Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τουρκία: Ανεστάλη η βουλευτική ιδιότητα σε Αρμένη βουλευτή γιατί αναφέρθηκε σε γενοκτονία


Ο Αρμένης βουλευτής Γκάρο Παϊλάν του τουρκικού κοινοβουλίου


Στον  Γκάρο Παϊλάν, βουλευτή που εκλέγεται από την αρμενική μειονότητα στην Τουρκία, ανεστάλη η βουλευτική ιδιότητά και δεν του επετράπη να λάβει μέρος στη διαδικασία του κοινοβουλίου,  γιατί αναφέρθηκε «σε γενοκτονία των Τούρκων σε βάρος των μειονοτήτων» σε ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης για τις συνταγματικές τροποποιήσεις.
Ο Παϊλάν  είναι βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
«Σε μια περίοδο 10 ετών από το χάος που ξεκίνησε στη χώρα και κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ των ετών 1913 και 1923 χάθηκαν τέσσερις λαοί: οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Εβραίοι. Απελάθηκαν μέσα σε σφαγές και γενοκτονίες μεγάλης κλίμακας», είπε ο Παϊλάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο.
«Τότε ήμασταν το 40% του πληθυσμού και τώρα είμαστε όσο το δυνατόν λιγότεροι έως ένας στους χίλιους. Αναμφίβολα, κάτι τρομερό συνέβη σε εμάς. Εγώ την αποκαλώ Γενοκτονία, εσείς πέστε την όπως θέλετε. Ας την  ονομάσουμε μαζί και να προχωρήσουμε», είπε.
«Οι Αρμένιοι γνωρίζουν τι τους συνέβη. Γνωρίζω τι συνέβη στους προγόνους μου, τον παππού μου. Είμαι ένας από τα «απομεινάρια της χατζάρας» ( ‘kılıçartığı’), όπως μας αποκαλείτε και απομείναμε ένας στους χίλιους», είπε ο Αρμένης βουλευτής.
«Ας αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να μην αναπτύσσουμε συμφορές όπως τότε. 
Στην ομιλία του έκανε έκκληση για ένα πλουραλιστικό σύνταγμα, αναφέροντας παραδείγματα από την Οθωμανική ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, ο Παϊλάν επικρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το τουρκικό ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP ).
Καθώς οι εντάσεις μεγάλωσαν,  βουλευτές από το ΑΚΡ, το MHP και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ψήφισαν αναστολή του δικαιώματος στον Παϊλάν να παρακολουθήσει την Ολομέλεια για τρεις ημέρες.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα καταδικάζοντας την αναστολή του Παϊλάν.
«Για να εκπληρώσουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα, οι βουλευτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ιδέες τους χωρίς φόβο και εκφοβισμό. Η αναστολή αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και σκιαγραφεί ταυτόχρονα το όρια της «αποδεκτής» ομιλίας στο τουρκικό κοινοβούλιο» ανακοίνωσε  το HDP.
Προσθέτοντας: 
«Αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική δίνει επίσης με διορατικότητα τον χαρακτήρα των συνταγματικών τροποποιήσεων που τίθενται υπό συζήτηση για το προεδρικό σύστημα που το  καθεστώς  Ερντογάν –AKP είναι τόσο πρόθυμο να καθιερώσει στη χώρα».
Πηγή: Aranews.net
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: