Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Η «βουλγαρική κληρονομιά» στην Ξάνθη- βουλγαρικό δημοσίευμα!!!

 


Βουλγαρικό δημοσίευμα αναφέρεται στα ‘βουλγαρικά ίχνη’ στην πόλη Ξάνθη της Θράκης που την αναφέρει και ως ‘Τσάρεβο’ καθώς θεωρεί ότι έχει ‘βουλγαρικό παρελθόν’.

Γράφει το Bgnes News Agency  σε σημερινό άρθρο με τον τίτλο: Ξάνθη/Τσάρεβο και ο σωζόμενος θρυλικός βουλγαρικός πύργος του ρολογιού».

 

Περίπου 50 χιλιόμετρα από τα βουλγαρικά σύνορα βρίσκεται η μικρή πόλη Τσάρεβο, που σήμερα είναι περισσότερο γνωστή με το ελληνικό της όνομα, Ξάνθη. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, μπορείτε να δείτε βουλγαρικά αυτοκίνητα και να ακούσετε βουλγαρική ομιλία στους δρόμους της πόλης. 

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά κυρίως λόγω του παρελθόντος και των οικογενειακών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων και στις δύο πλευρές των συνόρων, γράφει το BGNES.

Οι δρόμοι, η αρχιτεκτονική, αλλά και η εμφάνιση των πολιτών του Τσάρεβο μοιάζουν πολύ με κάποιες από τις παλιές συνοικίες των πόλεων της Ροδόπης στη χώρα μας. Οι περισσότερες γυναίκες φορούν μαντίλες και οι καφετέριες είναι γεμάτες με άνδρες.


Η Ξάνθη/Τσάρεβο, που βρίσκεται στη Λευκή Θράκη, μαζί με τη Γκιουμουρτζίνα/Κομοτηνή/ και το Δεδέαγατς/Αλεξανδρούπολη/ συνδέονται άμεσα με τη βουλγαρική ιστορία, τη βουλγαρική αναγέννηση και τους επαναστατικούς αγώνες για την Απελευθέρωση του XIX και XX αιώνα, με επικεφαλής τον VMORO.

Σήμερα, λίγο περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι ζουν στην πόλη. Πάνω από 1.000 από αυτούς λογίζονται επίσημα ως βουλγαρόφωνοι μουσουλμάνοι - Πομάκοι. Το Τσάρεβο έχει σχέση με τον Σεβαστοκράτορα Μόμτσιλ, αυτή η πόλη ήταν η κεφαλή των κτήσεων του Σεβαστοκράτορα.

Δεν υπάρχει επισκέπτης της πόλης που να περάσει και να μην αγγίξει το κύριο ορόσημο του Τσάρεβο - τον πύργο του ρολογιού, που υψώνεται περήφανα στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε πριν από 153 χρόνια, το 1870, από τον Βουλγαρο-Μωαμεθανό Χατζή Εμίν Αγά.

Σήμερα δεν αναφέρεται πουθενά ο συγγραφέας του πύργου, αλλά υπάρχει κάτι ακόμη πιο ανάξιο, που λίγοι γνωρίζουν: πριν από 50 χρόνια, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να ανατινάξουν το σύμβολο της πόλης - τον όμορφο Πύργο του Ρολογιού, αλλά μια μαζική εξέγερση του ντόπιου πληθυσμού απέτρεψε την καταστροφή των υπολειμμάτων της βουλγαρικής ιστορικής κληρονομιάς σε αυτά τα μέρη, σημειώνει το δημοσίευμα.


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: