Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός καλεί τον Πρόεδρο για σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τα Σκόπια

 



 

Ο Πρωθυπουργός  της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κάλεσε τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSCC) για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και B Μ και είπε ότι η βουλγαρική θέση θα συζητηθεί από το Συμβούλιο του (κυβερνητικού) συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλγαρία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξει τη θέση της για τη Β Μ και να εγκρίνει το διαπραγματευτικό της πλαίσιο για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα- BSP και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» υποπτεύονται ότι ο Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ τείνει να αλλάξει τη θέση της Βουλγαρίας, αλλά λέει ότι η πολιτική έναντι της Β Μ θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο και τον Συνασπισμό.

 

Ο Πέτκοφ σε βιντεοσκοπημένη συνομιλία είπε ότι «η βουλγαρική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα χωρίς ευρεία εθνική συναίνεση και σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού».

«Όλα τα κόμματα, όλες οι υπηρεσίες και ο προεδρικός θεσμός θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Β Μ. Αυτή η έκθεση θα συζητηθεί στο τακτικό συμβούλιο συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα», είπε.

«Μόνο η Εθνοσυνέλευση έχει την τελική νόμιμη εντολή για το θέμα της Β Μ, και αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία και στους εξωτερικούς μας εταίρους», κατέληξε ο Πέτκοφ.

Ο Ράντεφ είχε συγκαλέσει τελευταία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τη Β Μ τον Ιανουάριο, οπότε και επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές προς τα Σκόπια. «Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις μόνος του για το θέμα της Β Μ. Όλα υπόκεινται σε συζήτηση πρώτα στο συμβούλιο συνασπισμού και μετά στο κοινοβούλιο», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Κίριλ Πέτκοφ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: