Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η Σερβία είναι ‘δεμένη’ από τα γεγονότα του παρελθόντος

«Λαζάνσκι: Εάν επιτεθούν οι Αλβανοί, ο Σερβικός Στρατός θα καταλάβει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου!» γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

«Εάν οι Αλβανοί προκαλέσουν εκ νέου βία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ή τολμήσουν να κάνουν εθνοκάθαρση, η Σερβία θα πρέπει αμέσως και αποφασιστικά να ανταποκριθεί  με τον έλεγχο του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει ο Σέρβος στρατιωτικός- πολιτικός σχολιαστής 

Μίροσλαβ Λαζάνσκι, ο οποίος προσθέτει ότι δεν κάνει έκκληση για πόλεμο, αλλά για την προστασία του σερβικού πληθυσμού.
Η Σερβία, όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του μεγάλου πογκρόμ των Σέρβων της 17ης Μαρτίου του 2014,  που είχε ως συνέπεια την παράνομη ανακήρυξη (του Κοσσυφοπεδίου)  του Φεβρουαρίου του 2008.
Σε αυτή την περίσταση, κατά την άποψη του Λαζάνσκι, η Σερβία θα μπορέσει να ανακτήσει, τουλάχιστον, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό δεν το βλέπει να υλοποιείται «λόγω της δειλίας της κυβέρνησης του Βελιγραδίου», όπως αναφέρει.
«Εάν επαναληφθούν οι βιαιότητες των Αλβανών, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους Σέρβους του βόρειου  Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να παραμείνουμε άπραγοι (σιωπηλοί)! Κατά τη διάρκεια του προγκρόμ του Μαρτίου του 2004 τα στρατεύματα της KFOR είχαν εντελώς ουδετεροποιηθεί. Θα μπορούσαμε τότε με τα άρματα μάχης να φθάσουμε στην Ίμπρα και να την θέσουμε ως σύνορο, κρατώντας τουλάχιστον αυτό το μέρος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο σχολιαστής.
Ο ίδιος θα προσθέσει – σύμφωνα με το σερβικό «vesti-online.com»- ότι εάν αυτό είχε γίνει τότε δεν θα είχαμε το γεγονός του 2008 (της ανεξαρτησίας), αλλά δεν είχαμε πολιτικούς τότε, όπως πρέπει να έχει ένας λαός, είπε ο Λαζάνσκι.
Εν κατακλείδι θα  τονίσει ότι τα ειρηνικά μέσα και οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αρκετές για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής του τμήματος Ασφαλείας, Ζόραν Ντράγκισιτς, προειδοποιεί ότι μια πιθανή στρατιωτική εισβολή της Σερβίας, ως απάντηση στην αλβανική επιθετικότητα, θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.
«Είναι ασφαλές ότι θα υπάρξει αντίδραση από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες χώρες και ενδεχομένως και στρατιωτική απάντηση, επειδή θα θεωρηθεί ως πλήγμα κατά των δυνάμεων της KFOR.
Μόνο, εάν οι Αλβανοί εφαρμόσουν σχέδιο εθνοκάθαρσης των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το λεγόμενο Storm2, η επέμβαση του στρατού μας θα θεωρηθεί απαραίτητη, ως τη μόνη δυνατή κίνηση, είπε ο Ντράγκιτς, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή  η αντίδραση της Δύσης θα είναι ηπιώτερη από ό, τι το 1999.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: