Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ναυμαχία της Μυκάλης - Εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια



Image
Ο Υπαρχηγος ΓΕΕΘΑ Αντιναυαρχος Α. Θεοδοσιου ΠΝ συμμετειχε την 5η και 6η Αυγουστου ως εκπροσωπος των Ενοπλων Δυναμεων στην νησο Σαμο στο πλαισιο των εορταστικων εκδηλωσεων για την 190η επετειο της Ναυμαχιας της Μυκαλης και της εορτης της Μεταμορφωσεως του Σωτηρος.

Την 6η Αυγουστου 1824 ο ελληνικος Στολος με τους Ναυαρχους Καναρη Μιαουλη και Σαχτουρη και σε συνεργασια με τον Ηγεμονα της Σαμου Λυκουργο Λογοθετη κατενικησε τον Τουρκικο Στολο και απετρεψαν την καταληψη και καταστροφη της Σαμου γεγονος που δεν απεφυγαν τα αλλα ελληνικα νησια της Χιου , Ψαρρων και Κασου.

Σε αναμνηση της νικης αυτης ο Σαμιος Ηγετης Λυκουργος Λογοθετης εκτισε περικαλλη ναο στην μνημη της Μεταμορφωσεως του Σωτηρος στο Πυθαγορειο της Σαμου και απο το 1831 εορταζεται με λαμπροτητα ο θριαμβος των ελληνων κατα των Τουρκων στο ιστορικο στενο της Μυκαλης.
Η επιτυχης εκβαση της ναυμαχίας τον Αύγουστο του 1824 αποδόθηκε σε θεία παρέμβαση αφού ήταν η παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην οποία αφιερώθηκε η νίκη των Ελλήνων.Για αυτό άλλωστε καθιερώθηκε η επίσημη σφραγίδα του Κοινού της Σάμου να έχει την εικόνα της Μεταμορφώσεως και γύρω την επιγραφή ¨ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ ΤΗ ΕΚΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824.¨

Πηγή:http://www.onalert.gr/stories/naymaxia-mykalis-ekdiloseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: