Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για τη ''μακεδονική'' γλώσσα





Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στις αρχές Ιανουαρίου για να συζητήσουν την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, όπως είπε, ανοιχτά και φιλικά για να μην υπάρχουν διενέξεις εκατέρωθεν, σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.


Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τη σειρά του, ζήτησε από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων να εγκρίνει ψήφισμα για την προστασία και επιβεβαίωση των ιδιοτήτων της μακεδονικής γλώσσας.


Ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να μιλάμε για την ύπαρξη μιας γλώσσας, για θέματα ταυτότητας, γιατί, όπως τόνισε, τα θέματα αυτά έχουν κλείσει.


«Είμαστε φιλικές χώρες και οι τόνοι που ακούστηκαν είναι απαράδεκτοι, μιλάμε για μια ταυτότητα στον 21ο αιώνα, που είναι πλήρως ενσωματωμένη όλα αυτά τα χρόνια, σε όλα τα έγγραφα και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Επικροτήθηκα, επίσης, από τους Βουλγάρους βουλευτές, όταν  μίλησα μακεδονικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Ζάεφ.


Ο Μίτσκοσκι με τη σειρά του, επανέλαβε την πρωτοβουλία πριν από μερικούς μήνες από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, να υιοθετηθεί με κοινή συναίνεση ένα κοινό ψήφισμα για την προστασία και επιβεβαίωση της ιδιαιτερότητας και της αυθεντικότητας της μακεδονικής γλώσσας.


Υπενθυμίζεται ότι η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας υιοθέτησε τον ‘Χάρτη της Μακεδονικής Γλώσσας’ που στηρίζεται σε ιστορικά και γλωσσικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της επίσης γλώσσας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως ξεχωριστής, ανεξάρτητης γλώσσας με συνέχεια και γενεαλογία, αποκαλούμενη ως ‘μακεδονική’.


Στη δημοσίευμα του ‘Χάρτη’ αυτού, απάντησε η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις των ομολόγων τους στα Σκόπια, ως ψευδείς και απαράδεκτες, υποστηρίζοντας ότι η επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι διάλεκτος της βουλγαρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: