Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας σύμφωνα με όσα λένε Καλίν και Ακάρ

 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην Χουριέτ είπε πως η επόμενη συνάντηση Αμερικανών και Τούρκων για το θέμα με τα F-35 θα γίνει στην Ουάσινγκτον μέσα στο μήνα.

Ο Ακάρ υποστήριξε ότι οι υποθέσεις των F-35 και των F-16 που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ η χώρα του, είναι ξεχωριστές. Είπε ότι τον περασμένο Οκτώβριο έγινε η πρώτη επαφή με τις ΗΠΑ για τα F-35, στην Τουρκία. Από τα λεγόμενα του προκύπτει ότι η Άγκυρα έχει ξεγράψει τα F-35 και αυτό που διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς είναι πως θα αξιοποιήσει το 1,4 δις δολάρια που έχει πληρώσει ήδη για τα F-35, στην αγορά και τoν εκσυγχρονισμό των F-16.

Από την πλευρά του ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν μιλώντας κι αυτός στην Χουριέτ δήλωσε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δημιουργήσει έναν κοινό μηχανισμό για την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ιδέα της δημιουργίας κοινού μηχανισμού προτάθηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρώμη, υπενθύμισε ο Καλίν.

Ο Καλίν τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για μια θετική ατζέντα συνεχίζονται αφού «η Τουρκία θέλει να διαχειρίζεται τους διμερείς δεσμούς με τις ΗΠΑ με ουσιαστικό, ισότιμο, δίκαιο και διαφανή τρόπο και στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού».

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG στη βόρεια Συρία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και η άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν είναι τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, είπε ο Καλίν .

«Η προσδοκία μας [από τις ΗΠΑ] φυσικά είναι να εφαρμόσουμε μια διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», είπε.

 

 

Πηγη:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: