Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

 

Οι κάτοικοι του Scupi (Σκoπίων) αυτοαποκαλούνταν Δαρδάνοι, γράφει η επιγραφή που πυροδότησε  ιστορικές συζητήσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων


Η ανακάλυψη δύο αρχαίων πλακών κοντά στην περιοχή του παλιού νεκροταφείου στο οικισμό Κάρπος των Σκοπίων, στην οποία διακρίνεται μεταξύ άλλων το όνομα Δάρδανος, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων στη B Μ. 

Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφής για θεμελίωση κτιρίου, χαρακτηρίστηκε αρχαιολογική, επομένως ερευνητές και ιδρύματα είχαν αντιδράσει έντονα για τη διακοπή των εργασιών και τη διατήρηση του αρχαίου αντικειμένου.

Στις λέξεις των δύο λίθινων επιγραφών ξεχωρίζουν οι Dardanus και η Scupi. Από την επιγραφή όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τεκμαίρεται ότι οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης Scupi (Σκόπια) καθόριζαν τον εαυτό τους ως Δαρδάνους.

Στο μεταξύ οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Δαρδάνων και αυτό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις με τους Σλάβους που παρουσιάζονται ως «Μακεδόνες».

Απέναντι στους ισχυρισμούς των ατόμων που τους ανακάλυψαν, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  Άριαν Ασλανάϊ, ανακοίνωσε ότι η πλάκα θα καθαριστεί και θα αποθηκευτεί περαιτέρω στο Μουσείο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ θα δεσμεύσει περαιτέρω τους ερευνητές να καταλήξουν στα κατάλληλα συμπεράσματα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ινστιτούτου Εθνικής Πνευματικής Κληρονομιάς των Σκοπίων, όπου στην επίσημη ιστοσελίδα, μέσω ανακοίνωσης, σηματοδότησε την υπόθεση και τόνισε τη μη αντιμετώπιση των αρχαιολογικών αξιών ως ιδιωτικής περιουσίας.

«Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στα ΜΜΕ η είδηση ​​ότι στην αρχαία πόλη Scupi (σημερινά Σκόπια) γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές και ότι έχουν ανακαλυφθεί δύο στήλες εκ των οποίων η μία φέρει την επιγραφή ΔΑΡΔΑΝΟΣ. Το Ινστιτούτο Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αλβανών στα Σκόπια, δηλαδή το Τμήμα Υλικού Πολιτισμού του ITShKSh, επαναλαμβάνει το γεγονός ότι το Scupi ήταν το κέντρο του βασιλείου των Δαρδανών και τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα σε αυτήν την τοποθεσία το μαρτυρούν. 

Στήλες ως επιτύμβιες στήλες στις οποίες καταγράφονται τα στοιχεία του νεκρού και του ατόμου που έστησε αυτή τη στήλη, έχουν βρεθεί με το πέρασμα των χρόνων, όχι μόνο στο Σκούπι, αλλά και σε πολλούς οικισμούς και άλλους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια της Δαρδανίας. 

Οι πρόσφατες στήλες που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη Scupi πρέπει να μεταφραστούν και να μελετηθούν καλά. 

Η γνωστή αρχαιολόγος καθ. Δρ. Exhlale Dobruna – Salihu, έχει μελετήσει πολλές στήλες που ανακαλύφθηκαν και ανήκαν στον 2ο και 3ο αιώνα και ομιλούν για Δαρδάνους στα Σκόπια.  Το ανησυχητικό είναι ότι ο «ιδιοκτήτης» που έκανε την εκσκαφή, δεν επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης να τραβήξουν φωτογραφίες τις εν λόγω στήλες, και το αιτιολογεί ότι πρόκειται για « ιδιοκτησία ιδιώτη», γνωρίζοντας καλά ότι έχουμε να κάνουμε με τη νεκρόπολη της πόλης Scupi». 

Στις επιγραφές και τον φερόμενο τρόπο χειρισμού τους αντέδρασε στα κοινωνικά δίκτυα και η ερευνήτρια και συγγραφέας Φέρη Αρίφη, η οποία στη συνέχεια έκανε αρκετές δημοσιεύσεις σχετικά με την καταγωγή, τους οικισμούς, την αρχαιότητα και την έκταση του πληθυσμού και σε αυτές τις περιοχές.

«Αυτή η ιστορία, που ευαισθητοποιεί τον αλβανικό παράγοντα στη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να διεθνοποιηθεί και να μην επιτραπεί να χαθεί, γιατί είναι πολύ θλιβερή αλλά και οδυνηρή η κατάσταση, με την καταστροφή αντικειμένων από τους Σλάβους και από εμάς τους ίδιους. Κάθε Αλβανός πρέπει να έχει απόδειξη για το ποια είναι η λεγόμενη "Μακεδονία". Η νεολαία μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα παλιά Σκόπια και τα εδάφη του Ιλλυρίας βρίσκονταν σε αυτό το έδαφος της Δαρδανίας».

Η ίδια ερευνήτρια επιτέθηκε στους Σλάβους της Μακεδονίας (κείμενο: sllavet në Maqedoni) λέγοντας χαρακτηριστικά: «ας μας πουν οι Σλάβοι εάν έχουν δικά τους αντικείμενα πριν το 1900 στην περιοχή και που τα έχουν».


Τι λένε οι επιγραφές


Σύμφωνα με την ερευνήτρια Λίριντον Ντίσα, μέχρι το τέλος της αρχαιότητας οι εντόπιοι αυτοαποκαλούνταν Δάρδανοι.

«Αυτή η νέα επιγραφή από τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Δαρδανίας, μεταξύ 500-600 μ.Χ. ανήκει σε ένα πρόσωπο με το όνομα Δάρδανος. Η επιγραφή αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει στοιχεία ότι οι ιθαγενείς της περιοχής εξακολουθούσαν να αυτοαποκαλούνταν Δαρδάνοι και αποκαλούσαν τη χώρα Scupi μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Σε αυτή την πέτρινη πλάκα διακρίνεται καθαρά ο επιτάφιος γραμμένος στα λατινικά. 

Εμφανίζεται η λέξη SCUPI - Σκόπια, LA VIX AN XXV (μόλις έκλεισε τα 25), CARR (Άρμα) UN CELER (γρήγορος) FILIO (παιδί, γιος) VALME (πολλοί) SECUNDA (δεύτερος) VX OR FC (Filio Christi -Γιός του Χριστού). «Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΓΙΟΣ ΜΟΛΙΣ 25 ΕΤΩΝ ΘΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΑΡΜΑ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» είναι γραμμένο στα λατινικά.

Εν τω μεταξύ, διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πλάκα έχει μετακινηθεί από το σημείο όπου ανακαλύφθηκε κατά την εκσκαφή, γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.



Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι: Η συνεργασία με τη Σερβία επικυρώνεται στο πλαίσιο των Ανοικτών Βαλκανίων

 


Ο πρωθυπουργός της Β Μ, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε στο Μόναχο ότι η Σερβία και η Β Μ συνεργάζονται για να ξεπεράσουν όλες τις προκλήσεις.

Ο Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Μετά τη συνάντηση, ανέφερε στο Twitter ότι ο ίδιος και ο Βούτσιτς χαιρέτησαν την επικύρωση των συμφωνιών που προκύπτουν από τα Ανοικτά Βαλκάνια.

«Ως κράτος και ως κυβέρνηση, συνεργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις», είπε ο Κοβάτσεφσκι.


На стартот од Минхенската безбедносна конференција се сретнав со претседателот на Србија, @avucic. Како држави и како Влади соработуваме како би ги надминале предизвиците. Го поздравивме ратификувањето на Договорите кои произлегуваат од Отворен Балкан.


Σκόπια: Λήγει η προθεσμία για την αλλαγή των ονομάτων των βουλγαρικών συλλόγων

 

Το βουλγαρικό "Κλαμπ Βάντσο Μιχαήλοφ VMRO" αρνείται να προβεί σε αλλαγή της ονομασίας του


Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για τον βουλγαρικό σύλλογο « Βάντσο Μιχάιλοφ» να ζητήσει από το κεντρικό ληξιαρχείο να αλλάξει το όνομά του. 

Από εκεί και μέχρι το τέλος του ωραρίου δεν έλαβαν νέο αίτημα για μετονομασία, εκτός από αυτό του «Τσάρου Μπόρις ο Τρίτος». 

Αύριο θα καταθέσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατάλογο συλλόγων προς ανάλυση. Η επιτροπή για τη χρήση ονομάτων θα πρέπει επίσης να στείλει τη γνωμοδότησή της. Η Δικαιοσύνη από την άλλη θα πρέπει να ετοιμάσει απόφαση το αργότερο σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sitel το πενταμελές σώμα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, ενώ στη συνεδρίαση θα εξεταστούν και οι προτάσεις για νέο όνομα για τον σύλλογο «Τσάρος Μπόρις ο Τρίτος». Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσες προτάσεις παίζονται, ούτε ποια είναι τα ονόματα.

Ο Πρωθυπουργός,  Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι,  λέει ότι οι σύλλογοι που δεν θα αλλάξουν το όνομά τους θα διαγραφούν.

Όλοι είχαν χρόνο να εναρμονίσουν τα ονόματά τους σύμφωνα με το νέο Νόμο. Αυτοί που το έκαναν θα συνεχίσουν να δουλεύουν, οι άλλοι όχι. Ένας σύλλογος, όπως καταλαβαίνω, υπέβαλε αίτημα στο Κεντρικό Μητρώο για αλλαγή ονόματος. Μόλις το κάνουν αυτό, θα συνεχίσουν το έργο τους, γιατί οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να είναι χώροι που φέρνουν κοντά τους πολίτες  » - Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, Πρωθυπουργός

Και ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Πέτκοφ, πιστεύει ότι οι βουλγαρικοί σύλλογοι πρέπει να σταυρώσουν τα δάχτυλά τους και παραδεχθούν ότι για την επιδείνωση των σχέσεων ευθύνεται και η Βουλγαρία.

Ο σύλλογος «Τσάρος Μπόρις ο Τρίτος» ζήτησε αλλαγή ονόματος από το κεντρικό μητρώο πριν από 6 ημέρες, σε αντίθεση με τον «Βάντσο Μιχάιλοφ», του οποίου οι ιδρυτές αρνήθηκαν να αλλάξουν το όνομά τους και προανήγγειλαν μήνυση κατά του κράτους.


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Βουλγαρία: Βρισκόμαστε σε καθεστώς βέτο για την ένταξη των Σκοπίων

 


«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βούλγαροι του δυτικού γείτονά μας δεν περιλαμβάνονται ακόμη στο Σύνταγμά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα θα θίξω το θέμα της αυξημένης επιθετικότητας και της κλιμακούμενης αντιβουλγαρικής εκστρατείας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία οδηγεί σε εγκλήματα μίσους. Αναμένω σίγουρη θεσμική αντίδραση από τις αρχές του δυτικού γείτονά μας και άμεσες ενέργειες για την αποκάλυψη των δραστών. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω την απαραίτητη πολιτική βούληση», είπε ο Ράντεφ.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Είναι καιρός, ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτού του αιματηρού πολέμου, να επικεντρωθεί πρωτίστως στα μέτρα για τον τερματισμό του, καθώς και στην επανάληψη όλων των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του.

«Δεν θα δεχθούμε κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια»

Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς επί τόπου στον δίκαιο αγώνα τους για τη χώρα τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες να επιβιώσουν αυτούς τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες, καθώς και τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο Ράντεφ.

«Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια κατά της Ρωσίας, γιατί θα επηρεάσει άμεσα την πυρηνική μας ενέργεια. Εξετάζουμε όλους τους τομείς όπου μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτόν τον τομέα. Εάν χρειαστεί, θα επιβάλουμε βέτο», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θα επιμείνει σε ένα πιλοτικό έργο για την ενίσχυση της φύλαξης των βουλγαροτουρκικών συνόρων με χρηματοδότηση της ΕΕ.




Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ένταση στα σύνορα Βουλγαρίας – Σκοπίων, διαμαρτυρίες Βουλγάρων

 


 Ένταση σημειώθηκε στο συνοριακό πέρασμα για τα Σκόπια,  Deve bair. Οι Βούλγαροι είχαν ξεκινήσει να γιορτάσουν την 151η επέτειο από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια, αλλά χρειάστηκαν ώρες για να περάσουν ορισμένοι, ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.

Τρία αυτοκίνητα πέρασαν σε μια ώρα, είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Η συνοριακή αστυνομία της B Μ ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των συνόρων. Ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι θα περάσουν όλοι οι Βούλγαροι, αλλά δεν διευκρινίστηκε πότε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ιβάν Ντεμερτζίεφ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι το πέρασμα των Βουλγάρων γίνεται πάρα πολύ αργά.

«Για περισσότερα από 50 λεπτά, η Β Μ κράτησε τα σύνορά της κλειστά, κατά παράβαση όλων των συνθηκών και των διμερών συμφωνιών, αυτό είναι απαράδεκτο!», σχολίασε του βουλγαρικού ινστιτούτου «Μακεδονία» στο προφίλ του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Βίκτορ Στογιάνοφ κάλεσε στο κοινωνικό δίκτυο:

«Ελάτε στα σύνορα κοντά στο Γκουέσεβο, το «κράτος» της Β Μ κράτησε τα σύνορά του κλειστά για μιάμιση ώρα! Η αστυνομία κάνει αποκλεισμούς προς τα Σκόπια, αξίζουν μια κατάλληλη αντίδραση!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις έγιναν προκειμένου να τελειώσουν οι εκδηλώσεις στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ στην πόλη των Σκοπίων.




--


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

«Οι Γερμανοί έγραψαν σε περίπτωση Τουρκο-Ελληνικού Πολέμου θα επέμβουν οι Αμερικανοί!», τούρκικο δημοσίευμα

 


Σε μια ανάλυση της «Φωνής της Γερμανίας»/«Deutsche Welle» που υπογράφει ο πολιτικός αναλυτής Ronald Maynardous αξιολογεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο αναλυτής σημειώνει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές και στις δύο χώρες έχει ξεκινήσει. Επισημαίνει, επίσης,  ότι η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν έχει ακόμη διακοπεί.

Υπενθυμίζει ότι τα μέρη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες του 2022 και συντάκτης γράφει ότι οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας θα μπορούσαν να συναντηθούν σε σύσκεψη του ΝΑΤΟ στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Maynardous δεν συμμερίζεται τους φόβους ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε αποτρεπτική ικανότητα επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγχρονα οπλικά συστήματα τα τελευταία χρόνια.

 

Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι ανανεωμένες στρατιωτικές συμμαχίες της Αθήνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, καθώς και η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποτελούν επίσης αποτρεπτικό παράγοντα:

 

«Αν και αυτό δεν δηλώνεται δημόσια, όλες αυτές οι συνεργασίες στοχεύουν στην ενίσχυση της Ελλάδας σε μια σύγκρουση με την Τουρκία».

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

 Η ανάλυση της DW σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις δύο πρωτεύουσες: Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν μια σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων!

Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση, η οποία υποδηλώνει ότι η Άγκυρα έχει ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα, υποστηρίζει ότι η Τουρκία πιθανότατα δεν θα προτιμούσε να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα.

Περιγράφοντας την Ελλάδα ως τον ισχυρότερο πολιτικό και στρατιωτικό αντίπαλο της Τουρκίας, ο Ronald Maynardous ισχυρίστηκε ότι η Συρία, όπου έχει πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι ένας εύκολος στόχος.

Εκτιμώντας ότι η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας δεν φαίνεται πιθανό να τελειώσει σύντομα, η ανάλυση υποστήριξε ότι μπορεί να αναμένεται νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τις εκλογές στην Τουρκία.



--


Πηγη: http://www.echedoros-a.g