Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Άγκυρα: «Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιθέσεις στην ιστορία της Τουρκίας» TOYΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

 



 

Με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που υπέγραψε με τη Λιβύη, η Τουρκία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιθέσεις στην ιστορία της και αποκάλυψε επίσημα τα σύνορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Συμβάλλοντας στην εδραίωση διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη με βάση το αμοιβαίο όφελος, η Τουρκία προκειμένου να αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς μετά τις συνομιλίες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Νοεμβρίου 2019 υπογράφηκε η συμφωνία «Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» και το μνημόνιο κατανόησης για την «Ασφάλεια και Στρατιωτική Συνεργασία», όπως σημειώνεται.

Συνεχίζει:

Η υπογραφή της δεύτερης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, μετά  από αυτήν με το Ψευδοκράτος [στο κείμενο ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ]’ την οριοθέτηση της δικαιοδοσίας των  θαλάσσιων περιοχών, θεωρείται σημαντικό επίτευγμα όσον αφορά τις πολιτικές που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και μεγάλη νίκη για την τουρκική διπλωματία.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία είναι μια ισχυρή απάντηση στα μονομερή βήματα που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία [στο κείμενο Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA)] για τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας από το 2003, ενεργώντας ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και αντίθετη (!) με την αρχή της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η Τουρκία, η οποία τάσσεται υπέρ της δίκαιης κατανομής σύμφωνα με το (…)διεθνές δίκαιο, επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων στην Ανατολική Μεσόγειο με κάθε ευκαιρία.

 

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) έχει μεγάλη σημασία λόγω της παρουσίας της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Ελλάδας, του Ψευδοκράτους (ΤΔΒΚ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από την Τουρκία.

Ενώ η Τουρκία αγωνίζεται για τα δικαιώματά (!) της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο(!) στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, το θέμα της οριοθέτησης των πόρων υδρογονανθράκων άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο με την ανακάλυψη πόρων υδρογονανθράκων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να λαμβάνουν μέτρα σε αυτήν την περιοχή.

Αν και το Κυπριακό δεν επιλύθηκε αγνοώντας τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η Κυπριακή Δημοκρατία συνήψε συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010.

Η Τουρκία και το Ψευδοκράτος [ΤΔΒΚ] αντιτάχθηκαν έντονα σε αυτές τις συμφωνίες για πολλούς λόγους, ιδίως την παραβίαση των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας, και προειδοποίησαν τις χώρες της περιοχής να μην κάνουν αυτές τις συμφωνίες.

Με το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που ιδρύθηκε στο Κάιρο από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, προσπάθησαν να εξαλειφθούν παράγοντες όπως η Τουρκία, η Λιβύη και ο Λίβανος.

Στις συναντήσεις της με τις χώρες της περιοχής, η Κύπρος έκανε συμφωνίες οριοθέτησης σύμφωνα με την «αρχή της ίσης απόστασης», θεωρώντας το νησί της Κύπρου ως «ηπειρωτική χώρα», αλλά η αρχή της ισότητας δεν αναφέρεται κατά κανόνα στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα - συνεχίζει το τούρκικο προπαγανδιστικό άρθρο-  με την αρχή της «ισότιμης κατανομής», που είναι ο βασικός κανόνας του διεθνούς δικαίου, λιγότερη(!) υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ μπορεί να δοθεί στα νησιά σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.  Στο σημείο αυτό λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως το μέγεθος των νησιών, το μήκος των μετώπων τους, η θέση τους και η απόσταση τους από την ηπειρωτική χώρα.

 

«Μονομερή βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου»

 

 Στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM) ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ. Χακάν Καράν, στην αξιολόγησή του στον ανταποκριτή του Anadolu για το θέμα, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των κρατών με αντίθετες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί με συμφωνία ή δικαστική απόφαση για την βάση των ιδίων κεφαλαίων.

Επισημαίνοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελεί νομική υποχρέωση για τη συνεργασία των σχετικών κρατών, ο Καράν είπε, «Τόσο οι κινήσεις περιορισμού όσο και λειτουργίας της Κύπρου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000,   καθώς και το αίτημα της Ελλάδας με βάση τον χάρτη της Σεβίλλης, να επιβάλουν μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Τουρκία με επίκεντρο το Καστελόριζο 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι μονομερείς κρατικές πρακτικές που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό της Τουρκίας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή.

Ο Καράν, από την άλλη, δήλωσε ότι  η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, «που επιχειρείται να αποκλειστεί ξανά στην περιοχή», προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, προσθέτοντας ότι με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία αποκάλυψε επίσημα την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σύνορα της ΑΟΖ.

«Τα σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθορίστηκαν από την Τουρκία»

 

Τονίζοντας ότι η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας από την Τουρκία με τη Λιβύη, με την οποία έχει αμοιβαία θαλάσσια σύνορα, στη βάση της συνεργασίας, είναι «μια νόμιμη προσέγγιση», ο Καράν είπε:

«Αυτή η συμφωνία είναι η πιο σημαντική διπλωματική επίθεση μετά τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και να περιοριστεί η υφαλοκρηπίδα εντός της Γαλάζιας Πατρίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της. Με τον τρόπο αυτόν τα σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καθοριστεί από την Τουρκία».

Από την άλλη πλευρά, ο Καράν επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που διεκδικούν άλλα κράτη στην περιοχή να έρχονται σε σύγκρουση με την Τουρκία και δήλωσε: «Είναι σημαντικό αυτή η σύγκρουση να επιλυθεί στη βάση της ισότητας με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων με τις ακτές που έχουν στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε:

«Τα επίσημα σύνορα, τα οποία πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκαν στη βάση της δικαιοσύνης μέχρι την κοινή λύση, αποτελούν μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας και αξίζει να  την υπερασπιστούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Anadolu

 

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Αντάρτικη δράση στα Σκόπια

 



«Φαίνεται η διαφθορά!» Αυτό είναι το μήνυμα που έσυρε στην ουρά του το αθλητικό αεροσκάφος πάνω από την πόλη των Σκοπίων.

Αυτή η αντάρτικη δράση, γράφει το mkd.mk, από έναν άγνωστο μέχρι τώρα διοργανωτή, έρχεται σε μια εποχή που η Βόρεια Μακεδονία βράζει από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς και τραγωδίες που σχετίζονται με πολλές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του κρατικού συστήματος, στην πολιτική για προσωπικό όφελος, στην κομματοκρατία που ζούμε εδώ και δεκαετίες. 

Το μήνυμα του ατόμου, της ομάδας, της μη κυβερνητικής οργάνωσης είναι ξεκάθαρο - η διαφθορά φαίνεται από το αεροπλάνο και είναι ένα είδος κραυγής για την αντίδραση των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

Η εκλογή νέου αρχηγού στο SDSM

 

Μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζαεφ από την αρχηγία στο SDSM, ξενικά αύριο  η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου και θα διαρκέσει επτά ημέρες.

Το SDSM θα εκλέξει νέο αρχηγό στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διαδεχθεί  τον Ζόραν Ζάεφ.
 
 

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

«Δεν αναγνωρίζουμε την απογραφή στη Βουλγαρία» λένε ''σλαβομακεδονικές'' οργανώσεις του Πιρίν >

 


OMO Ilinden-PIRIN


Έξι οργανώσεις της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία θεωρούν τα στοιχεία από την τελευταία απογραφή στη Βουλγαρία ως «ανακριβή, μεροληπτικά και άχρηστα».

 Αυτό είναι το συμπέρασμα που εκφράζουν στη γραπτή τους αντίδραση, με τίτλο «Η θέση των οργανώσεων της (σλαβο)μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία σε σχέση με την απογραφή που έγινε το 2021». 

Το συμπέρασμα στη θέση τους προκύπτει από την αντίληψή τους για τις συνθήκες διεξαγωγής της απογραφής όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:


«1. Η απογραφή έγινε χωρίς χωριστή στήλη «Μακεδόνες», στο πνεύμα της επίσημης πολιτικής άρνησης της μειονότητας και αντιμετώπισης της μακεδονικής αυτοδιάθεσης, ως αποστασίας και προδοσίας του κράτους και σε κλίμα μαζικής αντιμακεδονικής προπαγάνδας, έντονο μίσος για τους (Σλαβο) Μακεδόνες, πολλές τεταμένες σχέσεις και μαζική εκστρατεία κατά της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του «μακεδονικού έθνους».


»2. Πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες μακροχρόνιου φόβου - μέσω των εκατοντάδων που στάλθηκαν στις φυλακές και των χιλιάδων φυλακισμένων, απολυμένων ή με άλλο τρόπο βασανισμένων κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, με την υποστήριξη της κρατικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, μέσω της ατιμώρητης λέξης μίσους προς τους Σλαβομακεδόνες, της βίας κατά ιδιώτες ακτιβιστές, απαγορεύσεις σε πανηγύρια, αρνήσεις εγγραφής οργανώσεων και κλήσεις χιλιάδων μελών σλαβομακεδονικών κομμάτων και οργανώσεων και συγγενών τους για ανάκριση στα αστυνομικά τμήματα.


»3. Το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει αυτόν τον φόβο στους πολίτες, ούτε οργανώνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης για να εξηγήσει στον κόσμο ότι είναι δικαίωμά τους να εγγραφούν όπως θέλουν και να επιτρέπεται να εγγραφούν ως Μακεδόνες, αλλά ότι δεν κάνουν έγκλημα.


»4. Οι απογραφείς δεν είχαν εντολή (ή τουλάχιστον λίγοι) να εξηγήσουν στους ανθρώπους ότι είχαν πλήρη ελευθερία να αυτοπροσδιορίζονται όπως ήθελαν. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραβιάσει αυτό το δικαίωμα, έχουν λογομαχήσει με ανθρώπους ή τους χειραγωγούν.


«Δεν επετράπη στις (σλαβο)μακεδονικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω των ΜΜΕ, που θα ενθάρρυναν τους  (Σλαβο) Μακεδόνες να αυτοπροσδιοριστούν όπως θέλουν και χωρίς φόβο», αναφέρεται στη θέση των σλαβομακεδονικών οργανώσεων στη Βουλγαρία.


Αφού αναφέρει αρκετά συγκεκριμένα παραδείγματα παραβιάσεων του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, η αντίδραση καταλήγει:

 «Θεωρούμε ότι τα στοιχεία της απογραφής είναι ανακριβή, μεροληπτικά και άχρηστα».

Το κείμενο αυτό για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Βουλγαρία υπογράφουν οι εξής οργανώσεις:

OMO Ilinden-PIRIN, OMO Ilinden, Αρχαίοι Μακεδόνες, Ένωση Καταπιεσμένων Μακεδόνων στη Βουλγαρία Θύματα Κομμουνιστικής Τρομοκρατίας, Ένωση για την Προστασία των Βασικών Ατομικών Πολιτικών Δικαιωμάτων, Μακεδονική Λέσχη για την Εθνότητα στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, επίσης,  μια πρωτοβουλία πολιτών για την αναγνώριση της Μακεδονικής εθνικής μειονότητας στη Βουλγαρία και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Βουλγαρίας με (σλαβο)μακεδονική αυτογνωσία «Λαϊκή Βούληση» [‘Ναρόντνα Βόλια’].
 

«Βουλγαρο - αλβανική συμφωνία για τη σλαβική μειονότητα στην Αλβανία»

 



Η δήλωση του Βασίλ Στεργιόφσκι, του μοναδικού βουλευτή της ''σλαβομακεδονικής'' κοινότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο που δόθηκε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Sot 7, απλώς επιβεβαιώνει την επίμονη πολιτική της Βουλγαρίας να αρνείται την ύπαρξη του σλαβομακεδονικού λαού, σημειώνει η mkd.mk.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη σχέση Β. Μ-Αλβανίας και τον αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αυτών των δύο χωρών από τη Βουλγαρία.

Οι δύο αυτές δηλώσεις επιβεβαιώνουν έμμεσα τις ανεπίσημες πληροφορίες από υψηλούς διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών για κάποια «αντι - βορειομακεδονική» συμφωνία Αλβανίας και Βουλγαρίας, φυσικά σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο Στεργιόφσκι ανέφερε ότι ανησυχεί για τη βουλγαρική προπαγάνδα και τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να αφομοιώσει τη σλαβική κοινότητα στην Αλβανία. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι προσπάθειες της Βουλγαρίας να διανείμει βουλγαρικά διαβατήρια σε'' Σλαβομακεδόνες'' στα σλαβικά χωριά στα σύνορα των δύο χωρών είναι παρούσες εδώ και χρόνια. 

Στην περιοχή Γκόλο Μπάρντο, οι Βούλγαροι ιεραπόστολοι είναι παρόντες στα δημοτικά σχολεία όπου μοιράζουν βιβλία στα βουλγαρικά, οργανώνουν κάποιες γιορτές με τους Σλάβους (της Βόρειας Μακεδονίας), πείθοντάς τους για την αυταπάτη τους ότι είναι ‘Μακεδόνες’. 

Το ισχυρότερο επιχείρημα σε αυτή την πεποίθηση είναι το βουλγαρικό τους διαβατήριο ως έγγραφο από κράτος μέλος της ΕΕ και με τη διανομή υποτροφιών σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στη «μητέρα Βουλγαρία». 

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σύμφωνα με τον Στεργιόφσκι, είναι προφανές ότι δεν σταματά. Αντιθέτως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλβανός πρόεδρος Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο «France 24» εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον βουλγαρικό αποκλεισμό της Βόρειας Μακεδονίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και άρα σε πακέτο με την Αλβανία.

 Ο Ράμα είπε ότι η χώρα του είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι έχει γίνει παράπλευρη ζημιά λόγω του βέτο της Βουλγαρίας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ παράλογη κατάσταση, επειδή η Αλβανία είναι αυτή τη στιγμή παράπλευρη ζημία στη σύγκρουση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, αν και έχουμε λάβει το πράσινο φως όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Ράμα.

«Η Βουλγαρία έχει βγάλει από την τσέπη της αιτήματα ιστορίας και ταυτότητας προς τη Βόρεια Μακεδονία και αυτή η διαδικασία παραμένει μπλοκαρισμένη, γιατί όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπλοκάρεται εύκολα από το βέτο ενός από τα μέλη του», εξήγησε ο Ράμα.

Ο Ράμα τόνισε ότι ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη Βουλγαρία σήμερα, κάτι που είναι μια μάλλον περίπλοκη θέση να εξηγηθεί, «αλλά αυτό που κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο περίπλοκη είναι ότι εγείρει ένα ζήτημα μεταξύ μας και της ΕΕ που είναι σαφώς διμερές μεταξύ της Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας».

Προκειμένου να παραμείνει μόνο διμερής, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ετοιμάζεται μια νέα στρατηγική στο τραπέζι - η Βουλγαρία να υποστηρίξει ανοιχτά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μόνο προς την Αλβανία και το τίμημα να είναι η πλήρης αλλαγή της πολιτικής της Αλβανίας απέναντι στη Σλαβική μειονότητα και αναγνώριση της ύπαρξης βουλγαρικής μειονότητας στο έδαφος της Αλβανίας.

Οι προσπάθειες της Βουλγαρίας να αφομοιώσει τη σλαβική μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζονται χωρίς περιοριστικά μέτρα από τις αλβανικές αρχές. 

Ο αγώνας παραμένει μόνο στους σλαβικούς συλλόγους και στο «Κόμμα των Σλαβομακεδόνων στην Αλβανία». 

Η επιθετικότητα και η οικονομική δύναμη με την οποία οι Βούλγαροι ιεραπόστολοι επιδίδονται σε αυτές τις περιοχές δεν πρέπει καθόλου να παραμεληθεί.

 Η σιωπή του μακεδονικού κράτους για μια τόσο ανοιχτή πολιτική αφομοίωσης της Βουλγαρίας είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη. 

Αλλά αν λάβουμε υπόψη τις πολιτικές που ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, αυτό που συμβαίνει στην Αλβανία δεν προκαλεί έκπληξη. Με αυτές τις υπογραφές, η Βόρεια Μακεδονία απλώς ανέλαβε να σιωπήσει, ό,τι κι αν συμβεί.

Στην Αλβανία η ύπαρξη της σλαβομακεδονικής μειονότητας αναγνωρίζεται από το νόμο. 

Αυτό είναι που πληγώνει περισσότερο τη Βουλγαρία και πιθανώς και την Ελλάδα. Γι' αυτό βρίσκεται στο τραπέζι η μυστική διπλωματία και η πιθανή διαφορετική εξέλιξη των βαλκανικών φιλοδοξιών αφομοίωσης.
 
 

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

 Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ -ΣΛΑΒΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ 

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ


Τουρκοκύπριοι ζητούν να σταματήσει ο εξοπλισμός των Ελληνοκυπρίων

 


Η γαλλική φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων Auvergne με στρατιωτικό ελικόπτερο NH90 Caiman αγκυροβολημένο στο λιμάνι της παραθαλάσσιας κυπριακής πόλης Λάρνακας. Η φωτό από την Daily Sabah



Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του Ψευδοκράτους (κατεχόμενη Κύπρος) επέκρινε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα επικαλούμενο τουρκική ειδησεογραφική πηγή.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει να οπλίζεται για να απειλήσει τη χώρα μας, προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο από την αυξημένη ένταση στο νησί και στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να εφαρμόζουν το οπλικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε εντάσεις. Τούρκοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους Ελληνοκύπριους για ενίσχυση στρατιωτικών συμμαχιών κατά του Ψευδοκράτους, καθώς και για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαρέων όπλων. Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών στα Κατεχόμενα αξιολόγησε αυτή την πολιτική:

Οι αναφερόμενες εξοπλιστικές ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα και την ειρηνική ατμόσφαιρα στο νησί μας και στην Ανατολική Μεσόγειο... Όσο η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες, η ‘ΤΔΒΚ’ και η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν θα αρνηθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αναγνωρίζεται για άλλη μια φορά η σημασία των αποτελεσματικών και de facto εγγυήσεων από την Τουρκία απέναντι στις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους εξοπλισμούς.

Η EADaily υπενθυμίζει ότι στο έδαφος της Κύπρου που κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), της οποίας η ανεξαρτησία αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει το έδαφος της Κύπρου, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Νοέμβριο του 2020, οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να αποδεχτούν την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κατάργηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.
 
 

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ελληνική καταστροφή: «Ή μας τα δίνετε όλα ή πάμε σε πόλεμο» δηλώνει ο Μ.Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του στην Αλάνια, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα, την οποία απείλησε ότι είτε θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία (σ.σ. για να παραχωρήσει φυσικά διακαιώματα) είτε θα αντιμετωπίσει τη σύγκρουση.

Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλά με τόσο ωμό τρόπο για τις σχέσεις με μια άλλη χώρα, θέλοντας να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις ενίσχυσής τους, ακόμα παραμένουν στα επίπεδα του 2009 από άποψη ισχύος και θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να φτάσει στο ετοιμοπόλεμο της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και πάλι αν μπορέσει να τα καταφέρει: Πάνω από 50 δισ. ευρώ απαιτούνται μέχρι το 2030 για να κλείσει το χάσμα με τη Τουρκία.

Με δύο λόγια, θέλει να εκμεταλλευθεί άμεσα την ελληνική οικονομική καταστροφή και την εκχώρηση εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας το 2010 με ότι αυτό συνεπαγόταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ποιος άραγε να ξεχάσει την δαιμονοποίηση της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (συμπτωματικά από τα ΜΜΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) που οδήγησαν τις ΕΕΔ μέχρι και να μην έχουν καύσιμα και ανταλλακτικά για αεροσκάφη, πλοία, οχήματα κλπ.; 

Και σήμερα, ουσιαστικά στην εποχή των επιτρόπων βρισκόμαστε.

Μέχρι το 2030, λοιπόν και να ενταχθούν σε υπηρεσία, όλα τα συστήματα που έχουν παραγγελθεί και κυρίως αυτά που θα παραγγελθούν, θα ισορροπούμε σε «τεντωμένο σχοινί» και θα ελπίσουμε να μην πέσουμε, δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής εξοπλιστικής φρενίτιδας. 

Mε αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού πολιτικού προσωπικού που ουδέποτε αντέδρασε σθεναρά στην περίληψη των αμυντικών δαπανών στα Μνημόνια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Είμαστε έτοιμοι για όλα με την Ελλάδα. Είτε για το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε για το πεδίο της μάχης».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

“Εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας στη Μεσόγειο, αλλά δεν διστάζουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα και τους νόμους όλων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους.

Είμαστε ένα ναυτικό έθνος. Αν είναι να τα βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή στο πεδίο μάχης… Δόξα τω Θεώ, είμαστε έτοιμοι για όλα”. 

 

 

Mevlüt Çavuşoğlu
#Canlı Alanya’nın Fethi’nin 800. Yılı Kutlama Programı Antalya/Alanya

 

 

Νίκος Δένδιας: Ανησυχία για τους «διαύλους»  

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε έτοιμος για πόλεμο ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας ήθελε διαύλους ανοικτούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε  συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής, δήλωσε πως η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, επισημαίνοντας πως αυτή την στιγμή, δυστυχώς, με υπαιτιότητα της, έχουμε διάλογο κωφών και καθιστά σαφές πως «συναίνεση» της Ελλάδας σε παράλογα νεοοθωμανικά αιτήματα είναι αδιανόητο να υπάρξει.

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική της Τουρκίας, παρατηρεί πως δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την ΕΕ και ότι με τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο σχεδόν των κρατών της άμεσης γειτονιάς της. Στηλιτεύοντας τις τουρκικές ενέργειες, τις χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτες και τόνισε πως καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Επισημαίνει πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα -μεταξύ πολλών- ήταν η παρενόχληση τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι θα υπήρχαν υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει να απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο εάν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα» προσθέτει και τονίζει: «Πρεσβεύουμε, όμως, μια υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο πάντοτε της πλήρους περιφρούρησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». 

 

 

 
  Πηγή:Pronews.gr

 

Σκόπια: Η αντιπολίτευση περιμένει την υποβολή της παραίτησης του Ζάεφ, αλλιώς «ψήφος δυσπιστίας»

 



Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι αναμένει τη Δευτέρα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. 

Επισήμανε ότι δεν συναινεί σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρά μόνο σε μια πολιτική κυβέρνηση.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, ασκούνται πιέσεις στους  61 βουλευτές που υπέγραψαν ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση του SDSM και του DUI.

«Από ό,τι γνωρίζω, ασκείται σφοδρή πίεση σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που υπέγραψαν χθες αυτήν την πρωτοβουλία. Προς το παρόν, δεν έχω πληροφορίες ότι κάποιος δίστασε και άφησε αυτό το έγγραφο. Αναμένουμε μια ώρα σύντομα, την παραίτηση Ζάεφ.

 «Γνωρίζοντας τις μεθόδους αυτής της κυβέρνησης, τίποτα δεν με εκπλήσσει», είπε ο Μίτσκοσκι.