Η συνάντηση της κοινής πολυεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα με τη Δημοκρατία της ''Βόρειας Μακεδονίας'' χαρακτηρίστηκε από τη Βουλγαρία ως χάσιμο χρόνου. Από την πλευρά των Σκοπίων η συνάντηση θεωρείται ως η πιο δύσκολη συζήτηση μέχρι στιγμής.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικτυακής συνάντησης, ιστορικοί και από τις δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για οποιαδήποτε από τα αμφιλεγόμενα θέματα της ημερήσιας διάταξης- συμπεριλαμβανομένου των Τσάρου Σαμουήλ, Γκότσε Ντέλτσεφ και Γκριγκόρ Παρλίτσεφ (γνωστός με το ελληνικό όνομα Γρηγόρης Σταυρίδης). Αυτή ήταν η 14η συνεδρίαση της επιτροπής και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Η αρνητική η στάση των Βουλγάρων
«Από την πλευρά των συναδέλφων μας, υπήρξε απόλυτη απροθυμία και απόλυτη απόρριψη αυτού του κειμένου. Σε παλαιότερες συναντήσεις μας προτάθηκε από αυτούς να οργανώσουν μια τριμερή γιορτή για την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Γκριγκόρ Παρλίτσεφ από τη Βουλγαρία, τη ''Βόρεια Μακεδονία'', την Ελλάδα και πιθανώς και από την Αλβανία», δήλωσε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι φυσιολογικό να αναζητάμε σύγχρονα πολιτικά αποτελέσματα, αλλά να κάνουμε διμερή γιορτή της ιστορικής προσωπικότητας του Γκριγκόρ Παρλίτσεφ.
Ο ιστορικός καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ σχολίασε ότι ο εορτασμός του συγγραφέα Γκριγκόρ Παρλίτσεφ (ή Γρηγόρη Σταυρίδη) είναι σημαντικός για την ιστορία του βουλγαρικού λαού, δηλαδή για τις σημερινές χώρες Βουλγαρία και ''Βόρεια Μακεδονία''.
«Η πρόταση για έναν κοινό εορτασμό του Γκριγκόρ Παρλίτσεφ από τις σύγχρονες χώρες Βουλγαρία, Ελλάδα και Αλβανία, ακούγεται ενδιαφέρουσα με την πρώτη ματιά. Κατά την γνώμη μου, πίσω από αυτό είναι πάλι η ιδέα των Ιησουιτών, να ξεφύγουμε από το θέμα της κοινής ιστορίας της σημερινής Βουλγαρίας και της σημερινής ''Βόρειας Μακεδονίας'', εστιάζοντας σε μια πιο κοσμοπολίτικη διάσταση. Υποστηρίζουν πλήρως αυτό που είπε ο συνάδελφός μου, Αγγέλ Ντιμιτρόφ», δήλωσε ο καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο Γκριγκόρ Παρλίτσεφ πρέπει να σημειωθεί ως καλλιτέχνης, ως άτομο, δάσκαλος και γενικά ως διανοούμενος με αναγνώριση εκτός των βουλγαρικών εδαφών, ανήκει στη βουλγαρική κουλτούρα και είναι ένα κοινό θέμα της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
«Είναι εντελώς λάθος να γιορτάζεται από κοινού με την Ελλάδα ή την Αλβανία και οποιονδήποτε άλλον. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο», ανέφερε ο ιστορικός.
Επιπρόσθετα, ο Πλάμεν Παβλόφ ρώτησε εάν θα γιορτάζουμε τον Γκότσε Ντέλτσεφ μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία και επεσήμανε ότι αυτό είναι γελοίο, γράφει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Φόκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου