Η δήλωση του Βασίλ Στεργιόφσκι, του μοναδικού βουλευτή της ''σλαβομακεδονικής'' κοινότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο που δόθηκε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Sot 7, απλώς επιβεβαιώνει την επίμονη πολιτική της Βουλγαρίας να αρνείται την ύπαρξη του σλαβομακεδονικού λαού, σημειώνει η mkd.mk.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη σχέση Β. Μ-Αλβανίας και τον αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αυτών των δύο χωρών από τη Βουλγαρία.
Οι δύο αυτές δηλώσεις επιβεβαιώνουν έμμεσα τις ανεπίσημες πληροφορίες από υψηλούς διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών για κάποια «αντι - βορειομακεδονική» συμφωνία Αλβανίας και Βουλγαρίας, φυσικά σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ο Στεργιόφσκι ανέφερε ότι ανησυχεί για τη βουλγαρική προπαγάνδα και τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να αφομοιώσει τη σλαβική κοινότητα στην Αλβανία. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι προσπάθειες της Βουλγαρίας να διανείμει βουλγαρικά διαβατήρια σε'' Σλαβομακεδόνες'' στα σλαβικά χωριά στα σύνορα των δύο χωρών είναι παρούσες εδώ και χρόνια.
Στην περιοχή Γκόλο Μπάρντο, οι Βούλγαροι ιεραπόστολοι είναι παρόντες στα δημοτικά σχολεία όπου μοιράζουν βιβλία στα βουλγαρικά, οργανώνουν κάποιες γιορτές με τους Σλάβους (της Βόρειας Μακεδονίας), πείθοντάς τους για την αυταπάτη τους ότι είναι ‘Μακεδόνες’.
Το ισχυρότερο επιχείρημα σε αυτή την πεποίθηση είναι το βουλγαρικό τους διαβατήριο ως έγγραφο από κράτος μέλος της ΕΕ και με τη διανομή υποτροφιών σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στη «μητέρα Βουλγαρία».
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σύμφωνα με τον Στεργιόφσκι, είναι προφανές ότι δεν σταματά. Αντιθέτως.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλβανός πρόεδρος Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο «France 24» εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον βουλγαρικό αποκλεισμό της Βόρειας Μακεδονίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και άρα σε πακέτο με την Αλβανία.
Ο Ράμα είπε ότι η χώρα του είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι έχει γίνει παράπλευρη ζημιά λόγω του βέτο της Βουλγαρίας στη Βόρεια Μακεδονία.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ παράλογη κατάσταση, επειδή η Αλβανία είναι αυτή τη στιγμή παράπλευρη ζημία στη σύγκρουση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, αν και έχουμε λάβει το πράσινο φως όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Ράμα.
«Η Βουλγαρία έχει βγάλει από την τσέπη της αιτήματα ιστορίας και ταυτότητας προς τη Βόρεια Μακεδονία και αυτή η διαδικασία παραμένει μπλοκαρισμένη, γιατί όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπλοκάρεται εύκολα από το βέτο ενός από τα μέλη του», εξήγησε ο Ράμα.
Ο Ράμα τόνισε ότι ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη Βουλγαρία σήμερα, κάτι που είναι μια μάλλον περίπλοκη θέση να εξηγηθεί, «αλλά αυτό που κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο περίπλοκη είναι ότι εγείρει ένα ζήτημα μεταξύ μας και της ΕΕ που είναι σαφώς διμερές μεταξύ της Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας».
Προκειμένου να παραμείνει μόνο διμερής, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ετοιμάζεται μια νέα στρατηγική στο τραπέζι - η Βουλγαρία να υποστηρίξει ανοιχτά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μόνο προς την Αλβανία και το τίμημα να είναι η πλήρης αλλαγή της πολιτικής της Αλβανίας απέναντι στη Σλαβική μειονότητα και αναγνώριση της ύπαρξης βουλγαρικής μειονότητας στο έδαφος της Αλβανίας.
Οι προσπάθειες της Βουλγαρίας να αφομοιώσει τη σλαβική μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζονται χωρίς περιοριστικά μέτρα από τις αλβανικές αρχές.
Ο αγώνας παραμένει μόνο στους σλαβικούς συλλόγους και στο «Κόμμα των Σλαβομακεδόνων στην Αλβανία».
Η επιθετικότητα και η οικονομική δύναμη με την οποία οι Βούλγαροι ιεραπόστολοι επιδίδονται σε αυτές τις περιοχές δεν πρέπει καθόλου να παραμεληθεί.
Η σιωπή του μακεδονικού κράτους για μια τόσο ανοιχτή πολιτική αφομοίωσης της Βουλγαρίας είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη.
Αλλά αν λάβουμε υπόψη τις πολιτικές που ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, αυτό που συμβαίνει στην Αλβανία δεν προκαλεί έκπληξη. Με αυτές τις υπογραφές, η Βόρεια Μακεδονία απλώς ανέλαβε να σιωπήσει, ό,τι κι αν συμβεί.
Στην Αλβανία η ύπαρξη της σλαβομακεδονικής μειονότητας αναγνωρίζεται από το νόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου