Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...
24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
Από τον Έβρο ξεκίνησε η αποστρατιωτικοποίηση: Φεύγει η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία από τον Προβατώνα και γίνεται «δομή φιλοξενίας»
Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι στον Έβρο που φοβούνται ότι θα γίνει νέα μεγάλη δομή κράτησης παράνομων αλλοδαπών
Φαίνεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Έβρο καθώς με βάση τη νέα «δομή δυνάμεων» έτσι όπως σε πρώτη φάση συζητήθηκε, πρέπει να απομακρυνθεί η 7η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από το στρατόπεδο του Προβατώνα.
Ετσι το στρατόπεδο “ΔΕΛΛΑΓΡΑΜΑΤΙΚΑ” στον Προβατώνα Σουφλίου σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν απομάκρυνση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας θα δώσει την θέση της σε ένα τεράστιο κέντρο για τους αλλοδαπούς.
Το σχέδιο για αποχώρηση της 7ης Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα Έβρου, που σημαίνει αυτόματα και το κλείσιμο του στρατοπέδου του χωριού, παρουσιάστηκε κατά την ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή.
Η συνεδρίαση αφορούσε τη νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός των βουλευτών συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τοποθετήθηκε για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στην ουσία της αναδιοργάνωσης.
Φαίνεται ότι θα δούμε ένα "δεύτερο ημίχρονο" των σκέψεων και προτάσεων των αρχών της δεκαετίας του '90 όταν ο πατέρας του πρωθυπουργού και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις προτάσεις "συνεννόησης" με την Τουρκία είχε θέσει επί τάπητος την απομάκρυνση της τουρκικής 1ης Στρατιάς από την Θράκη με παράλληλη απόσυρση των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων Δυτικά του Νέστου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το evros-news, στο άκουσμα της πρόθεσης και του σχεδιασμού για κατάργηση του στρατοπέδου Προβατώνα στην επιτροπή και την αποχώρηση της 7ης Ταξιαρχίας, αντέδρασαν άμεσα οι δυο βουλευτές Έβρου που μετέχουν στην Επιτροπή, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ξεκαθάρισαν ότι αυτός ο προγραμματισμός δεν έχει καμιά λογική, υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα… ερημώσει επιπλέον όχι μόνο τον Προβατώνα, αλλά και το γειτονικό Τυχερό.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έγινε πάντως γνωστή στο Τυχερό και τον Προβατώνα και ο κόσμος ξεσηκώθηκε αντιδρώντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απόλυτα δικαιολογημένα φυσικά, αφού το στρατόπεδο “ΔΕΛΛΑΓΡΑΜΑΤΙΚΑ” είναι από τα πιο καινούργια, μια και άρχισε να λειτουργεί το 2000, διαθέτει εγκαταστάσεις σε άριστη κατάσταση και το φοβερό είναι ότι ακόμα και τώρα γίνονται από εργολάβους εργασίες βελτίωσης κάποιων χώρων του. Επίσης, στο Τυχερό υπάρχουν στρατιωτικές κατοικίες όχι μόνο για τους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους, αλλά και για ΕΠΟΠ.
Ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος μάλιστα δήλωσε:
«Αρχικά θα ήθελα ξεκάθαρα να δηλώσω ότι είμαι κάθετα και κατηγορηματικά ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ σε κάθε ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των δυνάμεων μας σε οποιαδήποτε περιοχή του Έβρου. Από την πρώτη στιγμή αυτό που ζητάμε ΚΑΙ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Έβρου. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση στηρίζει τον Έβρο με όλες τις δυνάμεις και το έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως. (Συνεργασία στρατού-αστυνομίας για το μεταναστευτικό, 400 συνοριοφύλακες, επέκταση φράχτη, συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, νέα προκήρυξη συνοριοφυλάκων, προκήρυξη 15.000 ΕΠ.ΟΠ).
Θεωρώ θετική την διαβεβαίωση της κας Ντόρας Μπακογιάννη, από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, ότι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας κο Παναγιωτόπουλο η περιοχή θα ενισχυθεί σημαντικά και πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΠ.ΟΠ θα ενισχύσουν τον Έβρο όπως επίσης και ότι συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση η περιοχή του Προβατώνα και του Τυχερού θα ενισχυθεί αρκετά με περισσότερα στελέχη.
Σε αντίθεση με άλλους ή με παλαιότερες καταστάσεις, η μαζική και άμεση παρουσία της επιτροπής αγώνα αλλά και των πολιτών, θεωρώ ότι είναι σπουδαίο σημάδι και μάθημα για όλους τους πολίτες του Έβρου. Μάθημα για το πώς πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σε επαγρύπνηση. Σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποδυνάμωσης είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι θα συμπαρατασσόμουν με τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της περιοχής.
Εξάλλου αυτοί με εμπιστεύτηκαν και αυτούς εκπροσωπώ.
Θεωρώ ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα με την άφιξη του Υπουργού και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην περιοχή μας».
Φόβοι ότι θα “ξεφυτρώσει” Κέντρο για Λαθρομετανάστες
Ο κόσμος που είναι πάντως ανάστατος, εκφράζει και έναν άλλον προβληματισμό. Επειδή μιλάμε για καινούργιες και πολύ καλές εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετό κόσμο, φοβούνται πως μπορεί ξαφνικά να “ξεφυτρώσει” Κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Γιατί βλέπουν ότι και στο Φυλάκιο Ορεστιάδας μεθοδεύεται επέκταση για να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα άτομα, όπως παραδέχθηκε πολλές φορές ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Συνεχείς διαμαρτυρίες
Χθες Παρασκευή στα γραφεία του Επιμελητηρίου Έβρου, στην οδό Λ.Δημοκρατίας Αλεξανδρούπολης, βρέθηκαν κάτοικοι του Τυχερού, του Προβατώνα και των γύρω χωριών, διαμαρτυρόμενοι για την σχεδιαζόμενη απομάκρυνση της 7ης Ταξιαρχίας από το στρατόπεδο “ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ” στον Προβατώνα Σουφλίου και το πιθανό κλείσιμο του.
Το ψήφισμα που εκδόθηκε για το θέμα αναφέρει:
Δεν ικανοποιήθηκαν οι τοπικοί φορείς μετά τη συνάντηση με την Ν.Μπακογιάννη
Δεν έμειναν ικανοποιημένα τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής ενάντια στο κλείσιμο της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Προβατώνα, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επισκέφθηκε το Επιμελητήριο του Έβρου ως Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από μικρή αντιπροσωπεία βουλευτών (ελέω Covid).
Η 12μελής Επιτροπή που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης στα γραφεία του Επιμελητηρίου Έβρου, έξω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα και διαμαρτυρήθηκαν για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, άκουσε την κ.Μπακογιάννη να επαναλαμβάνει πως δεν θα κλείσει το στρατόπεδο “ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ” στον Προβατώνα. Θα γίνει αναδιάρθρωση της 7ης Ταξιαρχίας, θα αποχωρήσουν και θα προστεθούν λειτουργίες, ενώ θα έρθει και προσωπικό από τις 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν όμως τέθηκε η απαίτηση να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή δέσμευση για όλα αυτά και πως δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί η στρατιωτική παρουσία στο συγκεκριμένο σημείο και να αλλάξει η απόφαση, άκουσαν την απάντηση πως οι αποφάσεις έχουν παρθεί.
Καστελόριζο: Τούρκοι βομβάρδισαν την ελληνική σημαία με κόκκινη μπογιά που εκτόξευσε drone
Χωρίς όρια η τουρκική προκλητικότητα, καθώς το drone το οποίο πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και έπαιζε τον τουρκικό εθνικό ύμνο πέταξε και κόκκινη μπογιά πάνω στην ελληνική σημαία.
Σύμφωνα με το τουρκικό KARAR.tv drone που απογειώθηκε από το Κας, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και έριξε 100 κιλά κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που φαίνεται από την είσοδο στο λιμάνι του νησιού.
Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία αναθεώρηση των τιμών του φυσικού αερίου
Η Τουρκία σκοπεύει να αναθεωρήσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια φυσικού αερίου αγωγού, διότι συνήφθησαν πριν από πολλά χρόνια και απαιτούν αναθεώρηση.
Μέχρι το 2020, η Άγκυρα ήταν ο δεύτερος πιο σημαντικός πελάτης της Gazprom. Τελευταία παρουσιάστηκε μια μεγάλη μείωση των προμηθειών αερίου στην Τουρκία.
Ενώ το 2019 οι προμήθειες ανήλθαν σε 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν 1,7 φορές στα 4,733 δισεκατομμύρια.
Τον Μάιο, το Blue Stream απενεργοποιήθηκε για συντήρηση και τον Ιούνιο το Turkish Stream. Ωστόσο, η Άγκυρα επανέλαβε τις εισαγωγές τον Ιούλιο.
Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο με μακροπρόθεσμη σύμβαση η προβλέπει προσαρμογή στις τιμές του πετρελαίου και αλλαγή της τιμής του φυσικού αερίου με καθυστέρηση 9 μηνών.
Παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας, η τιμή του ρωσικού αερίου αγωγών για την Τουρκία παρέμεινε υψηλή, ενώ η τιμή του ΥΦΑ στην αγορά spot έπεσε στα 15 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία αντικατέστησε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου με ΥΦΑ.
Συγχρόνως,, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου για την τουρκική αγορά θα πέσουν κάτω από τα 100 $ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021.
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020
Τ.Πάιατ: «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο Κ.Μητσοτάκης θα κάνει συμβιβασμούς με την Τουρκία»!
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έδωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την πρωτοφανή επιμονή της κυβέρνησης να εμπλακεί σε «διάλογο» (ήττας;) με την Τουρκία πιεζόμενη από ΗΠΑ και Γερμανία.
Ο Τζέφρι Πάιατ, ερωτώμενος για την έναρξη διερευνητικών επαφών ανέφερε ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και ο Κ.Μητσοτάκης θα προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για να βρεθεί... «διπλωματική» λύση με την Τουρκία.
Πηγη:Pronews.gr
«Γιατί ο Ερντογάν θέλει ειρήνη και διάλογο με την Αίγυπτο τώρα;» - Αιγυπτιακή ανάλυση
«Δεν υπάρχει αντίρρηση για διάλογο με την Αίγυπτο ... αλλά η συμφωνία της με την Ελλάδα μας λυπεί». Αυτή η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια του καθεστώτος του να υποχωρήσει κατά ένα βαθμό.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις, την Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται στον διάλογο με την Αίγυπτο και θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με αυτήν σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μαζί της, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να συνάψει συμφωνίες μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας μέσω της «Πύλης του Καΐρου»; γράφει η συντάκτης.
Ή ενδεχομένως είχε μπερδευτεί από το ζήτημα, και ίσως επίσης δεν έχει δει έναν χάρτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν άμεσα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, και τότε σίγουρα θέλει να συνάψει μια τριμερή συμφωνία, για να επωφεληθεί, βάζοντας χέρι στα αποθέματα φυσι
κού αερίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το καθεστώς του, άλλαξαν την
πυξίδα τους από την πλήρη εχθρότητα, κατευθυνόμενοι προς την πραγματικότητα της
τρέχουσας κατάστασης, γιατί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν - τουλάχιστον προς
το παρόν - στη συνεχή κλιμάκωση τους ενάντια στην Αίγυπτο συγκεκριμένα, και τις
χώρες της πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο, οι οποίες είναι σύμμαχοι με την Αίγυπτο.
Η
τουρκική επιδίωξη για διάλογο με την Αίγυπτο
Το εμφανές κομμάτι των προσπαθειών της Τουρκίας για διάλογο με την Αίγυπτο
ξεκίνησε από τις αρχές του 2020, συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο Γιασίν
Ακτάι [Yassin Aktay], σύμβουλος του Ερντογάν, έγραψε μια σειρά tweets μέσω του
επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο Twitter, κατά τη διάρκεια του οποίου
προσπάθησε να νιώσει τον παλμό της ύπαρξης διαπραγματεύσεων με το Κάιρο, πάντα
φυσικά σχετικά με το φυσικό αέριο.
Πρόσφατα, πριν μόλις 5 ημέρες, ο Μεβλούτ Τσαβούσολου, ο Τούρκος υπουργός
Εξωτερικών, ο Γιασίν Ακτάι, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, ακόμη και ο ίδιος
ο Ερντογάν, άρχισαν να φλερτάρουν με την
Αίγυπτο, ειδικά τον Τούρκο πρόεδρο, όπου ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος
για διάλογο με την Αίγυπτο, ενώ βασικά επιδιώκει συνομιλίες μόνο για το φυσικό
αέριο, τον πλούτο που τους ενθουσιάζει.
Την περασμένη Κυριακή, ο Οκτάι δήλωσε ότι «ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας
μεγάλος στρατός, τον σεβόμαστε πολύ, γιατί είναι ο στρατός των αδελφών μας ...
Και όπως ακούω και βλέπω, υπάρχει προσέγγιση και επικοινωνία μεταξύ των πλευρών
(που σημαίνει Αίγυπτος και Τουρκία)».
Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, και
τον ίδιο τον Ερντογάν να βγει και να ανακοινώσει την ετοιμότητα της Άγκυρας για
διάλογο με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές σε επίπεδο
πληροφοριών.
Μήνυμα στην Αίγυπτο
«Γιατί ο Ερντογάν θέλει ειρήνη και διάλογο με την Αίγυπτο τώρα; (ανάλυση)» |
Κυβερνητικές πηγές
επιβεβαίωσαν, την Παρασκευή, ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει ένα τηλεγράφημα
στην Αίγυπτο ζητώντας της να πραγματοποιήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ
αξιωματούχων ασφαλείας, εξηγώντας ότι το Κάιρο δεν απάντησε στο αίτημα της
Άγκυρας λόγω της περιφερειακής παρέμβασης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εργάζεται σε προσπάθειες για
άμεσες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο μέσω των αξιωματούχων ασφαλείας στις δύο
χώρες.
Οι πηγές πρόσθεσαν, στο δίκτυο «Al Arabiya» της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι
τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησαν να υπάρξει συντονισμός με την Αίγυπτο
μόνο όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου της Μεσογείου, σημειώνοντας ότι το
Κάιρο αρνήθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής στη Λιβύη, όπως και πολλές αραβικές χώρες, αλλά και ότι
υποστηρίζει από την τρομοκρατική (Μουσουλμανική) Αδελφότητα.
Η
Τουρκία καταπίνει τα ίδια της τα λόγια
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά, ιδίως ο Ερντογάν, ότι δεν θα είναι σε θέση να
διερευνήσει για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της Αιγύπτου, έπειτα,
κυρίως, μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε
το Κάιρο με την Αθήνα και τη Λευκωσία, εκτός από την παρόμοια συμφωνία που
υπέγραψε το Ισραήλ, επίσης, με τις δύο
χώρες.
Ο Ερντογάν βρέθηκε τώρα σε μπελάδες, επιδιώκοντας
να καταπιεί όσα έλεγε μέχρι τώρα, ειδικά στα ζητήματα στα οποία ήταν εχθρικός
προς την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, αφού δεν βρήκε καμία λύση παρά να
υποχωρήσει και να επαναλάβει υποδείξεις - δημόσια - ότι η Άγκυρα θέλει να έχει
μια συνομιλία, ακόμη και μια συμφωνία με την Αίγυπτο.
Αφού ο Ερντογάν και το καθεστώς του ισχυρίστηκαν επανειλημμένα ότι οι συμφωνίες
που συνήψε η Αίγυπτος το βλάπτουν καταρχάς την ίδια, ψευδώς βεβαίως, διατεινόμενοι ότι Κάιρο παραβιάζει τα δικαιώματά του στον
πλούτο της Μεσογείου, κατέφυγαν τώρα σε μια σοβαρή υποχώρηση, όπως επιβεβαίωσε ο
Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την Πέμπτη, ότι το Κάιρο δεν έχει παραβιάσει με
κανέναν τρόπο την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και δεν παραβίασε τα οικονομικά της
δικαιώματα.
Ο φόβος του Ερντογάν για κυρώσεις και η σύγκρουση με τη Γαλλία
Ο Ερντογάν, ο οποίος ζει υπό κατάσταση απειλής για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα του λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεών του στη Λιβύη και του λαθρεμπορίου όπλων σε αυτήν, η οποία απειλεί την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αφού η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσαν τη μελέτη τους για την επιβολή κυρώσεων στα μέρη που παραβιάζουν την απόφαση απαγόρευσης προμήθειας όπλων στη Λιβύη - για να ηρεμήσει την κατάσταση ο συνήθης επιθετικός του τόνος, μπορεί να φτάσει σε παραχωρήσεις από τον φόβο των κυρώσεων.
Ο Ερντογάν συγκρούστηκε, επίσης, με τη γαλλική θέση που τάχθηκε με την Ελλάδα και εξέπληξε το γεγονός ότι ο Μακρόν πραγματοποίησε, την περασμένη Πέμπτη, συνάντηση των χωρών της νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος, για να συζητηθεί η επιδείνωση της κρίσης με την Άγκυρα, και μετά από μόλις 4 ημέρες - δηλαδή την περασμένη Δευτέρα - Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο οικονομικών κυρώσεων κατά της τουρκικής εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Κύπρου.
Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε τελικά να μετατρέψει δύο πλευρές από εχθρότητα σε απόπειρες συνομιλίας, να μειώσει τις εντάσεις και να εγκαταλείψει την ανταγωνιστική του ρητορική, δεδομένης της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει το αποτέλεσμα των εχθροπραξιών του, καθώς και πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η οποία ενδέχεται να του επιβάλει κυρώσεις εάν συνεχίσει τις προκλήσεις του, καταλήγει η ανάλυση της Sarah El Shalakany.
Βούλγαρος καθηγητής στα Σκόπια: Υπέροχη ήταν η κατοχή των Σκοπίων και της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’
Ο Βούλγαρος καθηγητής πολιτιστικής ανθρωπολογίας, Ιβαΐλο Ντίτσεφ (φωτό), σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή ‘Τριλινγκ’ στην τηλεόραση των Σκοπίων «TV24» εξέθεσε τις απόψεις του προς το κοινό, σχετικά με την πολιτιστική-ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας ενόψει της νέας συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής για τις ιστορικές υποθέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρει το περιοδικό Fokus των Σκοπίων.
Στη συνέντευξή του ο Βούλγαρος καθηγητής τόνισε ότι το κύριο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι η καταγωγή του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ.
«Και στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό είναι σαφές σε εμάς ότι ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που αγωνίστηκε για τις χώρες μας και έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Πιστεύω ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τις χρονικές περιόδους μεταξύ τους.
«Υπέροχη η ...κατοχή του βουλγαρικού στρατού»
Αναφέρομαι στην περίοδο της κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής της Βόρειας Μακεδονίας και της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’ (βόρειας Ελλάδας) από τον βουλγαρικό στρατό με τη διαμεσολάβηση των Ναζί, οι οποίοι χώρισαν τα Βαλκάνια.
Οι (Σλαβο)μακεδόνες διδάσκουν στα σχολεία τους εδώ και δεκαετίες ότι οι Βούλγαροι είναι φασίστες, για τις φρικαλεότητες των Βουλγάρων, ενώ για εμάς ισχύει το αντίθετο. Ήταν μια εποχή συντροφιάς, υπέροχη κλπ.
Αυτή είναι μια στιγμή διχασμού που πρέπει να δουλέψουν και οι δύο πλευρές για το ξεπεράσουν.
Από τη μία, νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μαλακώσει τον τόνο της, επειδή εξακολουθείτε να είστε κληρονόμοι της κομμουνιστικής προπαγάνδας σε αυτό το θέμα, ενώ εδώ ζητάτε να παραδεχθούμε την ενοχή μας, για εκείνη της εποχή.
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1821
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020
Προμήθεια Rafale: Είναι 18 μαχητικά επαρκής αριθμός για την δημιουργία δύναμης αποτροπής;
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αγορά 18 (ούτε καν... 20) μαχητικών Rafale από την Γαλλία, αποτέλεσε σίγουρα μια σημαντική απόφαση για την ενίσχυση της ΠΑ.
Αυτό, γιατί θα πρόκειται για τα πρώτα αεροσκάφη (νέα ή μεταχειρισμένα) που παίρνει η ΠΑ από το… 2005, τη χρονιά δηλαδή της προμήθειας των 30 F-16 block 52 Advanced, της απόφασης που είχε βάλει την οριστική «ταφόπλακα» στα σχέδια της προμήθειας των Eurofighter, με βάση πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 1999, για προμήθεια 60 μαχητικών.
Η ΠΑ ευρισκόμενη τώρα σε μια κρίσιμη καμπή για την μελλοντική διάρθρωσή της με μείωση των μαχητικών της αεροσκαφών, εξαιτίας και του προγράμματος αναβάθμισης των 85 F-16 χρειάζεται ένα ενδιάμεσο μαχητικό, το οποίο τελικά βρέθηκε στο γαλλικό Rafale.
Το θέμα είναι από την εξαγγελία του πρωθυπουργού εάν τα 18 Rafale είναι αρκετά για την ΠΑ.
Μια σύντομη απάντηση είναι φυσικά και όχι.
Δεδομένης της απόσυρσης των 19 Mirage 2000EGM/BGM, της ακατανόητης να προσθέσουμε, αυτής απόφασης -εκτός και εάν συνδυάστηκε με το πρόσχημα του χαμηλότερου οικονομικού τιμήματος για τα Rafale, αλλά και της επικείμενης απόσυρσης των F-4E AUP (για να μην αναφέρουμε ότι τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παρκαρισμένα κάπου στην ΕΑΒ) βλέπουμε ότι οι αριθμοί δεν αυξάνονται αλλά μάλλον μειώνονται.
Επιπρόσθετα από το 2021 ίσως και 2022 μια ντουζίνα από τα F-16 θα είναι μόνιμα εκτός έως το 2027-29, ίσως και αργότερα, για τις ανάγκες της αναβάθμισης.
Εκτός και εάν η κυβέρνηση ενστερνίζεται το δόγμα Αβέρωφ για «ποιότητα έναντι ποσότητες’. Παρ΄όλα αυτά ο αριθμός των μόλις 18 μαχητικών είναι ο ελάχιστος.
Πόσα από αυτά τα μαχητικά θα είναι πραγματικά διαθέσιμα σε δύο χρόνια από την παραλαβή τους;
Με βάση τις καλύτερες επιδόσεις συντήρησης και της απρόσκοπτης τροφοδοσίας σε ανταλλακτικά δεν μπορεί να είναι περισσότερα από 10 με 12 διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Με δέκα ή 12 μαχητικά, όσο καλά και αν είναι δεν εξασφαλίζεις αεροπορική υπεροχή.
Βλέπουμε επομένως ότι ο αριθμός των αεροσκαφών είναι πολύ μικρός για να διατηρηθεί ένα επαρκές αποτρεπτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια η προμήθεια των 18 Rafale έχει περισσότερο τον χαρακτήρα μιας ψυχολογικής "ένεσης" αισιοδοξίας για την ΠΑ.
Φυσικά πρόκειται για ένα πανάκριβο μαχητικό αεροσκάφος, για μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην δίνη του κορωνοϊού και όχι μόνο και πολλοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να πουν ότι πάλι καλά που πήραμε και αυτά. Και μπορεί να μην έχουν άδικο. Αλλά για ακόμη μια φορά βλέπουμε το φαινόμενο η Ελλάδα να προστρέχει σε αγορές εξπρές, αποσπασματικές χωρίς βάθος και μακρόπνοο σχεδιασμό.
Πολλοί πάλι στο πίσω μέρος του μυαλού τους θεωρούν ότι θα υπάρξει και δεύτερη αγορά ισάριθμών Rafale για το σχηματισμό δύο Μοιρών. Υπο τις παρούσες όμως και τις μελλοντικές συνθήκες αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.
Πηγη:Pronews.gr
Η Τουρκία απειλεί να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου- Ανησυχία στη Ρωσία
Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Ελλάδα, οι Τούρκοι σκοπεύουν να κλείσουν το πέρασμα μεταξύ του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου θάλασσας, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.
Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση παραμικρής πρόκλησης από την Ελλάδα ή χώρας που είναι μέλος της Βόρειο - Ατλαντικής Συμμαχίας ( πιθανόν να υπονοεί τη Γαλλία), η διαδρομή μέσω του Βοσπόρου θα αποκλειστεί αμέσως σε όλα τα πολεμικά πλοία.
Εάν συμβεί αυτό, τότε τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν θα επιτρέπονται πλέον μέσω του Στενού.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη διαταραχή στη διασφάλιση του εφοδιασμού όλων των απαραίτητων για τη λειτουργία της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς στη Συρία.
Η Τουρκία θα εμποδίσει την έξοδο του ρωσικού στόλου μέσω του Βοσπόρου. Η Άγκυρα θέλει να κλείσει το πέρασμα στα πολεμικά πλοία της της Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω της αυξανόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή με την Ελλάδα. Αυτό ανέφεραν δημοσιογράφοι από την Avia.pro.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, γράφει ρωσικό δημοσίευμα, μόλις το ΝΑΤΟ ή η Αθήνα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια τεταμένη κατάσταση, το στενό θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση. Αυτό θα αφήσει τη ρωσική βάση στην Ταρτούς χωρίς προμήθειες.
Πριν από περίπου έξι μήνες, η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο του Βοσπόρου σε περίπτωση παραμικρής απειλής για τα τουρκικά συμφέροντα ...
Συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ρωσικών πολεμικών πλοίων μεταξύ Κύπρου και Συρίας
Στα παράλια της Συρίας και στην θαλάσσια περιοχή που φθάνει μέχρι την Κύπρο βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης τουλάχιστον 15 πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου.
Σύμφωνα με τη ρωσική Avia.pro, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν σοβαρά για την παρουσία αυτών των πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.
Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται εδώ ένας τόσος μεγάλος στρατιωτικός σχηματισμός, ο οποίος δημιουργεί υπόνοιες για το εάν η Ρωσία σκοπεύει να αρχίσει μια στρατιωτική ειδική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία χρησιμοποιώντας τα πυραυλικά συστήματα του ναυτικού της.
Σύμφωνα με τη ρωσική πηγή «Οι σημειώσεις του κυνηγού» στο Τέλεγκραμ, ένα από τα τελευταία πλοία που εμφανίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Συρίας ήταν το δεξαμενόπλοιο του Βόρειου Στόλου του ρωσικού ναυτικού «Академик Пашин»/ «Ακαντέμικ Πασίν».
Η συσσώρευση αυτή των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν γίνεται σαφές εάν έχει σχέση με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ή πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται κατά των αμερικανικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της Συρίας ή κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020
Ψυχολογικός πόλεμος από Τουρκία: Έδωσαν εικόνες μεταφοράς τεθωρακισμένων από την Συρία στον Έβρο(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ)
Anadolu: «Πρόκειται για συνήθεις μετακινήσεις μονάδων»
Σε άλλο επίπεδο φαίνεται πως πάει την πρόκληση αλλά και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις από την Άγκυρα, καθώς τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν εικόνες μεταφοράς τεθωρακισμένων (ΤΟΜΠ ACV-15) στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τουρκικά μέσα στην αρχή να μεταδίδουν την μεταφορά και σε συνέχεια το επίσημο δημοσιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει ότι είναι μαι συνήθη πρακτική και δεν γίνεται μεταφορά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, η είδηση περί μεταφοράς των τεθωρακισμένων στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.
Όπως επισημαίνει δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου, αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα της δεύτερης στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα αλλά για συνήθη στρατιωτική διαδικασία.
Την ίδια ώρα αξιωματικοί σε επιτελικές θέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφρεαν σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις «περισσότερο εξυπηρετούν την ανάγκη μιας επικοινωνιακής καταιγίδας της Τουρκίας, δηλαδή την ανάγκη δημιουργίας κλίματος. Αυτό συνέβη ενδεχομένως για να ισοφαριστεί η άφιξη των Γάλλων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και δεν συνιστούν ποιοτική αναβάθμιση που μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς στην περιοχή της Θράκης».
---------------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με το «sozcu.com.tr» το απόγευμα του Σαββάτου άρματα μάχης από την νότια Τουρκία ξεκίνησαν να έρχονται στα σύνορα με την Ελλάδα.
Πληροφορίες φέρουν την μετακίνηση από τις περιοχές Reyhanlı και Kumlu της επαρχίας Χατάι στα σύνορα με την Συρία, δεκάδων τουρκικών τεθωρακισμένων, τα οποία, αφού φορτώθηκαν σε αρματοφορείς, έφτασαν στην Αλεξανδρέττα, και από εκεί με πλοίο θα ξεκινήσουν για την Α.Θράκη και την Ανδριανούπολη.
Μια μεγάλη συνοδεία αρματοφορέων με περίπου 40 τουρκικά άρματα μάχης κινούνται από τα σύνορα της Συρίας προς την Αδριανούπολη σήμερα το απόγευμα, αναφέρει το άρθρο.
«Δυο κονβόι φορτηγών φορτωμένα με περίπου 40 τανκς αναχώρησαν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία σήμερα το απόγευμα, και η συνοδεία αναμένεται να αποσταλεί στην Αδριανούπολη με τρένο από το λιμάνι του Ισκεντερούμ», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Μετά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή τεθωρακσιμένων στα σύνορα με Ελλάδα.
Να σημειώσουμε ότι όλα όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι μεταφέρουν στον Έβρο δηλαδή τα 40 ΤΟΜΠ με τους αρματοφορείς τους δεν είναι παρά μια και μόνο ομοβροντία των ελληνικών Α/Κ ΠΒ PZH-2000.
Την είδηση την επιβεβαιώνει και το «haberler», που ανεβάζει και αυτό με τη σειρά του σχετικό βίντεο.
https://twitter.com/i/status/1302247423486509057
Πληροφορίες φέρουν τα άρματα αυτά να ανήκουν, ενδεχομένως, σε τεθωρακισμένες μονάδες της Α.Θράκης. Οι Τούρκοι στέλνουν πρώτα πίσω τα οχήματα που έχουν σταλεί στο μέτωπο της Θράκης, ώστε να συμπληρώσουν τους προβλεπόμενους αριθμούς οι μονάδες της 1η τουρκικής στρατιάς που είχαν παει Συρία για τις απαιτήσεις του μετώπου στα βόρεια της χώρας αυτής όπως θέλουν να δείξουν.
Στέλνονται άρματα μάχης και στην Edirne
Η Τουρκία άρχισε σήμερα να στέλνει μερικά άρματα μάχηςστα σύνορα με τη Συρία.
Η συνοδεία αναμένεται να αποσταλεί από το λιμάνι Iskenderun στο Edirne με το τρένο.
Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Ο Ιβάν Μιχαήλοφ δεν ονειρεύτηκε τη «Μακεδονία» με ένα «μακεδονικό έθνος»
Ο Ιβάν Μιχαήλοφ δεν ονειρεύτηκε τη σημερινή «Μακεδονία» (Βόρεια Μακεδονία) με το λεγόμενο μακεδονικό έθνος.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο της Βουλγαρίας 'Fokus' ο ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ με την ευκαιρία της 30ης επετείου του θανάτου του Ιβάν Μιχαήλοφ.
Ο Ιβάν Μιχαήλοφ, Βούλγαρος επαναστάτης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, υπήρξε επί πολλά χρόνια αρχηγός του βουλγαρικού VMRO (Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης).
Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός- καθηγητής ιστορίας, τόνισε ότι ο Μιχαήλοφ δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτό το έθνος.
Ο Μάρκοφ, είπε ότι το 1931 ο Ιβάν Μιχαήλοφ ανέπτυξε τη θέση για μια ανεξάρτητη Μακεδονία, μια «Ελβετία των Βαλκανίων» και όχι αυτή τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είναι τώρα. Εννοούσε κάτι άλλο. Εννοούσε μια Μακεδονία, ανεξάρτητη, ένα ανεξάρτητο κράτος αλλά με κύριο πληθυσμό βουλγαρικό».
«Όσοι γράφουν τώρα στα Σκόπια για VMRO, αυτοί δεν είναι κληρονόμοι του VMRO. Το VMRO με επικεφαλής τον Μιχαήλοφ πολεμούσε ενάντια στον Μακεδονισμό της Κομιντέρν. Είναι γνωστή η οδηγία της Κομιντέρν το 1934, που μιλούσε για το «μακεδονικό έθνος». Ο Ιβάν Μιχαήλοφ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία του λεγόμενου μακεδονικού έθνους.