Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κύπρος - Υδρογονάνθρακες: Πόσο είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί ο Ερντογάν;


Οι -όχι και τόσο συγκεκαλυμμένες- απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία εν όψει της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ σίγουρα δεν ξένισαν όσους ζουν... κοντά στην Τουρκία ή έχουν “δούναι και λαβείν” με την Άγκυρα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί και μάλιστα απροκάλυπτα. Το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν και πιθανότατα θα το κάνει και πάλι στο μέλλον.

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Για την ακρίβεια η Άγκυρα θα προσπαθεί να “χωθεί” στην υπόθεση των υδρογονανθράκων με όποιον τρόπο μπορεί, με κάθε δυνητική ευκαιρία. Αν χρειασθεί να απειλήσει θα απειλήσει. Αν χρειασθεί να βγάλει πολεμικά πλοία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα το κάνει. Αν την... καλέσουν σε διαπραγματεύσεις για να μοιρασθεί κάτι στο οποίο δεν έχει κανένα δικαίωμα, θα πάει!

‘’Πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές’είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. ‘’Εδώ και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα υπάρχει όφελος αν οι ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση την ειρήνη". δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Εξαιρετικός “παίκτης” (αν και το... στυλ της αμφισβητείται πολλές φορές) η Άγκυρα υπολογίζει προσεκτικά “μέχρι πού την παίρνει” και κινείται αναλόγως και σε πολλαπλά επίπεδα -πότε πιέζει πολιτικά, πότε επιχειρηματικά και πότε αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να πιέσει και στρατιωτικά. Αυτό που δεν έχει υπολογίσει είναι ότι κάποια φορά μπορεί ο κόσμος να βαρεθεί τα τουρκικά παιχνίδια.

Και αυτό διότι εδώ τα λεφτά είναι πολλά, πάρα πολλά. Πόσο τυχαίο είναι ότι και η πρόσφατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό “τορπιλλίσθηκε” ανενδοίαστα από την τουρκική πλευρά; Περίμενε κανείς να αφήσει να ξεφύγει από τα νύχια της μια χώρα με τέτοιο ενεργειακό πλούτο;

"Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Από την άλλη, ποιός πετρελαϊκός κολοσσός θα αφήσει να κινδυνεύσει μια επένδυση-μαμούθ από στρατιωτικές επιχειρήσεις; Και ποιο κυρίαρχο κράτος θα αφήσει την Άγκυρα να εκμεταλλευτεί δια της... προσκολλήσεως κάτι που δεν της ανήκει; Σίγουρα όχι το Ισραήλ, ένας ακόμη παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι ξέρουν πώς αντιδρά το Ισραήλ όταν πιέζεται.

Το θέμα είναι τί αντίκρυσμα έχουν οι τουρκικές απειλές.

Η Κύπρος βρίσκεται σε επιφυλακή για τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Σήμερα ξεκινούν οι δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Το βάθος της γεώτρησης, θα φτάσει στα 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με την NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης.

Θα ρισκάρει η Τουρκία να κάνει θερμό επεισόδιο “για τα πετρέλαια”; Εναντίον μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Στην ίδια Ε.Ε όπου την “μπαγκέτα” κρατάει η Γερμανία με την οποία η Τουρκία τελευταία δεν έχει και τις αρμονικότερες σχέσεις; Θα έχει ενδιαφέρον αυτό.

Ο Ερντογάν αυτή τη φορά “παίζει τα ρέστα” του. Θα πιέσει με κάθε μέσο, όσο μπορεί. Και αυτό είναι που τον κάνει επικίνδυνο. Μέχρι να δει πως δεν μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει και να σκεφτεί κάποια άλλη τακτική... 
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: