Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

«Η γιγαντιαία επιχείρηση γεωπολιτικής άλωσης ολόκληρων περιφερειών»! Κ.Κυριακόπουλος

 


Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

                                                  

Πρόκειται στην ουσία για μια προσπάθεια κατεπείγουσας στρατηγικής προσαρμογής στα δεδομένα ενός νέου κόσμου των χαμένων ευκαιριών, των σύνθετων ανταγωνιστικών προκλήσεων αλλά και μιας πλειάδας νέων δυνατοτήτων

Μιας προσαρμογής κατά την διάρκεια της οποίας, τα παραδοσιακά κέντρα δυτικής ισχύος (ΗΠΑ και ΕΕ) επιδιώκουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος και να παραμείνουν στην αναβαθμισμένη γεωπολιτική εξίσωση και σε ρόλο πρωταγωνιστικό, ενώ την ίδια στιγμή, οι πάντες προσβλέπουν σε μια περαιτέρω ισχυροποίηση της διεθνούς τους θέσης μέσα από…

  • Μια καλά σχεδιασμένη και περιφερειακά οργανωμένη διεύρυνση του κύκλου των εξαρτημένων χωρών, με όρους που προσιδιάζουν σε καθεστώς απροκάλυπτης νεοαποικιοκρατίας. Αλλά και…
  • Με μια σειρά περιφερειακών παρεμβάσεων που μπορούν να τους εξασφαλίσουν τον στρατηγικό έλεγχο των πρώτων υλών, των υποδομών και των δικτύων μεταφοράς, «κλειδώνοντας» έτσι συγκεκριμένα στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε μια διεθνή οικονομία που τροποποιεί ταχύτατα τα φυσιογνωμικά, τα γεωπολιτικά και τα παραγωγικά της χαρακτηριστικά.

Το έδαφος…

Πάνω στο οποίο προσαρμόζονται οι απαιτήσεις αυτού του στρατηγικού ανασχεδιασμού, είναι πριν από όλα το σημαντικό προβάδισμα που φαίνεται να αποκτά η Κινεζική πρωτοβουλία για τον Νέο δρόμο του Μεταξιού (BRI) στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότερες από 70 χώρες μεταξύ των οποίων και χώρες της ΕΕ καθώς και χώρες των Βαλκανίων. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία έχει θορυβήσει πραγματικά ορισμένα από τα ισχυρά οικονομικά κέντρα της Δύσης, που αναζητούν εναγωνίως την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής απάντησης ικανής να ανακόψει την Κινεζική επέλαση.

Σημαντικό ειδικό βάρος επίσης στην διαμόρφωση αυτού του ανασχεδιασμού, έχουν και οι ασύμμετρες επιπτώσεις της σχεδόν βίαιης μεταστροφής στην λογική της «πράσινης ανάπτυξης» οι οποίες – προϊόντος του χρόνου – θα προσλαμβάνουν χαρακτήρα σαρωτικό και πιθανότατα ανεξέλεγκτο. Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη και εν πολλοίς μη αναστρέψιμη  εξέλιξη, αφού πέρα από τις κενές περιεχομένου «πράσινες» μεγαλοστομίες των πολιτικών διαχειριστών, η στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι προϊόν περιβαλλοντικής ανησυχίας αλλά ένα συστημικό εργαλείο που επιστρατεύεται προκειμένου να αναθερμάνει μια υπερκορεσμένη και ιδιαίτερα ευάλωτη σε συστημικές κρίσεις παραγωγική δραστηριότητα που οδηγεί κεφάλαιο σε καταστροφή.

Και φυσικά, σε ότι αφορά τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα, ο συγκεκριμένος ανασχεδιασμός συνυπολογίζει και ΔΕΝ εγκαταλείπει την παραδοσιακή ενεργειακή ατζέντα και την αυξημένη γεωπολιτική της βαρύτητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την σχετική μελέτη την οποία παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2017 ο κ. Sechin οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft. Στην σχετική παρουσίαση που έκανε για τα «Ιδανικά της Ευρασιατικής Ολοκλήρωσης», αποτύπωσε και διαβάθμισε την γεωπολιτική σκακιέρα της Μείζονος Ευρασίας, όχι με βάση το παραδοσιακό γεωγραφικό κριτήριο αλλά με την διάκριση ανάμεσα σε περιοχές καταναλωτών και παραγωγών Ενέργειας. Όταν λοιπόν η Ρωσία σχεδιάζει το γεωπολιτικό της πάτημα με βάση αυτήν την συλλογιστική, είναι φανερό ότι το σύνολο των ανταγωνιστών, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να ακολουθήσει ή τουλάχιστον να συνυπολογίσει αυτήν την ρότα.

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του στρατηγικού ανταγωνισμού στον οποίο όμως ενσωματώνονται – όπως θα δούμε και παρακάτω – ορισμένα νέα και άκρως επικαιροποιημένα εργαλεία που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα της αντιπαράθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν εξέλειπε ο κίνδυνος των παραδοσιακών αναφλέξεων, των αιματηρών περιφερειακών συγκρούσεων κοκ.

Βασικό εργαλείο…

Στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού ανασχεδιασμού, είναι τα λιμνάζοντα κεφάλαια, τα οποία ως αυτοτελές μέγεθος αναζητούν διέξοδο προκειμένου να επενδυθούν προσβλέποντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος. Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο, αυτά τα «λιμνάζοντα κεφάλαια» αναβαθμίζονται σε κρισιμότατο συστημικό  γεωπολιτικό εργαλείο και «σπρώχνονται» στοχευμένα και με πλείστα όσα κίνητρα να επενδυθούν σε τρείς σημαντικούς τομείς:

  • Στις νέες τεχνολογίες
  • Στις στρατηγικές υποδομές προκειμένου να στηρίξουν πολιτικές περιφερειακού ελέγχου. Και βεβαίως…
  • Στην ενεργειακή μετάβαση.

Για να έχουμε μια αίσθηση για την τάξη των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι G20, υπολογίζουν ότι το «έλλειμμα επενδύσεων» στις παγκόσμιες υποδομές θα φτάσει τα 13 τρις ευρώ το 2040. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να κινητοποιήσει μέχρι το 2027 επενδύσεις αξίας έως και 300 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική και παράλληλα σχεδιάζει να εξασφαλίσει ιδιωτικές επενδύσεις (με εγγυήσεις) ύψους 3,5 δισ. Ευρώ στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου στην Αφρική. Σε αντάλλαγμα αυτών των υποδομών, οι χώρες που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να δεσμευτούν να εξάγουν το υδρογόνο ελεύθερα και χωρίς εμπορικούς ή άλλους φραγμούς.

Με απλά λόγια, πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση γεωπολιτικής άλωσης ολόκληρων περιφερειών, οι οποίες σχεδιάζεται να υποθηκεύσουν την κυριαρχία τους ως αναλώσιμο στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου ρεβανσισμού για τις απαιτήσεις ενός μάλλον οριστικά χαμένου γεωπολιτικού στοιχήματος.

Επικαιροποίηση στόχων, τομέων δράσης, μηχανισμών και περιφερειακών επεμβάσεων…

Στο περιβάλλον αυτής της προσπάθειας, οι ΗΠΑ φαίνεται πως κινούνται στην λογική της θωράκισης παλιών και νέων συμμαχιών, προσδοκώντας πως κάτι τέτοιο θα τους εξασφαλίσει την δυνατότητα ανάκτησης δικαιωμάτων πλήρους περιφερειακού ελέγχου εκεί που το παιχνίδι τείνει να χαθεί οριστικά.  Είναι άλλωστε ενδεικτικές οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ του κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αποτιμώντας τον ένα χρόνο του κ. Μπάιντεν στην Προεδρεία, ανέφερε ότι «Σήμερα βρισκόμαστε σε ισχυρότερη γεωπολιτική θέση για να αντιμετωπίσουμε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, καθώς επιδιώκουν να υπονομεύσουν το διεθνές σύστημα που εμείς έχουμε οικοδομήσει και του οποίου εμείς έχουμε ηγηθεί».

Είναι λοιπόν φανερό ότι σχήματα όπως η AUCUS, η QUAD αλλά και οι λοιπές περιφερειακές συνευρέσεις πχ ASEAN με τις οποίες οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την σχέση τους, εργαλειοποιούνται απροκάλυπτα για την οργάνωση μιας αμφιλεγόμενης γεωπολιτικής αντεπίθεσης με στόχο την ανάκτηση «του συστήματός τους».

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε επιχειρεί να μπει στο παιχνίδι, αντιπαρατάσσοντας στην Κινεζική BRI, την δική της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΥΛΗ» (Global Gateway). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει την δημιουργία ενός κρίσιμου δικτύου έργων υποδομής σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την αφαίμαξη κυριαρχίας, πλουτοπαραγωγικών πηγών και δικαιωμάτων ελέγχου και με εργαλείο την μόχλευση «λιμναζόντων κεφαλαίων» και την γεωπολιτική εργαλειοποίηση ιδιωτών.

Φυσικά στο στόχαστρο αυτών των σχεδιασμών μπαίνουν σταδιακά και οι φτωχότερες συμμαχικές χώρες απέναντι στις οποίες χορογραφείται ένα απροκάλυπτο πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Νωπές είναι άλλωστε οι κινητοποιήσεις στην Σερβία από πολίτες που αντιδρούν στην παράδοση των ορυχείων Λιθίου και απαιτούν να στείλει στον αγύριστο την Rio Rinto και να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις «διαπραγματεύσεις» που έχουν προηγηθεί.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω επενδύονται με μια «εκλεπτισμένη και καθαρή» ρητορική στο πλαίσιο μιας άλλης κουλτούρας, διαφορετικής από εκείνη των απροκάλυπτων επεμβάσεων. Πρόκειται για την κουλτούρα των πρόθυμων στην υποταγή και η διαδικασία αναζήτησης θυμάτων έχει ήδη ξεκινήσει…

 

 

Πηγη:

Πρόεδρος Σκοπίων: Η Βουλγαρία άρχισε να μιμείται την Ελλάδα

 


Στέβο Πενταρόφσκι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε ότι ήμασταν Βούλγαροι μέχρι το 1944 ή ότι μιλούσαμε «διάλεκτο» μέχρι το 1944»


Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκκλησή του να μην βιαστεί η Βόρεια Μακεδονία στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία οφείλεται στο ότι η μακρά αναμονή για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν να υπάρχουν «τα κύρια σημεία αναγνώρισης» -  δηλαδή, γλώσσα και εθνικότητα.

Ο Πενταρόφσκι εξέφρασε φόβους ότι στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να μπει στο ελληνικό σενάριο.

«Αυτό που είπε (ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ) - η δημιουργία ομάδων εργασίας και η συζήτηση για έξι μήνες - δεν θα οδηγήσει ακριβώς σε αυτό;

Το κύριο ζήτημα στη διαμάχη με τη Βουλγαρία είναι η ιστορία, είπε ο Πενταρόφσκι.

Όσον αφορά την ιστορία, μπορούμε να μιλήσουμε - σε ένα από αυτά τα περίφημα σημεία 5 + 1 (που η Βουλγαρία έθεσε ως όρο) μιλάμε για το άνοιγμα των αρχείων και των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών, τι συνέβη πριν το 1990, τι συνέβη σε άτομα με βουλγαρική αυτοσυνείδηση, πώς κακοποιήθηκαν, μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό. Συμφωνούμε.

 Αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το γεγονός ότι ήμασταν Βούλγαροι μέχρι το 1944 ή μιλούσαμε "διάλεκτο" μέχρι το 1944. Αυτό είναι το πρόβλημα ", είπε ο Πενταρόφσκι.

«Στείλαμε τη θέση μας σε αυτά τα 5 + 1 σημεία και δεν έχουμε απάντηση. Υπήρχε και η πορτογαλική πρόταση. Στη Σόφια είπαν στον Πορτογάλο ΥΠΕΞ ότι χρειάζονται 4-5 ημέρες για να απαντήσουν. Και πάλι δεν υπήρξε επίσημη απάντηση σε αυτό Για ποιο πράγμα μιλάμε τότε; για 6 μήνες  ή για ένα μήνα; Το ερώτημα είναι αν θέλετε να ξεκινήσετε πραγματικές συνομιλίες ή θέλετε απλώς να καθυστερήσετε τη δουλειά», είπε ο Πενταρόφσκι, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για τακτικούς ελιγμούς από την πλευρά της Βουλγαρίας.
 
 

Σερβία: Τα σχολεία θα ανοίγουν με ανάκρουση του εθνικού ύμνου

 



Το Κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε χθες το βράδυ μια σειρά νόμων στον τομέα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων του νόμου για τις θεμελιώδεις αρχές του εκπαιδευτικού συστήματος που ορίζουν - η σχολική χρονιά να ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου με τον εθνικό ύμνο της Σερβίας.

Σε περίπτωση που το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν εκτελέσει τον εθνικό ύμνο, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα από 100.000 έως ένα εκατομμύριο δηνάρια (από 850 έως 8.500 ευρώ) .

Επίσης, πρόστιμο από 25.000 δηνάρια (212 ευρώ) έως 100.000 δηνάρια (850 ευρώ) μπορεί να επιβληθεί στον διευθυντή του σχολείου, δηλαδή τον υπεύθυνο.

«Προτείνεται στην αρχή του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, να ακούγεται ο ύμνος της Δημοκρατίας της Σερβίας, με σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητας των μαθητών, καθώς και την ευαισθητοποίηση και το αίσθημα ότι ανήκουν στη Δημοκρατία της Σερβίας», αναφέρεται στην επεξήγηση του νόμου, σύμφωνα με τη Σερβική Ραδιοτηλεόραση- Rts.
 
 

«Μεγάλο Σκάνδαλο! Ρωσική ταινία έσβησε τη Βουλγαρία από τον κόσμο!»

 

«Τεράστιο σκάνδαλο! Ρωσικό φιλμ διαγράφει τη Βουλγαρία από τον κόσμο»


Τεράστιο σκάνδαλο θα προκαλέσει ρωσικό ντοκιμαντέρ στη δημόσια παρουσία του που θα γίνει τα Χριστούγεννα στη ''Βόρεια Μακεδονία'', γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Ισχυρίζεται ότι η'' Βόρεια Μακεδονία'' είναι η γενέτειρα του σλαβικού αλφαβήτου.

 Η πρεμιέρα είναι στα Σκόπια, διοργανώνεται από τη Ρωσική Πρεσβεία στη ''Βόρεια Μακεδονία''.

 Τα αδέρφια Κύριλλος και Μεθόδιος δεν έχουν τίποτα κοινό με τη Βουλγαρία και η χώρα μας δεν εμφανίζεται ως λογοτεχνικό και ορθόδοξο κέντρο στα Βαλκάνια εκείνη την εποχή.

Η ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο  της «Καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας σε περιφερειακό τηλεοπτικό στούντιο» στο XXVI Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Ραντόνεζ στη Μόσχα.

Με τον μεγάλο ρωσικό σοβινισμό στην ταινία αναφέρεται ότι το πιο σημαντικό μέρος της αποστολής του Κυρίλλου και του Μεθοδίου είναι η επίσκεψή τους στη Χερσόνησο της Κριμαίας. Εκεί τα αδέρφια πάτησαν το πόδι τους στη γη της μελλοντικής Ρωσίας και το πιο σημαντικό για τον κόσμο είναι ο εκχριστιανισμός που πραγματοποίησε ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ. Εκεί δημιούργησαν το αλφάβητο, χρησιμοποιώντας ... μια αρχαία ρωσική γλώσσα.

Οι άγιοι αδελφοί είχαν βάλει τα θεμέλια της Τρίτης Ρώμης - της Μόσχας!

Ο  Τσερνορίζετς Χραμπάρ είναι ένας Σλάβος παιδαγωγός που δεν έχει καμία σχέση με τη Βουλγαρία. Η σλαβική γραφή, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ προέρχεται από την Αχρίδα.

«Η ιστοσελίδα Ploshtad Slaveikov γράφει για την τεράστια φάρσα με τη βουλγαρική ιστορία και γενικά την ιστορία.»

Ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε κανένα άλλο βουλγαρικό όργανο αντιδρούν.

Στην ταινία, η Μόσχα παρουσιάζεται ως η σύγχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που θα φέρει υπό την προστασία της τον σλαβισμό, κάτι που δεν είναι καινούργια ιδέα.

Στον χάρτη, που σηματοδοτεί την πορεία των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, η Βουλγαρία δεν φαίνεται καθόλου. 

Έχει χαθεί. Δεν υπάρχει. Και στη δημιουργία του κυριλλικού αλφαβήτου δεν υπάρχει καν, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
 

Αλβανία: Συνέδριο για τις ιστορικές σχέσεις Αλβανών και Τούρκων

 



Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τουρκικών οργανισμών στην Αλβανία, για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σκόδρα εκδήλωση για τις «ιστορικές σχέσεις» Αλβανών και Τούρκων.

Η διάσκεψη είχε θέμα «Σχέσεις Τουρκίας- Αλβανίας από το παρελθόν έως σήμερα», που διοργανώθηκε από το τουρκικό ινστιτούτο της Σκόδρας «Γιουνούς Εμρέ».

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Σκόδρα «Λουϊτζι Γκουρακούκι» ήταν προσκεκλημένος ο πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Τούρκων και Αλβανών.





Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Ο στρατός της ΒΟΜΑ εντάχθηκε στη Μαχητική Ομάδα της ΕΕ

 



Η ''Βόρεια Μακεδονία'' εντάσσεται στις Ομάδες Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε (χθες) η κυβέρνηση των Σκοπίων σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ''Βόρειας Μακεδονίας'' ανέφεραν ότι η χθεσινοβραδινή σύνοδος υιοθέτησε προτάσεις για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στις Μαχητικές Ομάδες της ΕΕ, που αποτελούν μέρος της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης.

«Έτσι, η χώρα μας εντάσσεται στην πολυεθνική μονάδα HELBROC BG με μία μονάδα με επικεφαλής την Ελλάδα και στην οποία συμμετέχουν με τις ένοπλες δυνάμεις τους η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Σερβία και η Ουκρανία, που θα πρέπει να είναι σε καθεστώς «stand by» το πρώτο εξάμηνο του 2023»,  δήλωσαν οι εκπρόσωποι Ντούσκο Αρσόφσκι και Μουαμέτ Χότζα.


Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Νέα κόκκινη γραμμή Σκοπίων: «Το αλφάβητό μας δεν έχει κοινές ρίζες με το βουλγαρικό»

 


«Νέα κόκκινη γραμμή: Οι Μακεδόνες δεν αναγνωρίζουν πλέον ότι το αλφάβητό μας έχει κοινές ρίζες»

 


«Οι γείτονές μας αμφισβήτησαν τις κοινές ρίζες του βουλγαρικού και του σλαβομακεδονικού αλφαβήτου» δήλωσε ο Βούλγαρος συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ιστορίας, καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ , μετά τη 16η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής.

Με τη στάση αυτή αναφαίνεται ακόμη μία κόκκινη γραμμή μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, όπως σημειώνει η βουλγαρική «Dnes».

Ο Βούλγαρος ιστορικός αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους:

«Η συνάντηση φαινόταν να επισκιάζεται από όσα συνέβησαν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ακούσαμε από κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους εκεί ότι ο Άγιος Κλήμης είχε δημιουργήσει  τη (σλαβο)μακεδονική λογοτεχνία , τη γραφή και πνευματικότητα».

 

«Διαφοροποιήθηκαν»

 

Ο Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι σε μια από τις συνεδριάσεις της επιτροπής το 2018 εγκρίθηκε ένας κοινός εορτασμός των αδελφών Κύριλλου και Μεθοδίου, του Τσάρου Σαμουήλ και άλλων, μαζί με κείμενα που αναγνωρίζουν την κοινή προέλευση των αλφαβήτων μας, αλλά παρόλα αυτά στις 8 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε μια διαφοροποίηση στην ερμηνεία της κοινής ιστορίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όταν ο χρόνος είναι καθοριστικός για τα σχέδια των Σκοπίων να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο. Αυτή δεν είναι μια καλή χειρονομία στη διμερή επικοινωνία», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Ο καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ  χαρακτήρισε τη 16η συνεδρίαση της επιτροπής άκαρπη και χωρίς αποτελέσματα. 

«Τα αποτελέσματα είναι μηδενικά» , είπε σε δήλωσή του στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής, που διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα, το μόνο που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι τα πρακτικά της 12ης συνεδρίασης, που έγινε φέτος τον Φεβρουάριο, και τίποτα στην ουσία της ημερήσιας διάταξης -δηλ. θέματα σχετικά με τις σημειώσεις μας για τα σχολικά βιβλία για το 7ο τμήμα στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο Ντιμιτρόφ.

 

«Κολλήσαμε» στη μεσαιωνική ιστορία

 

«Είμαστε κολλημένοι στον 10ο-11ο αιώνα με τα Σκόπια και βλέποντας πόσο εύκολα οι Σλαβομακεδόνες ιστορικοί μας από τα Σκόπια υπερασπίζονται απροστάτευτες θέσεις στην ερμηνεία του Μεσαίωνα, φοβάμαι ότι η δουλειά θα είναι λίγο δύσκολη την επόμενη χρονιά», είπε ο καθηγητής.

«Όταν δεν θέλεις να αποδεχτείς μια βασική διατύπωση της ίδιας της συμφωνίας, δηλαδή ότι υπάρχει κοινή ιστορία, σημαίνει ότι έχεις αμφιβολίες για την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας», είπε ο καθηγητής  Ανγκέλ Ντιμιτρόφ.
 

Άκαρπος και πάλι ο διάλογος ιστορικών Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας

 



Μετά από μια εξαντλητική συζήτηση, κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης της Επιτροπής των Ιστορικών, διαφάνηκε ότι και οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από μια λύση που θα οδηγούσε στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο στη ''Βόρεια Μακεδονία'', όσο και στη Βουλγαρία.

Άκαρπος ήταν ο διάλογος στην επίτευξη του κοινού στόχου της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας όπου δεν θα υπάρχει το παρελθόν και οι διαφορετικές ερμηνείες της ιστορίας.

Αυτό έγινε φανερό στη διήμερη διαδικτυακή 16η συνάντηση των μελών της Μικτής Πολυθεματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χθες και σήμερα συζητήθηκαν αρκετά θέματα σημαντικά για το έργο της Επιτροπής.

«Συζητήθηκαν τα σχόλια για τα σχολικά βιβλία ιστορίας. Παραμένουν διαφορές στην προσέγγιση και κατανόηση του ρόλου της ιστορίας και της ιστορικής εκπαίδευσης στις σύγχρονες κοινωνίες και στην οικοδόμηση καλών σχέσεων απαλλαγμένων από την πολιτικοποίηση της ιστορίας.

» Η προσέγγιση που βασίζεται στις θετικές ευρωπαϊκές εμπειρίες και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO παραμένει η βάση στο έργο της Βόρειας Μακεδονίας στην Επιτροπή και ως εκ τούτου  παραμένουν οι κύριες παρεξηγήσεις με τους συναδέλφους από τη Σόφια, οι οποίοι υποστηρίζουν μια αποκλειστική προσέγγιση που είναι ξένη στη σύγχρονη κατανόηση της ιστορικής παιδείας «που συνεπάγεται μια πολυπρισματική και διεπιστημονική προσέγγιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ''Βόρειας Μακεδονίας''.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου του νέου έτους.
 
 

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Σκόπια: Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αθήνα απέτισε φόρο τιμής στη Συμφωνία των Πρεσπών ....ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ



 Σεβασμός στον «δύσκολο δρόμο που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του κατά την τελετή στο

Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κρατικής ηγεσίας, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι ‘5’ των Σκοπίων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα το πρωί στην Ελλάδα για τριήμερη επίσκεψη και στην ομιλία του μίλησε για τις τρέχουσες προκλήσεις, το κλίμα, την πανδημία, την κοινή αγορά και κυρίως την επικράτηση της φτώχειας, όπως σημειώνεται.

--

Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι, όπως και τα περισσότερα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, "δεν δέχονται" την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" για τη χώρα τους και την αποκαλούν ως "Μακεδονία".

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

«Βραδιά Δυτικής Θράκης» γιόρτασαν οι Τούρκοι στην Αδριανούπολη TO ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!

 



«Βραδιά Δυτικής Θράκης» την οποία διοργάνωσαν φοιτητές από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό  «Πανεπιστήμιο Θράκη» της Αδριανούπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βαλκανικό Συνεδριακό Κέντρο και σύμφωνα με τον ομιλητή πρύτανη του πανεστημίου Ερχάν Ταμπάκογλου πολλοί φοιτητές από την ελληνική Θράκη σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αδριανούπολη.

«Περίπου 1150 φοιτητές από τη Δυτική Θράκη σπουδάζουν στην Τούβα», είπε προσθέτοντας ότι  «αποφοίτησαν 831. Αυτή είναι μια πραγματικά περήφανη στιγμή για εμάς. Εδώ σπουδάζετε όχι μόνο με φοιτητές από τη Δυτική Θράκη, αλλά με τα αδέλφια σας από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Ρουμανία και άλλες 84 χώρες. Συναντάτε τους γιους της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ταμπάκογλου σημείωσε ότι οι φοιτητές της Δυτικής Θράκης είναι πάντα στο πλευρό της Δυτικής Θράκης και ότι η ένωση θα συνεχιστεί.

Ο Αντιπρύτανης Καθ. Ο Δρ. Μουράτ Τουρκιούλμαζ ανέφερε, επίσης, ότι περίπου 6 χιλιάδες ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκη και τόνισε ότι πιστεύουν ότι 10 χιλιάδες ξένοι φοιτητές θα λάβουν εκπαίδευση μέχρι το 2023.

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Μετανάστευσης της Αδριανούπολης Μουσά Ασλιόγλου μίλησε για τη βαθιά ριζωμένη τουρκική παρουσία στα Βαλκάνια.

Τόνισε ότι η τουρκόφωνη κοινωνία της Δυτικής Θράκης δεν εγκατέλειψε τις πολιτιστικές της αξίες παρά τις θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές πιέσεις που βίωσαν, «τα προβλήματα της τουρκικότητας στη Δυτική Θράκη είναι πρόβλημα για όλους μας», είπε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αδριανούπολης Κεμάλ Σοϊτούρκ,  ο Διευθυντής της Επαρχίας Νεολαίας και Αθλητισμού της Αδριανούπολης Σελίμ Ακ, επιστήμονες και φοιτητές από την ελληνική Θράκη.

Φοιτητές της Φοιτητικής Ένωσης Δυτικής Θράκης μίλησαν για τον Δρ Σαντίκ Αχμέτ και τραγούδησαν τον τουρκικό εθνικό ύμνο.

Η βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους μαθητές του κρατικού ωδείου και ένα μουσικό σχήμα αποτελούμενο από φοιτητές της Δυτικής Θράκης.
 
 

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ :''Η στρατιωτική επιλογή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας ''

 



 

Η τουρκοελληνική σύγκρουση δεν προέρχεται από τη διαμάχη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, η οποία φούντωσε μετά την ανακάλυψη αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

 

 Η σύγκρουση είναι παλιά και έχει  σύνθετες αιτίες. Αυτές είναι αποτέλεσμα πολιτικών και κοινωνικών δεσμεύσεων και της γεωγραφίας που καθορίστηκε από τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919 και την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητριών χωρών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση της νέας Τουρκίας με τα σημερινά της σύνορα.

Οι νικήτριες χώρες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αρκέστηκαν στον έλεγχο των περισσότερων εδαφών που ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ευρώπη και στον αραβικό κόσμο.

 Μάλιστα, της επέβαλαν πολιτικούς και διοικητικούς όρους.

Γεωγραφικά επίσης, η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 επέβαλε την παραχώρηση της Δυτικής Θράκης και των τουρκικών νησιών στο Αιγαίο στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την υποταγή της Συρίας και του Ιράκ στις γαλλικές και βρετανικές εντολές, την ανεξαρτησία της Αραβικής Χερσονήσου και της Αρμενίας, τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων υπό τη διοίκηση της Κοινωνίας των Εθνών, η οποία είχε μόλις δημιουργηθεί στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919 και έδινε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, τα οποία είχε καταλάβει κατά τον Οθωμανο-ιταλικό πόλεμο του 1911 -1912,  τα οποία παραχώρησε στην Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Το Ισλάμ είναι ασυμβίβαστο με την υποδούλωση


Μετά από αυτό, άρχισαν να εμφανίζονται κόμματα με ισλαμικούς προσανατολισμούς. Επέστρεψαν οι συζητήσεις για ανεξαρτησία και ελευθερία από την κυριαρχία της Δύσης στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική σκηνή.

Το Ισλάμ, με τις αξίες και τα δικαιώματά του, είναι ασυμβίβαστο με την υποταγή, την υποδούλωση, την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Υπήρχαν κλήσεις να κατευθυνθούμε ανατολικά και σε πολιτικό συντονισμό και οικονομικές σχέσεις με τις χώρες του ισλαμικού κόσμου.

 Έτσι ξεκίνησε από το Κόμμα Ευημερίας (ιδρύθηκε το 1983 και διαλύθηκε το 1998) και τον ηγέτη του Νετζμετίν Ερμπακάν (πρωθυπουργός από 28 Ιουνίου 1996 - 30 Ιουνίου 1997).

Ακολούθησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ιδρύθηκε το 2001) και του ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014 και πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2014), που πρόσθεσε στην τάση της ανεξαρτησίας νέες διαστάσεις με βάση την έκκληση να επανεξεταστεί η ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους και να εξεταστεί το τίμημα που πλήρωσε η Τουρκία σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αναγνώριση, σε σχέση με τις παραχωρήσεις που έκανε στη Συμφωνία της Λωζάνης, και για να απαλλαγεί από τους περιορισμούς της.

 

  Η στρατιωτική επιλογή της Άγκυρας


Σήμερα, οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυξάνονται, καθώς η Τουρκία έχει στείλει επιπλέον δυνάμεις στα σύνορά της με την Ελλάδα, σε νέα κλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα, ενώ η τελευταία έχει κινητοποιήσει τις δυνάμεις της, σε συνδυασμό με την παράδοση αεροσκαφών από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα.

  Η γλώσσα του διαλόγου έχει διαταραχθεί, βυθίστηκε στη Μεσόγειο και η στρατιωτική επιλογή της Άγκυρας βρίσκεται στο τραπέζι. Τελικά η Τουρκία παλεύει με όλους.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία στις ακτές της, η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει την επιβολή ενός νέου τετελεσμένου γεγονότος με τη σταδιακή διάθεση όσων έχουν απομείνει από τις συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης.

Η Τουρκία σήμερα είναι ένα κομβικό κράτος στο διεθνές σύστημα και η έξοδός της από το σύστημα σημαίνει εσωτερική κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος

Η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία της Αμερικής άλλαξε το παλιό διεθνές σύστημα υπό την ηγεσία της Βρετανίας.

 

Ο νεο-οθωμανισμός

 

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπεσε, η Γερμανία τιμωρήθηκε, χώρισαν οι Άραβες σε 22 χώρες, άφησαν το Ιράν και φύτεψαν το Ισραήλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Αμερική επικεφαλής του νέου διεθνούς συστήματος πιστεύει ότι ο κόσμος δεν έχει σταθεροποιηθεί μετά την πτώση του κράτους των Οθωμανών και ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εάν το κράτος των Οθωμανών δεν αποκατασταθεί με νέο πρόσωπο.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε μια οικονομική και στρατιωτική δύναμη που έχει βάρος και πολιτική βαρύτητα σε όλους τους τομείς.

Η ανάδειξη της Τουρκίας σήμερα ως περιφερειακής δύναμης στη Μέση Ανατολή μετά τις επιτυχίες της στη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν καθιστά επιτακτική ανάγκη για την Ουάσιγκτον να την αντιμετωπίσει με βάση τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών για την εξυπηρέτηση των λαών της αραβικής περιοχής των δυτικών εγγυήσεων για τον περιορισμό του ιρανικού ελέγχου στην περιοχή.