Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: «Δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη ‘ψετομακεδονική’ γλώσσα»..ΤΟΠΑΜΕ Η ΜΑΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΟΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ΄' ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ)

«Ζαχαρίεβα: Δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα»

Η Βουλγαρία αναγνώρισε τη σλαβική ως ‘ψευτομακεδονική’ γλώσσα από την αναγνώριση  του ‘ψευτομακεδονικού’ κράτους καθώς  το ‘ψευτομακεδονικό’ σύνταγμα περιγράφει τη γλώσσα, αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η ίδια εξήγησε ότι στην κατάρτιση της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καμία διαφωνία σχετικά με την αναγνώριση της σλαβικής  γλώσσας των πολιτών των Σκοπίων ως ‘ψευτομακεδονικής’.
«Ως προς τη γλώσσα δεν βλέπω ότι υπάρχει διαφορά. Στη διακήρυξη που υπογράψαμε το 1999, αναφέρεται η πρόταση : «ψευτομακεδονική γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της ψευτομακεδονίας».
Ερώτηση: «Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ως Βουλγαρία τη ‘ψευτομακεδονική’ γλώσσα;
«Είναι η γλώσσα της πΓΔΜ σύμφωνα με το σύνταγμά τους. Έχουμε αναγνωρίσει το ‘ψευτομακεδονικό’ κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε το Σύνταγμά του», δήλωσε η Ζαχαρίεβα.
Επισημαίνεται ότι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, το VMRO-DPMNE έκανε έντονη κριτική λέγοντας ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως ‘ψευτομακεδονική’, ούτε την ιδιαιτερότητα του λαού αφού δεν αναγνωρίζει τους Σλάβους των Σκοπίων ως ‘μακεδονικό’ έθνος.
Ο Ζάεφ απάντησε ότι με την υπογραφή της σύμβασης από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, δηλώνεται ότι στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως ‘ψευτομακεδονική’ από τη βουλγαρική πλευρά.
Η Βουλγάρα υπουργός  Ζαχαρίεβα χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ζάεφ ως ιστορική και ότι ήταν καλές οι προθέσεις για ένα ξεκίνημα φιλίας στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και για τις δύο χώρες.
Σύμφωνα με την ίδια, η σημερινή απομόνωση των Σκοπίων ωφελεί μόνο τους εθνικιστές.
(telma.com)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: