Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Το μοιραίο λάθος της Τουρκίας και η ευκαιρία της Ελλάδας

Η Τουρκία έκανε το μοιραίο λάθος και η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει τον τουρκικό χάρτινο γίγαντα από το αυτί και στο ταμείο της Ιστορίας

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η πολιτική τάξη της χώρας, έσπευσε να πανηγυρίσει για την βελτιωμένη δήλωση του προέδρου του ΣΑ με την οποία κατονομάζεται η Τουρκική πειρατική παρέμβαση στα Βαρώσια, αλλά όλα δείχνουν πως αυτή η τύποις θετική των πραγμάτων εξέλιξη, θα εγκλωβίσει σε νέα αυτοκτονικά αδιέξοδα την συνολική διπλωματικοπολιτική και λοιπή διαχείριση σε Ελλάδα και Κύπρο…

Ορισμένες κρίσιμες επισημάνσεις…

Α. Η δυστοκία που παρατηρήθηκε αρχικά στο ΣΑ προκειμένου να υπάρξει άμεση, ευθεία και χωρίς περιστροφές καταδίκη της συγκεκριμένης παρέμβασης, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, πως το κυρίαρχο κριτήριο στις αποφάσεις του, ΔΕΝ είναι το αδιαπραγμάτευτο των κανόνων Δικαίου, αλλά η πολιτική διαχείριση ισορροπιών σε συνθήκες διαρκούς σύγκρουσης ανταγωνιστικών στρατηγικών και συμφερόντων.

Β. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν και η βελτιωμένη διατύπωση που τελικά προκρίθηκε έναντι του αρχικού σχεδίου δήλωσης, πιστοποιούν πως το γεωπολιτικό κεφάλαιο της Κύπρου αναγορεύεται σε κρίσιμο μέγεθος σε ότι αφορά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την νέα Αρχιτεκτονική ισχύος και παράλληλα με αυτό αποδεικνύουν πως η φυσιογνωμία των επικαιροποιημένων προτεραιοτήτων όλων των περιφερειακών γεωπολιτικών δρώντων, έχει τροποποιηθεί δραματικά και σε βαθμό που οι ισχυροί του πλανήτη υποχρεούνται πλέον να συνυπολογίζουν στον επανασχεδιασμό της περιφερειακής τους στρατηγικής.

Γ. Η συνισταμένη των παραπάνω διαπιστώσεων, αποδεικνύει ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ένα πλήρως τροποποιημένο και ενεργά δυναμικό περιβάλλον, το οποίο η Ελλάδα πλέον θα πρέπει να διαβάσει σωστά, προκειμένου να οργανώσει από κοινού, τόσο με την Κύπρο, όσο και με επιλεγμένους δυνάμει στρατηγικούς συμμάχους της αλλά  και με σημαντικούς περιφερειακούς δρώντες, μια ολοκληρωμένη και καλά σχεδιασμένη αντεπίθεση, η οποία θα πρέπει να έχει αποτύπωμα στρατηγικό.

Δ. Σε αυτό το δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η τουρκική πειρατεία στα Βαρώσια, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, όχι μόνο για την ξεχωριστή στρατηγική της βαρύτητα, αλλά και γιατί στην ουσία της, συνιστά επιχειρησιακή επέκταση των πολεμικών τετελεσμένων του Αττίλα στο έδαφος της Κατοχής. Οι εξελίξεις όμως καταδεικνύουν, πως η συγκεκριμένη επιθετική δραστηριότητα ενεργοποιεί μηχανισμούς τους οποίους δεν υπολόγισε σωστά η Τουρκία και οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ενδώσουν και να αποδεχτούν τους τουρκικούς εκβιασμούς. Έτσι…

  • Οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται έστω και φραστικά από το Τουρκικό πειρατικό εγχείρημα, αρνούμενες να παραχωρήσουν ανεξέλεγκτα υπερπρονόμια σε μια αναθεωρητική δύναμη η οποία απειλεί να απορυθμίσει πλήρως τους Αμερικανικούς σχεδιασμούς στην συγκεκριμένη περιφερειακή σκακιέρα.
  • Η Ρωσία ομοίως κρατά τις δικές της αποστάσεις, αρνούμενη να επιτρέψει στην Τουρκία να ακυρώσει από το παράθυρο το κεκτημένο που διασφάλισε με την παρουσία της και την συνολική διαχείρισή της στην Συριακή κρίση.
  • Η Αίγυπτος ως ισχυρή Μεσογειακή και ενεργειακή δύναμη, δεν είναι διατεθειμένη να παρατηρεί παθητικά την συστηματική προσπάθεια υποσκελισμού της από τον τουρκικό επιθετικό αναθεωρητισμό.
  • Η Σαουδική Αραβία αλλά και τα ΗΑΕ έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν να συνηγορήσουν στην συστηματική επιδίωξη της Τουρκίας να κεφαλαιοποιήσει γεωπολιτικά κέρδη προκειμένου να τα ρευστοποιήσει σε έναν ιδιότυπο εσωτερικό ανταγωνισμό με λάφυρο τον Μουσουλμανικό κόσμο και επίδικο την Ηγεμονία σε αυτόν, όπως επίσης έχουν και κάθε λόγο να θέλουν να εμποδίσουν την ντε φάκτο εισβολή του Κατάρ στην Μεσόγειο με όχημα την Τουρκία και ορμητήριο μια εκτουρκισμένη Κύπρο.
  • Η Γαλλία έχοντας πληρώσει ακριβά το βρώμικο Βρετανικό παιχνίδι στην Β. Αφρική, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί την ύπουλη Βρετανική τακτική που επιμένει να αβαντάρει απροκάλυπτα την Τουρκική πειρατική αλητεία και στην ΝΑ Μεσόγειο. Και φυσικά…
  • Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να αντιστέκεται στην απόπειρα του από θαλάσσης στραγγαλισμού του, και να αντιστέκεται στην επιβολή νέων τετελεσμένων τα οποία θα επιφέρει κάθε απόπειρα ουσιαστικού και τυπικού εκτουρκισμού της Κύπρου.

Επομένως, μετά από την απροκάλυπτα επιθετική παρέμβαση του Ερντογάν στα Βαρώσιααυτό που κυρίως διαμορφώνεται, δεν είναι μονάχα ένα πλέγμα πρόσθετων δυσκολιών και καινούριων τετελεσμένων. Είναι πρωτίστως ένα περιβάλλον καινούριων διεθνών αλλά και περιφερειακών δυνατοτήτων, το οποίο οφείλει να συνειδητοποιήσει και φυσικά να αξιοποιήσει στοχευμένα η Ελληνική Εξωτερική πολιτική, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Το στοίχημα με το χρόνο…

Είναι μια κρίσιμη παράμετρος η οποία φαίνεται πως στην συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, διεκδικεί μια θέση πρωταγωνιστική στην διαμόρφωση της ταυτότητας των εξελίξεων. Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα όσο και ανέλπιστη ιστορική πρόκληση η οποία υφίσταται αυτήν την στιγμή, αλλά δεν θα υφίσταται για πάντα. Πρόκειται για μια ευνοϊκή συγκυρία η οποία, για όσο υφίσταται, δημιουργεί ένα προνομιακό για τον Ελληνισμό περιβάλλον ανταγωνιστικών αντιθέσεων και η στρατηγική αξιοποίησή του, είναι ένα κρίσιμο στοίχημα που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την Ελληνική αλλά και την Κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να περάσουν σε καθολική αντεπίθεση, ακυρώνοντας πλήρως την Τουρκική περιφερειακή ατζέντα και αναγορεύοντας εαυτούς σε πραγματικούς πρωταγωνιστές των περιφερειακών εξελίξεων. Και αυτήν την φορά, οφείλουν να το πράξουν ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ οριστικά την αναποφασιστικότητα, τα ταμπού και τα φοβικά σύνδρομα δεκαετιών. ΚΑΙ κυρίως οφείλουν να το πράξουν, ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΣ τρία πολύ σημαντικά εργαλεία, τα οποία υποχρεούται να έχει στην φαρέτρα της κάθε χώρα που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της, την ιστορία της, αλλά και το αδιαπραγμάτευτο στρατηγικό της δικαίωμα στο μέλλον. Και όλα αυτά φυσικά, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου εθνικού σχεδιασμού με υψηλά γεωστρατηγικά στάνταρντς.

Τα τρία κρίσιμα εργαλεία που θα οριοθετήσουν αυτήν την συνολική στρατηγική μεταστροφή και θα προσδώσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο στην γενικευμένη αντεπίθεση του Ελληνισμού, είναι…

ΠΡΩΤΟΝ: Η οριστική εγκατάλειψη της αδιέξοδης λογικής του εξευμενισμού και της ηττοπάθειας και η συνακόλουθη αποφασιστική στροφή στην επιθετική Διπλωματία. Αυτή η στροφή προϋποθέτει δυο πράγματα: 

  • Τον επαναπροσδιορισμό των θεμελιωδών εθνικών ιεραρχήσεων και… 
  • Την διεκδίκηση ενός διαφορετικού ρόλου της χώρας στα διεθνή αλλά και στα περιφερειακά δρώμενα, ο οποίος θα χτίζεται με βάση τα Ιστορικά Δίκαια του Ελληνισμού και θα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις παρασιτικές αντιλήψεις που μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε γεωπολιτικό αναλώσιμο για εχθρούς και «φίλους».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η καθολική αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η παράλληλη ενεργοποίηση ενός επικαιροποιημένου επιτελικού σχεδιασμού που…

  • Θα επαναπροσδιορίζει τα κυρίαρχα δόγματα…
  • Θα ανασυντάξει και θα ενισχύσει τις υπάρχουσες αμυντικές δομές…
  • Θα αναδιατάξει τις δυνάμεις κατά τρόπον που να υπηρετείται πληρέστερα η νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία
  • Θα προσαρμόζεται πλήρως στις απαιτήσεις του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου… Και εν τέλει
  • Θα καθιστά ξεκάθαρο στους πάντες, ότι η ενεργοποίηση του casus belli του ΕλληνισμούΔΕΝ είναι ένα απλό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά ένα δυναμικό εργαλείο που θα βάλει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο γεωπολιτικό αποτύπωμα των εξελίξεων της επόμενης μέρας.

ΤΡΙΤΟΝ: Η ενσωμάτωση της ιδέας της Δευτερογενούς άμυνας ως ενισχυτικό στοιχείο της νέας Εθνικής επιχειρησιακής φιλοσοφίας. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι η Ελλάδα και κυρίως η Κύπρος, θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή συγκυρία και να πρωταγωνιστήσουν στην δημιουργία ενός ευρέως δικτύου ευέλικτων, αμοιβαίων, ουσιαστικά στρατηγικών και αμυντικών συνεργασιών, που θα ενισχύσουν την παρουσία ανταγωνιστικών προς την Τουρκία δυνάμεων στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο μιας πραγματικά εξωστρεφούς, πολυδιάστατης και win–win προσανατολισμένης εξωτερικής πολιτικής. Μια τέτοια εξέλιξη, θα αναδείξει τον περιφερειακό ρόλο σύμπαντος του Ελληνισμού και ταυτόχρονα θα εγκαινιάσει την λειτουργία ενός πολυδύναμου πολλαπλασιαστή ισχύος από τον οποίο θα ωφελούνται οι πάντες και θα ξηλώνεται το νεο-οθωμανικό όνειρο με τρόπο μεθοδευμένο και συστηματικό.

Η Τουρκία πυροδοτώντας τον δυναμίτη του Κυπριακού, έκανε το μοιραίο λάθος και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου…

Και ο Ελληνισμός είναι φύσει και θέσει η δύναμη που…

  • ή θα εγκλωβιστεί αμετάκλητα στην περιδίνηση των δυσάρεστων εξελίξεων και των καταστροφικών ανατροπών που σηματοδοτεί αυτή η απόφαση,
  • ή θα οδηγήσει τον τουρκικό χάρτινο γίγαντα, από το αυτί και στο ταμείο της Ιστορίας, για να πληρώσει πανάκριβα το τίμημα των επιλογών του. Η ιστορική πρόκληση είναι σαφής. Ωστόσο η έκβαση της διαχείρισής της θα κριθεί από τις αποφάσεις μας.

Η πολιτική τάξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, ΔΕΝ είναι διατεθειμένη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Ιστορία όμως είναι παρούσα στο ραντεβού της και αυτήν την φορά ο Ελληνισμός ΔΕΝ θα πρέπει να χάσει το τραίνο. Η πατρίδα μας σε συντονισμό με την Κύπρο, οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα τα τρία σημαντικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή του ο Ελληνισμός (και τα οποία συνοπτικά περιγράψαμε παραπάνω) και την ίδια στιγμή  να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία ώστε να κινηθεί ΚΑΙ επί του πεδίου με διπλή στόχευση:

  • Να πλασάρει δίπλα της την Διεθνή κοινότητα και μάλιστα θετικά προδιατεθειμένη, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων ΚΑΙ τον απόηχο των αποφάσεων του ΣΑ. Και…
  • Να σπρώξει την Τουρκία στο δρόμο του ολέθρου και στις αναμενόμενες αυτοκτονικές αποφάσεις που δεν θα έχουν επιστροφή.

Το κρίσιμο ερώτημα όλων, είναι: «Πως θα το καταφέρουμε αυτό»…

Και η απάντηση σ αυτό το ερώτημα είναι απλή: «Θα το καταφέρουμε κάνοντας απλά το αυτονόητο». Και το αυτονόητο συμπυκνώνεται σε τρία βήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από χθες και η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει ήδη να απασχολεί την πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια επιτελεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα βήματα αυτά είναι…

  • Ενεργοποίηση του casus belli του Ελληνισμού το οποίο αποτελεί την μόνη ενδεδειγμένη απάντηση στην περαιτέρω επιχειρησιακή κλιμάκωση που επιχειρεί η κυβέρνηση της Άγκυρας σε συντονισμό με την Τουρκοκυπριακή ηγεσία…
  • Ισχυροποίηση της στρατιωτικής παρουσίας και ουσιαστική οχύρωση της Άμυνας των Ελληνικών νησιών στο πλαίσιο του δικαιώματος για πλήρη άσκηση Εθνικής κυριαρχίας…
  • Καθολική επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 νμ και άμεση οριοθέτηση της Ελληνοκυπριακής ΑΟΖ

Η απάντηση της Τουρκίας προφανώς είναι αναμενόμενη και δεν χρειάζεται η επικουρική συμβολή των κηρύκων της «σύνεσης» και του συμβιβασμού για να την ανακαλύψουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταστεί απρόβλεπτη η απάντηση της Ελλάδας, με την επικουρική στήριξη επιλεγμένων συμμάχων της.

Η Ελλάδα ΔΕΝ θα είναι επιτιθέμενη. Θα έχει ασκήσει απλώς τα νόμιμα με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών. Θα έχει κάνει απλώς όλα όσα έχει φροντίσει να κάνει και το τελευταίο κυρίαρχο κράτος σε αυτόν τον πλανήτη και για τα οποία υποχρεούται μέσα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν θα είναι επιτιθέμενη, της εξασφαλίζει ένα τετραπλό προνόμιο, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει παραγωγικά.

Είναι η στήριξη της Διεθνούς κοινότητας σε μια χώρα που δέχεται επίθεση από τον πειρατή της ΝΑ Μεσογείου…

Είναι η ανάγκη των ΗΠΑ να προστατεύσουν από την κατάρρευση το περιφερειακό τους αφήγημα και την στρατηγική υποδομή που προσπαθούν εναγωνίως να δημιουργήσουν…

Είναι το ανέλπιστο στρατηγικό πρόσχημα που θα διασφαλιστεί σε όλους τους ισχυρούς δρώντες που για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους επιδιώκουν την ολοκληρωτική κατάρρευση του νεο-οθωμανικού αφηγήματος. Και πάνω απ’ όλα…

Είναι το αδιαφιλονίκητο προνόμιο που διαθέτει η χώρα μας και της επιτρέπει – αν και αμυνόμενη – να έχει προετοιμάσει την δική της απάντηση με την στρατηγική του πρώτου συντριπτικού στρατηγικού πλήγματος, που δεν θα αποκλείει ακόμη και την κατάληψη τουρκικών εδαφών και που θα τσαλακώσει οριστικά το γόητρο του σαλτιμπάγκου, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο της γεωπολιτικής του αποσύνθεσης και εν τέλει του ιδίου του γεωπολιτικού του ακρωτηριασμού.

Η Ελληνική στρατηγική σκέψη, για να αποκτήσει αδιαμφισβήτητη εθνική ταυτότητα, οφείλει να αναζητήσει τρόπους που θα οδηγήσουν στον καθολικό εκφυλισμό το τουρκικό νεο-οθωμανικό αφήγημαανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική και αμετάκλητη αυτοπαγίδευση των εμπνευστών του.

Όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά των επιτελείων και δεν αφορούν στον δημόσιο διάλογο…

 Πηγη:

«Γιατί τα Σκόπια δεν έχουν Πρέσβη στη Σόφια;»

 



Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σβετλάν Στόεφ, πιστεύει ότι ο διάλογος μεταξύ Βουλγαρίας και 'Βόρειας Μακεδονίας' πρέπει να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να επιτευχθεί ένας ενιαίος και κοινός στόχος - η χώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Πιστεύει ότι η ρητορική μίσους δεν είναι το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και 'Βόρειας Μακεδονίας' και απαιτεί μια σταθερή στάση και την καταδίκη τους από τις αρχές των Σκοπίων.

 Σύμφωνα με την Εξπρές των Σκοπίων, ο Στόεφ είπε επίσης ότι οι Βούλγαροι στη 'Βόρεια Μακεδονία' πρέπει να ενταχθούν (ως μειονότητα) στο Σύνταγμα της χώρας όπως και οι άλλες εθνοτικές κοινότητες.

Ο υπουργός έκανε επίσης την ερώτηση, γιατί η χώρα δεν έστειλε πρεσβευτή στη Σόφια εδώ και 18 μήνες, προσθέτοντας ότι, όπως ακριβώς ο ομόλογός του από τα Σκόπια, Μπουγιάρ Οσμάνι «μπορεί να καλέσει τον Βούλγαρο πρέσβη στα Σκόπια και να τον δει μέσα σε 10 λεπτά», θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα και ο ίδιος να τηλεφωνήσει και να μιλήσει στον Πρέσβη της 'Βόρειας Μακεδονίας' στη Σόφια.
 

Παγκόσμια Οργάνωση «Βορειομακεδόνων»: οι αλλαγές περί ιθαγένειας είναι το τελικό στάδιο αποσύνθεσης και ομοσπονδοποίησης της ''Βόρειας Μακεδονίας''

 

(Ο τίτλος του άρθρου από το δημοσίευμα)


«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για την ιθαγένεια, που υπέβαλε η κυβέρνηση με ευρωπαϊκή σημαία στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και αποτελούν πηγή γελοιοποίησης και νομικής υποβάθμισης.

Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν υπάρχουν κριτήρια που να αντιστοιχούν στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, όπως είναι οι πληρωμένοι λογαριασμοί για το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τον οικογενειακό γιατρό, βιβλία ταμιευτήριο, σχολείο, άγνοια γλώσσας…» αναφέρει το συντονιστικό όργανο της οργάνωσης «Μακεδόνες σε όλον τον κόσμο», σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση «MKD».

«Συγκριτικά, τα βασικά κριτήρια και προϋποθέσεις στην Ευρώπη για την ιθαγένεια είναι η διαμονή στη χώρα από 10 έως 12 χρόνια, η επιτυχής ένταξη στο σύστημα και καμία παραβίαση του νομικού συστήματος χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ο σεβασμός των εθνικών αξιών, πολύ καλή γνώση της γλώσσας κλπ».


Οι αλβανικές ορέξεις


Στην ουσία, ο σκοπός της έγκρισης αυτού του νόμου, ο οποίος αρχικά προτάθηκε από τις πολιτικές δομές  της Αλβανίας, είναι να ικανοποιήσει την όρεξή τους και να εξοφλήσει το χρέος της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος στους εταίρους του συνασπισμού, οι οποίοι  είναι επίσης μέρος της λεγόμενης ‘πλατφόρμα των Τιράνων’.

Με αυτήν την ύπουλη πολιτική πράξη, θα δημιουργηθούν κυριολεκτικά όλες οι προϋποθέσεις για την αποσύνθεση και την ομοσπονδοποίηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το συντονιστικό σώμα των Βορειομακεδόνων από όλο τον κόσμο, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητήσουν και να μποϊκοτάρουν αυτόν τον αντιευρωπαϊκό νόμο περί ιθαγένειας, αποτρέποντας έτσι τη ματαίωση της ανακοινωμένης απογραφής των Αλβανών που ζουν στο εξωτερικό.
 
 

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Μάθιου Νίμιτς: Η διαμάχη με την Ελλάδα δεν αφορούσε τη γλώσσα αλλά το όνομα της γλώσσας, όχι την ταυτότητα



«Η μοναδικότητα της μακεδονικής γλώσσας αναγνωρίζεται και επιβεβαιώνεται παγκοσμίως στα Ηνωμένα Έθνη», λέει ο πρώην μεσολαβητής στη διαφωνία  του ονόματος με την Ελλάδα, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίμιτς σε συνέντευξή του στο Kanal 5, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων και ότι η ταυτότητα και η γλώσσα δεν ήταν μέρος της Συμφωνίας Πρεσπών, αλλά τέθηκε στο τραπέζι από τη Βουλγαρία, εξήγησε ότι για την ελληνική πλευρά το πρόβλημα δεν ήταν η ταυτότητα αλλά το όνομα της γλώσσας και σε αυτήν την περίπτωση είναι μια διαφορετική διαφωνία.

«Αυτές οι ερωτήσεις είναι μοναδικές, υπήρχαν καταστάσεις που ήταν σχετικές, αλλά όχι τόσο παρόμοιες. Γνωρίζετε ότι η Συμφωνία Πρεσπών αναφέρεται σε γλώσσα, δεν χρησιμοποιεί τη λέξη ταυτότητα επειδή δεν είναι νομική λέξη. Η μακεδονική γλώσσα έχει γίνει αποδεκτή εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι υπάρχει η μακεδονική γλώσσα. Η διαφωνία με την Ελλάδα δεν αφορούσε καθόλου τη γλώσσα, αλλά το όνομα της γλώσσας. 

»Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά δεν είχε κανένα πρόβλημα να έχει μια ωραία γλώσσα, μια ειδική γλώσσα. Αλλά το πρόβλημά τους ήταν ότι αν ονομαζόταν μακεδονική, που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι είχε σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Η διαφορά με τη Βουλγαρία είναι διαφορετική όσον αφορά την προέλευση των γλωσσών. Δεν είμαι ειδικός σε αυτό, δεν ήταν θέμα της Συμφωνίας Πρεσπών, αλλά είναι ένα θέμα που θέλουν να συζητήσουν, οπότε είναι θέμα συζήτησης», δήλωσε ο Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για την ταυτότητα κάποιου, που είναι μία εσωτερική αίσθηση της προσωπικότητας, ο Νίμιτς ήταν σαφής ότι η ταυτότητα δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί.

«Όχι δεν μπορούσε. Υπήρχαν εσωτερικά συναισθήματα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, και εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία είναι συναισθηματικοί για αυτό και οι άνθρωποι στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας εξακολουθούν να είναι συναισθηματικοί. 

»Δεν οδηγούμαστε από συναισθήματα, αλλά μπορεί κανείς να καταλήξει σε μια συμφωνία για το πώς μιλάτε γι 'αυτά, πώς το διατυπώνει, με σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις για ευαίσθητα ιστορικά ή συναισθηματικά θέματα», δήλωσε ο  Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο πρέσβης Νίμιτς πιστεύει ότι δεν απαιτείται διαμεσολάβηση για να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, αλλά ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύσουν οι ίδιοι το ζήτημα, εκτός και εάν χρειαστεί διαμεσολάβηση.

«Μια διαμεσολάβηση στη ζωή είναι αρκετή. Επίσης, η διαμεσολάβηση ή μια λύση με τη Βουλγαρία δεν πρέπει να διαρκεί 20 χρόνια, δεν πρέπει να διαρκέσει ούτε και 20 μήνες, κατά τη γνώμη μου. Αλλά οι δύο χώρες πρέπει να αποφασίσουν από μόνες τους. Είτε χρειάζονται έναν μεσολαβητή είτε όχι, εξαρτάται από αυτούς, όχι από κάποιον από έξω», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, πρώην διαμεσολαβητής στη διαφωνία ονόματος.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Αν κάνουμε όπως οι Έλληνες, τα Σκόπια θα γονατίσουν αμέσως!

 



 

Ο Κιρίλ Τοπάλοφ, μέλος της βουλγαρικής Μικτής Επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, έχει αντιδράσει πολλές φορές στις θέσεις των «εξαδέλφων» από τη Βόρεια Μακεδονία.

Λέει ότι ο ίδιος είναι απόγονος Σλαβομακεδόνων που κατέφυγαν στη Βουλγαρία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

«Περίπου δύο εκατομμύρια από εμάς είμαστε απόγονοι των πρώην Σλαβομακεδόνων μεταναστών.  Αυτό καθορίζει το μέτρο της κατηγοριοποίησης με την οποία αντιμετωπίζουμε το Μακεδονικό ζήτημα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο παππούς μου, ο οποίος πέθανε για τη Βουλγαρία, δεν ήταν Βούλγαρος. Στη Βόρεια Μακεδονία προσπαθούν να αλλάξουν την ταυτότητα των παππούδων μας πριν από 100 χρόνια, και φωνάζουν ότι έχουμε αλλάξει την ταυτότητά τους. Δεχόμαστε και επιτρέπουμε πράγματα που κανείς άλλος δεν θα το έκανε. «Πώς άλλαξε η εθνική ταυτότητα σε 60 χρόνια;» ρώτησε σε μια εκπομπή στην Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας (BNT).

Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα ‘Εξπρες’ των Σκοπίων, ο Βούλγαρος καθηγητής αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

«Το ζήτημα με τους Έλληνες επιλύθηκε έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν καθόλου το πρόβλημα.

»Πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις  των 1,5 εκατομμυρίων (διαμαρτυρομένων) η κάθε μία, με τον τρόπο αυτό έδειξαν στον κόσμο, και στους γείτονές τους, τι τους περιμένει και ποια είναι η θέση του ελληνικού λαού και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αριστερών ή δεξιών. Και μετά ξέχασαν.

»Έχω μιλήσει με Έλληνες πολιτικούς για αυτό.  Και έτσι στα Σκόπια δέχτηκαν το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Οι Έλληνες τους άφησαν να σκεφτούν, να αποφασίσουν.

»Τελικά, τα ξαδέρφια μας χτύπησαν το μέτωπό τους στο κατώφλι των Ελλήνων και είπαν «δεχόμαστε τα πάντα, εγκαταλείπουμε την αρχαιότητα. 

»Σε λίγους μήνες, κατάφεραν να επανεκτυπώσουν τα βιβλία τους και να απαλλαγούν από όλα όσα σχετίζονται με την αρχαιότητα και όλα τα ψέματά τους, και τους μιλάμε εδώ και 3,5 χρόνια και δεν έχουν αλλάξει ούτε ένα γράμμα στα βιβλία τους, στα οποία γράφουν ότι είμαστε Τάταροι, Τούρκοι, Μογγόλοι, φασίστες.

»Έχουν ήδη κλέψει την ιστορία μας. Η κοινωνία τους έχει στραφεί ήδη εναντίον της Βουλγαρίας», κατέληξε ο Τοπάλοφ. 
 

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Με 161 ασκήσεις της, η Τουρκία έχει παγιώσει τουρκική κυριαρχία στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου

 

Της Κύρας Αδάμ

Εκατόν εξήντα μια (161) φορές από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2021, η Τουρκία έχει δεσμεύσει  με ασκήσεις της την περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου ως ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενδύεται το ρόλο του λαθροθεατή.

Η 161η φορά  δέσμευσης της περιοχής ως τουρκική κυριαρχία συνέβη το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 2021 με την πλήρη και ενσυνείδητη  ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να νομίζει ότι θα περάσει ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα ενημέρωσε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ICAO, IMO ,EUROCONTROL, NATO, EE κλπ.) ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα εκτελούσε άσκηση με πυρά σε ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου και σε απόσταση 6νμ από τις ακτές των νήσων και σε ύψος μέχρι 30.000 πόδια. Για την ενέργεια της αυτή η Τουρκία εξέδωσε την σχετική αγγελία Α3227/21 για την περιοχή, που φαίνεται με κόκκινο στο χάρτη του Μilitaire και δήλωσε διεθνώς ότι η περιοχή κείται αποκλειστικώς στην τουρκική επικράτεια- κυριαρχία και επιπλέον ότι κείται αποκλειστικώς εντός του FIR  Κων/λης.

Σύμφωνα με τα έγκυρα, επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία δεν δίνει στη δημοσιότητα για να υπάρξει ήρεμο ελληνοτουρκικό καλοκαίρι, καταγράφονται τα ακόλουθα:

Η περιοχή των τουρκικών πυρών εκτείνεται 6νμ εντός του FIR Αθηνών -όπως φαίνεται στο χάρτη με σκιαγραφημένο κόκκινο- και απέχει 12νμ από τις τουρκικές ακτές. Έτσι η Τουρκία έχει 6νμ εντός του FIR Κων/λης, που είναι τουρκική κυριαρχία , συν 6νμ εντός του FIR Αθηνών στη διεθνή θάλασσα, την οποία με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Τουρκία την μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία, δεδομένου ότι δηλώνει διεθνώς ότι το σύνολο της περιοχής κείται εντός τουρκικής κυριαρχίας και εντός του FIR Κων/λης. Και τούτο διότι σύμφωνα με την απόφαση του ICAO 1950 στην Κων/λη με την οποία συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία, οι περιοχές που κείνται εντός του FIR Κων/λης ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ- ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. Τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία, η Τουρκία τη βασίζει στην επιπόλαιη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης , η οποία  ενημέρωσε ενυπογράφως τη Βουλή ότι αποδέχθηκε τη θέση της Τουρκίας ότι η περιοχή ανατολικά Ρόδου και το Καστελόριζο κείνται στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να μπορεί η Τουρκία να έχει 12νμ χωρικά ύδατα , αφού από το 1964 με νόμο η Τουρκία έχει καθορίσει 6νμ στο Αιγαίο και 12νμ στη Μεσόγειο.

Με βάση τις ελληνικές δεσμεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει την περιοχή αυτή ως τουρκική επικράτεια 161 φορές..

Η μετατροπή της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία και η ένταξη της στη Μεσόγειο και εντός του FIR Κων/λης αποτέλεσε τη βάση της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ. Και τούτο διότι η πλασματική αυτή τουρκική κυριαρχία μπαίνει σφήνα ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο και εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά Ρόδου ( 28ος μεσημβρινός) και της Μεγίστης. Είναι δηλαδή η περιοχή όπου το 2020 αλώνιζε το Ορους Ρεις 6νμ ανατολικα της Ρόδου μέχρι 6νμ από το Καστελόριζο, κάτι που ανάγκασε τον  Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώσει στη Βουλή ότι διασφαλίζει μόνον τα 6νμ χωρικά ύδατα, αφήνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικα του 28ου μεσημβρινού στο έλεος του Ερντογάν.

Ωστόσο η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι άνευ περιεχομένου και προκαλεί γέλωτα σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο διότι τα 6νμ χωρικά  ύδατα διασφαλίζονται και προστατεύονται όταν αυτά απειλούνται από την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ελληνοτουρκικά στοιχεία, ΕΠΙΣΗΜΩΣ διεθνώς και ενυπογράφως διατείνεται ότι « η Τουρκία σέβεται την ελληνική κυριαρχία των 6νμ»

Η Τουρκία προετοίμαζε τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Ρόδου- Μεγίστης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η περιοχή από την οποία οι Τούρκοι πέταξαν με τις κλωτσιές έξω τους, Τσίπρα, Κουρουπλή, Καμμένο , Στεφανή και σχεδόν όλη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν πήρε μυρωδιά από την εθνική βλάβη, αλλά ούτε ρώτησε να μάθει το λόγο. Ήρθε, είδε και απήλθε.

Τώρα, τα στελέχη της ΝΔ και η ΠτΔ όταν μεταβαίνουν στη Μεγίστη  ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΠΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ ακολουθούν διαδρομή/πορεία έξω από την περιοχή του χάρτη, την οποία η Τουρκία έχει παγιώσει ως τουρκική κυριαρχία για να μην προκαλέσουν και υποστούν τα ίδια με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου ( 28ος μεσημβρινός)  κείται στη Μεσόγειο, δεσμεύει όλες τις  μετέπειτα κυβερνήσεις που θα θελήσουν να καταγγείλουν την Τουρκία στον ICAO για να προασπίσουν την  ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή. Δηλαδή, αν δεν γνωρίζει την παρούσα συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα προσφύγει στον ICAO  και αντί για μαλλί θα βγει..και κουρεμένη.

Η περιοχή στο χάρτη αποκόπτει κάθε επικοινωνία Ρόδου- Μεγίστης ακόμα και για  μεταφορά ασθενών με πλοίο , ελικόπτεροή αεροπλάνο, διότι τα τουρκικά πυρά είναι μέχρι και τα 30.000 πόδια, ενώ οι αεροδιάδρομοι της εναέριας κυκλοφορίας από την Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αντίστροφα αχρηστεύονται λόγω των τουρκικών πυρών μέχρι τα 30.000 πόδια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε για μια ακόμα φορά υποτονικά και αναποτελεσματικά και με αγγελία δήλωσε διεθνώς ότι το σκιαγραφημένο με κόκκινο τμήμα της περιοχής στο χάρτη κείται στο FIR Αθηνών, όταν ή ιδικά, το Σεπτέμβριο 2019, αποδέχθηκε ότι η περιοχή αυτή κείται στη Μεσόγειο ( δηλαδή 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι 6νμ όπως στο Αιγαίο. 

Με αποτέλεσμα να  λάβει την τουρκική απάντηση ότι «το ΣΥΝΟΛΟ της περιοχής καίται αυστηρά εντός του FIR Κων/λης  και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τις όποιες μελλοντικές ελληνικές αιτιάσεις..»

 

 

 Πηγη:

 

Το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για την Αλβανία – ανησυχούν οι Αλβανοί



Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε εντατικοποίηση των συναντήσεων και των αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Αυτή η υψηλή ένταση των διμερών σχέσεων δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους στρατηγικούς συμμάχους μας, καθώς και από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σχετικά με τον δυτικό προσανατολισμό της Αλβανίας από τη μία πλευρά και τη στενή σχέση με ένα καθεστώς όπως αυτό του Ερντογάν αφετέρου, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Ως προϊόν αυτής της αγάπης, τον Ιούνιο, πολλές προσφορές στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας διαφημίστηκαν και το κερασάκι στην τούρτα λέγεται ότι είναι το συμβόλαιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ορισμένων επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (οι Τούρκοι τα λένε SIHA).

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το ζήτημα της ξαφνικής εντατικοποίησης των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας σχετίζεται με το άμεσο συμφέρον του Ερντογάν στην περιοχή, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στους Αλβανούς.

 

Τι παίζεται κάτω από το χαλί;

 

Πηγές δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από την Αλβανία να φιλοξενήσει μόνιμα τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι το καλοκαίρι του 2013.

Η Τουρκία και το Κατάρ αναγνωρίζονται ως οι κύριοι υποστηρικτές της Ομάδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον κόσμο και μετά την ανατροπή τους στην Αίγυπτο κατέφυγαν στην προστάτιδά τους, Τουρκία.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου ακριβώς λόγω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Οι αρχές στην Αίγυπτο κατηγορούν την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, δηλαδή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε, οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει και τώρα η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ενώ η τελευταία έχει θέσει ως προϋπόθεση την παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατηγορούνται ότι σκότωσαν χιλιάδες Αιγύπτιους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του 2013 στην Αίγυπτο και ζητήθηκε  η έκδοσή τους προκειμένου να δικαστούν στην Αίγυπτο, αλλά η Τουρκία μέχρι στιγμής αγνοεί αυτές τις εκκλήσεις.

 

Η λύση του καλού παιδιού- της Αλβανίας

 

Η παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις αιγυπτιακές αρχές θα ανατρέψει τη ρητορική αρκετών ετών Τούρκων ηγετών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στον Ισλαμικό Κόσμο ως εκπρόσωποι των πιστών. 

Επίσης, μια τέτοια ενέργεια θα ενοχλούσε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ισλαμικού κόμματος του Προέδρου Ερντογάν (AKP).

Πρέπει να βρει μια λύση όπου οι ψηφοφόροι του δεν θα αναστατωθούν, αλλά  και δεν παραμένουν στο επίκεντρο της αιγυπτιακής πίεσης.

 

«Χώρος υγειονομικής ταφής» η Αλβανία…

 

Πηγές δείχνουν ότι η Τουρκία αρχικά ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να στεγάσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ως λύση, προκειμένου ο πρόεδρος  Ερντογάν να πει στις αιγυπτιακές αρχές ότι «αυτοί που αναζητάτε δεν είναι πλέον στην Τουρκία».

Ωστόσο, λόγω των εσωτερικών ιδιαιτεροτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και του κινδύνου που ενέχουν αυτά τα άτομα, δεδομένης της προβληματικής σχέσης που έχουν με την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, η Πρίστινα αρνήθηκε, κάνοντας την Τουρκία να στρέψει τα μάτια της προς τα Τίρανα.

Επί του παρόντος, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα του Προέδρου Ερντογάν να συμμετάσχει στις γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις της, καθιστώντας ένα ασφαλές καταφύγιο για ισλαμιστές ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η δημόσια άρθρωση είναι εντελώς διαφορετική, οι Αλβανοί κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη φορά ως «ζώα για σφαγή» στην υπηρεσία των πολιτικών συμφερόντων του Τούρκου ηγέτη.

Με άλλα λόγια, κινδυνεύουμε να χρησιμοποιηθούμε ως πραγματικός «χώρος υγειονομικής ταφής», όπου κάθε ισχυρό άτομο ρίχνει τα απόβλητά του αφού τα χρησιμοποιήσει και δεν τα χρειάζεται πλέον.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Τα Σκόπια καταδικάζουν βουλγαρικά βίντεο με εδαφικές αξιώσεις

 



Προεκλογικά βίντεο που εμφανίστηκαν από τον βουλγαρικό ακροδεξιό συνασπισμό που δείχνουν τη Βόρεια Μακεδονία ως μέρος της Βουλγαρίας, προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων.

 Σύμφωνα  με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης,"σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε προεκλογικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν στη Βουλγαρία, τα οποία, όπως επισημαίνεται, εκφράζουν εδαφικές αξιώσεις κατά της χώρας".

Συγκεκριμένα, το προεκλογικό βίντεο του συνασπισμού των «Βούλγαρων Πατριωτών» με επικεφαλής το VMRO, έδειξε πλάνα από την Αχρίδα,  αναφέροντας για «τη βουλγαρική μνήμη  και τη ‘βουλγαρικότητα’  της περιοχής».

Μάλιστα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ,  αναφερόμενος στην αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 


«Ναι, εμείς στο VMRO προστατεύουμε τη βουλγαρική μνήμη και προστατεύουμε τον βουλγαρικό λαό παντού στον κόσμο. Κρατάμε τη μνήμη και θυμόμαστε ότι η Aχρίδα είναι μια από τις πιο ένδοξες πρωτεύουσες της Βουλγαρίας».
 
 

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η Βουλγαρία δεν έστειλε ούτε έναν εκπρόσωπο στο Φόρουμ των Πρεσπών



 

Τα Σκόπια περιμένουν μια απάντηση και μια εξήγηση από τη Βουλγαρία γιατί δεν έστειλαν έναν Ύπατο Εκπρόσωπο στο Φόρουμ των Πρεσπών. 

Αυτή η κίνηση για ένα μέρος του πολιτικού κόσμου εξηγείται ως μήνυμα από τη Σόφια, ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ για διάλογο και αυτή είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί η άμεση κριτική από διεθνείς αξιωματούχους.

Η Βουλγαρία γνωρίζει ότι εάν έστελνε έναν Ύπατο Εκπρόσωπο στο Φόρουμ των Πρεσπών, θα δέχονταν πολλή πίεση από τη διεθνή κοινότητα.

 Αλλά το μήνυμα είναι κακό, λένε εκείνοι που γνωρίζουν την κατάσταση.  Ο Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Μάθιου Πάλμερ, πρόεδροι και εκπρόσωποι χωρών της περιοχής, διερωτήθηκαν γιατί η Βουλγαρία αρνήθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο.

 Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας περιμένει μια αξιοπρεπή εξήγηση γιατί δεν συμμετείχε στο Φόρουμ.

Ωστόσο, ο διάλογος με τη Βουλγαρία πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη διάρκεια της  Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ.

Οι ελπίδες επικεντρώνονται στη διεθνή κοινότητα, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων «Telma»,όλες οι δηλώσεις που έγιναν στο Φόρουμ των Πρεσπών έχουν έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή ότι η θέση των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ. 

Στην τελική συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Ρέικερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας με την Ένωση πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

 Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ θα ταξιδέψει στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διακόψει τη παρεμπόδιση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

«Βούλγαροι Πατριώτες»: Αν υπάρχει κάτι που αξίζει είναι να αντισταθούμε στο θέμα της «Μακεδονίας»

 



«Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να αντισταθούμε μέχρι τέλους, είναι η Μακεδονία», αυτό είπε Ανγκέλ Τζαμπάσκι, επικεφαλής της λίστας του συνασπισμού «Βούλγαροι Πατριώτες»- VMRO, VOLIA και NFSB, σε ομιλία του στο Μπλαγκόεβγκραντ, σύμφωνα με το Fokus που επικαλείται το Radio Pirin.

Ο Τζαμπάσκι σχολίασε ότι το VMRO πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προσταεύσει το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον στο θέμα της Μακεδονίας (σημείωση το βουλγαρικό κείμενο χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια).

«Ετοιμάζονται για εθνικές προδοσίες και παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Λέγεται ότι πρέπει να δώσουμε το πράσινο φως στη Μακεδονία και η Βουλγαρία δέχεται έντονη πίεση. Ταυτόχρονα βλέπουμε τα υπόλοιπα κόμματα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν να έχουν αποδεχθεί την προδοσία», είπε ο ηγέτης της λίστας των «Βουλγάρων Πατριωτών»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι ένα θέμα που αξίζει να υπερασπιστεί κανείς και πρέπει να συζητηθεί αυτό ειδικά στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας του Πιρίν, που αποτελεί φρούριο για το θέμα αυτό.

Ο ακροδεξιός πολιτικός τόνισε ότι «η 45η Εθνοσυνέλευση έχει συγκεντρώσει ανθρώπους έτοιμους για κάθε είδους προδοσία προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

«Βγαίνουμε από μια δύσκολη κυβέρνηση, η οποία τελικά δεν ήταν δημοφιλής, ίσως λόγω της πανδημίας. Ο λαός είναι θυμωμένος και έχει δίκαιο, επειδή τα μέτρα δεν ήταν επαρκή», είπε.

Αναφερόμενος στο (βουλγαρικό) VMRO= Εσωτερική Μακεδονική επαναστατική οργάνωση, είπε:

«Το VMRO είναι κάτι περισσότερο από ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός. Σε κάποιο βαθμό η ιστορία του ξεκινάει από εδώ, το Μπλαγκόεβγκραντ, οι απατεώνες που είναι άπληστοι  είναι πρόθυμοι να πουλήσουν τη Μακεδονία. Το καθήκον μας γίνεται ξανά ιστορικό και δεν σχετίζεται με τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, αλλά ποια θα είναι η συμπεριφορά της Βουλγαρίας στο ζήτημα της Μακεδονίας. Επίσης, ποια θα είναι η στάση μας στο ζήτημα των Δυτικών Επαρχιών που κατέχονται από τους Σέρβους, όταν η Σερβία θα πρέπει να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε την εθνική υπόθεση», είπε.
 
 

Σκόπια: Ο αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των ΕΔ.

 



 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, υποστράτηγος Βάσκο Γκουρτσινόφσκι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, Στρατηγό  Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνάντηση των στρατηγών Γκουρτσινόφσκι και Γκιουλέρ συζητήθηκε η διμερής στρατιωτική συνεργασία και εξετάστηκαν οι δυνατότητες για περαιτέρω επέκτασή τους μέσω νέων μορφών κοινής απόδοσης και συνεργασίας, καθώς και εντατικοποίηση της υπάρχουσας, η οποία αποτελείται από κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, κοινή συμμετοχή σε αποστολές και χρήση των ικανοτήτων των δύο στρατών.

Ο στρατηγός Γκουρτσινόφσκι ευχαρίστησε τον στρατηγό Γκιουλέρ για την ανεπιφύλακτη υποστήριξη και βοήθεια που παρέσχε η Δημοκρατία της Τουρκίας όχι μόνο στη διαδικασία ολοκλήρωσης, αλλά και μετά την πλήρη ένταξή μας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και τις πολυάριθμες δωρεές στρατιωτικού εξοπλισμού.


Ο στρατηγός Γκουρτσινόφσκι τόνισε επίσης την κοινή συμμετοχή σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, κυρίως στο Αφγανιστάν, όπου πολλές από τις αποστολές της Βόρειας Μακεδονίας ήταν υπό την αιγίδα της τουρκικής αποστολής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Στρατηγό Γκουρτσινόφσκι επισκέφθηκε τη διοίκηση των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και μέρος των στρατιωτικών-βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας, ως στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ένας σημαντικός παράγοντας και συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Στρατού και τον εξοπλισμό του με νέα, σύγχρονα μέσα, συμβατά με τα πρότυπα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας δωρεάς ενός ρυμουλκούμενου αρμάτων.