Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Βουλγαρία: Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις στις δηλώσεις της ΥΠΕΞ για τη «ψευτομακεδονική» γλώσσα…


Ιστορικοί και ακαδημαϊκοί της Βουλγαρίας αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Εξωτερικών περί της λεγόμενης "μακεδονικής" γλώσσας

Οι δηλώσεις της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνας  Ζαχαρίεβα, για τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα των Σλάβων των Σκοπίων,  προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και δημιούργησαν κλίμα δυσαρέσκειας προς  το πρόσωπό της από ακαδημαϊκούς  και ιστορικούς  στη Σόφια.

Ο ακαδημαϊκός  Γκεόργκι Μάρκοφ,  με δηλώσεις του τόνισε  ότι η συμφωνία που αναφέρεται από την Ζαχαρίεβα που υπογράφηκε το 1999 μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, έγινε από τη (βουλγαρική)  κυβέρνηση του Ιβάν Κοστόφ. 
Τότε υπήρχε η διαφωνία της ονομασίας της γλώσσας των Σκοπίων, αλλά συμφωνήθηκε να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών «στις γλώσσες που αναγνωρίζοναι από το Σύνταγμα». 
Ο ίδιος θα τονίσει ότι «ποτέ δεν αναφέρθηκε κάποια «μακεδονική» γλώσσα.
Ο ίδιος θα καταφερθεί εναντίον της Βουλγάρας υπουργού Εξωτερικών και θα την συμβουλεύσει  να «προετοιμάζεται λίγο πριν ομιλήσει». Θα τονίσει ότι είναι ‘άνθρωπος διαφόρων ιδρυμάτων’ και όχι διπλωμάτης καριέρας.
Αντίθετος με τις δηλώσεις της Ζαχαρίεβα είναι και ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Σόφιας, καθηγητής ιστορίας,  Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.
«Στη χώρα υπάρχει μια διπλωματική πρακτική αναγνωρισμένη. Αλλά, το ζήτημα των γλωσσών είναι αυστηρά επαγγελματική δουλειά επιστημόνων και για αυτό μπορούν να ασχοληθούν μόνο τα γλωσσικά ιδρύματα. 
Και αν λένε ότι είναι μια διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας, δεν πηγαίνουμε εναντίον τους. Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει Γλωσσικό Ινστιτούτο. Το ίδιο ισχύει και για την αναγνώριση  των ανθρώπων.
 Για αυτό υπάρχει. Αυτή είναι η κατάσταση στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει αυστραλιανή γλώσσα, ούτε αμερικανική, υπάρχει η αγγλική.
Αυτή είναι μια μεγάλη μαρτυρία. Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι στα Σκόπια είναι μερικά έτη φωτός μακριά από τις ευρωπαϊκές νόρμες και αξίες.
Η γλώσσα για παράδειγμα,  σύμφωνα με αυτές τις αξίες δεν αναγνωρίζεται από τις κυβερνήσεις αλλά από τα επαγγελματικά γλωσσικά ινστιτούτα.
Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη ‘μακεδονική’, την αυστραλιανή, την ελβετική, την κυπριακή ή την κοσοβάρικη. Αυτό γίνεται μόνο στα ολοκληρωτικά κράτη. Ο Στάλιν μπορούσε  και το έκανε.
Αλλά ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Και ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν είναι ο Στάλιν. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία γλώσσα, ούτε φυσικά και έθνος, είπε ο Βούλγαρος καθηγητής.
(pik.bg)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: