Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ...Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ;


 

 

 

Statement by President Joe Biden on Armenian Remembrance Day

APRIL 24, 2021 • STATEMENTS AND RELEASES

Each year on this day, we remember the lives of all those who died in the Ottoman-era Armenian genocide and recommit ourselves to preventing such an atrocity from ever again occurring. Beginning on April 24, 1915, with the arrest of Armenian intellectuals and community leaders in Constantinople by Ottoman authorities, one and a half million Armenians were deported, massacred, or marched to their deaths in a campaign of extermination. We honor the victims of the Meds Yeghern so that the horrors of what happened are never lost to history. And we remember so that we remain ever-vigilant against the corrosive influence of hate in all its forms.
 
Of those who survived, most were forced to find new homes and new lives around the world, including in the United States. With strength and resilience, the Armenian people survived and rebuilt their community. Over the decades Armenian immigrants have enriched the United States in countless ways, but they have never forgotten the tragic history that brought so many of their ancestors to our shores. We honor their story. We see that pain. We affirm the history. We do this not to cast blame but to ensure that what happened is never repeated.
 
Today, as we mourn what was lost, let us also turn our eyes to the future—toward the world that we wish to build for our children. A world unstained by the daily evils of bigotry and intolerance, where human rights are respected, and where all people are able to pursue their lives in dignity and security. Let us renew our shared resolve to prevent future atrocities from occurring anywhere in the world. And let us pursue healing and reconciliation for all the people of the world. 
 
The American people honor all those Armenians who perished in the genocide that began 106 years ago today.

Χρησιμοποιεί τη λέξη “Κωνσταντινούπολη” (Constantinople), αντί της διεθνώς καθιερωμένης “Ισταμπούλ” (Istanbul).

 

Μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ

 


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, μετά από ένα δεκαήμερο σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών με τακτικά αεροσκάφη και UAV, έδωσε εντολή σε μεγάλους σχηματισμούς του τουρκικού Στρατού να διαβούν τα σύνορα με το Ιράκ και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές μονάδες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος-PKK, λίγες ώρες μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στόχος των Τούρκων εισβολέων είναι η οι περιοχές της Μετίνα, του Ζαπ, το Άβασιν-Μπάσιαν και το Καντίλ, η ορεινή περιοχή όπου εδράζονται οι μεγαλύτερες μονάδες του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Κέντρο της επιχείρησης που οργανώθηκε κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, μίλησαν στους διοικητές της χερσαίας επιχείρησης και αποκάλυψαν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ

Ο Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε ότι «Περίπου 400 στόχοι των τρομοκρατών έχουν χτυπηθεί όπως καταφύγια, σπήλαια και αποθήκες πυρομαχικών από την τουρκική Αεροπορία.

Eπίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε:

«Η επιχείρηση αυτή γίνεται για την ασφάλεια των 84 εκατομμυρίων πολιτών. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η FETÖ, το PKK/YPG και το DAESH θα συντριβούν από τα κτυπήματά μας.

Οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK / KCK στο βόρειο Ιράκ εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ούτε έναν ζωντανό  στο Ιράκ και στη Συρία.

Όλα τα μέσα των ενόπλων μας δυνάμεων χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις και τα περισσότερα είναι εγχώριας παραγωγής από την εθνική αμυντική μας βιομηχανία.

Ο ηρωικό Στρατός μας προελαύνει. Είθε να έχουμε τη βοήθεια του Αλλάχ και την δική σας βοήθειά».

Στην επίθεση υπολογίζεται ότι εμπλέκονται 15.000 προσωπικού. Οι σχηματισμοί είναι μία Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων, μία Ταξιαρχία Ορεινών Καταδρομών, τρεις Μοίρες Πυροβολικού και μικρότερες μονάδες αναγνώρισης, όπως και δύο Μηχανοκίνητα Τάγματα και μία ίλη αρμάτων μάχης.

 

 


  Πηγή:Pronews.gr

Ερντογάν στον τουρκικό λαό: Ετοιμαστείτε για πόλεμο!

 



Η ομιλία του Τούρκου προέδρου συγκλόνισε τον τουρκικό λαό.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον τουρκικό λαό να προετοιμαστεί για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Συρία θα προκαλέσει τη σύγκρουση για τον  τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κατασκευάζουν 20 βάσεις στη Συρία.

Αλλά, όπως φαίνεται ο Ερντογάν δεν εξέφρασε θυμό (οργή) για την Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται συμμάχους και ότι θα παράγει τα δικά της όπλα επειδή έχει «κακούς γείτονες».

Επιτέθηκε, ωστόσο, στην ΕΕ που υποστήριξε την Ελλάδα σε αυτήν την περίοδο κρίσης. Ο Πρόεδρος κάλεσε τον τουρκικό λαό να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

 Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τους δόθηκαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν οι χώρες φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν προβλήματα, σίγουρα τις βοηθούν. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα, της γυρίζουν την πλάτη. Αλλά θα κάνουμε τις δικές μας θυσίες. 

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν 20 βάσεις στη Συρία, οι οποίες στρέφονται εναντίον της Ρωσίας και θα μπορούσαν να είναι η αιτία για την έναρξη του  Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Αμερικανοί χτίζουν βάσεις στη Συρία; 

Πού είναι οι ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις όταν χρειάζονται; 

Ας είμαστε επίσης έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο», είπε.
 
 

Σκόπια: «Δεν θέλουμε κοινή ιστορία με τη Βουλγαρία»

 



Η εξέγερση του Petar Deljan, (κατά των Βυζαντινών) η οποία ξέσπασε το 1040 και διήρκεσε μέχρι το 1041, είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες προσπάθειες των Σλάβων να αποκαταστήσουν το κράτος του Σαμουήλ. Επικεφαλής της εξέγερσης ήταν ο Πέταρ, γιος του Σλάβου ηγεμόνα Γαβριήλ Ράντομιρ, ο οποίος το 1040 στο Βελιγράδι αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας (Εγκυκλοπαίδεια Βόρειας Μακεδονίας).

 

Ο καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ, συμπρόεδρος της Κοινής Πολυεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα από μέρους της Δημοκρατία της

Βόρειας Μακεδονίας, περιέγραψε τα διαμειφθέντα από την 13η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ως «απολύτως άκαρπη».

«Χθες ξεκινήσαμε την προσπάθεια να συνεχίσουμε με ένα πολύπλοκο και σημαντικό θέμα: την ερμηνεία του παρελθόντος - το τέλος του πρώτου βουλγαρικού βασιλείου», είπε, προσθέτοντας ότι η συνομιλία απέβη απολύτως άκαρπη. 

Το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη συνάντηση. Ζητήσαμε από τους συναδέλφους μας και συμφώνησαν, και οι δύο πλευρές να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για το πώς αυτό το θέμα πρέπει να παρουσιαστεί στα σχολικά βιβλία, επειδή οι διαφορές είναι θεμελιώδεις, δήλωσε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής. 

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα μας προσφέρουν οι συνάδελφοί μας, γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό το θέμα είναι πολύ ευάλωτος από επαγγελματική άποψη, δεν είναι σύμφωνος με τις ιστορικές πηγές», εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

«Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή, θέλουμε να επιτύχουμε κάποιο αποτέλεσμα, γιατί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επόμενη παρουσίαση των γεγονότων στο Μεσαίωνα στα σχολικά βιβλία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε.

«Για να μην κάνουμε τις συνομιλίες μας εντελώς άκαρπες, προσφέραμε να συνεχίσουμε με μια άλλη σημείωση που σχετίζεται με αυτόν τον ιστορικό χρόνο σχετικά με τα βιβλία - τις εξεγέρσεις των Πέταρ Ντέλιαν (Петар Делјан) και Γκιόργκι Βόϊτεχ (Георги Војтех), υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες ιστορικές πηγές και εξεγέρσεις κατά του Βουλγαρικού κράτους», διευκρίνισε ο συμπρόεδρος της επιτροπής. «Εμείς δεν ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

 

Απροθυμία για μια κοινή ιστορία

 


«Υπάρχει απόλυτη απροθυμία εκ μέρους των συναδέλφων μας να συνηγορήσουν σε μια κοινή ιστορία, δηλαδή μια κοινή ιστορία για το μακρινό παρελθόν, η οποία θα εγγυούνταν τη μείωση της αμοιβαίας έντασης που δημιουργείται από μια τέτοια αντιφατική ερμηνεία του παρελθόντος»,  είπε  ο Ντιμιτρόφ.

Το μόνο πράγμα που ολοκληρώθηκε κατά τις σημερινές συνομιλίες είναι τα πρακτικά της 11ης συνεδρίασης της επιτροπής.

«Υπάρχει πολύ σαφής και κατηγορηματική απροθυμία εκ μέρους των συναδέλφων μας να λάβουν αυτά τα αποφασιστικά μέτρα που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από τη μη αξιοζήλευτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες μας», δήλωσε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ο Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι φέτος σηματοδοτείται η 160η επέτειος από τη δημοσίευση της συλλογής των αδελφών Μιλαντίνοφ «Βουλγαρικά Λαϊκά Τραγούδια».


«Προτείναμε στους συναδέλφους μας οι Αδελφοί Μιλαντίνοφ, και ίσως ο  Γκρηγκόρ Παρλίτσεφ, να γίνουν θέμα συζήτησης στην επόμενη συνάντηση, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε αυτές τις προσωπικότητες, αλλά δεν έχουμε την ανάλογη  συγκατάθεση», δήλωσε ο συμπρόεδρος της κοινής επιτροπής.

 

 

 

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Οι Τούρκοι απαιτούν να αποχωρήσει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος από την Κρήτη

 

 


 

 

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκρηκτικής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα  -όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN- έστειλε τουρκική φρεγάτα εντός της θαλάσσιας ζώνης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ζητώντας να αποχωρήσει  το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «L’Atalante» που πραγματοποιούσε έρευνες.

Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στην περιοχή και παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας,  καθώς είναι η πρώτη φορά που  η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έναντι του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η ελληνική NAVTEX για τις έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους νοτιοανατολικά της Κρήτης ολοκληρώνονται σημερα Κυριακή.

 

 Πηγη:

Επίθεση Πακιστανών σε αστυνομικούς στην Αθήνα - Οι Έλληνες κλειδωμένοι και οι παράνομοι μετανάστες «αλωνίζουν»

Άγρια επίθεση από τέσσερις Πακιστανούς, δέχτηκαν στις 03:00 τα ξημερώματα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης στην Παιανία, όπως αναφέρει μέσο ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα βίντεο από το διαδίκτυο δείχνουν πως οι Πακιστανοί έχουν γίνει κράτος εν κράτει, αψηφούν την καραντίνα και το φωνάζουν. Παράλληλα κουβαλούν οπλισμό.

 


 Στην Παιανία, ένας αστυνομικός δέχτηκε χτύπημα με σιδερολοστό στο κεφάλι, ενώ ένας άλλος δέχτηκε δαγκωνιά, όταν κατά την διάρκεια περιπολίας στην περιοχή, εντόπισαν τους τέσσερις άνδρες να επιχειρούν να αφαιρέσουν μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Οι αλλοδαποί επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών και τους τραυμάτισαν.

Τρεις από τους δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο ένας συνελήφθη.

 


 

 Πηγή:Pronews.gr

Ο Ερντογάν χτυπά τη Ρωσία με το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης- ρωσικό δημοσίευμα




Αφ’ ότου  ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τη διεθνή πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ερντογάν έγινε, ίσως, η κύρια πηγή φωτεινών ειδήσεων για τη δημοσιογραφική κοινότητα, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

 Είναι ένας  ηγέτης αυταρχικός, ριζοσπαστικός, αλλά πολύ δημιουργικός και φιλόδοξος ηγέτης ο οποίος κάνει συνεχώς κάποια έργα υψηλού προφίλ. 

Οι δημοσιογράφοι ξέχασαν κιόλας από την  ταπείνωση  της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το που ο Ερντογάν αμφισβήτησε την τύχη της Σύμβασης του Μοντρέ.

Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης» (μια εναλλακτική λύση του Βοσπόρου) που σχεδίασε ο ίδιος «δεν έχει καμία σχέση με τη Σύμβαση του Montreux». 

Από τυπική άποψη, είναι, γενικά, σωστός. 

Είναι σαφές ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη σύμβαση που συνάφθηκε περισσότερα από 80 χρόνια πριν από την έναρξη της κατασκευής του, και η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να ρυθμίζει μόνη της ποια πλοία θα διέρχονται από αυτό και υπό ποιες συνθήκες.

Η Σύμβαση του Μοντρέ αναφέρεται στα Στενά και το υπό κατασκευή Κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, αλλά ταυτόχρονα δεν την υπονομεύει.

Αλλά,  όπως είναι γνωστό η Άγκυρα ξεκινά την κατασκευή του δεύτερου καναλιού - μια εναλλακτική λύση στη διαδρομή Δαρδανελίων από το Μαρμαρά στο Αιγαίο Πέλαγος - η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά. 

Όχι, η Τουρκία δεν θα θάψει τη σύμβαση. «Εμείς, όπως και πριν, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ. Περιορίζει σαφώς τον τρόπο διέλευσης των πολεμικών πλοίων. Συνεχίζουμε να την εφαρμόζουμε, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό », υπόσχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Και τα πλοία μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα περάσουν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Ωστόσο, παράλληλα με αυτό, η Άγκυρα θα αποκτήσει ένα άλλο πέρασμα, μέσω δύο νέων καναλιών - εντελώς υπό τον έλεγχό της. 

Επιπλέον, δεν μιλάμε για τα Στενά, αλλά για τεχνητά κανάλια - και οι Τούρκοι δικηγόροι σίγουρα θα βρουν κάποιο λόγο να τα αφαιρέσουν εν μέρει από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και να διασφαλίσουν πλήρη τουρκική κυριαρχία.

 Σε γενικές γραμμές, η ίδια η Τουρκία θα καθορίσει ποιος και υπό ποιες συνθήκες θα περάσει από αυτά τα κανάλια.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν, στην πραγματικότητα, κατέστησε σαφές ότι η κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης δεν θα είναι το μοναδικό - η Τουρκία θα κατασκευάσει ακόμη ένα για να μην εξαρτάται καθόλου από τη Σύμβαση του Μοντρέ. Αντίθετα, πολλοί άλλοι θα εξαρτώνται από την Τουρκία.

Και δεν αφορά μόνο την πληρωμή δασμών για τη διέλευση των εμπορικών πλοίων. Μιλάμε για τη διέλευση ξένων πλοίων - ή για τη μη διέλευση τους. Όλα εξαρτώνται από το ποιος και από ποιους όρους θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Ερντογάν.

Για παράδειγμα, δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί δεν αντιτίθενται στη δημιουργία της δικής τους ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. 

Και αν όχι στο έδαφος της Ουκρανίας ή της Γεωργίας, τότε τουλάχιστον στο έδαφος της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας.

 Ωστόσο, η Σύμβαση του Μοντρέ δεν το επιτρέπει – Αμερικανικό αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα, και οι αμερικανικές αρχές, για προφανείς λόγους, δεν μπορούν να το δωρίσουν στους Ρουμάνους και να το κρατήσουν υπό τη ρουμανική σημαία.

Αλλά τη στιγμή που οι Τούρκοι σκάβουν τα κανάλια, τότε θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην αμερικανική ομάδα αεροπλανοφόρων να τα περάσει στον Εύξεινο Πόντο – εφόσον βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και της δώσουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στη Μέση Ανατολή. 

Ή, ακόμη να ενθαρρύνουν  την Τουρκία να διεκδικήσει συμφέροντα στην Κριμαία και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Και, το πιο σημαντικό, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον Τούρκο ηγέτη να το κάνει αυτό. Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να κατασκευάζει κανάλια στην επικράτειά της και να θέτει προϋποθέσεις.



Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

 

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει το τουρκο/λιβυκό Μνημόνιο με παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Λιβύη

Της Κύρας Αδάμ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  επιθυμεί διακαώς την ακύρωση του τουρκο/λιβυκού Συμφώνου για την ΑΟΖ , διακυβεύοντας  την ΑΟΖ της Γαύδου, και των νησίδων Χρυσή, Αστραφτερή, Μαύρη, μέσω διμερούς  διαπραγμάτευσης για την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Λιβύης, η οποία όμως έχει ήδη απορρίψει ότι η Γαύδος και οι νησίδες αυτές έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ, από τον Δεκέμβριο 2019, ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τρίπολη,  όπου συναντήθηκε με την μεταβατική. μέχρι τον Δεκέμβριο, κυβέρνηση του κ Ντμπεϊμπά, ήταν μια «ανίχνευση εδάφους» για τις προθέσεις της κυβέρνησης της Λιβύης να γυρίσει την πλάτη στην Τουρκία του Ερντογάν και να ακυρώσει το Τ/Λ Μνημόνιο για την ΑΟΖ.

Το «έδαφος» όμως αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά κακοτράχαλο, για την ελληνική κυβέρνηση , που δεν αποκόμισε ούτε καν υποψία λιβυκής υπόσχεσης ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο με την Τουρκία.

Και τούτο διότι η παρούσα χωρίς αρμοδιότητες κυβέρνηση της Λιβύης είναι μεταβατική μέχρι τις εκλογές του Δεκέμβριου 2021  και επιπλέον ο ανοιχτά φιλότουρκος   μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δεν άφησε  καμμιά αμφιβολία ότι στηρίζει τη Συμφωνία με την Τουρκία:

 «…Όσον αφορά στη συμφωνία μας με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ μας, επιβεβαιώνουμε την σπουδαιότητα όποιας συμφωνίας να συμβάλει στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Όπως επίσης είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής μεταξύ Λιβύης – Ελλάδας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων και των ΑΟΖ των δύο χωρών …Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εργάζεται για τη δημιουργία καρποφόρων σχέσεων με όλους, ειδικά με τις χώρες της περιοχής που μας ενώνουν κοινά συμφέροντα, με αλληλοσεβασμό και ό,τι εξασφαλίζει τα συμφέροντα των χωρών μας».

Ως αντίβαρο για την κατάργηση του τουρκο/λιβυκού Μνημονίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρότεινε την επανάληψη των συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης για τον καθορισμό της μεταξύ τους Υφ. και ΑΟΖ, οι οποίες διακόπηκαν, άκαρπες , το 2014.

Ωστόσο , από την πλευρά της Λιβύης, το πλαίσιο των ελληνο/λιβυκών διαπραγματεύσεων για την Υφ/ΑΟΖ είναι απολύτως καθορισμένο και κατατεθειμένο με επιστολή στον ΟΗΕ. Και τούτο, ώστε να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι η Λιβύη δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε Ε/Λ ΑΟΖ αν προηγουμένως η Αθήνα δεν απαρνηθεί την Υφ και ΑΟΖ της Γαύδου και των νησίδων.

Τούτο αποδεικνύεται από την επίσημη επιστολή που απηύθυνε στον γ. γραμματέα του ΟΗΕ ο Λίβυος Επιτετραμμένος στον ΟΗΕ, στις 26 Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να εξηγήσει τη Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για την ΑΟΖ.

Στο ΑΝΝΕΧ 2 της επιστολής , που σημειωτέον έχει κυκλοφορήσει στη γενική Συνέλευση, η Λιβύη- δια χειρός Άγκυρας το πιθανότερο- εξηγεί λεπτομερώς πως κατέρρευσαν οι ελληνο-λιβυκές διαπραγματεύσεις:

«Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Λιβύη αρχής γενομένης από το 2004, έκανε τέσσερεις γύρους διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να παράξουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα επέμενε να καθορίσει  τη θαλάσσια δικαιοδοσία της  απέναντι στη Λιβύη  στη βάση ορισμένων εξαιρετικά μικρών και ακατοίκητων νησιών, χωρίς νομική σημασία ( σς Χρυσή Αστραφτερή Μαύρη.)

Η Ελλάδα επέμενε να χαραχθεί μια μέση γραμμή με βάση αυτές τις βραχονησίδες (island  outcroppings) και αρνήθηκε να εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς σ αυτές τις περιπτώσεις. Η επικοινωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίστηκε μέχρι το 2014. Δυστυχώς η Ελλάδα περιφρόνησε πλήρως τα δικαιώματα της Λιβύης και έσπευσε με τις συμμάχους  στο East Mediterranean Gas Forum  να καταλήξει σε συμπεράσματα…»

Κολλημένη στην «αρχή της αναλογικότητας» η Λιβύη , καθοδηγούμενη από την Άγκυρα- δηλαδή την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα -δείχνει να μην αποδέχεται ότι τα ελληνικά νησιά νότια της Κρήτης, νοτιοδυτικά( Γαύδος) και νοτιοανατολικά ( Χρυσή Αστραφτερή Μαύρη, τα οποία σημειωτέον είναι κατοικημένα και μάλιστα με μάλιστα τουρισμό), έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επομένως η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης θα γίνει μόνον μεταξύ των ακτών, χωρίς να υπολογιστούν τα νησιά αυτά. Αυτό έχει ως συνέπεια η ελληνική ΑΟΖ να προσκρούει γεωγραφικά πάνω στα νησιά αυτά και να  χαρίζει στη Λιβύη το 45% της ελληνικής ΑΟΖ, αφού δεν θα υπολογίζεται η ΥΦ και ΑΟΖ των νησιών αυτών.

Το πρόβλημα με τη Γαύδο είναι ανάλογο με αυτό του Καστελόριζου και της Ρόδου. Και τα τρία νησιά είναι σχετικώς μακριά από τις ελληνικές ακτές  και το γεγονός αυτό  εκμεταλλεύεται η Τουρκία στο Καστελόριζο και η Λιβύη στη Γαύδο για να υποστηρίξουν  ότι τα νησιά  δεν έχουν υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με την απόφαση της Χάγης στην περίπτωση των νησιών των Φιδιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει «να παίζει» και πάλι με την ελληνική πρακτική εφεύρεσης παραχωρήσεων της «μειωμένης επήρειας των ελληνικών νησιών», όπως έχει ήδη πράξει στη Συμφωνία Ιταλίας -Ελλάδας και κυρίως στη Συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, στην οποία το Καστελόριζο και Ρόδος βρέθηκε να έχουν Ο% ΑΟΖ.

Έτσι, τον Ιούνιο του 2020, με αφορμή την υπογραφή της Ελληνο/ιταλικής Συμφωνίας ο ΥΠΕΞ Δένδιας σε συνέντευξη του είχε αναφέρει:

Η Ελλάδα δεν έπρεπε να χάσει μια ιστορική ευκαιρία, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Λιβύη, όταν για ποσοστό 3,7 % επί της συνολικής έκτασης, δεν οριοθετήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες με τη συγκεκριμένη χώρα. Η ευθυνοφοβία και η τακτική «να μην υπογράφουμε τίποτα για να μην κατηγορηθούμε για τίποτα», δεν είναι καλός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική…

Το ποσοστό απωλείας 3,7% όμως είναι απολύτως λανθασμένο διότι η συνολική απώλεια προς τη Λιβύη κυμαίνεται στο 45%.

Ο ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ σε προηγούμενη συνέντευξη του είχε  αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, στο περιθώριο της Γ Σ του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Λιβύης, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πιθανότητα Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης  για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση  πίεσε τον Λίβυο εκπρόσωπο να μην αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία..

Το πλήρες περιστατικό όμως  σύμφωνα με ανώτατες και απολύτως αξιόπιστες διπλωματικές πηγές έχει ως εξής:

Τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά την σχετική επικοινωνία Τραμπ -Ερντογάν και την παράλληλη ενημέρωση του τότε Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, η Τουρκία έστειλε τον Λίβυο πρέσβη στον ΟΗΕ στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη,  με στόχο να υπάρξει ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Ελλάδας – Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.

 Στις διαπραγματεύσεις αυτές με την Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν ήθελε να έχει στο πλευρό του τη Λιβύη, ώστε οι δύο αυτοί να υποστηρίξουν από κοινού ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το γεγονός αυτό, θα εξανάγκαζε την Ελλάδα να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα σταματούσαν υπαιτιότητι της Ελλάδας και με αποτέλεσμα να προχωρήσουν μόνες τους η Τουρκία και η Λιβύη στο τουρκο/λυβικό Μνημόνιο.

Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ την ύπαρξη των σχεδίων για τουρκολιβυκό Μνημόνιο για την ΑΟΖ από τον Σεπτέμβριο 2019 και παραταύτα ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ.

Λόγω της ελληνικής αδράνειας, προέκυψε  και η επιστολή στον ΟΗΕ της Λιβύης τον Δεκέμβριο 2019 για να επιβεβαιώσει ότι το Τ/Λ Μνημόνιο είμαι νόμιμο.

Την ίδια εποχή, ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης ,-μαιτρ πλέον του κουτσουρέματος της ΑΟΖ ελληνικών νησιών- είχε προτείνει δημοσίως τη σύναψη συνυποσχετικού Ελλάδας -Λιβύης για την παραπομπή  της τουρκο/λυβικής συμφωνίας ΑΟΖ στη Χάγη. Κατά τον κ Ροζάκη η σχεδόν σίγουρη καταδίκη της Λιβύης από το Δικαστήριο «… παράλληλα θα λύσει και το πρόβλημα της ακριβούς επήρειας των ελληνικών νησιών που εμπλέκονται στην οριοθέτηση. Είναι μια λύση , όχι ιδανική, αλλά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι η μόνη κατά τα φαινόμενα εφικτή..» 

Δηλαδή να παραβιάσει η Ελλάδα για μια ακόμα φορά τη Σύμβαση της Θάλασσας και να παραχωρήσουμε ελληνικά κυριαρχικά  δικαιώματα στη Λιβύη λόγω της επήρειας των νήσων του κ Ροζάκη.

Με τη μειωμένη επήρεια της ΑΟΖ των νήσων της κυβέρνησης Μητσοτάκη , με τις συμφωνίες Ελλάδας- Ιταλίας, Ελλάδας- Αιγύπτου και πιθανώς και με  τη Λιβύη προσφέρεται το πολιτικό και νομικό δικαίωμα στην Άγκυρα να πάρει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα επι της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

 Πηγη:

Ρωσικό σχέδιο σε απάντηση της Τουρκίας: Η σύνδεση της Κασπίας με τη Θάλασσα του Αζόφ

Το "Κανάλι Ευρασία"



 

Σήμερα, μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη Ρωσία είναι η ενεργός επέκταση της Τουρκίας στα νότια σύνορά της, όπως αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Ο «Σουλτάνος» Ρετζέπ ο Πρώτος προτίθεται προφανώς, στο πλαίσιο ενός παντουρκικού σχεδίου, να συγκεντρώσει γύρω του όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία και να αναλάβει τον έλεγχο των διαμετακομιστικών ροών από την Κίνα προς την Ευρώπη, περνώντας από τον «Μεσαίο Διάδρομο» [Ο δρόμος του Μεταξιού]. 

Η απειλή για τη χώρα μας- γράφει το ρωσικό κείμενο-  που κρύβεται σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι πραγματική και μεγάλη, επομένως είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε ένα εναλλακτικό έργο υποδομής που θα συνδέει σταθερά τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας όχι με την Άγκυρα, αλλά με τη Μόσχα. Και έχουμε μια τέτοια επιλογή.

Το βασικό σημείο στις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι η Κασπία, μέσω της οποίας πρέπει να περάσουν οι διαμετακομιστικές ροές φορτίου και οι αγωγοί θα διασχίζουν τον πυθμένα της.

 




 Ο κύριος στόχος της συμμετοχής της Άγκυρας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ήταν η απόκτηση διαδρόμου χερσαίων μεταφορών μέσω της αρμενικής επικράτειας στον πλησιέστερο σύμμαχό της και η πρόσβαση στην ακτή της Κασπίας. 

Αλλά εδώ είναι που η Μόσχα να δραστηριοποιηθεί. Στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες, το έργο του ναυτιλιακού καναλιού της Ευρασίας, το οποίο θα πρέπει να συνδέει την Κασπία Θάλασσα και τη λεκάνη του Αζόφ-Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αποκτήσει νέα ζωή.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο  υδάτινες περιοχές συνδέονται ήδη με το κανάλι  Βόλγα- Ντον, αλλά η χωρητικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή. Λόγω των ρηχών βάσεων, τα σκάφη που διέρχονται από αυτό είναι σημαντικά περιορισμένα σε μετατόπιση, ή ακόμη και αναγκάζονται να πάνε μόνο μισά φορτωμένα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ικανότητα μεταφοράς είναι 7 χιλιάδες τόνοι. Το 2007, τέθηκε το ερώτημα σχετικά με την κατασκευή του δεύτερου υποκαταστήματος, το οποίο θα αύξανε τη συνολική απόδοση από 16,5 σε 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αλλά το θέμα δεν προχώρησε περαιτέρω. Τι προτείνεται να γίνει ως εναλλακτική λύση;

Ο Βόλγας - Ντον


Η ιδέα να συνδέσουμε τα νερά της Κασπίας και της Αζοφικής Θάλασσας από ένα κανάλι προέκυψε τη δεκαετία του '30 του περασμένου αιώνα, και μάλιστα άρχισαν να δουλεύουν για αυτό, αλλά ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος τους σταμάτησε. 

Επέστρεψαν σε αυτό το 2007, και δύο χρόνια αργότερα, διατέθηκε χρηματοδότηση για ερευνητικές εργασίες. 

Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η κατασκευή του καναλιού Eurasia είναι ένα μεσαίου μεγέθους έργο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το ναυτιλιακό κανάλι μεταξύ της Κασπίας και του Αζόφ θεωρήθηκε ως περιφερειακό ενδιαφέρον γύρω από την παραγωγή και την εξαγωγή υδρογονανθράκων, για το οποίο το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν ενδιαφέρθηκαν περισσότερο. Το χρειαζόταν για εύκολη πρόσβαση σε ξένες αγορές, καθώς και για τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα κατά τη διέλευση μέσω της επικράτειάς της. 

Όμως όλα βγήκαν έναντι χρημάτων: υπολογίστηκε, ότι η κατασκευή θα κόστιζε περίπου μισό τρισεκατομμύριο ρούβλια. Κατά κάποιο τρόπο, δεν υπήρχαν άνθρωποι πρόθυμοι να επενδύσουν. 

Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει τώρα.

Πρώτον , η Κίνα έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση με το Ιράν για μια περίοδο 25 ετών. Σε αντάλλαγμα για παραδόσεις πετρελαίου με έκπτωση, το Πεκίνο θα προσφέρει στην Τεχεράνη 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Αυτή η συνεργασία θα είναι ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη.

Δεύτερον , το "περιστατικό Σουέζ" κατέδειξε σαφώς την ανάγκη να υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις σε αυτήν τη δημοφιλή θαλάσσια διαδρομή. Στην πραγματικότητα, η οικονομική συμμαχία μεταξύ του Πεκίνου και της Τεχεράνης δίνει ζωή στον διάδρομο των  σινο-ιρανικών μεταφορών, στον οποίο η Ρωσία θα βρει επίσης θέση. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μιλάμε μόνο για την προμήθεια υδρογονανθράκων, αλλά και για αποστολές εμπορευματοκιβωτίων. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εξέφρασε πρόσφατα δημόσια την ετοιμότητά του να προσχωρήσει στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Και εδώ επιστρέφουμε και πάλι στην Κασπία Θάλασσα, που είναι το σημείο διασταύρωσης και του «Μεσαίου Διαδρόμου», το οποίο προσπαθεί ενεργά να κατευθύνει η Τουρκία, και του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών «Βορράς-Νότος», που διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Ιράν και της Ρωσίας στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. 


Συνοψίζοντας όσα ειπώθηκαν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το νέο κανάλι μεταφοράς μεταξύ της Κασπίας και της Αζοφικής Θάλασσας είναι ικανό να παράγει ένα μεγάλο θετικό γεωπολιτικό αποτέλεσμα στη μακροπεριφέρεια.

 Η Κίνα θα λάβει ένα επιπλέον παράθυρο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, το οποίο το Πεκίνο προτιμά να μην λησμονεί, και θα εμβαθύνει επίσης την ένταξή της με το Ιράν. 

Ναι, η κατασκευή ενός τέτοιου έργου υποδομής θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις και θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Ωστόσο, το δυναμικό της «Ευρασίας» είναι τόσο μεγάλο που είναι σκόπιμο να κατασκευαστεί αυτό το κανάλι αποστολής στο πλαίσιο μιας διεθνούς κοινοπραξίας, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Δήμαρχος Σκοπίων: Θα απομακρυνθεί ο «Μέγας Αλέξανδρος» από την κεντρική πλατεία

 



Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ σχολιάζοντας τη συνεργασία  με τους δημάρχους στην Ελλάδα, τόσο με της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο ιππέας (Μέγας Αλέξανδρος) θα απομακρυνθεί από την πλατεία «Μακεδονία» της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Σιλέγκοφ εξέφρασε την θέση ότι το άγαλμα του «Έφιππου Πολεμιστή» της κεντρικής πλατείας του Δήμου του Κέντρου δεν πληροί το πνεύμα της Συνθήκης των Πρεσπών.


Η συζήτηση έγινε μετά την απόφαση του Δήμου να απομακρύνει τρεις γαλέρες που είναι τοποθετημένες δίπλα στον Αξιό ποταμό, οι οποία σύμφωνα με τον ίδιο μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην πόλη λόγω πιθανής ανόδου της στάθμης του ποταμού.

Επεσήμανε ότι πέρα από αυτό «είναι επίσης ένα άχρηστο έργο που δεν χρειάζεται να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αυτά (τα μνημεία) δεν ανήκουν στην παράδοση, τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας», δήλωσε ο Σιλέγκοφ.
 
 

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ




 

Δεύτερο μέτωπο από την Ρωσία: Λευκορωσικές τεθωρακισμένες μονάδες έτοιμες να μπουν στην Ουκρανία!

 


 

H Ρωσία προειδοποίησε έμπρακτα το ΝΑΤΟ, ότι αν «ωθήσει» το καθεστώς του Κιέβου σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της ρωσικής επικράτειας στην Κριμαία, η οποία αποσχίστηκε το 2014 από την Ουκρανία μετά το πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Ουκρανίας, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο μέτωπο στα βόρεια από την Λευκορωσία.

Όπως μεταδίδεται από τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, λευκορωσικές στρατιωτικές μονάδες προωθούνται κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και αναμένουν εντολή διάβασης των συνόρων.

Οι εικόνες που βλέπετε από την ανάπτυξη λευκορωσικών τεθωρακισμένων δυνάμεων είναι από την περιοχή Ohovo και την συνοριακή πόλη Gomel στα σύνορα με Ουκρανία, ενώ στα δυτικά, αναπτύχθηκε ολόκληρη τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Επίσης Λευκορώσοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο Brestsky μόλις 30 χλμ από την Ουκρανία και 3 χλμ. από την Πολωνία, προειδοποιώντας για «το τι έρχεται» αν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιμείνουν να σπρώχνουν το καθεστώς του Κιέβου να επιτεθεί στους ρωσόφωνους κατοίκους των δύο αυτόνομων περιοχών της Νέας Ρωσίας και τους Ρώσους της Κριμαίας

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Il-76 με στοιχεία της επίλεκτης 38ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των Φρουρών προσγειώθηκαν στο Baranovichi στην Λευκορωσία, 130 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα και παίρνουν θέσεις μάχης.

Δείτε το παρακάτω βίντεο που λήφθηκε αργά το απόγευμα με την ανάπτυξη των λευκορωσικών δυνάμεων.

 

 Πηγή:Pronews.gr

Βουλγαρία: Διαγράφονται χιλιάδες'' Σλαβομακεδόνες'' με βουλγαρικά διαβατήρια από τους εκλογικούς καταλόγους



 

Ο δήμος του Μπλαγκόεβγκραντ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για τη διαγραφή 3.526 ψηφοφόρων από το χωριό Ρίλτσι. Όπως αναφέρει το Fakti.bg, αυτοί είναι Βούλγαροι πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η διαγραφή ξεκίνησε ενάμιση χρόνο μετά τα μηνύματα που έλαβαν από τους χωρικούς ότι είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο των ψηφοφόρων, αλλά κανείς δεν τους έχει δει στην περιοχή.

Απαίτησαν τη διαγραφή τους από τη λίστα ψηφοφόρων, πριν από δύο χρόνια, στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ρίλτσι, Κρουμ Κρούμοφ, παρά τη διαδικασία διαγραφής, θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Τα άτομα είναι εγγεγραμμένα σε ανύπαρκτες διευθύνσεις μη κτισμένων ή νεόκτιστων κτιρίων και έχουν γίνει πολίτες της Βουλγαρίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Το Ρίλτσι δεν είναι το μόνο χωριό με χιλιάδες εικονικούς κατοίκους. Στο κοντινό Μπέλο Πόλο, 600 άτομα από τη Βόρεια Μακεδονία είναι εγγεγραμμένα στη διεύθυνση ενός …υποσταθμού. Σύμφωνα με τον δήμο, υπάρχουν περίπου 25.000 Σλαβομακεδόνες με βουλγαρική υπηκοότητα στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Βουλγαρία: «Δεν αναγνωρίζουμε τη σλαβομακεδονική μειονότητα, είναι προϊόν της Μόσχας και της Γιουγκοσλαβίας»



Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είναι εξοργισμένος με τους συντάκτες της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω της κριτικής σχετικά με τη θέση της «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία. 

Όπως είπε, η Σόφια δεν θα αναγνωρίσει τη σλαβομακεδονική μειονότητα που δημιουργήθηκε από τη Μόσχα και τη Γιουγκοσλαβία.

Στις 30 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας. 

Οι συντάκτες επέστησαν την προσοχή στη διαφθορά της χώρας, την αστυνομική βία, την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την αρνητική στάση απέναντι στους εκπροσώπους των Ρομά και των ΛΟΑΤ, καθώς και την έλλειψη επιθυμίας της Σόφιας να εγγράψει οργανισμούς που υποστηρίζουν την αναγνώριση σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, οι μεγάλες χώρες ακολουθούν τα δικά τους συμφέροντα και μερικές φορές δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των μικρών χωρών. Ωστόσο, λέει ότι τα συμφέροντα της Βουλγαρίας είναι σημαντικά για αυτόν.

«Τι είδους (σλαβο)μακεδονική μειονότητα πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Βουλγαρία;»  Αυτό που δημιουργήθηκε στη Μόσχα; Δεν υπάρχει λόγος για το έθνος που δημιουργήθηκε στη Μόσχα, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο μετά το 1944, να αναγνωριστεί ως μειονότητα στο έδαφος της Βουλγαρίας. Αυτό είναι απολύτως παράλογο », είπε στην Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός διαφώνησε επίσης με την κριτική της αστυνομικής βίας εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως είπε, οι δυνάμεις ασφαλείας υπέφεραν πολύ περισσότερο τότε.

«Και ποιά ήταν η «αστυνομική βία»;"  Τότε που έριξαν κοκτέιλ μολότοφ στην αστυνομία; Ή όταν προσπάθησαν να τους κάψουν σαν άχυρο; Αυτοί οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν καν κανόνια νερού, ρόπαλα, δεν χρησιμοποίησαν βία. Ποια ήταν η αστυνομική βία; Ότι, μετά από κάθε διαμαρτυρία, τα τραυματισμένα μέλη της αστυνομίας ήταν στο ασθενοφόρο; Κάποιος προφανώς παρέχει παραμορφωμένες πληροφορίες σε όσους έγραψαν την έκθεση», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Παρεμπιπτόντως, οι σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας έχουν τεθεί σε μεγαλύτερη ένταση αφού η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Οι αρχές στη Σόφια ισχυρίζονται ότι τα Σκόπια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, επειδή δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου 2017.

Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους προς τη μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία, ότι η μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται στα έγγραφα της ΕΕ ως γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, και ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο περιέχει έναν χρονικό περιορισμένο χάρτη πορείας για την εφαρμογή της διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας.

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr