Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Το Βερολίνο ωθεί νέες συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας



Η πρωτοβουλία για νέες συνομιλίες μεταξύ των Σκοπίων  και της Ελλάδας, για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν είναι νέα, πριν  κάποιο χρονικό διάστημα είχε ξανασυζητηθεί, γράφει το Sky των Σκοπίων.

 Επίσης, διπλωματικοί  κύκλοι στην Αθήνα διευκρινίζουν ότι η ιδέα αυτή δεν είναι νέα και ότι υπάρχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα Σκόπια αποδέχονται τη συνομιλία, και τα οποία έχουν δεσμευθεί να μην θέσουν άλλα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των μειονοτήτων και για αυτό υπάρχει  μια θετική απάντηση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Νίκο Κοτζιά για το θέμα αυτό», σημειώνει η ελληνική εφημερίδα ‘Καθημερινή’.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει την εξήγηση των Ελλήνων διπλωματών, για τον αλυτρωτισμό της σκοπιανής πλευράς, ότι, δηλαδή,  εφαρμόστηκε, για να υποστηριχθεί η πολιτική  της ‘αρχαιοποίησης’ του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Από τη νέα ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα του αλυτρωτισμού, ακούστηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, όπου πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφεραν ότι «το κύριο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού της κυβέρνησης της FYROM, όπως αυτή εκφράζεται, κυρίως, μέσα από τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες».
Η ίδια ιδέα,  του Έλληνα υπουργού Κοτζιά παραδόθηκε το Σαββατοκύριακο στον ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι στη Ρίγα.
Ενώ ο Κοτζιάς και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το συμμετέχον κόμμα στον συνασπισμό με το ΣΥΡΙΖΑ, οι ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα μας να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» (γράφει το σλαβικό δημοσίευμα).
Ο επικεφαλής, εξάλλου, του κόμματος αυτού, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνεδρίαση του κόμματος το Σαββατοκύριακο, είπε ότι δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις κόκκινες γραμμές για τα θέματα που δεν συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: