«Νέα κόκκινη γραμμή: Οι Μακεδόνες δεν αναγνωρίζουν πλέον ότι το αλφάβητό μας έχει κοινές ρίζες»
«Οι γείτονές μας αμφισβήτησαν τις κοινές ρίζες του βουλγαρικού και του σλαβομακεδονικού αλφαβήτου» δήλωσε ο Βούλγαρος συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ιστορίας, καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ , μετά τη 16η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής.
Με τη στάση αυτή αναφαίνεται ακόμη μία κόκκινη γραμμή μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, όπως σημειώνει η βουλγαρική «Dnes».
Ο Βούλγαρος ιστορικός αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους:
«Η συνάντηση φαινόταν να επισκιάζεται από όσα συνέβησαν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ακούσαμε από κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους εκεί ότι ο Άγιος Κλήμης είχε δημιουργήσει τη (σλαβο)μακεδονική λογοτεχνία , τη γραφή και πνευματικότητα».
«Διαφοροποιήθηκαν»
Ο Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι σε μια από τις συνεδριάσεις της επιτροπής το 2018 εγκρίθηκε ένας κοινός εορτασμός των αδελφών Κύριλλου και Μεθοδίου, του Τσάρου Σαμουήλ και άλλων, μαζί με κείμενα που αναγνωρίζουν την κοινή προέλευση των αλφαβήτων μας, αλλά παρόλα αυτά στις 8 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε μια διαφοροποίηση στην ερμηνεία της κοινής ιστορίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
«Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όταν ο χρόνος είναι καθοριστικός για τα σχέδια των Σκοπίων να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο. Αυτή δεν είναι μια καλή χειρονομία στη διμερή επικοινωνία», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Ο καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τη 16η συνεδρίαση της επιτροπής άκαρπη και χωρίς αποτελέσματα.
«Τα αποτελέσματα είναι μηδενικά» , είπε σε δήλωσή του στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής, που διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα, το μόνο που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι τα πρακτικά της 12ης συνεδρίασης, που έγινε φέτος τον Φεβρουάριο, και τίποτα στην ουσία της ημερήσιας διάταξης -δηλ. θέματα σχετικά με τις σημειώσεις μας για τα σχολικά βιβλία για το 7ο τμήμα στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο Ντιμιτρόφ.
«Κολλήσαμε» στη μεσαιωνική ιστορία
«Είμαστε κολλημένοι στον 10ο-11ο αιώνα με τα Σκόπια και βλέποντας πόσο εύκολα οι Σλαβομακεδόνες ιστορικοί μας από τα Σκόπια υπερασπίζονται απροστάτευτες θέσεις στην ερμηνεία του Μεσαίωνα, φοβάμαι ότι η δουλειά θα είναι λίγο δύσκολη την επόμενη χρονιά», είπε ο καθηγητής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου