Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Υπάλληλος του Τ.Σόρος η «Εθνική Συντονίστρια» για εγκατάσταση σε Ελλάδα των «ασυνόδευτων προσφυγόπουλων»!





Μια ανησυχητική εξέλιξη είχαμε πριν από μερικές ώρες, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε δια χειλέων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ψυχολόγος στο επάγγελμα η οποία ανακοινώθηκε ως «Εθνική Συντονίστρια» στο κυβερνητικό σχέδιο για τα «ασυνόδευτα προσφυγόπουλα», βάσει των στοιχείων του βιογραφικού της, είναι υπάλληλος... του Τζορτζ Σόρος!
Συγκεκριμένα η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ανήκει σε fund, ιδιοκτησίας του Τζορτζ Σόρος! 
Το 2017 η μέχρι τότε ιδιοκτήτρια Laureate Education, Inc και η Galileo Global Education, εταιρεία υπό την αιγίδα της Providence Equity, μιας παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, υπέγραψαν συμφωνία πώλησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Laureate στην Ιταλία και την Κύπρο, έναντι €225 εκατ. ($263 εκατ.). Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018!
Κι εδώ αρχίζουν τα «ωραία»: Η Galileo ανήκει στην Providence Equity Partners, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο η οποία χειρίζεται επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων και στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο... Τζορτζ Σόρος!
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Galileo παρέχουν ακαδημαϊκά προγράμματα, όπως: τέχνη, κινούμενα σχέδια, βιντεοπαιχνίδια, σχεδιασμός γραφικών και κινουμένων σχεδίων, σχεδιασμός εσωτερικών χώρων, μόδα και επιχειρήσεις μόδας καθώς και επικοινωνία, κινηματογράφο και τηλεόραση, γαστρονομία, τουρισμός, διαχείριση.
Ολες αυτές οι δραστηριότητες κατευθύνονται και ελέγχονται από τον Τζορτζ Σόρος.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ψυχολόγος, όπως  είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Και τώρα από όλη την Ελλάδα επιλέχθηκε αυτή για να «συντονίσει» την εγκατάσταση στην χώρα 6.000 παιδιών μουσουλμάνων που μυστηριωδώς βρέθηκαν ασυνόδευτα στην Ελλάδα!
Θα διερωτηθεί κάποιος καλόπιστο εύλογα «Γιατί η συγκεκριμένη;». «Ήταν πολύ γνωστή στο... facebook» λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού!
Στη σελίδα της Ειρήνης Αγαπηδάκη θα δει κανείς να γράφει για τους πρόσφυγες αλλά και για τα παιδιά, «καυτηριάζοντας ρατσιστικές συμπεριφορές». 
Και μετά ήρθε η πρόσληψή της... στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου του Τ.Σόρος.
Εν συνεχεία, τελείως τυχαία προφανώς, ανέλαβε ένα απίστευτο, πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά, έργο: Τον συντονισμό της εγκατάστασης 6.000 παιδιών μουσουλμάνων στην Ελλάδα!
Να τονίσουμε ότι ο τίτλος της «Εθνικής Συντονίστριας» είναι ανώτερος από αυτόν του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ισότιμος με αυτόν υπουργού και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα αναφέρεται κατ'ευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο»! 

Δεν θέλουμε να είμαστε κακόπιστοι, αλλά μήπως όλα αυτά δεν είναι τυχαία και η διείσδυση του Τζορτζ Σόρος φτάνει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού;


Πηγη:Pronews.gr

Βούτσιτς στο ‘Spiegel’: Μίλησα εξ ονόματος των Ράμα και Ζάεφ με τον Μακρόν



Σε συνέντευξή του στο πιο δημοφιλές γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ράμα και τον Ζάεφ, ως πρόεδρος της Σερβίας, να εκπροσωπήσει τους δύο πρωθυπουργούς κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.


Σε μια μακροσκελή συνέντευξη, ο αρχηγός του σερβικού κράτους, παραδέχθηκε ότι είναι ο εμπνευστής της ιδέας μιας «μίνι Σένγκεν», ενώ δεν απέκρυψε τους φόβους του ότι ο ηγέτης της ‘Αυτοδιάθεσης’, Αλμπίν Κούρτι θα μπορούσε να γίνει ηγέτης μιας Μεγάλης Αλβανίας.


«Ήμουν με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής της Αχρίδας και συμφωνήσαμε σχεδόν σε κάθε σημείο, και σε ότι θα μιλούσα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για λογαριασμό όλων, όπως πράγματι έκανα την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Βούτσιτς.


 Ερωτηθείς για τη «Μίνι Σένγκεν»  στα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρόεδρος της Σερβίας δικαιολόγησε την πρωτοβουλία με τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας «μπορούμε να γίνουμε αναπτυξιακό κινητήρας για την Ευρώπη στο σύνολό της».


«Εμείς στα Βαλκάνια δεν θέλουμε να ξεγελαστούμε από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ ή να παίξουμε εναντίον του άλλου. Η ιδέα μου για την «μίνι Σένγκεν» στα Βαλκάνια σημαίνει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων», είπε.


Ερωτηθείς εάν το Κοσσυφοπέδιο θα συμπεριληφθεί στη Βαλκανική Μίνι Σένγκεν, ο Βούτσιτς απάντησε: 


«Οι Κοσοβάροι δεν ξέρουν τι θέλουν. Ο Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος πιθανόν να είναι ο επόμενος ηγέτης, ακούγεται σαν να θέλει να γίνει ηγέτης της Μεγάλης Αλβανίας. 
Το Κοσσυφοπέδιο βλέπει τον εαυτό του ως κράτος, αλλά δεν το βλέπουμε έτσι. Ωστόσο, θα μπορούσαμε  να κάνουμε μεγάλη δουλειά μαζί», σημειώνει ο αλβανικό «Αιών».




Ο Ζάεφ σε πολιτικό φόρουμ: Καταφέραμε να ξεφύγουμε από το «FYROM»



«Κάναμε παραδειγματικά βήματα  και όλος ο κόσμος μιλάει για αυτό. Σταθεροποιήσαμε το κράτος, ενισχύσαμε την ταυτότητά μας. Κανείς δεν αμφισβητεί πια τη μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό λαό», είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο πολιτικό φόρουμ «Για πρώτη φορά»./ «На прв пат» στην πόλη Γκόστιβαρ.


«Δεν υπάρχει πια το ‘FYROM’ στα Ηνωμένα Έθνη, τώρα έχει εγγραφεί η ταυτότητά της χώρας μας, Βόρεια Μακεδονία, στον ΟΗΕ είναι γραμμένη η μακεδονική γλώσσα και οι Μακεδόνες.


 Έχουμε εκπληρώσει την αιώνια φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας γι’ αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι», είπε ο Ζάεφ όταν πήρε το λόγο, απαντώντας σε επικρίσεις από το ακροατήριο για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
 
 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Ρώσος αναλυτής: Τα τουρκικά προβλήματα έχουν γίνει ρωσικά




Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να συγκεντρώσει τους καρπούς από την κατοχή της βόρειας Συρίας. Οι Κούρδοι, αναγκασμένοι να συμφωνήσουν με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, απέσυραν τις μονάδες τους από τη γραμμή επαφής με τους Τούρκους και πέρασαν στην τακτική του αντάρτικου πολέμου και της πολιτικής ανυπακοής, γράφει στη ρωσική Βίζγκλιαντ  ο Γκεβόρν Μιρζαγιάν- αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας.


Γινόμαστε θεατές Κούρδων μαχητών να ρίχνουν βόμβες μέσα στις πόλεις, ενώ οι απλοί άνθρωποι να πετούν πέτρες στα τουρκικά θωρακισμένα οχήματα.


Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι διαδηλωτές  έχουν απώλειες (για παράδειγμα, ένας από αυτούς πατήθηκε από τουρκικό θωρακισμένο όχημα) και αυτές οι απώλειες οδηγούν μόνο στην επιδείνωση των διαμαρτυριών.


Φυσικά, οι δυσκολίες των Τούρκων για συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό αναφέρονται συχνά και διογκώνονται  από τα συριακά μέσα ενημέρωσης- οι τοπικοί δημοσιογράφοι αναφέρουν για το πως οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους ληστεύουν και χλευάζουν τους κατοίκους των κατεχόμενων εδαφών.


Το παιχνίδι της Άγκυρας



Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα γεγονότα και οι αντιδράσεις ήταν απολύτως προβλέψιμα, η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να διαδραματίσει τον ρόλο του προσβεβλημένου και εξαπατημένου.


Η Άγκυρα, από το στόμα του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξοργίστηκε από τη βία εναντίον των στρατιωτών της, κατηγόρησε τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον ότι αθετούν την υπόσχεση για την απόσυρση των  κουρδικών στρατευμάτων από τα τουρκοσυριακά σύνορα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επαναλάβει την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.


Η δήλωση αυτή, προκάλεσε άμεση αντίδραση από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε με σαφήνεια ότι οι κουρδικές μονάδες αποσύρθηκαν από τη ζώνη ήδη από τις 22 Οκτωβρίου και δεν υποβλήθηκαν επίσημες καταγγελίες από την Άγκυρα στην Ουάσιγκτον.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εξέφρασε, επίσης, την έκπληξή του από τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας και ζήτησε από την Άγκυρα να μην επιδεινώσει την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Το ζήτησε ευγενικά.


Η Τουρκία εκβιάζει


Ορισμένοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της Τουρκίας ως «μια προσπάθεια να εκβιάσει ταυτόχρονα τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Και αυτός ο εκβιασμός δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλό.


Όχι μόνο επειδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ηγέτες που αντιδρούν εξαιρετικά αρνητικά σε τέτοιους εκβιασμούς. Αλλά, και επειδή το κύριο θύμα αυτού του τουρκικού τελεσίγραφου θα είναι η ίδια η Τουρκία.


Η επανάληψη της επίθεσης από τον τουρκικό στρατό θα ως αποτέλεσμα να βρεθεί ενώπιον των Κούρδων, του στρατού της Συρίας αλλά και των ρωσικών μονάδων που βρίσκονται στη γραμμή επαφής (είναι προφανές ότι η Δαμασκός δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της πριν από την επανάληψη της τουρκικής επιθετικότητας- ο Μπασάρ Άσαντ δεν είναι έτοιμος να πάει σε τέτοια ταπείνωση). 
Ακόμη και αν οι Τούρκοι πετύχουν να πάρουν τον έλεγχο πρόσθετων εδαφών, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια ζώνη αστάθειας και ένοπλης αντίστασης.


Η απόσυρση των Τούρκων


Στην ιδανική περίπτωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φυσικά, πρέπει να φύγει από τη βόρεια Συρία, έχοντας λύσει το κουρδικό πρόβλημα και παραχωρώντας τον έλεγχο της περιοχής στον στρατό του Άσαντ και στους Σύριους συνοριοφύλακες στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας.


Ωστόσο, ο τουρκικός πληθυσμός που υποδαυλίζεται με πατριωτισμό και ενστερνίζεται τον νέο-οθωμανισμό, δεν θα καταλάβει μια τέτοια υποχώρηση.


Αντί, όμως ο Τούρκος πρόεδρος να παραδεχθεί το αδιέξοδο, λέει ότι θα αγωνιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης, όχι μόνο στη Συρία αλλά και στο βόρειο Ιράκ. Ξεχνώντας ότι μερικές φορές αυτά που λέμε πρέπει να τα κάνουμε.


Τα τουρκικά προβλήματα έχουν γίνει ρωσικά


Η Μόσχα, φυσικά, δεν νοιάζεται για τα τουρκικά προβλήματα. Ωστόσο, τα τουρκικά προβλήματα έχουν γίνει εν μέρει ρωσικά. Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία μπήκε στο ίδιο κουρδικό σκάφος με την Τουρκία.


Για τη βοήθεια της Ρωσίας προς την Τουρκία για την κατοχή του συριακού εδάφους, όχι μόνο η Μόσχα δέχεται την οργή της κυβέρνησης της Δαμασκού, αλλά, δυσφημεί σοβαρά και τον εαυτό της ενώπιον του εντόπιου πληθυσμού.


Οι ίδιοι οι Κούρδοι βλέπουν τώρα ότι η Μόσχα είναι σύμμαχος της Τουρκίας, σύμμαχος του κατακτητή, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να ρίχνουν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ όχι μόνο στα τουρκικά θωρακισμένα οχήματα αλλά και στα ρωσικά.


Υπάρχουν δύο δεδομένα: Ενδέχεται να υπάρξουν θύματα μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών από αυτές τις αντιδράσεις και με τη συνεργασία της Μόσχας με τους Τούρκους, η Ρωσία χάνει την εικόνα του «έντιμου μεσολαβητή» στην ενδοσυριακή κρίση.

Είναι σαφές ότι η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί τη συνεργασία με την Άγκυρα- μια τέτοια άρνηση όχι μόνο ενέχει απώλεια φήμης αλλά και ριζοσπαστικοποίηση της τουρκικής θέσης.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία έχει μόνο μία διέξοδο- να βοηθήσει την Άγκυρα να απαλλαγεί από το συριακό ζήτημα χωρίς να χάσει την αίγλη της, να αποσύρει τις τουρκικές μονάδες από τη βόρεια Συρία.


Το μόνο ζήτημα είναι πως θα γίνει αυτό, αφού ούτε η Συρία ούτε το Ιράν δεν βοηθούν σε αυτό.



Ο εθνικιστής Μίτσκοσκι συζήτησε στα βουλγαρικά με τον Μπορίσοφ

Ν


Ο πρόεδρος της κύριας αντιπολίτευσης στα Σκόπια, του κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά τη συνάντησή του  με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στο Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συζήτησαν μιλώντας τη βουλγαρική γλώσσα, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.


«Υποστηρίζεται τη συμφωνία με τη Βουλγαρία;» ρώτησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.


«Όλα όσα μπορεί να είναι θετικά και για τις δύο πλευρές, για τη ‘Μακεδονία’ και τη Βουλγαρία, την υποστηρίζουμε δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα εδώ», απάντησε ο Μίτσκοσκι.


Ο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουμε αυτό, να το ακούμε καθαρά γιατί δεν είναι γνωστό ποιος θα κερδίσει τις εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία.


Ο Μίτσκοσκι απάντησε ‘γνωρίζουμε’.



Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Οι Αλβανοί στο Τέτοβο ετοιμάζονται για ‘πορεία εθνικής ενότητας’



Οι Αλβανοί του Τέτοβο θα γιορτάσουν φέτος την 28η Νοεμβρίου την "Εορτή της Σημαίας"  αλλά και θα διαδηλώσουν  κάνοντας πορεία για την εθνική ενότητα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πορεία στη μεγάλη αυτή πόλη της Βόρειας Μακεδονίας, θα ξεκινήσει  στις 16:30 από το Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα καταλήξει στην πλατεία Ιλλυρία.


Ειδικός προσκεκλημένος είναι ο γνωστός δημοσιογράφος της Αλβανίας, Μαρίμ Μέμα, ο οποίος θα ηγηθεί της πορείας μαζί με τον διοργανωτή της πορείας, Μπλερίμ Αχμέντ,  όπως σημειώνεται.


«Το σύνθημα θα είναι για τους Αλβανούς, για την εθνική ενότητα, θα ξεκινήσουμε από το Πανεπιστήμιο, είναι μια γιορτή στην οποία θα επισημανθεί η ιστορία του Τέτοβο», είπε ο Αχμέντ προσθέτοντας ότι έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση γνωστοί καλλιτέχνες.
 
 

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Το «Macedonia the GReat» υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη



Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση (της Ελλάδας) να αναπτύξει ή να προωθήσει το εμπορικό σλόγκαν «Macedonia the GReat» στη Θεσσαλονίκη.


Τονίζει ότι αυτή η πράξη υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.


«Εκτιμούμε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να προσεγγίζονται μέσω του διαλόγου και με συμβουλευτική και εξειδικευμένη βοήθεια  διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για εμπορικές ονομασίες, εμπορικά σήματα και προστασίας σημάτων.


Η μονομερής προσέγγιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.


Το σύνθημα «Macedonia the GReat» παρουσιάστηκε προσωπικά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, στην οποία προσκλήθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνει το δημοσίευμα.



Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Επεισόδια στα Διαβατά για την βίαιη εγκατάσταση αλλοδαπών παράνομων μεταναστών: Δυνάμεις ασφαλείας κατά Ελλήνων πολιτών





Πορεία προς το κέντρο αλλοδαπών στα Διαβατά πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι νωρίτερα συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στη χώρα αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση.
Στη συμβολή της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς με τη Συμμαχική οδό στήθηκε φραγμός από δυνάμεις ασφαλείας  και η διέλευση των διαδηλωτών εμποδίστηκε.
Σημειώνεται ότι ένταση δημιουργήθηκε επικράτησε όταν από το σημείο πέρασε ομάδα τεσσάρων μεταναστών.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στο Κέντρο «Υποδοχής» και Ταυτοποίησης στα Διαβατά, όταν μετά από συμπλοκή ομάδων Αφγανών τέσσερα άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο, μετά από μαχαιρώματα.
Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή, για την οποία φυσικά δεν ευθύνονται, αλλά τους την επιβάλλουν με τη βία οι αρχές.



Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι η συγκέντρωση ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, επισημαίνοντας ότι ειναι επιτακτική η ανάγκη να επιλυθούν ζητήματα. Το πρώτο, όπως είπε, είναι να μπει ένα δρομολόγιο από την πλευρά του ΟΑΣΘ, από το πρωην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, δηλαδή από την ανοιχτή δομή, με τερματικό σταθμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, ώστε να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
Το δεύτερο θέμα αφορά, όπως είπε ο δήμαρχος, «στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση» και το τρίτο στο να φωταγωγηθεί καλύτερα η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης –Κιλκίς στο συγκεκριμένο σημείο, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.



Πηγη:Pronews.gr

Παρέμβαση Κίνας για την τουρκική εισβολή στη Συρία




Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τσιουν, σχολίασε την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία -την επονομαζόμενη από την Τουρκία ως «Πηγή Ειρήνης», λέγοντας ότι ορισμένες χώρες πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Συρίας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά με πράξεις, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass.


«Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με την τελευταία εξέλιξη της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία, η Κίνα πάντοτε αντιτίθεται στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και είναι πεπεισμένη ότι οι χώρες πρέπει να τηρούν τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και βασικούς κανόνες διεθνών σχέσεων. 
Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να τηρούνται και να γίνονται σεβαστές», ανέφερε ο Ζάι Τσιουν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα ελπίζει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.


«Αυτό πρέπει να ακολουθούν στις ενέργειές τους, όχι μόνο στα λόγια. Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω των ενεργειών τους, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για περαιτέρω πρόοδο στις διαδικασίες συμφιλίωσης των κομμάτων και η πολιτική διευθέτηση δεν θα τους προκαλέσει βλάβη», τόνισε ο ειδικός εκπρόσωπος της Κίνας.



Έπεσε το «τείχος του Βερολίνου» μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας- Μπόικο Μπορίσοφ

 


«Μπορούμε να πούμε, όπως και οι Γερμανοί, ότι σήμερα το ‘τείχος του Βερολίνου’ μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σερβίας έχει πέσει».


Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων  του αυτοκινητοδρόμου Ντιμίτροφγκραντ- Νις, ο οποίος παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Το τμήμα της οδού που εγκαινιάσθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς είναι μήκους 86,9 χλμ και η κατασκευή του άρχισε το 2011. Το έργο ανέρχεται σε 476 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και την Παγκόσμια Τράπεζα.


Η οδός περιλαμβάνει 87 γέφυρες, 5 σήραγγες συνολικού μήκους 2,6 χλμ. Θα συνδέσει δύο περιοχές – Νις και Πιρότ με πληθυσμό περίπου 450 χιλιάδες κατοίκων και θα διευκολύνει τη σύνδεση με την ανατολική Σερβία, όπως σημειώνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

 Μετά την τελετή έναρξης ακολούθησε γιορτή από πολίτες των δύο κρατών.
 
 
 
 
 
 
 

 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Οι ΗΠΑ απειλούν τη Σερβία με κυρώσεις εάν αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400



Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη σερβική επικράτεια και εάν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφασίσει να αγοράσει το σύστημα S-400 θα κινδύνευε να υποστεί ειδικές κυρώσεις για αυτό, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.


«Υπάρχει κάποια ανησυχία για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της Σερβίας, αλλά και για το ενδεχόμενο η Σερβία να εγκαταστήσει ειδικά ρωσικά συστήματα στο έδαφος της, για τα οποία θα διατρέχει τον κίνδυνο  να υποστεί ειδικές κυρώσεις , αλλά ελπίζουμε οι Σέρβοι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό και ότι θα είναι προσεκτικοί σε τέτοιες συναλλαγές», σχολίασε ο Πάλμερ για τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις Σερβίας- Ρωσίας.


Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τη Σερβία.


«Θα ήθελα να πω ακόμη ότι ο καλύτερος στρατιωτικός εταίρος της Σερβίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία δεν πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και να δημιουργεί στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα. Ωστόσο, εκτιμούμε τη σχέση μας με το Βελιγράδι και πιστεύουμε ότι η στρατιωτική μας σχέση είναι πιο αναγνωρίσιμη από ό, τι κάνει η Ρωσία σε αυτόν τον τομέα με τη Σερβία», δήλωσε ο Πάλμερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat της Βόρειας Μακεδονίας.


Στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας- Σερβίας που έφερε την ονομασία «Σλαβική Ασπίδα 2019» που έγινε στην Μπαταϊνιτσα, για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Ρωσίας ένα από τα ισχυρότερα συστήματα πυραύλων, το S-400.


Ορισμένα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική και κρατική ηγεσία της Σερβίας να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα τους προσεχείς μήνες σχετικά με την απόκτηση αυτού του συστήματος αεράμυνας, σημειώνει το Sputnik στη σερβική γλώσσα.
 
 
 
 

Ζόραν Ζάεφ: Περιμένω από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα- την αναγνώρισε ο ΟΗΕ το 1977


 Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ  το 1977 και  αναμένει από την ευρωπαϊκή Βουλγαρία να την αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.


Αυτό απάντησε σε ερώτηση της  βουλευτή του VMRO-DPMNE, Άνα Λάσκοσκα, που τον κατηγόρησε ότι παρενέβη στο έργο της κοινής επιτροπής με τη Βουλγαρία για τα ιστορικά θέματα.


«Προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε όλες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, μία από τις οποίες είναι η Επιτροπή, η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση πρόσθετης φιλίας μέσω των ιστορικών γεγονότων και όχι σε αύξηση της εχθρότητας.


Η Επιτροπή μας είναι ειδική, αποτελείται από επαγγελματίες και σέβομαι αυτό που διαπραγματεύονται, την αγάπη  που δείχνουν για τη χώρα τους, την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα. Μαθαίνω από αυτούς και πιστεύω ότι κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών θα βρούμε μια λύση, όπως βρήκαμε μια αποδεκτή λύση για τις τέσσερις ιστορικές ημερομηνίες», είπε ο Ζάεφ.


Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει στην υποστήριξη της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.


«Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα ήταν μεταξύ των κυριότερων υπερασπιστών μας που αγωνίστηκαν στα επιχειρήματα στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.