλγαρία».

-«Μίλησα με τον πρόεδρο Πενταρόφσκι να προσκαλέσουμε μαθητές από τη Βόρεια Μακεδονία να περάσουν μέρος των διακοπών τους με τα παιδιά μας, μαζί με δασκάλους, ώστε να έχουμε ένα εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό πρόγραμμα. 

Εάν κατορθώσουμε να το πετύχουμε αυτό, θα γίνει το πιο σημαντικό βήμα για να ξεπεράσουμε δεκαετίες προπαγάνδας υπαινιγμών και αντιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

»Εάν φέρουμε τους νέους μας κοντά, είμαι βέβαιος ότι θα εξουδετερωθεί οποιαδήποτε προπαγάνδα», δήλωσε ο Ράντεφ, σύμφωνα με την «Infomax.mk»
 
 

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

29 ΜΑΙΟΥ 1453 ΘΡΗΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

 «Σώπασε, κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζης, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θά ‘ναι…»

Ο ηρωας Αυτοκράτωρ...
Η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόν.
Η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών της, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».
Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Οθωμανοί προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.


Η είσοδος των Αγαρηνων...

Πριν το τελος......


Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Η ΕΕ παρεμβαίνει για την επίλυση των διαφορών Σοφιας -Σκοπιων

Η υπουργός ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, εκτίμησε ότι η πρόταση που κόμισαν  σε Σόφια και Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέι, σχετικά με την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και ''Βόρειας Μακεδονίας'' κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σημαίνει πως η ΕΕ αναλαμβάνει πλέον σαφή και συγκεκριμένη δράση για την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.

Η Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σε  συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Kanal 5”, σημείωσε ότι είναι σαφές σε όλους ότι 26 χώρες-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ''Βόρειας Μακεδονίας'' με την ΕΕ και μόνον μία, η Βουλγαρία, αντιτίθεται.

Σχετικά με την επιφυλακτική στάση της Βουλγαρίας απέναντι στη πρόταση που κατέθεσαν οι κ.κ. Αουγκούστο Σίλβα και Βαρχέι, η υπουργός ‘Αμυνας της ''Bόρειας Μακεδονίας'' ανέφερε ότι η Σόφια μάλλον δεν είναι ευτυχής με την πρόταση.

«Είναι προφανές ότι η Βουλγαρία δεν είναι πολύ ευχαριστημένη με την πρόταση. Νομίζω ότι γι ‘αυτό τον λόγο την διέρρευσαν στην κοινή γνώμη, για να την “κάψουν”» είπε η Σεκερίνσκα.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέθεσαν σήμερα, κατά την επίσκεψή τους σε Σόφια και Σκόπια, μία πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και ''Βόρειας Μακεδονίας'', το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωστοποιήθηκε επίσημα.

Ο πρωθυπουργός της ''Βόρειας Μακεδονίας'', Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η πρόταση αποτελεί “καλή βάση” για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο η επίσημη Σόφια εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτική και σημείωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να μεταβάλει τη θέσή της απέναντι στη ''Βόρεια Μακεδονία''.

 

 Πηγη:

Οι ''Σλαβομακεδόνες'' Αλβανίας σε εκδήλωση μειονοτήτων με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα

 



Σε συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων στη χώρα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία και Διάλογο, συμμετείχε αντιπροσωπεία του συλλόγου των Σλαβομακεδόνων «Ίλιντεν», όπως σημειώνει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Όπως επεσήμανε η συντονίστρια για το Ελμπασάν Έλσα Χελίλι, «είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τη χώρα καταγωγής μας – τη Βόρεια Μακεδονία, έχουμε μια κοινή γλώσσα, πολιτισμό, ιστορία, λαογραφία, έθιμα που είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν τη στενή σχέση μεταξύ Σλάβων από την Αλβανία με την χώρα της καταγωγής τους,  Βόρεια Μακεδονία. Η «εθνική μακεδονική μειονότητα» στην Δημοκρατία της Αλβανίας ανήκει στις Ορθόδοξες και Μουσουλμανικές θρησκείες».

Πρόσθεσε ότι συγκεντρώνονται κυρίως σε τέσσερις εθνοτικές περιοχές, Γκόλο Μπάρντο, Πρέσπα, Γκόρα και στο χωριό Μπιλίτσα καθώς και στις μεγαλύτερες πόλεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας, όπως τα Τίρανα, το Ελμπασάν, το Δυρράχιο, η Κορυτσά, το Πόγκραντετς , η Σκόδρα,κ.α.

Στη συνάντηση, οι συμμετέχοντες μαζί με τον αρχηγό του  αλβανικού κράτους χόρευαν στο γνωστό σλαβικό τραγούδι για τη «Μακεδονία» «Βαλκανικό μαργαριτάρι»/«Бисер балкански», το οποίο αναφέρεται στη «Μακεδονία του Αιγαίου, αλλά και του Πιρίν.
 

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

«Γκριζάρισμα» του Αιγαίου: Η κυβέρνηση εγκαθιστά χιλιάδες αλλοδαπούς στη νησιά του ανατ. Αιγαίου και στη Θράκη!

 Μέσω του προγράμματος HELIOS αλλάζουν τη δημογραφική σύνθεση στις ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές


Στοιχεία-σοκ για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη δίνει στη δημοσιότητα η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, η οποία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση από μια φαίνεται να παίρνει αλλοδαπούς από τους καταυλισμούς παράνομων μεταναστών στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και από την άλλη τους επανακατευθύνει στα ίδια νησιά μέσω του  προγράμματος HELIOS!

Όπως αναφέρεται σε ΔΤ της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το ίδιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής "πολιτικής", επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 3.680 νέα μισθωτήρια σε κτίρια και διαμερίσματα με το πρόγραμμα HELIOS , πολλά εκ των οποίων στο Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο και την Θράκη!

Το Υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να δείξει ότι γίνεται αποσυμφόρηση, δεν καταμετρά όσους έχουν πάρει άσυλο και στη συνέχεια  τους επιδοτεί προκειμένου αυτοί να διαμένουν  στα νησιά. Τελικά όχι μόνο δεν  τηρεί την υπόσχεσή του για την απομάκρυνση των αλλοδαπών  από τα νησιά, αντίθετα επιδοτεί τη μόνιμη εγκατάστασή τους!

«Υπήρχαν πολλές αναφορές πολιτών ότι ενώ ο κ. Μηταράκης εμφανίζει στοιχεία θριάμβου, στην πραγματικότητα δεν γίνονται αυτά ορατά. Αυτό γιατί με την επιδοματική πολιτική που ασκεί το Υπουργείο και με την πριμοδότηση στέγης του HELIOS, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να "ξανα-ξενιτευτεί"» αναφέρει η Παγχιακή ένωση και συνεχίζει:

«'Έτσι εμφανίζεται πλασματικά ότι αδειάζουν τα ΚΥΤ από πληθυσμό (Καρά Τεπέ, ΒΙΑΛ, Βαθύ) αλλά τελικώς γίνεται επανεγκατάσταση των αλλοδαπών αυτών εντός αστικού ιστού (σε διαμερίσματα των πόλεων στα νησιά).

Το HELIOS είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης στέγασης και ένταξης αναγνωρισμένων «προσφύγων» και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 3ο τρίμηνο του 2019 (επί Ν.Δ.).

Ειδικά για τα νησιά είναι άγνωστος ο αριθμός των διαμενόντων αφού πραγματοποιούνται ακόμη και αντίστροφες ροές (από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά), χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο και μάλιστα σε περίοδο περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας»

Όπως αναφέρεται τα νέα μισθωτήρια φτάνουν τα 3.680 ( ! ) για την εκμίσθωση κτιρίων και διαμερισμάτων αλλά το υπουργείο επιδοτεί επιπλέον την μόνιμη παραμονή με ενταξιακά προγράμματα (εξεύρεσης εργασίας, γλώσσας, κλπ).

Για πόσους αλλοδαπούς μιλάμε είναι άγνωστο. Εάν το κάθε μισθωτήριο αφορά οικογένειες πρόκειται για οικογένειες των 6 ατόμων το λιγότερο, οπότε κατά προσέγγιση μιλάμε για ένα αριθμό  22.000 αλλοδαπών εάν τα μισθωτήρια αφορούν οικογένειες που είναι και το πιθανότερο.

Η τοποθέτηση του αριθμού αυτών των αλλοδαπών στον ευαίσθητο χώρο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ουσιασιτκά ανοίγει την «Κερκόπορτα» για τον αφελληνισμό των νησιών, την δημογραφική αλλοίωσή τους και φυσικά και την θρησκευτική.

Πρόκειται πλέον για πρόγραμμα ΜΟΝΙΜΗΣ εγκατάστασης δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών σε παραμεθόριες περιοχές στην   Ελλάδα και όχι προσωρινής παραμονής τους όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συνθήκες για το προσφυγικό.
 
 
  Πηγή:Pronews.gr
 

Πρόεδρος Σερβίας: Αλλαγή συνόρων μόνο κατόπιν εντολής του ΟΗΕ

 



Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αλλαγή των συνόρων, αλλά αυτή η ιδέα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εάν είχε εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη ή από άλλο θεσμικό όργανο.

«Η αλλαγή των συνόρων είναι δυνατή μόνο υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών ή κάποιου άλλου θεσμού», δήλωσε ο Βούτσιτς στην TV Prva, προσθέτοντας ότι η θέση της Σερβίας βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή και πέραν αυτής έχουν γράψει για ιδέες για αλλαγή των συνόρων  των χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων ως ευκαιρία επίλυσης των ζητημάτων που παραμένουν άλυτα από τη διαδικασία αποσύνθεσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας,  βάσει των ιδεών με τα δύο δημοσιευμένα «non paper».

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία ​​έγραψαν ότι αυτές οι ιδέες ήταν του πρωθυπουργού της Σλοβενίας  Γιάνεζ Γιάνσα, του οποίου η χώρα θα αναλάβει σύντομα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα «non paper», μια ιδέα που απορρίφθηκε από την ΕΕ.  Συγκεκριμένα ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Γερμανία, έχουν εκφράσει τη θέση της που είναι  ενάντια σε τέτοιες ιδέες, μάλιστα, τις χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες.

Στη γλώσσα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, το non-paper είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο εκτίθεται σε κλειστές διαπραγματεύσεις εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας για ένα αμφισβητούμενο ζήτημα.
 

Βίντεο:« Ούτε Σκόπια, ούτε Βόρεια, ούτε 'Μακεδονία', απλά Γειτονική χώρα»!

 



Ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικρίνουν την πολιτική της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων (ή αν θέλετε της Βόρειας Μακεδονίας ή ακόμη της «γειτονικής χώρας»!).

Γράφουν τα ''σλαβομακεδονικά'' δημοσιεύματα:

Στα  ελληνικά τηλεοπτικά πάνελ επιμένουν οι βουλευτές και οι καλεσμένοι των συζητήσεων να μην ονομάζουν τη χώρα για την οποία μιλούν, όταν μιλούν για εμάς.

Αποφεύγουν τόσο το γνωστό «Σκόπια», όσο και τη νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», γιατί αυτό έχει πολιτική συνέπεια. Έτσι, η χώρα μας λέγεται απλά «Γειτονική».

«Σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντί των Σκοπίων, θα πρέπει τώρα να μας αποκαλούν «γειτονική χώρα», είμαστε πολύ χαρούμενοι, έτσι δεν είναι;», γράφει καυστικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Δείτε το βίντεο που παρουσιάζουν στα Σκόπια και είναι φυσικό να γελάνε με εμάς:

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr


--

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι της Τουρκίας

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus). Πρόκειται για ένα διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή της δημοκρατικής βουλευτή Κάρολιν Μαλόνεϊ και του ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γκας Μπιλιράκη. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η Κάρολιν Μαλόνεϊ σημείωσε ότι « “ο Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο” θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Ως συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο, έχω καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτή η νομοθεσία είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε για να επιτευχθεί αυτός ο τελικός στόχος».

Από την πλευρά του, ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθερίων».

Το διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» θα καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα εκφράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας με τρεις τρόπους:

Εκφράζοντας την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα ήταν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επισήμανση των παραβιάσεων εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο στην περίπτωση που θα αποφασίσει να αγνοήσει τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής (USCIRF) και να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια λεπτομερή αιτιολόγηση της απόφασης του.

Ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων στην Τουρκία, Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια περιγραφή των προγραμματισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση των επιδεινούμενων συνθηκών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η διπλωματία, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και άλλες σχετικές προσπάθειες.

Ικανοποίηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι «ήταν τιμή για το AHI να συνεργαστεί με τη βουλευτή Μαλόνεϊ για να στηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με τη συστηματική δίωξη της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγχαίρουμε την βουλευτή Μαλόνεϊ για την μακροχρόνια δέσμευση της στην προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι σωστό και απαραίτητο να έχουμε μια ισχυρή και διμερή αντίδραση από το Κογκρέσο. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη».

Ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, Τζορτζ Χωριάτης, επισήμανε ότι «η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο Νόμος 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια σημαντική διακομματική νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την μισαλλοδοξία και το κακό ιστορικό της πάνω σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι «η βουλευτής Μαλόνεϊ έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η καταπίεση της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη στάση αρχής της βουλευτή Μαλόνεϊ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει επίσης ισχυρό ιστορικό στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να στηριχτεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων».

 

 Πηγη:

Μεταστάθμευση μη επανδρωμένου Akinci κοντά στον Έβρο

Οι Τούρκοι έχουν μεταστεθμεύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci στο αεροδρόμιο των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε). Απ΄ αυτό το αεροδρόμιο απογειώνεται τις τελευταίες ημέρες και πετά πέριξ της περιοχής του Έβρου. Η τελευταία πτήση του ήταν στα 30.000 πόδια. Στην περιοχή που πετά έχει οπτική εικόνα για όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Το συγκεκριμένο οπλισμένο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε από την κρατική αεροπορική βιομηχανία (TAI/TUSAS),  είναι έτοιμο και δοκιμάζεται από  το 2018. Το UAV AKINCI  μπορεί να πετά σε ύψος 45.000 πόδια (13.716 μέτρα) και  να μεταφέρει 1.000 kg φορτίο (ηλεκτρονικά συστήματα και οπλισμό), ενώ το συνολικό βάρος του UAV  είναι 5.000 kg. Διαθέτει  κινητήρα Turboprop κατασκευής της επίσης κρατικής εταιρείας (TEI).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το UAV AKINCI θα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό αντίστοιχο των μαχητικών αεροσκαφών (σε αντίθεση με τα UAV BAYRAKTAR-KARAYEL, τα οποία μεταφέρουν μίνι πυραύλους MAM-L της ROKETSAN).

Eπιπλέον, ο σχεδιασμός της ΤΑΙ σκοπεύει να καταστήσει το AKINCI εφάμιλλο ανταγωνιστή του MQ-9 Reaper που χρησιμοποιεί η ΠΑ των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν πτήση τουρκικού uav πάνω από τη Λέσβο.
Από την ανάλυση των στιγμάτων του στον χάρτη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και δεν πρέπει να προκαλεί κάποια έκπληξη. Το τουρκικό uav πράγματι πετούσε στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο αλλά πριν προσεγγίσει τα παράλια της Λέσβου πρέπει να έχει σβήσει τον πομπό μέσω του οποίου καταγράφεται η πορεία του. Προφανώς τα ραντάρ των ελληνικών ΕΔ έχουν σαφή εικόνα αν πέταξε ή όχι πάνω από το νησί. Ακόμη κι αν έχει γίνει η υπέρπτηση δεν θα ανακοινωθεί αφού αυτή είναι η επιλογή που έχει γίνει.

 

 Πηγη:

Περίεργη κινητικότητα στον Έβρο από τους Τούρκους

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στον Έβρο αποκαλύπτει η ιστοσελίδα  Evros-news.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οι Τούρκοι “πριν δυο ημέρες ξεκίνησαν σε μια έκταση 200 στρεμμάτων που είναι ελληνική και βρίσκεται στην περιοχή “Νησίδα” Αμορίου αλλά από την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, με μια μπουλντόζα να κόβουν δέντρα και να καθαρίζουν την πολύ πυκνή βλάστηση. Πρόκειται για μια έκταση που εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν καλλιεργείται, αφού βρίσκεται από την άλλη όχθη του ποταμού Έβρου, στην τουρκική πλευρά. Ήταν όμως περιφραγμένη και όπως αντιλήφθηκαν οι ντόπιοι οι οποίοι κινούνται στην περιοχή αυτή, οι Τούρκοι έκαναν εργασίες. Όλα αυτά λίγα μέτρα από τον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου, μεταξύ των χωριών Αμόριο και Ψαθάδες, λίγο πριν το Διδυμότειχο. 

Να επισημάνουμε εδώ, ότι λίγο πιο κάτω και στο ύψος του χωριού Αμόριο, υπάρχει διπλάσια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στην Τουρκία αλλά βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου. Μάλιστα ούτε σε αυτή εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από 20 σίγουρα, έρχονται για να την καλλιεργήσουν οι Τούρκοι. Είναι το σημείο όπως φαίνεται στον χάρτη, μεταξύ των δύο αναχωμάτων που υπάρχουν στην περιοχή σε σχήμα… αυγού και του ποταμού Έβρου.
Αυτές οι δυο εκτάσεις να επισημάνουμε ότι δημιουργήθηκαν επί Χούντας, όταν η ελληνική πλευρά αντέδρασε σε παρεμβάσεις που έκαναν οι Τούρκοι αλλάζοντας την ροή του ποταμού Έβρου στην περιοχή και με έργα που έγιναν και από τότε αποκαλείται η περιοχή “Φράγμα”, είχε ως αποτέλεσμα να “αποκλειστούν” τα 400 στρέμματα τουρκική εδάφους στην ελληνική πλευρά. Μάλιστα οι Τούρκοι την έχουν οριοθετήσει με μικρές πυραμίδες κόκκινου χρώματος και οι αγρότες της περιοχής δεν μπαίνουν σε αυτήν, αν και δίπλα υπάρχουν εκτάσεις γύρω στα 1.000 στρέμματα που είναι ελληνικές και τις καλλιεργούν.
Για την έντονη και προκλητική δραστηριότητα των Τούρκων, επαναλαμβάνουμε έναν περίπου χρόνο (αρχές Μαίου 2020) μετά από το παρόμοιο σκηνικό που είχε στηθεί στην περιοχή Μελισσοκομείου Φερών, όταν αμφισβήτησαν την ελληνικότητα έκτασης που βρισκόταν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, αλλά και την στιγμή που ο προκλητικός υφυπουργός Εξωτερικών τους περιοδεύει στην περιοχή, ενημερώθηκαν από τους ντόπιους τόσο η αστυνομία όσο και οι ένοπλες δυνάμεις.

 Πηγη

Έβρος: Σε κατάσταση συναγερμού μετά από νέα κύματα λαθραίων μεταναστών - Κατευθύνονται σε Ροδόπη και Ξάνθη!

 Χρησιμοποιούν το βουλγαρικό έδαφος για να φτάνουν στα δυτικά της Θράκης.

 


Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό διαμορφώνεται στον Έβρο με τους μετανάστες που  μπαίνουν λαθραία, ως είθισται στην χώρα μας.

Ήδη η πίεση που υφίσταται ο νομός από την Τουρκία είναι έντονη. Οι λαθραίοι μετανάστες που  περνούν καθημερινά τα σύνορα είναι αρκετές δεκάδες δεκάδων και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν αλλάξει τακτική.

Πιο συγκεκριμένα ομάδες 50, 100 ή και  150(!) ατόμων φτάνουν στην βόρεια μεριά του Έβρου, καθημερινά και καθ' όλη όλη την διάρκεια του 24ωρου και από εκεί κατευθύνονται βορειοδυτικά στα Πετρωτά.

Αφού βρεθούν στην Ελλάδα, κατευθύνονται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού στην περιοχή Πετρωτά. Εκεί από όπου και το σχετικό βίντεο, έχουν στήσει παράνομο καταυλισμό τον οποίο χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό για περάσουν στην Βουλγαρία.


Αφού μπουν στο βουλγαρικό έδαφος, το οποίο δεν φυλάσσεται στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς οι Βούλγαροι έχουν στρέψει την προσοχή τους στα σύνορα με την Τουρκία,  κατευθύνονται δυτικά βοηθούμενοι από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που βρίσκονται εκεί, για να μπουν ξανά στην Ελλάδα, είτε βόρεια από τη Ροδόπη είτε από την Ξάνθη.

Ο λόγος είναι ότι στον Έβρο έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας και οι παράνομοι μετανάστες δεν θέλουν να βρεθούν κρατούμενοι (έστω και προσωρινά) επιθυμώντας να κατευθυνθούν είτε στην Θεσσαλονίκη είτε φυσικά στην πάντα φιλόξενη Αττική.

Να σημειωθεί πως οι εισβολές των λαθραίων μεταναστών στην Ελλάδα γίνονται σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές οι οποίες χρησιμοποιούν UAV προκειμένου να καταγράφουν τις θέσεις των περιπόλων του ΕΣ και της συνοριοφυλακής.

Καθώς τα μέτρα ασφάλειας είναι λιγότερα σε Ροδόπη και Ξάνθη μπορούν να φθάσουν πιο εύκολα στον αντικειμενικό τους σκοπό, αφού πρώτα προσπαθήσουν να περάσουν στα Σκόπια, αν και αυτό είναι δύσκολο καθώς οι Σκοπιανοί φρουρούν τα σύνορα με την Ελλάδα με μεγάλες δυνάμεις.

Έτσι η Ροδόπη και η Ξάνθη γίνονται ο νέος τόπος προορισμού των λαθραίων μεταναστών από όπου προωθούνται με διακινητές επίσης αλλοδαπούς στην περίφημη ενδοχώρα και την ελπίδα να φύγουν είτε από τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, είτε από κάποιο λιμάνι όπως η Ηγουμενίτσα ή η Πάτρα.

Εκεί όμως έρχονται αντιμέτωποι με ένα άλλο πρόβλημα: Οι ελληνικές αρχές έχουν θωρακίσει τα συγκεκριμένα  σημεία και με υπεράνθρωπες  προσπάθειες καταφέρουν και συγκρατούν εντός της χώρας το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών που θέλουν να φύγουν.

Δείτε το βίντεο από τα Πετρωτά του Έβρου:

 



  Πηγή:Pronews.gr

«Η Τουρκία έχει την Κριμαία ως εργαλείο εναντίον της Ρωσίας»



Τα αντιαμερικανικά συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πώς θα επηρεάσει αυτό τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας; Και γιατί οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν δομές που θεωρούνται εξτρεμιστικές στη Ρωσία;

Ο  Ούνβερ Σελ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Εταιρειών  των Τατάρων της Κριμαίας στην Τουρκία, απαντά σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σε συνέντευξή του.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σχετικά με την πορεία του κόμματος ‘Βατάν’ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου, ως απάντηση στην αναγνώριση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, προτάθηκε να αναγνωριστεί το ρωσικό καθεστώς της Κριμαίας. 

Στο μέτρο του δυνατού, πώς σχετίζεται η τουρκική κοινωνία με μια τέτοια ιδέα;

 Η Τουρκία είναι μια χώρα με την υψηλότερη αντιαμερικανική αντιπολίτευση. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, ειδικά όταν ένα ιστορικό ζήτημα όπως η Κριμαία είναι στην ατζέντα, η τουρκική κοινωνία εμφανίζει αυτόματα ένα αντανακλαστικό ενάντια στη Ρωσία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Εκείνες τις μέρες, όταν οι εντάσεις αυξάνονταν στο Ντονμπάς, η ιδέα που διαδόθηκε στην τουρκική κοινωνία ήταν ότι «η Ρωσία θα επιτεθεί στους συγγενείς μας στην Κριμαία».

 Και γιατί συμβαίνει αυτό;


Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. 

Πρώτον, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για το σε ποια χώρα ανήκει η Κριμαία, για τη σημασία της και για το τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεύτερον, είναι η προπαγάνδα που βασίζεται στην εχθρότητα έναντι της Ρωσίας που το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, διοχετεύεται εδώ και 60 χρόνια. 

Αυτή είναι μια καθοριστική κατάσταση. Επιτρέψτε μου να το περιγράψω με αυτόν τον τρόπο:

Τα τελευταία 60 χρόνια, η πιο οργανωμένη δομή στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών θεσμών, είναι το ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει τα μέσα ενημέρωσης, τη γραφειοκρατία, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η έκφραση στην Τουρκία είναι περιορισμένη.

Γιατί η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας συνεχίζει να διατηρεί επαφές με μέλη του λεγόμενου κοινοβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας, το οποίο αναγνωρίζεται ως εξτρεμιστική οργάνωση στη Ρωσία και απαγορεύεται;

Πρώτα απ’ όλα, η Τουρκία θέλει να διατηρήσει ένα χρήσιμο κανάλι ενάντια στη Ρωσία, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει από κοινού με τη Δύση. Χρησιμοποιούν την οργάνωση των Τατάρων της Κριμαίας ως επιλογή.

Ο ευκολότερος τρόπος για να κρατήσουν αυτή τη στάση είναι «η υποστήριξη της οργάνωσης των Τατάρων της Κριμαίας και των συμμάχων τους, με τους οποίους υπάρχει εδώ και καιρό σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Τι γίνεται με την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Ερντογάν στην τελετή έναρξης του καθεδρικού ναού στην Κριμαία, η οποία εστάλη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την άφιξη του Ερντογάν;

Η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κριμαία θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη Δύση. Αν το κάνει αυτό, θα έχει ένα πολύ δυνατό ατού στο χέρι του. 

Η Τουρκία κατέχει βασική θέση σε θέματα άμυνας και ασφάλειας όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την ΕΕ. 

Το αρμενικό πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία, αλλά η Μόσχα θα πρέπει να προβάλει πειστικά επιχειρήματα στην Τουρκία.

Γιατί η Τουρκία παρέχει βοήθεια στο Κίεβο με  επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από τον Ντονμπάς και την ανησυχία της Ρωσίας για την τρέχουσα κλιμάκωση;

 Η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει τη Ρωσία με την Ουκρανία στον Εύξεινο Πόντο.

 Η δεύτερη πτυχή, όμως, είναι πιο ρεαλιστική.

 Η Τουρκία προσπαθεί να ξεπεράσει το εμπάργκο όπλων και τεχνολογίας που επέβαλε η Δύση στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια παράδοξη κατάσταση που συνυπάρχει.

Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα πιστεύει ότι μεταδίδει ένα μήνυμα τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο Κίεβο.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Ν Ι Κ Η Θ Η Κ Ε Ο Θ Α Ν Α ΤΟ Σ ! Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ Α Ν Ε ΣΤ Η.....Α Λ Η Θ Ω Σ Α Ν Ε Σ Τ Η


 

Η Τουρκία παρέδωσε 7.400 στολές και ρυμουλκούμενα αρμάτων στη''Βόρεια Μακεδονία''

 


Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρέδωσε 7.400 στολές  Gore Tex και ρυμουλκούμενα αρμάτων μάρκας BMC στο στρατό της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατιωτικής Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας, αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πραγματοποιήθηκε τελετή στο στρατόπεδο Ίλιντεν στα Σκόπια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.


Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, Χασάν Μεχμέτ Σεκιζκόκ και ο Υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

 

  

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr