Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ελληνικές επιγραφές δίνουν φως στην ιστορία των Μακκαβαίων


Τρία τμήματα ελληνικών επιγραφών, που θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της ‘Στήλης του Ηλιόδωρου’, τα οποία ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ δίνουν σημαντικά στοιχεία για την περιοχή στην αρχαιότητα.

Οι αρχαιολόγοι από το Εθνικό Πάρκο του Μπέιτ Γκουβρίν αναφέρουν ότι τα θραύσματα ανήκουν στην «Στήλη του Ηλιόδωρου» και χρονολογούνται στο 178 π.Χ..
Οι επιγραφές είναι  από ασβεστόλιθο έχουν 23 γραμμές και θεωρούνται από τις πιο σημαντικές αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν στο έδαφος του σημερινού Ισραήλ.
Ο δρ Ντοβ Γκέρα, ο οποίος μελέτησε τις επιγραφές, διαπίστωσε ότι τα θραύσματα που βρέθηκαν είναι στην πραγματικότητα από το κάτω μέρος της Στήλης του Ηλιοδώρου.
Η ανακάλυψη επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι η στήλη αρχικά βρισκόταν σε έναν από τους ναούς που βρίσκονται στην περιοχή του σημερινού Εθνικού Πάρκου Μαρέσα- Μπέιτ Γκουβρίν.
Η επιγραφή της Στήλης ρίχνει σημαντικό φως στην πλευρά των Σελευκιδών  (Ελλήνων) ηγεμόνων για την οργάνωση των υπηρεσιών σε τοπικούς ναούς. 
Αναφέρεται το όνομα του Ολυμπιόδωρου που διορίστηκε ως ‘επόπτης’ των ναών στη Φοινίκη, όπου ήταν και η Ιουδαία.
Η εντολή του βασιλιά στάλθηκε στον Ηλιόδωρο που είναι προφανώς το ίδιο πρόσωπο που αναφέρεται στο δεύτερο βιβλίο των Μακκαβαίων. 
Σύμφωνα με την ιστορία, ο Ηλιόδωρος που ήταν εκπρόσωπος του βασιλιά Σέλευκου του Δ΄, προσπάθησε να πάρει χρήματα από το ναό της Ιερουσαλήμ, αλλά χτυπήθηκε σοβαρά από … (εβραϊκή) θεϊκή παρέμβαση.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Σέλευκος ο Δ΄, δολοφονήθηκε και στο θρόνο ανέβηκε ο γιος του, ο Αντίοχος ο Δ΄.
Σύμφωνα με το δεύτερο βιβλίο των Μακκαβαίων, ήταν αυτός (από τους Έλληνες ηγεμόνες της Συρίας)  που εξέδωσε διάταγμα σχετικά με τις διώξεις του εβραϊκού λαού και τη βεβήλωση του ναού στην Ιερουσαλήμ, που οδήγησε τελικά στην εξέγερση των Μακκαβαίων.
Τώρα οι αρχαιολόγοι  μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η στήλη προέρχεται από την πόλη της Μαρέσα.
Το πρόσθετο αυτό αρχαιολογικό στοιχείο, η ελληνική επιγραφή του Ηλιόδωρου,  συμπληρώνει στην κατανόηση της ιστορίας για την εξέγερση των Μακκαβαίων.
 Αυτό το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους,  κατά τη διάρκεια των εορτών του Χανουκά, όπως γράφει το ‘Old archeo news’ που επικαλείται ισραηλινή πηγή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: