Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Αμερικανοί διπλωμάτες: Το όνομα της πΓΔΜ ήταν το ευκολότερο πρόβλημα των Βαλκανίων!




Το θέμα της ονομασίας ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων, ανέφεραν πρώην αμερικανοί πρεσβευτές Κάμερον Μάντερ και Φρανκ Γουίσνερ σε κοινό άρθρο για τα Δυτικά Βαλκάνια με τον καθηγητή Μάρκο Πρέλετς στο αμερικανικό «Εθνικό Συμφέρον»- Νάσιοναλ Ιντερέστ, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Η περιοχή έχει πρόβλημα, και αυτό μπορεί να επεκταθεί εύκολα στην υπόλοιπη Ευρώπη και να επηρεάσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χειρότερο πρόβλημα είναι η σχέση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι συγκρούσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όσον αφορά την ταυτότητα και την επιβίωση αυτής της χώρας.


Και οι δύο περιπτώσεις έχουν αιτίες που δείχνουν πόλεμο, θέτοντας βασικά ζητήματα της ταυτότητας που είναι βαθιά συναισθηματικά», αναφέρει το άρθρο, πριν ασχοληθεί  με την «ευκολία» του ελληνικού προβλήματος με το όνομα του ψευδομακεδονικού κράτους.


«Υπήρξε μια Τρίτη πρόκληση: η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί το όνομα της γειτονικής χώρας της ως ‘Μακεδονία’. Οι δύο χώρες μόλις το διευθέτησαν με το νέο συμβιβαστικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων. 

Ωστόσο, χρειάστηκαν κοντά 30 χρόνια, με τεράστια έξοδα. Η Βόρεια Μακεδονία έχασε περίπου 15 χρόνια προόδου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επειδή η ποιότητα της διοίκησής της υποχώρησε από τα καλύτερα μέχρι τα χειρότερα στην περιοχή. Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται πλέον σε έναν δύσκολο αλλά αξιόπιστο δρόμο», γράφει το άρθρο.


Ο Μάντερ είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης στη Νέα Υόρκη και πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία από το 2007 έως το 2009. Ο Γουίσνερ ήταν πρέσβης τέσσερις φορές, καθώς και υπουργός Άμυνας και υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ασφαλείας. Ο Πρέλετς είναι ειδικός για την νότια και ανατολική Ευρώπη, καθώς και για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: