Mία ολική αλλαγή του γεωπολιτικού και του γεωστρατηγικού χάρτη της Συρίας λαμβάνει χώρα 12 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου, με τους εχθρούς να γίνονται σύμμαχοι (Συρία και Ρωσία με την Τουρκία) και τους συμμάχους να γίνονται εχθροί (Οι Κούρδοι υπέρ Αμερικανών και Ισραηλινών και κατά της Συρίας και Ρωσίας), μετά την συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας και Δαμασκού για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη της βόρειας Συρίας.
Μάλιστα στα ανακοινωθέντα οι Κούρδοι αναφέρονται ως «πράκτορες των ΗΠΑ και του Ισραήλ».
Συγκεκριμένα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν «η συναίνεση της Τουρκίας για την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων από τα συριακά εδάφη που κατέχει στο βορρά, καθώς και η επιβεβαίωση της Άγκυρας για το σεβασμό της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Συρίας».
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η εφαρμογή της συμφωνίας που συνήφθη το 2020 για το άνοιγμα του αυτοκινητόδρομου Μ4, πρόσθεσαν ρωσικές, συριακές και τουρκικές πηγές.
Επιπλέον, οι διαπραγματευτές τόνισαν ότι οι σχηματισμοί του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που απαγορεύονται στην Τουρκία «είναι πράκτορες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία και τη Συρία».
Προετοιμαζόταν από μέρες το γεγονός, καθώς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού απάλειψε τον όρο καθεστώς από ανταπόκριση για Σύρους αξιωματούχος στην συνάντηση της Μόσχας και όπως αποδείχτηκε επρόκειτο για το προοίμιο της συμφωνίας.
Στο κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά η έκφραση «regime» που αναφέρονταν συνεχώς σε κάθε ανταπόκριση από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου μέχρι τώρα.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις των τριών χωρών διεξήχθησαν μεταξύ των αντίστοιχων υπουργών Άμυνας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Χουλουσί Ακάρ τον συνόδευσε στην Μόσχα και ο αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ Χακάν Φιντάν κάτι καθόλου παράξενο καθώς η ΜΙΤ είναι αυτή που φρόντιζε για τον συνεχή και διαρκή εφοδιασμό των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία όλα τα χρόνια του πολέμου.