Της Κύρας Αδάμ
Δύο ώρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, η Τουρκία ενημέρωσε τη Διεθνή Κοινότητα με την Αγγελία 3227/21, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί BOZBABA που είναι ο Αη Στράτης. Μολονότι το νησί αυτό, ( ακριβως πάνω στον 25ο μεσημβρινό) ΠΟΤΕ δεν έχει περιληφθεί σε καμμία Συνθήκη ή Σύμβαση, εν τούτοις η Αθήνα αντέδρασε συγκαταβατικά και…καλοσυνάτα και απάντησε ότι «το νησί δεν περιλαμβάνεται σε καμμιά Συνθήκη ΣΕ ΙΣΧΥ», κάτι που είναι ψευδές και σε βάρος της χώρας , διότι δηλώνει ότι ο Αη Στράτης υπήρξε «κάποτε» σε κάποια Συνθήκη που καταργήθηκε ή στη χειρότερη περίπτωση, θα μπει σε κάποια καινούργια Συνθήκη…
Αλλά και στις 17 Ιουνίου 2021, η Τουρκία εξέδωσε Διεθνή Αγγελία Α 3322, με την οποία κατηγορεί ψευδώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, διότι εκτελεί ασκήσεις στη Λήμνο.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των δηλώσεων Δένδια στην Άγκυρα, που ψευδώς δήλωσε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά διότι δέχεται απειλή. Έτσι οι πρώτες ζητωκραυγές της κυβέρνησης μετατρέπονται σιγά αλλά σταθερά σε Μανιάτικο Μοιρολόι για τη χώρα.
Το συμβάν αυτό δεν είναι το μοναδικό σε γνώση της κυβέρνησης πριν τη συναντηση των Βρυξελλών. Η Τουρκία από τις αρχές Ιουνίου έχει προχωρήσει σε βιομηχανία ενημέρωσης της Διεθνούς Κοινότητας ( ΟΗΕ ΙCΑΟ ΙΜΟ ΕΕ ΝΑΤΟ EUROCONTROL κλπ.) ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Αν Αιγαίου και μάλιστα η Τουρκία επιμένει να αναγραφεί τα τουρκικά ονόματα στα ελληνικά νησιά , ωσάν να ήταν είτε αμφισβητούμενα είτε τουρκικά.
Με αυτό το βαρύ φορτίο στην πλάτη του , αποκρύπτοντάς το επιμελώς στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης, όχι μόνον δεν απαίτησε προκαταβολικά από τον Ερντογάν να σταματήσει τις αλχημείες με τις Συνθήκες, να σεβαστεί την ελληνική εθνική κυριαρχία και να σταματήσει τις πονηρές μετονομασίες των ελληνικών νησιών στα τουρκικά, αλλά αντιθέτως συμφώνησε, κατά τα λεγόμενα του Ερντογάν, να συζητήσουν μόνες τους οι δύο χώρες όλα τα θέματα, ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Αναλυτικότερα:
Με την Νο1 Αγγελία (Α 3017/21 που εκδόθηκε 3 Ιουνίου 2021) η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Λωζάννης και Παρισίων διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά Ικαρία, Κάσσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Όμως για τα τέσσερα αυτά ελληνικά νησιά η Τουρκία δε χρησιμοποιεί στην Αγγελία τα ονόματα των νήσων όπως αυτά αναφέρονται στις Συνθήκες, αλλά τα τουρκικά ονόματα, ΑΗIKERYA,COBAN,KEPRE- SCARPANTO, RODOS, λες και τα νησιά αυτά αποτελούν τουρκική ιδιοκτησία. Αν η κυβέρνηση δεν αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά, στο μέλλον τα τουριστικά γραφεία δεν θα κλείνουν πακέτα διακοπών στην Κάρπαθο, αλλά στο SCARPANTO, ή στην AHIKERYA αντί για Ikaria.
Στα τέσσερα νησιά που φαίνονται στο χάρτη του Μ. με κόκκινο κούκλο και ακτίνα 6νμ και όχι 10 νμ του εθνικού εναερίου χώρου, η Τουρκία, παραφράζοντας τις Συνθήκες, απαγορεύει εγγύτερα των 6νμ ΚΑΘΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ Τις ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. Δυστυχώς όμως, το ΝΑΤΟ εφαρμόζει στην πράξη την απαγόρευση αυτή, χάρη στην ελληνική απραξία και αναποτελεσματικότητα από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν..
Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε στην ανωτέρω αγγελία, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα ότι « η Ελλάδα εφαρμόζει τη διεθνή νομιμότητα και θα συνεχίσει να εκτελεί ασκήσεις Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ». Η αντίδραση αυτή δημιουργεί σύγχυση σε βάρος της χώρας , διότι η Τουρκία κατονομάζει τα τέσσερα νησιά με τουρκικά ονόματα και η Αθήνα ΔΕΝ τα κατονομάζει με τα ελληνικά ή τα διεθνή ονόματα των Συνθηκών, αλλά τα μετατρέπει/ αναφέρει ως «περιοχές». Η ίδια ελληνική αντίδραση καταλήγει με την παρατήρηση ότι» η Τουρκία χρησιμοποιεί λάθος ονόματα για τον καθορισμό των συγκεκριμένων ελληνικών νήσων αντί για τα διεθνώς γνωστά, με αποτέλεσμα, ονοματολογικά να χάνουν την ελληνικότητα τους, δεδομένου ότι διεθνώς παραμένει μόνον η τουρκική ονοματολογία. Πέραν αυτών καμμιά Συνθήκη ή Σύμβαση δεν απαγορεύει τις στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά , ωστόσο η κυβέρνηση ουδόλως το αναφέρει στην αντίδραση της.
Με τη Νο2 τουρκική διεθνή αγγελία ( Α3046/21) που εκδόθηκε στις 4 Ιουνίου 2021, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι « παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων 1947, διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά KERPE ( SCARPANTO) ISTANBULYA (STAMPALIA) και SISAM ( SAMOS)» και αφορά στα ελληνικά νησιά Κάρπαθο, Αστυπάλαια και Σάμο. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία καταγράφει τα νησιά με τουρκικά ονόματα και εντός της παρένθεσης τα καταγράφει όπως ακριβώς και οι Συνθήκες. Η τουρκική αγγελία αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη Παρισίων 1947 για τα τρία νησιά. Ωστόσο η Σάμος δεν έχει καμμιά σχέση και δεν περιλαμβάνεται στη Συνθήκη των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα, αλλά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Όμως δεν πρόκειται περί τουρκικού «λάθους», καθώς η Άγκυρα εντάσσει πονηρά και τη Σάμο στη Συνθήκη Παρισίων, διότι η Συνθήκη αυτή επιβάλει δυστυχώς εξόχως αυστηρούς περιορισμούς αποστρατιωτικοποίησης για τα Δωδεκάνησα, σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης στην προσπάθεια της να επιβάλεις διεθνώς τον ισχυρισμό της ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.
Όπως φαίνεται στο χάρτη, (η Σάμος με μπλε και κόκκινο κύκλο, αλλά και η Ικαρία), η Τουρκία καθιστά τα νησιά αυτά…ερμαφρόδιτα και αναλογία με τρις επιδιώξεις και διεκδικήσεις της , άλλοτε τα εντάσσει στη Συνθήκη της Λωζάννης και άλλοτε στην Παρισίων, με την κυβέρνηση να το αποδέχεται. Και τούτο διότι η κυβέρνηση στην απάντηση της δεν επισημαίνει ότι η Σάμος ΔΕΝ περιλαμβάνεται στη Συνθήκη των Παρισίων και έτσι να διασύρει διεθνώς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της στερούνται σοβαρότητας , αξιοπιστίας και νομικής βάσης. Η αντίδραση της Αθήνας για τα τρία νησιά της ΝΟ 2 Αγγελίας είναι ακριβως ίδια με αυτήν στη ΝΟ 1 Αγγελία, δηλαδή η κυβέρνηση έχει συντάξει μια απάντηση για κάθε χρήση και απαντά το ίδιο, είτε η Τουρκία αναφέρεται σε πέντε ή τρία νησιά ή σε μία ή σε δύο Συνθήκες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρεώνεται με έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
Ετσι, η εικόνα της χώρας είναι ένα απέραντο λούνα πάρκ , με τον Ερντογάν να παίζει κρίκους και ό,τι αρπάξει…
Ομοίως με τις τουρκικές αγγελίες Α3141,Α3142, κι Α 2991/21, που εκδόθηκαν στις 2 και 9 Ιουνίου 2021, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο και Αη Στράτη. Ωστόσο ο Αη Στράτης( με μπλε κύκλο στο χάρτη) ΔΕΝ περιλαμβάνεται σε καμμιά Συνθήκη – επομένως είναι απαλλαγμένος δεσμεύσεων και βαρών. Παρά ταύτα η Τουρκία τον εντάσσει στη Συνθήκη της Λωζάννης για να πείσει πονηρά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη.
Πηγη: