Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ»

Η ανησυχία για νέα Ίμια από τις προκλήσεις της Τουρκίας και το σχέδιο αντίδρασης των ελληνικών ΕΔ

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης και ζήτησε αναθεώρηση της, ακολούθησε μία νέα τουρκική πρόκληση με την έγερση του γνωστού θέματος των “16 νησιών” και φτάσαμε έως ο Δήμαρχος της Άγκυρας να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των νησιών του Αιγαίου μέχρι την Εύβοια, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα. Που το πάει η Τουρκία;

Yπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Στο υπουργείο Εξωτερικών, που άργησαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της πρόκλησης υπάρχει ένα ανάλογο κλίμα. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο που γνωρίζουν ακόμη καλύτερα τους Τούρκους σε στρατιωτικό επίπεδο ετοιμάζονται ακόμη και για ελληνοτουρκική κρίση.
Όπως αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στο “pronews.gr” όταν η Τουρκία αμφισβητεί το status quo στο Αιγαίο, συνήθως ακολουθεί μια πρόκληση σε στρατιωτικό επίπεδο που μπορεί να είναι από συνηθισμένη έως μείζονος σημασίας. Τι σημαίνει μείζονος σημασίας; Στρατιωτική κρίση ανάλογη των Ιμίων του 1996.

Αν και το κεντρικό ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στραμμένο προς της Συρία, είναι εμφανές πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν μετά και την ενίσχυση του από το πραξικόπημα επιχειρεί να αναθεωρήσει γενικά τα σύνορα της Τουρκίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Στη Συρία και στο Ιράκ έχει “μπουκάρει” με στρατιωτικές δυνάμεις. Στο Αιγαίο; Στο Αιγαίο επικρατεί ένας ακήρυχτος πόλεμος εδώ και χρόνια με συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και κρίσεις που στόχο είχαν τη δημιουργία των “γκρίζων ζωνών”. Κάποιοι θεωρούν πώς μπορεί ο Ερντογάν να το πάει ακόμη παραπέρα δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο “παίζουν” με Ισραήλ και Αίγυπτο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην λεκάνη της Μεσογείου και η Τουρκία εμφανίζεται απομονωμένη από την δυνητική ΑΟΖ του Καστελόριζου και της Στρογγύλης. Αυτό είναι που ξάνει τον Ρ.Τ. Ερντογάν να βγάζει... καπνούς.

Αυτό όμως είναι και το επικίνδυνο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα το Μέγαρο Μαξίμου για την καταιγίδα που έρχεται στο Αιγαίο. Από τότε που οι Τούρκοι επιχείρησαν με το σχέδιο Suga να καταλάβουν τη νήσο Παναγιά.

Ακολούθησε μετά το πραξικόπημα και νέο σχέδιο με την κωδική ονομασία “Νότιο Βέλος” για εισβολή στον Έβρο. Αυτά κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να είναι για απέναντι σε μία χώρα και έναν ηγέτη που ο μεγαλοϊδεατισμός και αλαζονεία ξεπερνούν πλέον κάθε προηγούμενο.

Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ένοπλων Δυνάμεων “Παρμενίων-2016”. Όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή και την Παρασκευή σε Έβρο και Χίο θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση με τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων και καταιγισμό πυρών. Αυτό θα είναι και ένα μήνυμα στην Τουρκία.

Ανώτατοι αξιωματικοί ωστόσο προβληματίζονται για το από εκεί και μετά, καθώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες έτσι ώστε να κρατηθούν σε επιφυλακή ή αυξημένη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει κόστος και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε οπλικά συστήματα.

Εκείνο λοιπόν που προκρίνουν οι επιτελείς του Πενταγώνου είναι αυξημένη επιτήρηση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως το Καστελόριζο, η Χίος και ο Έβρος. Τα ραντάρ στις παράκτιες περιοχές θα τεθούν σε συναγερμό, όπως και τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα υποβρύχια κλάσης “Παπανικολής” θα αναλάβουν δράση στο Αιγαίο, μονάδες αεροσκαφών και πλοίων θα είναι σε ετοιμότητα και ο Στρατός σε επιφυλακή στον Έβρο.

Κι αυτά μέχρι να διαπιστωθεί που ακριβώς το πάει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και πόσο διατεθειμένος είναι να τραβήξει το σχοινί. Ή μάλλον πόσο τον παίρνει καθώς η Ρωσία έχει αντιδράσεις ήδη, ενώ και οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθ' όλου καλό μάτι μια ένταση στο Αιγαίο στην παρούσα φάση. 

Σε διπλωματικό δε επίπεδο, έχουν ξεκινήσει επαφές προκειμένου να ενημερωθούν ξένες χώρες και Οργανισμοί για την προκλητικότητα και τις τουρκικές επιδιώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: