Χιλιάδες Κούρδοι μαχητές έχουν σταλθεί ως ενισχύσεις στο Κιρκούκ ως απάντηση σε μια πιθανή εισβολή του του ιρακινού Στρατού.
Ο αντιπρόεδρος του Κουρδιστάν, Κοσράτ Ρασούλ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στις «απειλές» του στρατού.
Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το στρατό ενάντια στους ιρακινούς πολίτες, αλλά στρατιωτικά κομβόι φαίνεται να κατευθύνθηκαν προς το Kirkuk αργά την Πέμπτη.
Η κίνηση αυτή έρχεται δύο μόλις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από τους Κούρδους.
Οι πολίτες που ζουν σε περιοχές του Κουρδιστάν - συμπεριλαμβανομένου του Κιρκούκ - ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, πυροδοτώντας εγκλήσεις από Κούρδους αξιωματούχους για διαπραγματεύσεις με την ιρακινή κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο κ. Αμπάντι δήλωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και ζήτησε την ακύρωσή του.
Το Κιρκούκ είναι μια πλούσια, πετρελαιοπαραγωγός περιοχή που διεκδικείται τόσο από τους Κούρδους όσο και από την κεντρική κυβέρνηση. Πληθυσμιακά αποτελείται από μεγάλο αριθμό Κούρδων, αλλά η πρωτεύουσα της έχει μεγάλο αραβικό και τουρκμενικό πληθυσμό.
Οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής το 2014, όταν οι ισλαμιστές του ISIS σάρωσαν το βόρειο Ιράκ και ο στρατός κατέρρευσε.
Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στέλνοντας στρατεύματα στο Κιρκούκ και σε άλλες περιοχές του Κουρδιστάν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αλλά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποδεχόταν διαπραγματεύσεις για μια «κοινή διοίκηση» και ότι δεν ήθελε ένοπλη αντιπαράθεση.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός και ο ιρακινός στρατός επανέλαβαν ότι δεν έχουν σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στο Κιρκούκ και επικεντρώθηκαν στην εκ νέου ανάκτηση των δύο τελευταίων προπύργιων του ISIS γύρω από το Ράβα και το Αλ Κάιμ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας εναντίον του λαού μας ούτε θα ξεκινήσουμε έναν πόλεμο εναντίον των Κούρδων», δήλωσε ο Αμπάντι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, πολεμικός ανταποκριτής του BBC είδε μια συνοδεία στρατιωτών, ομοσπονδιακής αστυνομίας και Σιιτικής πολιτοφυλακής να κινείται προς το Kirkuk.
Κάποιοι έκαναν σημάδια νίκης μέσα απο τεθωρακισμένα. Ένας είπε ότι πάνε στο Kirkuk για να «συντρίψουν τους Κούρδους».
Ο ίδιος ανταποκριτής δήλωσε πως αυτό μπορεί να αποτελεί μια επίδειξη δύναμης από τη Βαγδάτη, αλλά ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κίνηση. Υπάρχουν φόβοι ότι το Κιρκούκ θα μπορούσε να είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει έναν εμφύλιο πόλεμο, προσθέτει.
Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν εξέφρασε ανησυχία για την «σημαντική συσσώρευση κυβερνητικών αρμάτων μάχης, πυροβολικού, Humvees (τεθωρακισμένα) και όλμων στις περιοχές Bashir και Taz, στο νότιο Κιρκούκ.»
«Αυτές οι δυνάμεις απέχουν περίπου 3 χλμ. Από τις δυνάμεις των Πεσμεργκά. Οι κινήσεις τους δείχνουν την πρόθεση των ιρακινών δυνάμεων να πάρουν τον έλεγχο από τις κοντινές πετρελαιοπηγές, αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις», ανέφερε στο Twitter.
Την Παρασκευή το πρωί, ο κ. Rasul σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Rudaw είπε ότι τουλάχιστον 6.000 Πεσμερκά είχαν σταλεί στο Κιρκούκ για να υποστηρίξουν τις δεκάδες χιλιάδες μαχητών βρίσκονται ήδη εκεί.
«Υπάρχουν απειλές από τον ιρακινό στρατό που έχει αναπτύξει δυνάμεις κοντά στο Κιρκούκ, υποτίθεται ότι θα επιτεθεί, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο για αυτούς να το κάνουν».
«Δεν θέλουμε πόλεμο και επιδιώκουμε να λύσουμε προβλήματα μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.
Ένας ανώνυμος στρατηγός μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP λέγοντας ότι τα στρατεύματα έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο μίας στρατιωτικής βάσης, μετά την οπισθοχώρηση των Πεσμεργκά.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ανεξαρτητοποιηθεί το Κουρδιστάν:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου