Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1821


 

 

 
 
 
Στο πλαίσιο της τιμής και ευγνωμοσύνης 200 χρόνων ελεύθερου βίου της Ρωμιοσύνης από τον ζυγό των Οσμανλήδων η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας και η Καλλιτεχνική Στεγη Ποντίων Β. Ελλάδος προχώρησαν σε αναβίωση του ιστορικού γεγονότος της αρχής της Επανάστασης του 1821 από τις Παραδουναβιες Ηγεμονίες, την διάβαση του Προύθου ποταμού από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και την μάχη του Δραγατσανίου.Οι στολές είναι ,όσο το δυνατόν ,ακριβή αντίγραφα της εποχής φτιαγμένες από την Παμμακεδονική (από την τεχνήτρια- μοδίστρα της Μαρία Σούστα). Οι εθελοντές - αναβιωτές είναι Πόντιοι της Καλλιτεχικης Στέγης γιατί είναι γνωστό ότι ο Ιερος Λοχος 1821 αποτελείτο από Πόντιους φοιτητές του εξωτερικού της εποχής και ο ίδιος ο Υψηλάντης ήταν Πόντιος. Οι δε αξιωματικοί συνεργάτες του Υψηλάντη ήταν Μακεδόνες ,όπως ο Γεώργιος Λασσάνης και ο Γιωργάκης Ολύμπιος. Τιμούμε την θυσία τους με την αναβίωση - Ευχαριστώ (Η αναβίωση θα γινόταν στα φυσικά μέρη της Ρουμανίας Μολδαβία αλλά λόγω covid19 προς το παρόν αναβλήθηκε).
Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ : Οι σημαίες των επαναστατικών δυνάμεων του Αλέξανδρου Υψηλάντη είχαν ως σύμβολα τον Σταυρό (ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ) τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και τον αρχαίο ελληνικό αετό Φοίνιξ,που αναγεννάται από τις στάχτες του,σύμβολο διαχρονικότητας του Ελληνισμού.
 
 
 

Περισσοτερα στο Facebook της Παμμακεδονικης
Παμμακεδονικη ΕΝΩΣΗ Μακεδονικου ΑΓΩΝΑ  LOXOS.mp4


 
https://www.facebook.com/watch/?v=685479735652467&extid=zfR8yQijS3DW4jvg

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: