Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Οι τουρκικές σφαγές στην Ελληνική Επανάσταση

 

Γράφει ο

Θάνος Κάλλης

Δικηγόρος-Ιστορικός

Με μια άκρως προκλητική ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας θυμήθηκε την Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς πριν από 200 χρόνια κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821.Η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει ως θύματα τους Οθωμανούς κατακτητές και ως θύτες τους «βάρβαρους» Έλληνες, που 400 χρόνια ζούσαν σαν σκλάβοι. Οι γείτονες δημοσίευσαν και έναν ματωμένο χάρτη, όπου απεικονίζεται η Πελοπόννησος. Στην περιοχή της Τρίπολης «αναβλύζει» αίμα, ενώ πάνω στον χάρτη αναγράφεται η λέξη «σφαγή» και η ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 1821.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι προσπαθούν να «γράψουν» από την αρχή την ιστορία, σύμφωνα με τα θέλω και τα πιστεύω τους και φυσικά δεν έχουν καμία διάθεση αυτοκριτικής για τα αμέτρητα εγκλήματα που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες.

Κατά την Τουρκοκρατία, η Τριπολιτσά ήταν το σπουδαιότερο οικονομικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς ήλεγχε τις οδούς προς τις άλλες μεγάλες πόλεις του Μοριά. Η πολιορκία (από τις αρχές Ιουνίου 1821) και εν τέλει η άλωση (23 Σεπτεμβρίου 1821) της πόλης αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στην πορεία της Επανάστασης, δεδομένου ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της και την κυριαρχία των Ελλήνων αγωνιστών σε όλη την Πελοπόννησο, με εξαίρεση κάποια ελάχιστα φρούρια.

Με την πτώση της Τριπολιτσάς, όντως σημειώθηκαν βιαιότητες και λεηλασίες κατά Τούρκων και Εβραίων από άτακτα στρατεύματα των επαναστατών και η ελληνική ιστοριογραφία αναφέρει λεπτομερώς τα περιστατικά και έχει αποδώσει ευθύνες. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που έλαβε χώρα σε μια ταραγμένη περίοδο και δεν υπήρχε κάποιος κεντρικός σχεδιασμός.

Στην αντίπερα όχθη, οι Τούρκοι μεθοδικά και με σχέδιο, χωρίς κανένα ίχνος ανθρωπισμού και δικαιοσύνης, έχουν διαπράξει αναρίθμητα εγκλήματα και φρικαλεότητες στους λαούς της περιοχής, που δεν χωρούν σε ανθρώπινο νου και αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν τις ιστορικές ευθύνες που φέρουν. Στο παρόν κείμενο, θα επικεντρωθώ συνοπτικά στις σφαγές των Οθωμανών Τούρκων κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Οι σφαγές στην Κωνσταντινούπολη (1821)

Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Οθωμανός σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ (1808-39) αντέδρασε με βιαιότητα και προχώρησε σε μαζικά αντίποινα κατά των Ελλήνων κατοίκων της Πόλης, αλλά και της υπόλοιπης οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις 10 Απριλίου απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ μπροστά στην πόρτα του Πατριαρχείου και το σώμα του νεκρού υπέστη τις ασχημότερες πράξεις. Το σκήνωμα του διαπομπεύτηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και μετά από τρείς ημέρες πετάχτηκε στη θάλασσα. Ακολούθησαν οι θανατώσεις επιφανών Ελλήνων της αυτοκρατορίας (Φαναριώτες, πρόκριτοι, ιεράρχες). 

Οι μουσουλμάνοι κήρυξαν ιερό πόλεμο κατά των Ελλήνων χριστιανών και τουρκικός όχλος άρχισε τις δολοφονίες άμαχου πληθυσμού και λεηλασίες και καταστροφές σπιτιών, καταστημάτων και εκκλησιών. Εκατοντάδες άτομα αναγκάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοία με τη δικαιολογία ότι δήθεν θα εξοριστούν, αλλά πνίγονταν στην θάλασσα. Διωγμοί έγιναν και σε άλλες πόλεις της αυτοκρατορίας που το ελληνικό στοιχείο ήταν σημαντικό, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Σμύρνη, οι Κυδωνίες (Αϊβαλί),η Κρήτη, η Ρόδος, η Κύπρος κ.α..Δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η έκταση και ο αριθμός των θυμάτων των σφαγών σε αυτές τις περιοχές, αλλά αναμφίβολα ήταν δεκάδες χιλιάδες.

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (1 Σεπτεμβρίου 1821)

Παραμονές της Επανάστασης του ΄21,οι πρόκριτοι του νησιού της Σαμοθράκης μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία και στις 19 Απριλίου οι κάτοικοι του νησιού δήλωσαν περήφανα στον Τούρκο διοικητή του νησιού ότι οι Έλληνες είναι ελεύθεροι και δεν θα πληρώνουν πλέον φόρους στον σουλτάνο. Η κατάσταση στην Σαμοθράκη ως το τέλος του Αυγούστου φαινόταν ότι ήταν ομαλή. Τότε όμως, ο τουρκικός στόλος ανέλαβε δράση. Την 1η Σεπτεμβρίου 1821,αποβιβάστηκαν στο νησί 2.000 στρατιώτες, με τους κατοίκους να προβάλουν σθεναρή αντίδραση, αλλά τα πολεμοφόδια τέλειωσαν γρήγορα.

Σύντομα κατάλαβαν ότι οποιαδήποτε αντίδραση ήταν μάταια και έτρεξαν να κρυφτούν σε δάση και βουνά. Οι Τούρκοι έπεισαν με δόλο τους κατοίκους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες του, αλλά αθέτησαν τα συμφωνηθέντα. Απέκλεισαν τη Χώρα και αφού επέλεξαν 700 Σαμοθρακίτες, τους οδήγησαν στη θέση Βαράδι στον δρόμο προς Καμαριώτισσα όπου άρχισαν να τους σφαγιάζουν, αφήνοντας τα κεφάλια να κατρακυλούν στο αυλάκι που λέγεται σήμερα Εφκάς (Επτακοσίας).Ακολούθησε η βίαιη σφαγή όσων είχαν απομείνει στο νησί, τα μωρά κάτω των 2 ετών εκτελέστηκαν όπως και οι γυναίκες που ήταν μεγαλύτερες των 40 ετών. Τα υπόλοιπα γυναικόπαιδα, έγιναν «περιουσία» των πιστών μουσουλμάνων.

Η Σφαγή της Χίου (30 Μαρτίου)

Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (πάνω από 100.000 κάτοικοι).Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους κυριαρχούσαν στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Τον Μάρτιο του 1822 η Χίος επαναστάτησε, όταν ο Αντώνιος Μπουρνιάς -αξιωματικός του Ναπολέοντα- με διακόσιους άνδρες αποβιβάστηκε στην Σάμο και κάλεσε τον Λυκούργο Λογοθέτη να συμμετάσχει στην επανάσταση της Χίου. Ο Μαχμούτ Β΄ εξοργισμένος, έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στο νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες. Οι Τούρκοι κατέστειλαν εύκολα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενοι τον κακό σχεδιασμό της και την διχόνοια που επικρατούσε μεταξύ των ηγετών.

Οι Οθωμανοί έκαψαν σπίτια και λεηλάτησαν την ύπαιθρο, σκότωσαν όλα τα παιδιά κάτω των 3 ετών και όλους τους άνδρες από 12 ετών και πάνω, καθώς και όλες τις γυναίκες από 40 ετών και άνω, με εξαίρεση αυτούς που ήταν πρόθυμοι να ασπαστούν το Ισλάμ. Συνολικά σφαγιάστηκαν 50.000 κάτοικοι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι μετατράπηκαν σε σκλάβους.

Η Καταστροφή της Νάουσας (Ημαθία)

Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου 1822 οι Μακεδόνες επαναστάτες μπήκαν στην πόλη της Νάουσας. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν ο διοικητής της πόλης και αρκετοί Οθωμανοί στρατιώτες. Ακολούθησε η κήρυξη της Επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου υψώθηκε το Λάβαρο της εξέγερσης. Τα επαναστατικά γεγονότα στη Νάουσα, προκάλεσαν την οργή του Τούρκου διοικητή (βαλής) της Θεσσαλονίκης Εμπού Λουμπούτ,ο οποίος αποφάσισε να αναλάβει δράση, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από σουλτανικό φιρμάνι που διέτασσε να εξαφανιστούν από προσώπου γης οι κάτοικοι της Νάουσας.

Στα τέλη Μαρτίου 1822 ο Εμπού Λουμπούτ έφθασε στη Βέροια με περίπου 20.000 τακτικούς και άτακτους στρατιώτες. Εκεί οργάνωσε την πολιορκία της Νάουσας, που ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1822.Ο βομβαρδισμός της πόλης ήταν σφοδρός, για μια ολόκληρη εβδομάδα, ενώ παράλληλα γινόταν επιθέσεις σε διάφορα σημεία των τειχών. Την νύχτα της 12ης προς 13η Απριλίου οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη παρά τη γενναία και σθεναρή αντίσταση των υπερασπιστών. Μέσα στη Νάουσα, οι σφαγές είχαν μεταβάλει την πόλη σε πραγματική κόλαση και σύμφωνα με υπολογισμούς, οι νεκροί και οι αιχμάλωτοι έφτασαν τις 5.000,ενώ σημειώθηκαν βαρβαρότητες σε βάρος των αιχμαλώτων και των γυναικόπαιδων.

Η Σφαγή στην Κάσο (29 Μαϊου 1824)

Η Κάσος, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται σε στρατηγική θέση, καθώς ελέγχει ένα σημαντικό ναυτικό πέρασμα από το Αιγαίο προς της Αν. Μεσόγειο και αντίστροφα. Το νησί είχε ξεσηκωθεί ήδη από τον Απρίλιο του 1821 και έθεσε στον επαναστατικό αγώνα την αξιόλογη ναυτική της δύναμη. Τα πλοία των Κασίων είχαν πραγματοποιήσει σειρά επιθετικών ενεργειών σε βάρος τουρκικών καραβιών, είχαν προσβάλει τις ακτές της Ρόδου και της Μ. Ασίας, μετέφεραν στο επαναστατημένο νησί της Κρήτης πολεμοφόδια και αποτελούσαν φόβητρο για τους Οθωμανούς.

Οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ, αμέσως μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στην Κρήτη, αποβιβάστηκαν στην Κάσο στις 29 Μαϊου του 1824 και αφάνισαν το νησί. Οι τουρκοαιγύπτιοι ρίχτηκαν στη σφαγή, την αρπαγή, τη λεηλασία, τους βιασμούς και σε κάθε είδους κτηνωδία, μεταφέροντας τα κομμένα κεφάλια με τη σέσουλα. Γύρω στους 2.000 σκοτώθηκαν και άλλα τόσα γυναικόπαιδα αιχμαλωτίσθηκαν για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Η Καταστροφή των Ψαρών (21-22 Ιουνίου 1824)

Τα Ψαρά, ένα μικρό νησί στα βορειοδυτικά της Χίου, είχε σπουδαία θαλασσινή παράδοση και ήταν η Τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, με ονομαστούς πυρπολητές όπως ο Κανάρης, ο Πιπίνος και ο Παπανικολής. Ο Οθωμανός ναύαρχος Χοσρέφ είχε εντολή από τον Σουλτάνο να καταστρέψει ολοσχερώς τα Ψαρά, καθώς δημιουργούσε προβλήματα στον δυσκίνητο τουρκικό στόλο.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της βαναυσότητας και βαρβαρότητας των Τούρκων, ήταν η καταστροφή των Ψαρών. Κατά τη κατάληψη του νησιού από τα οθωμανικά στρατεύματα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 Έλληνες. Ο ναύαρχος Χοσρέφ έστειλε δώρο στον σουλτάνο τα κεφάλια πολλών Ελλήνων, καθώς και 1.200 κομμένα αυτιά και τις σημαίες του νησιού. Αφού άφησε στα Ψαρά μερικά πλοία και 600 Αλβανούς, πήγε στην Λέσβο για να γιορτάσει το Μπαϊράμι.

Η Έξοδος του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826)

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, οι Οθωμανοί Τούρκοι επανήλθαν με νέο σχέδιο, διότι το πολύπαθο Μεσολόγγι ήταν αποφασιστικής σημασίας πόλη για την στρατηγική σύνδεση Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Παρά τον ασφυκτικό κλοιό των τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων από ξηρά και θάλασσα για ένα έτος, τις αλλεπάλληλες επιθέσεις και τη «βροχή» των οβίδων που είχαν σωριάσει τα πάντα σε ερείπια, οι επαναστατικές σημαίες κυμάτιζαν ακόμη υπερήφανα στις επάλξεις των τειχών της «ιεράς πόλεως» των Ελλήνων. Ωστόσο, ένας πιο φοβερός και ανελέητος εχθρός, η πείνα έκαμψε τους θρυλικούς υπερασπιστές της.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες και μετά από αποτυχημένη προσπάθεια του Ανδρέα Μιαούλη να ανεφοδιάσει την πόλη δια θαλάσσης, οι αρχηγοί των πολιορκημένων αποφάσισαν να επιχειρήσουν έξοδο. Στις 10 Απριλίου 1826,δυο ώρες μετά το σούρουπο οι πολιορκημένοι έκαναν ηρωική έξοδο από τα τείχη της πόλης. Το σχέδιο πιθανότατα προδόθηκε, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή. Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο ελάχιστοι κατάφεραν να διασωθούν.

Επίλογος

Είναι το λιγότερο αστείο, οι Τούρκοι να κατηγορούν την Ελλάδα για σφαγές και λεηλασίες. Ένα έθνος που βαρύνεται με σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων (Πόντιων και Μικρασιατών),των Ασσυρίων και γενικά χριστιανικών πληθυσμών, με σφαγές εκατομμύρια αμάχων πληθυσμών ανά τους αιώνες, με αναρίθμητες εισβολές σε γειτονικά κράτη και χωρίς κανένα σεβασμό για την αξιοπρέπεια και τη ζωή του ατόμου. Όπως σωστά ανέφερε ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, «η Τουρκία δεν έχει ιστορία, μόνο ποινικό μητρώο».


 

Πηγη:

Σε ρόλο ”Δούρειου Ίππου” ο Ελπιδοφόρος;

 

Γράφει η

Κρινιώ Καλογερίδου

(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Έγραφα στο προηγούμενο άρθρο μου για την ”αφέλεια του Έλληνα πρωθυπουργού να πιστεύει ότι η προσφυγή μας στη Χάγη θα μας δικαιώσει (όταν όλες τις προηγούμενες φορές μάς άφησε αδικαίωτους) και να υποστηρίζει αταλάντευτα ότι μπορούμε να τα βρούμε δια του διαλόγου με τον πιο αφερέγγυο συνομιλητή στην Νεότερη Ιστορία μας, τους Τούρκους.

Σχεδόν ασυναίσθητα όμως, μετά τα αρνητικά μηνύματα που εξέπεμψε η στοχευμένη επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να παραστεί σε φιέστα τουρκολαγνείας και μεγαλοϊδεατισμού του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη έχοντας στο πλευρό του τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, διαπίστωσα ότι χειρότερη από την ”αφέλεια” ενός ηγέτη (πολιτικού ή θρησκευτικού) είναι η υποκρισία του.

Και ο Ελπιδοφόρος, με όσα είπε και έπραξε από την πρώτη μέρα της ενθρόνισής του, απέδειξε ότι την έχει σε μεγάλο βαθμό. Βαριά κατηγορία, σίγουρα, αλλά θα την τεκμηριώσω  μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν ότι δυστυχώς συμβαίνει αυτό που φοβόταν από καιρό η ελληνική Ομογένεια της Αμερικής η οποία τον ζούσε, συναναστρεφόταν μαζί του, έβλεπε λίγα και καταλάβαινε πολλά.

Τον ζούσε και,  βλέποντας τα ανοίκεια σημάδια που εξέπεμπε προς τον Ελληνισμό δια της οικειότητάς του προς τους Τούρκους (”φλερτ” διαρκείας με το βλέμμα στον πατριαρχικό θρόνο Κωνσταντινούπολης), απομακρυνόταν σταδιακά απ’ αυτόν, αποξενωνόταν.

Κι αυτή η αποξένωση των πιστών αποδυνάμωσε τον Ελπιδοφόρο σαν θρησκευτικό ηγέτη των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο όταν τα λόγια και οι πράξεις του άρχισαν να προκαλούν σκεπτικισμό και δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία.

Κι αυτό όχι αδικαιολόγητα, απ’ τη στιγμή που ο Ελπιδοφόρος δεν έδειχνε να κομίζει καμιά ελπίδα για τους Ομογενείς μας της Αμερικής. Αντίθετα, μόνο δυσοίωνα μηνύματα περνούσε με την περιορισμένη χρήση της ελληνικής γλώσσας, τη σύνδεση της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Πόλης με τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και την συστηματική αποφυγή της λέξης ”Τουρκία” σε κάθε είδους εκδήλωση των Ελλήνων και Κυπρίων Ομογενών.

Δυσοίωνα μηνύματα περνούσε όμως και με την απουσία του από εκδηλώσεις εθνικής υπερηφάνειας (όπως οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου) ή απότισης φόρου τιμής στους σφαγιασθέντες απ’ τα χέρια των Τούρκων Έλληνες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Απουσία που οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στην απόφασή του να αποφύγει να κάνει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να ενοχλήσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Προπάντων όμως να εκστομίσει τρεις φορτισμένες συγκινησιακά λέξεις, που ήταν ”κόκκινο πανί” γι’ αυτόν: ”εισβολή”, ”κατοχή”, ”Γενοκτονία”.

Αν δεν είναι αυτό ραγιαδισμός, υποτέλεια και υποκρισία στα όρια της προδοσίας του ρόλου που ανέλαβε να επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, τότε τι είναι, άραγε; Γιατί ο ρόλος του Ελπιδοφόρου δεν είναι μόνο θρησκευτικός, αλλά και εθνικός.

Και το ”εθνικός” έχει να κάνει με τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και της ιστορικής και θρησκευτικής  συνείδησης των Ελλήνων Ομογενών (Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων). Έχει να κάνει με τη διατήρηση των άρρηκτων δεσμών που συνέχουν τους Έλληνες των ΗΠΑ, και τον αγώνα που κάνουν αυτοί για να αποτρέψουν την αφομοίωση της νέας γενιάς Ελληνοαμερικανών υπό τον φόβο ότι θα τους συρρικνώσει.

Το ”εθνικός” έχει να κάνει επίσης με την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, κυρίως του Κυπριακού, για το οποίο έδιναν μάχες άλλοτε οι Ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές και πολίτες στο πλευρό του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο οποίος ήταν μπροστάρης στους αγώνες δικαίωσης των Κυπρίων αδελφών μας.

Κάτι που ούτε καν διανοείται να κάνει ο Ελπιδοφόρος, φυσικά, αφού δείχνει να αγνοεί πως η Τουρκία την οποία θαυμάζει (γιατί είναι φανερό ότι τη θαυμάζει) ”δεν έχει πίσω της ιστορία αλλά ποινικό μητρώο στη θέση της”, όπως έλεγε ο αείμνηστος τουρκολόγος καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής;

Κι αυτό είναι αποδεδειγμένο όχι μόνο απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ’74, αλλά κυρίως από την Γενοκτονία των Ποντίων (1914-1923, 353.000 νεκροί) και τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915, 1.500.000 νεκροί).

Γενοκτονία που αναγνωρίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επικυρώθηκε από την Αμερικανική Γερουσία (ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ) σχετικά πρόσφατα (Απρίλιος τρέχοντος έτους), ενώ χαιρετίστηκε θερμά από όλους τους ιερατικούς ομογενειακούς κύκλους πλην… του Ελπιδοφόρου.

Του Ελπιδοφόρου ο οποίος έλαμψε δια τις απουσίας του από τις σχετικές τελετές πανηγυρισμού, συγκίνησης και δικαίωσης των Αρμενίων, αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει θετικό σήμα εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους Αρμένιους Χριστιανούς.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής γνώριζε εξαρχής πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας αυτών ήταν θετική εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία και ευοίωνο σημάδι για την μελλοντική  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων…

Αλλά, φευ!., ο νεο-Οθωμανικός ”θρόνος” είναι υπεράνω όλων αυτών, αν το διακύβευμα είναι ο Οικουμενικός της Κωνσταντινούπολης – τον οποίο ο Ελπιδοφόρος πιστεύει πως θα κερδίσει με την ψήφο εμπιστοσύνης του Ταγίπ Ερντογάν, όσο σκύβει αβίαστα το κεφάλι (ως νεο-ραγιάς) στις επιθυμίες του, πράγμα που απέδειξε και η παρουσία του στα εγκαίνια του ”Σπιτιού της Τουρκίας” στην Νέα Υόρκη.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι – σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) – υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την αναρρίχηση στο οικουμενικό θρόνο ενός Ιεράρχη. Μέσα σ’ αυτές είναι να έχει ο υποψήφιος για την διαδοχή τουρκική υπηκοότητα και να είναι εγγεγραμμένος στην τουρκική λίστα με τους υποψήφιους προς εκλογή Οικουμενικούς Πατριάρχες.

Λίστα από την οποία αφαιρούνται τα ονόματα εκείνων που το τουρκικό κράτος θεωρεί ”εχθρούς” του. Ευτυχώς για τον Ελπιδοφόρο, όμως, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο γιατί το όνομά του είναι ήδη γραμμένο και διακεκριμένο στη λίστα του Ταγίπ Ερντογάν, ως του πιο καλού Ελληνοαμερικανού ”μαθητή” του…

Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, ακόμα κι αν είναι πικρή. Όπως πικρή ήταν για τους Έλληνες και τους Κύπριους της Αμερικής η εικόνα του Ελπιδοφόρου να συνομιλεί χαμογελαστός με τον Τούρκο Πρόεδρο και την παρέα του (Εμινέ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ερσίν Τατάρ κλπ) στα εγκαίνια του ”Σπιτιού της Τουρκίας” ( ”σπίτι” το οποίο βρίσκεται σε ουρανοξύστη 36 ορόφων στην 1η Λεωφόρο της ΝΥ, όπου θα στεγάζεται πλέον η μόνιμη αντιπροσωπεία της στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο, ενώ έχει παραχωρηθεί ένας όροφος στο κυπριακό ψευδοκράτος).

Εικόνα που προκάλεσε ”ιερή” αγανάκτηση σε Αθήνα και Λευκωσία όχι μόνο γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απουσίασε από τη δεξίωση τη Ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού σαν αντίδραση για την απόφαση του τελευταίου να ακυρώσει την επίσκεψή του στο ”Ground Zero”, αλλά κυρίως γιατί ο Ελπιδοφόρος εξέφρασε τον ανιστόρητο ισχυρισμό ότι οι διώξεις των Ελλήνων ομογενών της Πόλης από τους Τούρκους οφείλονται στην …Κύπρο και όχι στον μισελληνισμό  του βάρβαρου όχλου που επιδόθηκε σε πογκρόμ εναντίον τους!

Ωστόσο, επειδή άρχισε να βαραίνει πολύ το κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Ελπιδοφόρου, οι δυο άντρες έκαναν τα ξινά γλυκά και συναντήθηκαν. Η επαναπροσέγγιση Έλληνα πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου Αμερικής (μετά τη δημόσια δήλωση ”συγγνώμης” που ζήτησε ο δεύτερος από τους Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς ”γιατί τους πίκρανε”) κράτησε 30 λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.

Από εκεί βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διπλωματικό χαμόγελο κάνοντας – για το θεαθήναι – μια ευχετολογική δήλωση η οποία νομίζω θα έγινε πιστευτή μόνο απ’ τους συνεργάτες του… Ελπιδοφόρου, όταν  – μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε – βγήκαν να καλύψουν τα ασυμμάζευτα.

Και το έκαναν υποστηρίζοντας πως ο ποιμενάρχης τους ”παρίσταται σε όλα τα φόρα όπου υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες, και δη της γείτονος, καθώς έχει τη δυνατότητα να θέτει τρία συγκεκριμένα ζητήματα: τη θεσμική ενδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία και το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”.

”Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα τα οποία γίνονται χωρίς να λέγονται, όπως υπάρχουν και πράγματα τα οποία λέγονται χωρίς να γίνονται”, έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Προφανώς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση Ελπιδοφόρου-Κυριάκου Μητσοτάκη, στη μισή ώρα συνάντησή τους, δε θα το μάθουμε ποτέ. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη ”φημολογούμενη” ψυχρότητα στη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής λέγοντας:

Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της”.

Αυτό που προέχει, θα έλεγα, δεν είναι να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί – όπως το συνηθίζουμε – αλλά να εξετάσουμε αν υπάρχουν φίδια στον κόρφο του Ελληνισμού, με αφορμή τη συμπεριφορά του Ελπιδοφόρου και την μέχρι τώρα ανοίκεια προς αυτόν στάση του από τη στιγμή της ενθρόνισής του.

Να εξετάσουμε, δηλαδή, αν η όλη παρουσία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο έγινε – από κάποια στιγμή κι ύστερα – μέρος ενός ύπουλου παιχνιδιού του Τ. Ερντογάν να τον χρησιμοποιήσει (για λόγους αμοιβαίου συμφέροντος και με βάση τη συνήθη πρακτική του στη Θράκη) ως… ”αγγελιοφόρο” του στην Αμερική.

Ως ”αγγελιοφόρο” σε ρόλο ”Δούρειου Ίππου” του Ερντογάν, ουσιαστικά, για να αποδυναμώσει περαιτέρω τις εναπομείνασες αντιστάσεις των Ελλήνων της Διασποράς (καθώς το πάλαι ποτέ ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι δεν υπάρχει) στον αγώνα τους κατά των τουρκικών σχεδίων και υπέρ των Ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων..

 

 

Πηγη:

 

Έντονη αντίδραση Εβραίων στα Σκόπια - Να αναγνωρίσει η Βουλγαρία τη συμμετοχή της στο Ολοκαύτωμα!

 



Η Εβραϊκή Θρησκευτική Κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσαν από κοινού την Παρασκευή ότι δεν συμφωνούν με την πρόθεση διαγραφής

της εθνικότητας στον όρο «Βούλγαρος φασίστας κατακτητής», δηλώνοντας ότι αντί να διαγραφεί ο όρος «Βούλγαρος»  να προστεθούν οι όροι «η τότε εξουσία »και σε οποιαδήποτε διατύπωση των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σχετίζονται με τη Βουλγαρία, θα ονομάζουμε «οι τότε βουλγαρικές αρχές φασιστικής κατοχής»,  όπως αναφέρει το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι «Sitel».

Oι αντιδρούντες σημειώνουν ότι η διαγραφή του όρου της εθνικότητας προκαλεί «διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας».


Οι Βούλγαροι κατακτητές απέλασαν τους Εβραίους


Σημειώνουν ότι η αντίδρασή τους βασίζεται στο γεγονός ότι η σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου χωρίστηκε σε δύο ζώνες κατοχής - τη Δυτική, την οποία κατέλαβε η Ιταλία και την Κεντρική και Ανατολική που είχε στην κατοχή της η τσαρική Βουλγαρία, όπου ζουν Εβραίοι, και ότι «Αυτοί απελάθηκαν από τον Βούλγαρο κατακτητή και όχι από τον Ιταλό κατακτητή».

Προκειμένου να αποφευχθεί η εσφαλμένη ανάγνωση της ιστορίας, απαιτείται περαιτέρω εξήγηση για να ικανοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επηρεάζονται από ιστορικά γεγονότα.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να διαγραφούν ο όρος «Βούλγαρος»,  να προστεθούν οι όροι «η τότε κυβέρνηση» και οποιαδήποτε διατύπωση των γεγονότων του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που σχετίζεται με τον Βούλγαρο κατακτητή να καταγράφεται ως «οι τότε βουλγαρικές φασιστικές αρχές κατοχής» , διατυπώνει τη θέση η Εβραϊκή Θρησκευτική Κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βόρεια Μακεδονία.


Να αναγνωρίσει η Βουλγαρία τη συμμετοχή της στο Ολοκαύτωμα


Επισημαίνουν ότι η σημερινή σύγχρονη και δημοκρατική Βουλγαρία πρέπει να καταπιεί το γεγονός ότι στο παρελθόν της ήταν μέρος του Άξονα και συμμετείχε απευθείας στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σύμφωνα με αυτούς, για να απαλλαγούν οι σημερινές γενιές από το βάρος του παρελθόντος, είναι απαραίτητο η Σόφια να ζητήσει δημόσια συγγνώμη «για τις ενέργειες της τσαρικής Βουλγαρίας, για την κατάληψη και την απέλαση των Εβραίων από τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία».
 
 

Νέα Υόρκη: Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι συναντήθηκε με εκπροσώπους του «Μακεδονία 2025»

 



Ο Πρόεδρος της Β. Μ Στέβο Πενταρόφσκι, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της οργάνωσης "Μακεδονία 2025".

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του «Μακεδονία 2025» ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για τις μέχρι τώρα δραστηριότητες και προτεραιότητες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στη Νέα Υόρκη και την αμερικανική ήπειρο στο σύνολό της.

Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι τόνισε ότι το «Μακεδονία 2025» είναι ένα θετικό παράδειγμα της συμβολής των ομογενών της Β. Μ στην οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας και εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο τους.

Αναγνωρίζοντας τις μέχρι τώρα προσπάθειες, ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι ενθάρρυνε τους εκπροσώπους του «Μακεδονία 2025» για την ενισχυμένη δέσμευσή τους, η οποία εκφράζει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της διασποράς να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Β Μ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
 

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Τουρκικά αεροσκάφη μια ανάσα από Ψαρά-Σκύρο και ο Τούρκος Αρχηγός φιλοξενούμενος στην Αθήνα!

 

Με τη σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ να διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και τον Τούρκο Αρχηγό να βρίσκεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας φιλοξενούμενος μας, είναι τουλάχιστον παράδοξο αεροσκάφη του ναυτικού και της αεροπορίας της γειτονικής χώρας να προχωρούν σε μπαράζ προκλήσεων!

Σύμφωνα με τις καταγραφές που υπάρχουν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των Τούρκων πέταξαν στην καρδιά του Αιγαίου, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής …από τα Ψαρά! Αυτά είναι ανήκουστα να συμβαίνουν και ίσως τις τελευταίες ώρες της συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ κάποιος από την ελληνική πλευρά να θέσει το ζήτημα της απαράδεκτων τουρκικών ενεργειών. Μέχρι τώρα δεν έχει ειπωθεί ούτε μία λέξη!

Ένας Αφγανός “Μακεδόνας” μιλά για την Ελλάδα και τον “πατέρα” του Μ.Ανδρόνικο-Ομάρ Σουλτάν

 

Ο Ομάρ Σουλτάν είναι Αφγανός αλλά μιλάει πάρα πολύ καλά ελληνικά. Ήταν από τους πρώτους Αφγανούς που πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στην Ελλάδα αρχαιολογία. Ήταν μαθητής του μεγάλου αρχαιολόγου μας Μανόλη Ανδρόνικου, του ανθρώπου που το 1977 ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

Ο Ομάρ Σουλτάν μιλά για τον Μ.Ανδρόνικο , συγκινείται και τον χαρακτηρίζει πατέρα του: “Μου φέρθηκε σα να ήμουν γιος του”, λέει. Για όλα αυτά τον αποκαλούν Αφγανό Μακεδόνα.

Ο Ο. Σουλτάν μιλά με θέρμη για τους Έλληνες. Συνεργάστηκε μαζί τους όταν ήταν υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν επί Καρζάι. Εξηγεί τι χώρα είναι το Αφγανιστάν, τι πήγε στραβά και ελπίζει ότι το πισωγύρισμα των Ταλιμπάν δεν θα κρατήσει πολύ. Δεν πιστεύει ότι οι πολίτες της χώρας του δεν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Τέλος αναφέρεται στο προσφυγικό κύμα που αναμένεται από τη χώρα του και είναι έτοιμος να βοηθήσει σ΄ αυτό το θέμα.

 


 Πηγη:

Σέρβος πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη: «Υπερδύναμη η Τουρκία»!!!

 

.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για σημαντικά θέματα των Βαλκανίκων και όχι μόνο για τις εντάσεις στη Β -Ε.

Ο Βούτσιτς απάντησε έτσι στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν συμφώνησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση στη Β -Ε, εάν ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την ηρεμία των εντάσεων εκεί και πρόσθεσε ότι το θέμα ήταν ολόκληρη η περιοχή.

 

Η Τουρκία είναι φίλος της Σερβίας, οι σχέσεις μπορεί να είναι ακόμα καλύτερες

Η Τουρκία είναι φίλος της Σερβίας και είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη καλύτερες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι σχέσεις είναι τώρα διαφορετικές από ό, τι πριν από 10, 15 ή 20 χρόνια. 

«Μπορούμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να κάνουμε αυτές τις σχέσεις ακόμη καλύτερες και να δημιουργήσουμε πρόσθετη εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα για εμάς, μια κατάσταση χωρίς την οποία δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Βούτσιτς. Πρόσθεσε ότι αυτός και ο Ερντογάν ήταν μόνοι στη συνάντηση με τους μεταφραστές, καθώς δεν γνωρίζει τουρκικά.

 

Ο Ερντογάν υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και πιστεύει ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από συνομιλίες με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους στην Κωνσταντινούπολη.

Ερωτηθείς αν η συνάντηση επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησαν επίσης για αυτό, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή.

 

Ο Βούτσιτς είπε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην ερώτηση των εγχώριων δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα των περιφερειακών, και κυρίως των κροατικών μέσων ενημέρωσης, επεσήμανε ότι μια τέτοια εκστρατεία δεν πραγματοποιήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Σερβία

 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί τη Σερβία μέχρι το τέλος του έτους και επεσήμανε ότι η φιλία με την Τουρκία αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για τη σταθερότητα και τη διατήρηση της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά τη συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Βούτσιτς είπε ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

 

Ο Βούτσιτς έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο μπροστά από το παλάτι του Βαχιτεντίν

 

Ο Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν περίμενε τον Σέρβο Πρόεδρο μπροστά από το παλάτι Βαχιτεντίν, την επίσημη κατοικία του Τούρκου Προέδρου.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας, οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία και τις σχέσεις στην περιοχή, και ένα από τα θέματα θα είναι οι νέοι Τούρκοι επενδυτές στη χώρα μας, η βελτίωση και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας, όπως καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα,  όπως γράφει το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.

Σύμφωνα επίσης με την Turkpress «Ο Βούτσιτς τόνισε ότι «Οι φιλικές σχέσεις με την Τουρκία παρέχουν μια πρόσθετη εγγύηση για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πρόσθεσε, «Συζητήσαμε για την οικονομία, τις τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία, την περιφερειακή και διμερή συνεργασία. Η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη στην περιοχή», είπε ο Βούτσιτς χαρακτηριστικά.
 

Σκόπια: Θα αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα- ανησυχία στη Βουλγαρία από δηλώσεις Μπλίνκεν



 

Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έγιναν από κοινού με την Εσθονία,  ότι θα βοηθήσουν στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ώθησαν τους Βουλγάρους να αναρωτηθούν εάν η χώρα τους θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ανένδοτη στάση που κρατά έναντι των Σκοπίων.

Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται 100 % πίσω από τα Σκόπια για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή ένωση.

Συγχρόνως, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε στα Σκόπια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ήδη σε βοήθεια προς τη χώρα του με διάφορους τρόπους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν επίσης στην επικοινωνία με τα κράτη μέλη, στην επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας τη γεωπολιτική σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής και το κάνουν με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά επίσης βοηθώντας μας μέσω κεφαλαίων και άμεσης βοήθειας  ώστε τα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρούνται», δήλωσε ο Οσμάνι.

Ο Οσμάνι λέει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες με τη Βουλγαρική Υπηρεσιακή Κυβέρνηση να βρουν μια λύση.

 Παρά τις  βουλγαρικές συνεχείς κατηγορίες ότι το κράτος ασκεί πίεση στους πολίτες της χώρας που δηλώνουν Βούλγαροι, το τελευταίο διάστημα, έχουν σταλεί σήματα από τη γειτονική Σόφια ότι το επόμενο αίτημα είναι να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ο Οσμάνι λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα επίσημο μέχρι στιγμής αλλά δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία στην επικοινωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ξεκίνησε ούτε από αυτούς ούτε από εμάς. Ωστόσο, καταρχήν, ως στάση, είμαστε μια πολυεθνική κοινωνία, αναγνωρίζουμε την οργάνωση των πολιτών σε εθνοτικές κοινότητες, σε αντίθεση με το βουλγαρικό σύνταγμα που δεν μας αναγνωρίζει. Το προοίμιο απαριθμεί 7-8 εθνοτικές κοινότητες και πραγματικά δεν βλέπω κανένα λόγο να μην αναφέρονται οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα όπως και οι Κροάτες».

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τις τρίτες συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές και αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική κρίση. Λόγω αυτής της κατάστασης, είναι όλο και πιο αβέβαιο ότι σύντομα θα επιτευχθεί κοινή λύση στον αποκλεισμό της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας στην Ένωση, σημειώνει η τηλεόραση των Σκοπίων tv21.tv.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Τουρκικά ολμοβόλα για τα Σκόπια

 



 

Ο Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας (ARSM) θα προμηθευτεί τούρκικα ελαφριά ολμοβόλα διαμετρήματος 105 mm, σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού «Βαλκανικού Δικτύου Ασφαλείας».

 Πρόκειται για 18 τεμάχια ολμοβόλα Boran (κεραυνό) που παράγονται από την τουρκική εταιρεία MKEK.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων IDEF 21 στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Αυγούστου, η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα υπέγραψε ένα έγγραφο με τον Τούρκο ομόλογό της, Χουλουσί Ακάρ, για πέντε χρόνια στρατιωτικής-οικονομικής συνεργασίας. Σύντομα αναμένονται επίσημες πληροφορίες ότι η ARSM θα λάβει τα Ολμοβόλα Boran.

 Τα πρώτα Ολμοβόλα Boran έφτασαν στις μονάδες του τουρκικού στρατού αυτό το καλοκαίρι. Επομένως, ο ARSM πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ξένος χρήστης.

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας για την περίοδο από το 2019 έως το 2028, προγραμματίζεται η προμήθεια ενός σύγχρονου ολμοβόλου 105 mm. Τοποθετούνται στον πρώτο κατάλογο προτεραιοτήτων με άλλα πολεμικά μέσα, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες της Ομάδας Μάχης Πεζικού, οι δηλωμένες μονάδες ARSM για εργασίες εντός του ΝΑΤΟ.

 Το 2ο Τάγμα της 1ης (και μοναδικής) Ταξιαρχίας Πεζικού, το οποίο ενισχύεται με τμήματα πυροβολικού και άλλες μονάδες, αποτελεί μέρος αυτής της σύνθεσης.

 Ο ARSM διαθέτει τώρα ένα Τάγμα Πυροβολικού με 18 παλαιά ολμοβόλα 105 mm M2A1 με μέγιστο βεληνεκές 11.275 m, που αποτελούσαν σημαντικό μέσο προστασίας για τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα στην Κορέα και το Βιετνάμ. Τώρα ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσουν.

 Σύμφωνα με τα σχέδια της Βόρειας Μακεδονίας, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 6,4 εκατομμύρια ευρώ για αυτό. Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας για το 2021, 120 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για ολμοβόλα, που ισοδυναμεί με περίπου 1,954 εκατομμύρια ευρώ.

Με απόφαση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα ολμοβόλα μπήκαν στον κατάλογο του κρατικού σχεδίου για την προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και έργων σύμφωνα με το μοντέλο των διακυβερνητικών συμφωνιών.

Το ολμοβόλο μεταφέρεται άνετα
με ελικόπτερο

Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, διότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της στήριξής του σε φιλικές χώρες, παρέχει προμήθειες υπό ευνοϊκές συνθήκες ή ακόμη και χρηματοδότηση από δωρεές.

Η πρακτική είναι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να εγκρίνει μια δωρεά σε ορισμένο χρηματικό ποσό, υπό την προϋπόθεση ότι τα αγαθά παραγγέλλονται από φυσικά τουρκικά εργοστάσια.

Πρόκειται για ένα ολμοβόλο που σχεδιάστηκε στο εργοστάσιο MKEK σύμφωνα με τις τακτικές και τεχνικές απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για όπλα υποστήριξης πυρός για μονάδες κομάντο.

Ο τουρκικός στρατός αποτελείται από οκτώ ταξιαρχίες και ένα σύνταγμα κομάντο και μία ταξιαρχία ορεινών κομάντο. Η μάζα μάχης του ολμοβόλων είναι 1.710 κιλά. Η μέγιστη εμβέλεια των 17 χιλιομέτρων επιτυγχάνεται με ένα βλήμα με γεννήτρια αερίου. Προβλέπεται ότι το χάιμπιτς θα μεταφερθεί αναρτημένο από σώμα στήριξης ελικοπτέρων όπως το UH-60 Black Hawk.

Ο κατασκευαστής MKEK είναι υπερήφανος για την ταχύτητα προετοιμασίας για λήψη σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και την ακρίβεια του στόχου. Το ολμοβόλο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου συστήματος πυροβολικού, όπως ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης που επιτρέπει γρήγορη τοποθέτηση, ένα ραντάρ για τη μέτρηση των αρχικών ταχυτήτων βλημάτων και έναν υπολογιστή με λογισμικό για βαλλιστικούς υπολογισμούς.

Για άμεση πυρκαγιά, διαθέτει πανόραμα, αποστασιόμετρο λέιζερ και θέαμα με θερμική απεικόνιση για νυχτερινή λήψη. Ο ρυθμός πυράς είναι έως έξι βλήματα ανά λεπτό.

Η Τουρκία διεισδύει στα Βαλκάνια με τις πωλήσεις όπλων μέσω ενός μηχανισμού χρηματοδότησης από τον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, συμφωνήθηκαν δωρεές για τον Στρατό του Μαυροβουνίου, ο οποίος έλαβε στολές από την Τουρκία και αναμένονται διάφορα μηχανοκίνητα οχήματα. Οι Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συνέταξαν μια λίστα επιθυμιών. Για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, 14 οχήματα μάχης Vuran είναι υπό κατασκευή. Στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για πολιτική παρουσία είναι γνωστό.
 
 

Πρωθυπουργός Αιγύπτου: Πιθανή, φέτος, η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με Τουρκία

 



Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπουλί δήλωσε ότι η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν πρέπει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η κύρια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών οφείλεται στη συμμετοχή της Άγκυρας στη σύγκρουση στη Λιβύη.


Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Μαντμπουλί δήλωσε ότι περιμένει φέτος τη δυνατότητα επιστροφής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Ο Μαντμπουλί τόνισε ότι η κύρια κρίση για την Αίγυπτο παραμένει η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά βλέπει τη σύγκρουση να μειώνεται σημαντικά με τον σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης ενότητας και το τέλος του διχασμού μεταξύ ανατολής και δύσης στη χώρα, η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι σημαντική τώρα.

Ο Μαντμπουλί επεσήμανε ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη ή να προσπαθήσει να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων σε αυτήν, προσθέτοντας: «Θα θέλαμε να αφήσουμε τους Λίβυους να αποφασίσουν για το μέλλον τους μόνοι τους».

Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Η Αίγυπτος εργάζεται για να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τον στόχο τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους», όπως σημειώνει η Libya Akhbar.
 
 

Η επέκταση της Τουρκίας γίνεται αργά αλλά σταθερά και δεν θα σταματήσει, λέει Ρώσος αναλυτής

 



Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μια ειδική ομάδα της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης έχει δημιουργηθεί στο Μπακού. 

Είναι αλήθεια ότι λειτουργεί από το 1992, αλλά τώρα έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες αλλαγές.

 Ο Ρώσος Τουρκολόγος Βλαντιμίρ Αβάτκοφ γράφει σχετικά στο κανάλι του στο Telegram για την αύξηση της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν και την εδραίωσή τους εκεί.

«Το καθεστώς ( σημ.: της ειδικής ομάδας της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης) έχει αυξηθεί, τώρα η ομάδα εκπροσωπείται από τέσσερις στρατηγούς, ένας από τους οποίους είναι υπεύθυνος για την τουρκική αποστολή στο πλαίσιο του κοινού κέντρου παρακολούθησης. Την ομάδα θα ηγηθεί ο Τούρκος στρατηγός Μπαχτιάρ Ερσάι.

 Ποιος είναι 

Βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν εδώ και πολύ καιρό. Παρεμπιπτόντως, είναι γνωστός για την τήρηση των τουρκοκεντρικών ιδεών, πολέμησε ενάντια στον κουρδικό αυτονομισμό στην Τουρκία, συμμετείχε σε διάφορες εχθροπραξίες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και της Τυνησίας», σημειώνει ο τουρκολόγος.

Κατά τη γνώμη του, η αλλαγή του καθεστώτος της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης προς την αύξηση της είναι φυσική συνέπεια πολλών διαδικασιών και της Διακήρυξης της Σούσα που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ Άγκυρας και Μπακού.

«Τίποτα νέο. Όλα είναι μέσα στις υπάρχουσες λογικές. Η επέκταση της Τουρκίας (στην περιοχή) συμβαίνει σταδιακά, αργά, αλλά σταθερά. Δεν ξεκίνησε σήμερα, δεν θα τελειώσει αύριο», λέει ο Βλαντιμίρ Αβάτκοφ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγός Μπαχτιάρ Ερσάι , διορίστηκε να ηγηθεί της ειδικής ομάδας , η οποία εθεάθη να σχεδιάζει τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Στο Αζερμπαϊτζάν δημιουργήθηκε ειδική ομάδα της τουρκικής διοίκησης. Τέσσερις Τούρκοι στρατηγοί θα ενταχθούν στην Ομάδα Ειδικής Διοίκησης, η οποία θα εκπροσωπεί τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό αναφέρθηκε από το «Kavkazinfo» με αναφορά στον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Adalyat Verdiev, όπως σημειώνει το αρμενικό ‘Verelq’.
 

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Έκθεση της ΕΥΠ μιλά για έως και 2 εκατομμύρια αλλοδαπούς που θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν από τον Έβρο!

 Πολύ πιθανό και «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία

 


 

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στον Έβρο και  στα τουρκικά παράλια έχει σημάνει συναγερμό με την κυβέρνηση να έχει στα χέρια της μια εισήγηση βόμβα που προβλέπει έκρηξη των παράνομων μεταναστών που θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο η  μυστική εισήγηση μιλά για την έλευση μέχρι και δύο εκατομμυρίων αλλοδαπών  προς τα ελληνικά σύνορα. Η συγκεκριμένη εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων συντάχθηκε πριν το ΚΥΣΕΑ που είχε συγκληθεί προ εβδομάδων για το μεταναστευτικό.

Στην εισήγηση αυτή γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και ενώ οι Ταλιμπάν θα εδραιώνονται σταδιακά  στην εξουσία.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο προς την Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη ή να μείνουν στην Ελλάδα εάν δεν μπορέσουν, θα φτάσουν περίπου ένα εκατ. «Αφγανοί» (ουσιαστικά κάθε αλλοδαπός ο οποίος θα αυτοσυστήνεται ως Αφγανός).

Το κακό σενάριο από την άλλη διπλασιάζει τον αριθμό των αλλοδαπών που θα κινηθούν από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας προς τα δυτικά ανεβάζοντάς τους στα δύο εκατομμύρια.

Στην εισήγηση, όπως αναφέρεται, γίνεται φυσικά λόγος και για το ενδεχόμενο εισχώρησης σε ελληνικά εδάφη επικίνδυνων εξτρεμιστών μουσουλμάνων, εν δυνάμει τρομοκρατών όπως έχει  γίνει ήδη πάμπολλες φορές στο παρελθόν,  που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα αυτή κατάσταση προκειμένου να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αναφέρεται πιθανή «έκρηξη» της παράνομης μετανάστευσης στα τέλη της χρονιάς, γύρω στα Χριστούγεννα. Εκείνη την περίοδο εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων θα υπάρξουν «ροές» από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή τον Εβρο. Η περιοχή αναμένεται να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις όπως συνέβη το 2015.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο όταν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές κανείς δεν θα απέκλειε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Επίσης παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο. Συγκεκριμένα έχουν γίνει προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών  στα σύνορα με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Λογαριασμοί και άγνωστοι αριθμοί ειδοποιούν μετανάστες να σπεύσουν στην περιοχή διότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα, κάτι που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Ανάλογα σκηνικά φοβούνται ότι θα μπορούσαν να συμβούν τους επόμενους μήνες σε περίπτωση ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να πιέσει ταυτόχρονα Ελλάδα και Ευρώπη.

 

 
  Πηγή:Pronews.gr

Σκόπια: ''Το κόμμα του Τσίπρα πιέζει για αλλαγές με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών ''



  Μια σειρά ερωτήσεων, μεταξύ αυτών και του πότε η Ελλάδα θα επικυρώσει τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, πότε θα αλλάξει τις πινακίδες, αν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των ονομάτων των ομοσπονδιών στη γειτονική χώρα, αλλά και πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συμβούλιο υψηλού επιπέδου, αναφέρεται σε ερώτηση του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική του αντιπολιτευτικού ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε γραπτή ερώτησή του μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Σκόπια, είπε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να δίνει σαφείς απαντήσεις προκειμένου οποιαδήποτε επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία ή συναντήσεις με τους αξιωματούχους της να έχει πραγματική αξία.


Δεν έγιναν αλλαγές στα σχολικά βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο

 

«Πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για αλλαγή των σχολικών βιβλίων στη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με τους ισχυρισμούς για τον Μέγα Αλέξανδρο; 

Ποιο είναι το σχέδιο αλλαγής των ονομάτων, ειδικά των αθλητικών ομοσπονδιών στη γειτονική χώρα; 

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις για τα εμπορικά σήματα; 

Πότε θα αλλάξει η Ελλάδα τις πινακίδες για να γραφτεί το Βόρεια Μακεδονία; 

Πότε θα επικυρωθούν τα τρία μνημόνια;

 Πότε θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ώστε να υπάρξουν νέα μνημόνια και συμφωνίες;

Λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση, «εδώ και δύο χρόνια, εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά αδιέξοδά της, αρνείται να χρησιμοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προωθήσει στρατηγικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας χώρο για εθνικιστικές δυνάμεις και από τις δύο χώρες και ελεύθερο πεδίο για την Τουρκία».

«Η εικόνα είναι θλιβερή και αντιφατική για τον Υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει ανησυχία για την πολυεπίπεδη αμυντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας, όταν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επικυρώσει καμία τεχνική στρατιωτική συμφωνία εδώ και δύο χρόνια», σχολίασε ο Κατρούγκαλος.
 
 

 

Το Κουρδιστάν έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την Τουρκία- άποψη

 


Οι Κούρδοι παρακολουθούν ένα μάθημα στο Botan International στις 27 Αυγούστου 2021

Οι Κούρδοι γίνονται το έθνος από το οποίο εξαρτάται κυριολεκτικά το μέλλον της Τουρκίας, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα γεγονότα.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw ανέφερε το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου ότι η ΜΚΟ Botan International, που χρηματοδοτήθηκε από τους «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», άνοιξε το γραφείο της στις 28 Αυγούστου στο Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν. 

Ο  Μουράτ Μπαϊράμ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Botan International, έγραψε για τους στόχους του οργανισμού:

«Η κουρδική δημοσιογραφική εκπαίδευση απαγορεύεται στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά η οργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων δεν απαγορεύεται. Η Botan International είναι η πρώτη κουρδική οργάνωση στην Τουρκία που παρέχει εκπαίδευση στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι η πρώτη διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που χορηγεί κουρδική οργάνωση που προσφέρει κουρδική εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαϊράμ αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ντιγιάρμπακιρ του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με την οποία το 16-18% του πληθυσμού της Τουρκίας (περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι) μιλούν κουρδικά. 

Υπενθυμίζει ότι μέχρι το 1991, απαγορευόταν να μιλούν την κουρδική γλώσσα στην Τουρκία και η ύπαρξη των Κούρδων αναγνωρίστηκε μόνο το 2013. 

Ωστόσο, οι Κούρδοι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στα ΜΜΕ.

 Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει μόνο ένα τηλεοπτικό κανάλι στην κουρδική γλώσσα "TRT Kurdi", το οποίο ανήκει στο κράτος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 5.000 εφημερίδες και περιοδικά εκδίδονται στην Τουρκία, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία εφημερίδα στην κουρδική γλώσσα.

Προς το παρόν, 85 άτομα έχουν εκπαιδευτεί στο Botan International: 57 γυναίκες και 28 άνδρες, 62 από αυτούς είναι δημοσιογράφοι. 

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θα χρηματοδοτήσουν το Botan International έως τον Φεβρουάριο του 2022.

 Επιπλέον, η Botan International συνεργάζεται και λαμβάνει βοήθεια από άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κουρδική Αμερικανική Εκπαιδευτική Εταιρεία, το πρακτορείο ειδήσεων Bianet και η σουηδική κυβέρνηση.

Έτσι, οι Κούρδοι μετατρέπονται σε μια δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Άγκυρα. 

Για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι Κούρδοι μπορούν να είναι η δύναμη να ανατρέψουν τον τρέχοντα συνασπισμό στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.

 Μέχρι το 2015, ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε, με τη βοήθεια του ειρηνικού πανισλαμισμού και του νεοθωμανισμού, να ενσωματώσει τους Κούρδους στην τουρκική κοινωνία και να πάει για ελευθέρωση των περιορισμών τους.

Ωστόσο, η δημιουργία συνασπισμού με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος-  του Ντεβλέτ Μπαχτσελί  το 2015 περιόρισε σοβαρά τη δυνατότητα των τουρκικών αρχών να προβούν σε ειρήνευση με τους Κούρδους. 

Μην ξεχνάτε ότι το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος είναι ένα από τα πολιτικά φτερά της παντουρκιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι λύκοι», η οποία μισεί τους Κούρδους.

 Η εξάρτηση του Ερντογάν από τους «γκρίζους λύκους» επιτρέπει στους εθνικιστές να πραγματοποιήσουν αντι-κουρδικές ενέργειες, οι οποίες συχνά συγκαλύπτονται.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στερείται επίσης ειδικά εργαλεία για να ειρηνεύσει τους Κούρδους. Ακόμη και αν το νέο Σύνταγμα, το οποίο ανακοινώθηκε από τις αρχές, καταργήσει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με το Ισλάμ (με εξαίρεση τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και τα έξι βέλη του κεμαλισμού), αυτό δεν θα οδηγήσει σε συμφιλίωση με τους Κούρδους, αφού ακόμη και οι Τούρκοι Ισλαμιστές δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν εδαφική αυτονομία για τους Κούρδους.

 Και αυτό σημαίνει ότι η κουρδική βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από τα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας σίγουρα θα εκραγεί. 

Δεν έχει σημασία αν θα υπάρξει μια νέα χώρα στην οποία οι Τούρκοι αποτελούν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού ή θα είναι μια συρρικνωμένη Τουρκία χωρίς το Κουρδιστάν. 

Είναι σημαντικό το μέλλον της Τουρκίας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση των Κούρδων.