Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Έκθεση κόλαφος από το Κονγκρέσο για την Τουρκία

Image


Εντείνεται από την Ουάσιγκτον η πίεση στην Αγκυρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκια: Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επικύρωσε χθες πρόταση αναφορικά με την επιστροφή Χριστιανικών Εκκλησιών και ακινήτων στην Τουρκία.
Ο νόμος/πρόταση - που για να θεσμοθετηθεί θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και από το Συμβούλιο της Γερουσίας - προβλέπει ότι σχετικά με το καθεστώς των χριστιανικών χώρων προσευχής και των ακινήτων, τα οποία κατασχέθηκαν και δεν επιστράφηκαν , θα πρέπει να ετοιμάζεται λεπτομερής έκθεση κάθε χρόνο προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ετήσια Εκθεση

Η ετήσια αυτή έκθεση προς το Κογκρέσο, θα αναφέρεται αναλυτικά στα «πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της επιστροφής, προστασίας και αποκατάστασης των κλεμμένων, κατασχεμένων ή με άλλον τρόπο μη επιστραφέντων χριστιανικών περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα, στη βόρεια Κύπρο».
Στο κείμενο προβάλλονται τα αρνητικά στοιχεία, αναφορικά με την κατάσταση των χριστιανών στην Τουρκία και των ακινήτων τους, αλλά γίνεται και σύντομη αναφορά σε ορισμένα θετικά βήματα της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο.

Μετέτρεψε ακόμα δύο Βυζαντινές εκκλησίες σε τεμένη

Στη συνεδρίαση, που κράτησε περίπου μία ώρα, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν επικριτικά στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ ορισμένα μέλη μίλησαν υπέρ της Τουρκίας.Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ed Royce ( Εντ Ρόις) , είπε ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει χάσει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, ότι η κατάσταση των εκκλησιών στην Τουρκία χειροτέρεψε στα χέρια της ''εχθρικής διοίκησης'' και ότι η κυβέρνηση αντί να τηρήσει την υπόσχεσή της για την επιστροφή των ακινήτων των χριστιανών, μετέτρεψε δύο Βυζαντινές εκκλησίες ακόμα σε τεμένη και ότι ''παίζει'' και με την Αγία Σοφία.

Η βουλευτής της Καλιφόρνια, κ. Dana Rochrabacher, είπε ότι ελπίζει να γίνουν παρόμοια αιτήματα, αναφορικά με την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι .

Πρόκειται για νόμο -κόλαφο που ήρθε για συζήτηση μετά από αναβολή η οποία ίσως να κερδήθηκε χάρις σε κινήσεις του τουρκικού λόμπυ και ορισμένων συμμάχων του... Πηγές του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τις οποίες επικαλείται η αρμενική ιστοσελίδα asbarez.com ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει τη συζήτηση και την αποδοχή της Πράξης -που σταδιακά θα πάρει όπως είπαμε τη μορφή νόμου.
Η «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό κ. Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό κ. Έλιοτ Εντζελ.

Στη συνεδρίαση, που κράτησε περίπου μία ώρα, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν επικριτικά στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ ορισμένα μέλη μίλησαν υπέρ της Τουρκίας. Η βουλευτής της Καλιφόρνια, κ. Dana Rochrabacher, είπε ότι ελπίζει να γίνουν παρόμοια αιτήματα, αναφορικά με την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται πουθενά ο όρος «γενοκτονία» .

«Ιστορικές αγριότητες και βίαιοι διωγμοί»

Στο σκεπτικό της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι «κατά παράβαση των διεθνών νομικών υποχρεώσεών της, η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται να αναγνωρίσει το διεθνές καθεστώς του υπερδισχιλιετούς Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει κατάσχει τη μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων και των ακινήτων του ελληνικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ ζητεί οι υποψήφιοι για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη να είναι Τούρκοι πολίτες». Ακόμα, η κυβέρνηση της Άγκυρας εξακολουθεί να αρνείται την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εμποδίζοντας έτσι την κατάρτιση και στελέχωση του ελληνορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία. Επιπλέον επικρίνεται η γενικότερη πολιτική της Τουρκίας στη διάρκεια δεκαετιών ενώ γίνεται λόγος για «ιστορικές αγριότητες και βίαιους διωγμούς» εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα επί σειρά ετών, συνέπεια των οποίων είναι «στα αρχαία αυτά εδάφη που επί χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν την εστία γηγενούς χριστιανικού πληθυσμού… οι Χριστιανοί να αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας».


Χριστιανοί ενωμένοι στον αγώνα
Επισημαίνεται ότι ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA) πριν από λίγες ημέρες, με την οποία χαιρέτισε την προώθηση του νόμου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο πρόεδρος της ANCA κ. Κεν Χατζικιάν εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή δράση «όλων όσων πιστεύουν στη θρησκευτική ελευθερία –Κυπρίους, Έλληνες, Ποντίους, και Ασσυρίους αδελφούς» καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να ζητήσουν από τους βουλευτές τους στήριξη, όταν ο νόμος φθάσει στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής.


Και άλλα ''καρφιά''
Πέραν αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν σταλεί ήδη στην αρμόδια Επιτροπή 6 σχέδια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 3 σχέδια από τη Γερουσία.
Αντίθετα με το HR4347, τα υπόλοιπα σχέδια δεν είναι νόμοι, αλλά κείμενα τα οποία δείχνουν την ευαισθησία του Κογκρέσου για τα ανθρωπιστικά θέματα, λένε τουρκικά ΜΜΕ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με το HRes136 προβαίνει σε έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία (19 υπογραφές).
Το ΗRes187, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέλαβε τα εδάφη της Κύπρου, παρουσιάζει την ευαισθησία των ΗΠΑ στην ενοποίηση της Κύπρου (18 υπογραφές).
Το HRes188 προβαίνει σε έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ουγγαρία: ΝΑΤΟ και ΕΕ "χρωστούν" στα Σκόπια!

Image


Τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αποσαφήνισε χθες πως δεν πρόκειται να αποσταλεί πρόσκληση σε καμιά υποψήφια προς ένταξη χώρα, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου,ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ζητάει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ, κάνοντας μάλιστα λόγο για "χρέος" των δύο προς τη χώρα αυτή, που πρέπει να ξεπληρώσουν το ταχύτερο δυνατό.

"Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ "χρωστούν" στη "Μακεδονία", κάτι που πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό", τόνισε, σύμφωνα με το Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΤΙ), ο Βίκτορ Ορμπάν παραλαμβάνοντας στη διάρκεια τελετής στην ουγγρική Βουλή το "Βραβείο Γκότσε Ντέλτσεφ" που του απένειμε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά".

Αναφέροντας πως ΝΑΤΟ και ΕΕ υποστηρίζουν την αρχή της εκπλήρωσης των κριτηρίων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες για την προετοιμασία τους, ώστε να μην μπορεί να τους στερηθεί το δικαίωμα προς ένταξη, ο Βίκτορ Ορμπάν επισήμανε ότι η "Μακεδονία" προετοιμάστηκε, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που της αναλογούσαν και είναι έτοιμη να συνεχίσει.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός -του οποίου το δεξιοεθνικιστικό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών κυβερνά, μετά τις εκλογές του Απριλίου, για μια νέα τετραετία με πλειοψηφία δύο τρίτων- χαρακτήρισε "αδιανόητο" το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ "δεν τακτοποιούν τα χρέη τους" έναντι μιας χώρας η οποία δεν έχει αρχίσει καν τις ενταξιακές συνομιλίες, ενώ στο παρασκήνιο του ζητήματος, όπως σημείωσε, υπάρχει μια παρατεταμένη διαμάχη για το θέμα της ονομασίας, μεταξύ ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της "Μακεδονίας".

"Δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε τη διαμάχη για το όνομα, γιατί αυτό αφορά τις δύο χώρες", ανέφερε ο Βίκτορ Ορμπάν, επισημαίνοντας ότι στη Διεθνή Κοινότητα η Ουγγαρία εκπροσωπεί την άποψη πως η διαμάχη για το όνομα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την "Μακεδονία".

Πρόσθεσε δε, ότι "αυτή κατάσταση πρέπει να αλλάξει" και πως η χώρα του "αυτή την άποψη εκπροσωπούσε έως τώρα και αυτή θα εκπροσωπεί και στο μέλλον".

Χαρακτηρίζοντας το βραβείο που του απονεμήθηκε ως "αξιόλογο, το οποίο εκπροσωπεί σημαντικές οικουμενικές αξίες, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Ουγγαρίας και Μακεδονίας", εξέφρασε την ελπίδα η βράβευση αυτή να συμβάλει "στην απονομή δικαιοσύνης την οποία οφείλει στην "Μακεδονία" τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ".

Σκόπια: Αιχμές κατά της Ελλάδας για την παραμονή στον «προθάλαμο» του ΝΑΤΟ

Image

«Απογοητευτική, όσο και αναμενόμενη» για την ΠΓΔΜ χαρακτηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τη χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία, δεν θα εξετασθούν ζητήματα διεύρυνσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι,εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η χώρα του, για μία ακόμη φορά, παραμένει στον «προθάλαμο» του ΝΑΤΟ, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας.

«Αναφορικά με την Ουαλία δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Από την μια πλευρά έχουμε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποίαέχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις ένταξης από το 2008, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος του βέτοως πολιτικού μέσου εκ μέρους μιας χώρας - συμμάχου του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Πόποσκι.

«Τόσο εμείς όσο και ο κ. Ράσμουσεν γνωρίζουμε ότι η αντίθεση της Ελλάδας υφίσταται από το 2008. Δεν υπάρχει μηχανισμός που να υποχρεώνει ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ να σεβαστεί τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράσμουσεν μετά τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της Συμμαχίας, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αποστείλει πρόσκληση σε καμία υποψήφια χώρα για ένταξη στη Συμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Ουαλία.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Γραφικοί ισχυρισμοί Τούρκων για "άγνωστο αεροπορικό μέσο στο Αιγαίο"! Θα δουν και UFO!!!

Image


<<Αεροπορικό μέσο, του οποίου δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα και ο τύπος, παραβίασε προχθές το βράδυ-24/6 - επί 4 λεπτά τον τουρκικό εναέριο χώρο δυτικά του Τσανάκκαλε. Το αεροπορικό μέσο, χαρακτηρίστηκε, στη γνωστοποίηση του Γενικού Επιτελείου, ως μυστηριώδες αεροπορικό μέσο, το οποίο στις 17:09, σε ύψος 33.000 ποδιών, μπήκε μέσα στα χωρικά ύδατα κατά 1,1 ναυτικά μίλια>>.

Έτσι περιγράφουν, με δυο λόγια,τρεις εφημερίδες της Τουρκίας ( Aksam ,Hurriyet και Yeni Safak) την καταγραφή (;) ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου μέσου στην ευρύτερη περιοχή της Ίμβρου και δυτικά του Τσανάκ Καλέ , με χαρακτηριστικότερουςτίτλους αυτούς της 2ης και της 3ης εφημερίδας «Παραβίαση ‘άνευ ταυτότητας’ στον εναέριο χώρο μας».και «Μυστηριώδες αεροπορικό μέσο στους αιθέρες της Ίμβρου».

Η καταγραφή του ίχνους φαίνεται ότι προκάλεσε μεγάλη ταραχή και αναστάτωση στους Τούρκους επιτελείς ή έτσι τουλάχιστον θέλουν να το εμφανίζουν... Η γνωστοποίηση της παραβίασης αυτής του τουρκικού εναέριου χώρου, έγινε γνωστή από την ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και όπως αναφερόταν εκεί , το μυστηριώδες αεροσκάφος πετούσε σε ύψος περί τα 33 χιλιάδες πόδια ενώ μπήκε - κατά την ανακοίνωση - σε βάθος 1,1 ναυτικών μιλίων εντός του τουρκικού εναέριο χώρου.
Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα έτος, στις 1 Ιουλίου 2013 πάλι ένα «μυστηριώδες» αεροσκάφος φέρεται να παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο χωρίς να γίνει έγινε γνωστή η ταυτότητα και ο τύπος του.Η Milliyet ανέφερε ότι ήταν ελληνικό που πέταξε βορειοανατολικά της Χίου προχώρησε σε παραβίαση για έξη λεπτά.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

"Στον Έβρο δεν περνά κανείς" - Άσκηση του Δ΄ Σώματος Στρατού

Image


“Στον Έβρο δεν περνά κανείς”. Η άσκηση του Δ΄ Σώματος Στρατού εντυπωσιακή ,όπως προκύπτει από τις πολλές και καλές φωτογραφίες του ΓΕΣ .

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΕΓΝΑΤΙΑ-2014», διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πλωτών Μέσων Νοτίου Έβρου, του Δ΄ Σώματος Στρατού.




Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από το 642 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ», αντικείμενο της οποίας ήταν η εκπαίδευση των 
ασκούμενων τμημάτων στη σχεδίαση, οργάνωση, προπαρασκευή και διεξαγωγή επιχείρησης βίαιης διάβασης ποταμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, 
έγινε ενημέρωση για τα μέσα και υλικά των Μονάδων Πεζικού και Μηχανικού που χρησιμοποιούνται για τη γεφύρωση ή διαπεραίωση υδάτινων κωλυμάτων.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Χαλκίδης καθώς και οι Διοικητές των XII Μ/Κ ΜΠ, ΧΧ ΤΘΜ καθώς και των 
Ταξιαρχιών της ΠΕ του Δ΄ ΣΣ.



















Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Θρησκευτικός εμφύλιος στο Ιράκ και πιθανές επιπτώσεις

Image


Αναμφισβήτητα, η εσωτερική κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ επιδεινώθηκε αμέσως μετά την εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων (2003). Έντεκα χρόνια αργότερα και αφού αποσύρθηκε η Πολυεθνική Δύναμη του Ιράκ (Multi-National Force – Iraq), η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας χαρακτηρίζεται ως χαοτική, καθώς διεξάγεται ένας διαρκής εθνο-θρησκευτικός εμφύλιος.

Πριν λίγες ημέρες, τα διεθνή ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στα «αναπάντεχα» γεγονότα, που διαδραματίσθηκαν στο βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μοσούλης. Οι πρώτοι τίτλοι των ΜΜΕ αναφέρθηκαν αφενός στο τεράστιο κύμα εκτοπισμένων Ιρακινών (περίπου μισό εκατομμύριο), που πυροδότησε η κατάληψη της Μοσούλης από τους σουνίτες τζιχανιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (Islamic State in Iraq and the Levant - ISIL ή και Islamic State of Iraq and al-Sham - ISIS), αφετέρου στην αδυναμία της «σιιτικής» κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης να αντιμετωπίσει τους σουνίτες τζιχαντιστές. Ήδη, η ISIL αφού επιτέθηκε και συνεχίζει να επιτίθεται σε διάφορες πόλεις του κεντρικού και βόρειου Ιράκ, εμφανίζει συγκέντρωση δυνάμεων πέριξ της Βαγδάτης. Καθόλου απίθανο τις επόμενες ημέρες η ISIL να στοχοποιήσει τόσο την ιρακινή πρωτεύουσα, όσο και τις υπόλοιπες πόλεις (Σαμάρρα, Καρμπάλα, Νατζάφ, κτλ, του κεντρικού Ιράκ).


Ποια είναι η ISIL και ποιος ο αντικειμενικός της σκοπός;

Η ISIL είναι μια οργάνωση τζιχαντιστών, που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και τη Συρία, όπως αναφέρει και η ονομασία της. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προέρχεται από την Αλ Κάιντα του Ιράκ (al-Qaeda in Iraq - AQI). Το ακριβές μέγεθός της είναι άγνωστο, αν και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για έως 5.000 μαχητές (τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η δύναμή της αυξήθηκε και ανέρχεται σε 7.000 μαχητές). Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ξένοι τζιχαντιστές (περίπου το 80% των τζιχαντιστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον αραβικό κόσμο και τον Καύκασο, οι οποίοι αρχικά μετέβησαν στη Συρία και τάχθηκαν κατά του Άσσαντ, σήμερα δραστηριοποιούνται στο Ιράκ υπό τη διοίκηση της ISIL). Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η ISIL υπερέχει της αλ-Κάιντα και αριθμητικά και επιχειρησιακά. Επικεφαλής της φέρεται να είναι ο 43χρονος και ακριβοθώρητος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάτι, που κατάγεται από τη Σαμάρρα του κεντρικού Ιράκ και ο οποίος τάχθηκε κατά των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, όταν εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003.

Σε αντίθεση με άλλες ομάδες σουνιτών ανταρτών που δραστηριοποιούνται στη Συρία, η ISIL αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση ενός συρο-ιρακινού ισλαμικού εμιράτου και στην εκδίωξη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος σύμφωνα με την οργάνωση μονοπωλεί την εξουσία υπέρ των σιιτών.

Τον Μάρτιο του 2013, η ISIS σημείωσε την πρώτη της σημαντική στρατιωτική επιτυχία, όταν κατέλαβε την πόλη αλ-Ράκκα της ανατολικής Συρίας. Τον Ιανουάριο του 2014, μετά την ένταση που σημειώθηκε μεταξύ της σουνιτικής ιρακινής μειοψηφίας και της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης, κατέλαβε και τη Φαλούτζα της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ. Επιπρόσθετα, κατάφερε να ελέγξει μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Ραμάντι της επαρχίας Ανμπάρ και να έχει παρουσία σε αρκετές πόλεις πλησίον της τουρκο-ιρακινής και συρο-ιρακινής μεθορίου. Ωστόσο, η πρόσφατη κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, προκάλεσε τεράστια εντύπωση, καθώς πρόκειται για άλλη μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία της ISIL, που κατάφερε να κατακερματίσει τις επιχειρησιακά αδύναμες ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και που τώρα κατευθύνεται προς την περιοχή της Βαγδάτης.

Ο θρησκευτικός εμφύλιος του Ιράκ αναζωπυρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν μαχητές της Αλ Κάιντα, μεταμφιεσμένοι σε Ιρακινούς στρατιώτες, ανατίναξαν το σιιτικό τέμενος αλ-Ασκάρι στη Σαμάρρα (125 χλμ βόρεια της Βαγδάτης). Ενώ στη συνέχεια, σιίτες πολιτοφύλακες σκότωσαν χιλιάδες σουνίτες Ιρακινούς, σε αντίποινα. Σήμερα, η προστασία του αλ-Ασκάρι, αλλά και άλλων ιερών χώρων των σιιτών, από μια νέα επίθεση της ISIL συνιστά πρώτη προτεραιότητα για τους Ιρακινούς σιίτες.


Σιιτική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της ISIL

Μετά από εντολή του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ο ιρακινός στρατός και οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας, με την υποστήριξη περίπου 1.000 εθελοντών σιιτών πολιτών, αναπτύχθηκαν τόσο στη Σαμάρρα για την προστασία του τεμένους αλ-Ασκάρι, όσο και νότια του Τικρίτ για την ανακατάληψή του από την ISIL. Επίσης, στο βορειο-δυτικό Ιράκ –εκτός των κουρδικών περιοχών- αναπτύχθηκε η 10η Μεραρχία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιρανικές σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, που μάχονται στο πλευρό του Άσσαντ στη Συρία, έλαβαν και αυτοί την εντολή να επιστρέψουν και να συνεχίσουν πλέον τον αγώνα τους κατά της ISIL στο ιρακινό έδαφος. Για τον ίδιο σκοπό, η «Δύναμη της Ιερουσαλήμ» (Quds Force), η οποία ανήκει στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις (Iranian Revolutionary Guard Corps - IRGC), που ήδη εδώ και αρκετούς μήνες δραστηριοποιείται στο κεντρικό Ιράκ, έχει αναπτύξει δύο τάγματα βόρεια και νότια της Βαγδάτης.

Πριν μερικές ημέρες, ο διαπρεπής σιίτης κληρικός Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι κάλεσε όλους ανεξαιρέτως τους Ιρακινούς πολίτες να καταταγούν ως εθελοντές στον αγώνα κατά της ISIL. Η ανταπόκριση των σιιτών Ιρακινών ήταν άμεση και ήδη έχουν καταταγεί δεκάδες χιλιάδες στις Πολιτικές Δυνάμεις Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στη Βαγδάτη ανταποκρίθηκαν χιλιάδες εθελοντές, στην Καρμπάλα 700 άτομα, εκατοντάδες στη σιιτική επαρχία Καντισίγια του κεντρικού Ιράκ, 700 εθελοντές εντάχθηκαν στην αστυνομική δύναμη της σιιτικής επαρχίας Ντι Γκαρ (βόρεια της Βασόρας), ενώ στη Βασόρα η συνολική δύναμη, που απαρτίζεται από τη 14η Μεραρχία, ένα Τάγμα συνοριοφυλάκων και τους εθελοντές, ανέρχεται σε 13.000.


Ανατολικά της Βαγδάτης, η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη, «Οργάνωση Μπαντρ», ένα μέρος της οποίας μάχεται στο συριακό εμφύλιο, ανέλαβε την ασφάλεια της επαρχίας Ντιγιάλα και ήδη έχει εμπλακεί με μαχητές της ISIL. Επικεφαλής της Μπαντρ είναι ο Ιρακινός υπουργός Μεταφορών, Χάντι αλ-Αμέρι, ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη του συντονισμού μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας και του κουρδικού στρατού (Peshmerga). Πληροφορίες, τις οποίες αρνήθηκε η Τεχεράνη, αναφέρουν ότι στην επαρχία Ντιγιάλα έχουν αναπτυχθεί και 500 στρατιώτες των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βόρεια της Βαγδάτης, στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλάχ αλ-Ντιν, αναπτύχθηκαν οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη σιίτες πολιτοφύλακες της δύναμης «Κοινωνία του Δικαίου» (Asaib Ahl al-Haq), που εκπαιδεύτηκαν από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολλάχ και μέχρι πρόσφατα δραστηριοποιούνταν στη Συρία.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος ο ηγέτης του “Mahdi Army”, σιίτης κληρικός Μοκταντά αλ-Σαντρ, ο οποίος διέταξε τους υποστηρικτές του σε όλες τις ιρακινές επαρχίες να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές παρελάσεις, αλλά και να σχηματίσουν τις «Ταξιαρχίες Ειρήνης» (Peace Brigades), με αντικειμενικό σκοπό την προστασία των σιιτικών τεμενών.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή της ISIL και επιδιώκοντας να ελέγχουν τις αμφισβητούμενες περιοχές του Κιρκούκ, προώθησαν δύο Μεραρχίες του κουρδικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή της Τουζ (νότια των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Κιρκούκ). Από την πλευρά τους, και οι Ιρανοί έχουν αναπτύξει επιπρόσθετες δυνάμεις σε μια ζώνη 100 χλμ από τα ιρανο-ιρακινά σύνορα.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι η ανάπτυξη όλων αυτών των δυνάμεων (ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας, χιλιάδες σιίτες πολιτοφύλακες, Peshmerga, IRGC, Quds Force και δεκάδες χιλιάδες εθελοντές) κρίνεται ως υπερβολική για το μέγεθος της αντίστοιχης δύναμης της ISIL. Επίσης, εκτιμάται ότι πρώτη προτεραιότητα των Ιρακινών σιιτών είναι η υπεράσπιση των σιιτικών εδαφών, η ασφάλεια των σιιτικών τεμενών (κυρίως του αλ-Ασκάρι στη Σαμάρρα) και φυσικά η Βαγδάτη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ISIL δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις σιιτικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, αλλά θα διεξάγει ασύμμετρες επιχειρήσεις σε χρόνο, τόπο και με τρόπο που αυτή θα επιλέξει.


Αναμενόμενες επιπτώσεις

Ένα θέμα που θα πρέπει να ανησυχεί τους Ιρακινούς σιίτες είναι η ανάπτυξη ιρανικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος. Για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν στο Ιράκ; Τι θα επιδιώξουν μελλοντικά; Προς το παρόν, η Τεχεράνη αφενός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεών της στην ιρακινή επικράτεια, αφετέρου τάχθηκε επίσημα κατά «οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ». Σε καμιά περίπτωση, οι Ιρανοί δεν θα ήθελαν να δουν και πάλι ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο γειτονικό Ιράκ. Παρόλα αυτά, το αμερικανικό πεντάγωνο διέταξε το αεροπλανοφόρο “USS George H.W. Bush” να κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο, αλλά στην παρούσα φάση η ανάπτυξη χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων εκτιμάται ως απίθανη. Αν όμως η Ουάσιγκτον αποφασίσει άμεσα να εμπλακεί στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά της ISIL, θα το πράξει με δύο τρόπους. Πρώτον, θα χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAVs). Δεύτερον, θα διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών (που ήδη διεξάγει) και θα συνεργασθεί με γειτονικές χώρες –πιθανόν και με το Ιράν- στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Ουσιαστικά, η όλη κατάσταση στο Ιράκ χαρακτηρίζεται ως επέκταση του συριακού εμφύλιου. Πρόκειται για έναν κλιμακούμενο θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σουνιτών και σιιτών, ο οποίος δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μια περιφερειακή σύρραξη θρησκευτικού χαρακτήρα, εμπλέκοντας και χώρες όπως το Ιράν, τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου και την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, το αποσταθεροποιημένο Ιράκ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο πριν την τριχοτόμησή του, την οποία θα σπεύσουν να επωφεληθούν και αρκετοί εξωτερικοί κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες, όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και λόγω της ύπαρξης των τεράστιων επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αν συνεχισθεί η συνεχώς επιδεινούμενη συγκρουσιακή κατάσταση, τότε, πέρα από την επιδείνωση της περιφερειακής κατάστασης ασφάλειας που προβλέπεται να καταστεί μακροχρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε πολλαπλασιασμό των θυμάτων και των προσφύγων, αλλά και επιδείνωση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, με άμεση αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Ήδη, την Τετάρτη 11 Ιουνίου, όταν οι αντάρτες της ISIL κατέλαβαν το διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπαϊτζί, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4%, γεγονός που δημιούργησε έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Ως γνωστόν, το Ιράκ παράγει περίπου 3,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 11% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ και με το 3,5% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Είναι βέβαιο ότι η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, προβληματίσει τις Βρυξέλλες και φυσικά την Αθήνα. Στο άμεσο μέλλον, η μείωση της παραγωγής ιρακινού πετρελαίου θεωρείται δεδομένη (κυρίως, από το κουρδικό Ιράκ προς την Τουρκία, και ίσως αργότερα, από την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Βασόρας, αν επεκταθούν οι συγκρούσεις στο νότιο Ιράκ), όπως δεδομένη θεωρείται και η μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την πρόσφατη απόφαση της Gazprom για διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας. Επιπρόσθετα, η συνεχιζόμενη συγκρουσιακή κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς τη γηραιά ήπειρο. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ανατολική Ευρώπη) κρίνεται αναγκαία αφενός η συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για άμεση αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, αφετέρου η λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

"Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη" - Η σφαγή και η τραγωδία του 1824

Image



1824 και ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση. και ζήτησε τη βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Το Μάρτιο του 1824 προχωρά σε συμφωνία με τον Μεχμέτ Αλή Αλή ο οποίος ζήτησε και πήρε Κρήτη και Κύπρο τοποθέτησε το θετό γιο του, Ιμπραήμ, διοικητή της Πελοποννήσου. Οι Έλληνες, βρίσκονταν σ΄ έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο.

Οι Τουρκοαιγύπτιοι πίστευαν ότι αν δεν καταστρεφόταν ο ελληνικός στόλος και δεν εξουδετερώνονταν οι ναυτικές βάσεις των Ελλήνων, δεν θα ήταν δυνατό να ευδοκιμήσουν χερσαίες επιχειρήσεις. ‘Ετσι αποφασίσθηκε, ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον Χουσεΐν να προσβάλλει την Κάσο και ο τουρκικός υπό τον Χοσρέφ Πασά τα Ψαρά.

Τα Ψαρά, ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, με ονομαστούς πυρπολητές, όπως ο Παπανικολής, ο Κανάρης και ο Πιπίνος. Ο Χοσρέφ είχε εντολή από τον σουλτάνο να “εξαφανίσει” τα Ψαρά.

Το πρωί της 20ης Ιουνίου ο τουρκικός στόλος απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης με προορισμό τα Ψαρά. Απετελείτο από 176 πλοία (πολεμικά και φορτηγά) και 12 χιλιάδες άνδρες (τούρκους και τουρκαλβανούς). Η τουρκική αρμάδα έφθασε στον αβαθή ορμίσκο Κάναλος. Έπειτα από ισχυρό κανιοβολισμό, οι Τούρκοι πέτυχαν την απόβαση των αγημάτων τους.

Οι κάτοικοι του νησιού ανέρχονταν σε 30.000, οι 7.000 ντόπιοι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από τη Χίο και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το υπερασπίζονταν 1.300 Ψαριανοί, 700 πάροικοι και 1027 μισθοφόροι από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Οι μαχητές των Ψαρών έκαναν μία σειρά λαθών με πρώτο ότι δεν χρησιμοποίησαν καθόλου το στόλο τους.

Οι Τούρκοι του Χοσρέφ κατέβαλαν μέσα σε δύο μέρες το νησί. Τα όσα ακολούθησαν ήταν απίστευτα τραγικα.

Μόνη εστία αντίστασης παρέμεινε το Παλαιόκαστρο, η οχυρή θέση που δεσπόζει της Χώρας. Οι υπερασπιστές του, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα, αμύνθηκαν σθεναρά εναντίον 6.000 Τούρκων που τους πολιορκούσαν. Όταν η αμυντική γραμμή τους έσπασε και το φρούριο πλημμύρισε από Τούρκους, ο Αντώνιος Βρατσάνος έβαλε φωτιά στην πυριταδοποθήκη για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων.

Η καταστροφή και η σφαγή υπήρξε τρομερή. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 θανατώθηκαν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Από αυτή τη τραγωδία ο ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε:

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
πούχαν μείνει στην έρημη γη.

ΣΟΚ! Σκοπιανή επιστήμων αποκαλύπτει το μυστικό που κρατάνε κρυμμένο 275 εκατομμύρια χρόνια !

Η διάσημη και πολύ σεβαστή γλωσσολόγος και συγγραφέαςMargarita Kitan Ivanovska, αποκαλύπτει το καλά κρυμμένο μυστικό:

275 εκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρχε λέει η Παγγαία. Και φυσικά ...οι Σκοπιανοί.
Όλη η πλάση λεγόταν κανονικά "Μακεδονία", αλλά επειδή οι Έλληνες ήταν κουφάλες της άλλαξαν το όνομα και την έκαναν Πανγαία (ή Παγγαία). Εκεί και τότε, στην Πανγαια, ζούσαν οι Μακεδονοειδείς, από τους οποίους προήλθε ως γνωστόν η λευκή φυλή και γενικώς το σύμπαν.
Μπερδευτήκατε; Κι εμείς...






(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΑΝΓΑΙΑ κλπ ΕΔΩ)

πηγή: τα χάλια

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Δεν φτάνει που οι Σκοπιανοί ούρλιαζαν στον Εθνικό μας ύμνο, ΕΜΕΙΣ κάναμε κάτι πολύ χειρότερο !

Θα θυμάστε το προηγούμενο άρθρο μας (http://taxalia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5744.html) στο οποίο αναφερθήκαμε στους δύο αγώνες χάντμπολ των εθνικών ομάδων FYROM και Ελλάδας, όπου στην Αθήνα, σεβαστήκαμε τον...
Εθνικό Ύμνο των Σκοπιανών, ενώ στα Σκόπια δεν άφησαν να ακουστεί ο ελληνικός εθνικός ύμνος, ουρλιάζοντας σαν πίθηκοι.

Δεν είναι όμως αυτό το χειρότερο!

Ο αναγνώστης Πέτρος Π., επισημαίνει:
Το χειρότερο είναι ότι στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε αγώνας μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδος στην χώρα μας στις 8/6/2014 ο εθνικός ύμνος της πΓΔΜ είναι σε έκδοση με φωνητικά, δηλαδή ακούγεται μαγνητοφωνημένος σε ελληνικό έδαφος με τους στίχους "Σήμερα στη Μακεδονία, οι Μακεδόνες κλπ".Είναι πάγια διεθνής πρακτική οι εθνικοί ύμνοι να παίζονται χωρις την απαγγελία των στίχων πάρα μόνο μουσικά. Εμείς πήραμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας.

Άρματα μάχης Abrams: Είναι οριστικό έρχονται 90 τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ

Image

Η απόφαση είναι οριστική καθώς οι όποιες αμφιβολίες και ενστάσεις κάμθηκαν. Τον Σεπτέμβριο φθάνουν στην Ελλάδα 90 άρματα μάχης Abrams M1A1.

Η υπόθεση των αμερικανικών αρμάτων μάχης μας απασχολεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Είχε ανοίξει από την πρώτη θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ και θα κλείσει τώρα με υπουργό Εθνικής Άμυνας πάλι τον ίδιο. Ο Αβραμόπουλος ελπίζει και πιστεύει ότι η άφιξη των Abrams στην Ελλάδα θα συνδυαστεί και με την υπόθεση των υποβρυχίων 214, το πρώτο από τα οποία γίνεται προσπάθεια να “πέσει” στο νερό επίσης τον Σεπτέμβριο.

Οι απόψεις για το αν μας συμφέρει η ένταξη των αρμάτων μάχης Abrams δεν ήταν ομόφωνες. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την αξία των αρμάτων μάχης, υπήρχαν ερωτήματα για το κόστος που προέκυπτε για το “συμμάζεμά” τους.

Αρχικά γίνονταν συζητησεις ακόμη και για την ένταξη 400 αρμάτων μάχης. Τελικά κρίθηκε ότι τα 90 σε πρώτη φάση είναι πιο συμφέρουσα λύση.

Αυτό που προσπαθεί να κερδίσει η ελληνική πλευρά τώρα είναι να αναλάβουν τις όποιες εργασίες επισκευών και ανακατασκευών αποκλειστικά ελληνικές εταιρείες. Ώστε το όποιο κόστος προκύψει να ωφελήσει μόνο αυτές.

Οι αμερικανοί που αρχικά έδειχναν αρνητικοί σ΄ αυτό το ενδεχόμενο έχουν αλλάξει στάση και το συζητάνε. Η επιθυμία τους να “επιστρέψουν” στο τεθωρακισμένο ελληνικό οπλοστάσιο είναι μεγάλη.




πηγή: onalert

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αποδοκίμασαν άγρια οι Σκοπιανοί τον Εθνικό μας Ύμνο, ακούσαμε με προσοχή τον δικό τους

Την ώρα που στην Ελλάδα αυξάνεται η ηλιθιότητα ορισμένων, που μπερδεύουν τους μηρούς τους, δηλαδή τον σεβασμό στις αξίες του έθνους με τον φασισμό και οι...

αληθινοί φασίστες, αυτοί οι μυαλοφυγόδικοι ηλίθιοι δηλαδή, που είναι στα λόγια αντιφασίστες, αλλά έλκονται από τον φασισμό/ρατσισμό/εθνικισμό των άλλων, βγαίνουν απ΄τους υπόνομους, οι Σκοπιανοί δείχνουν ποιοί είναι οι ρατσιστές/ακραίοι/υπερεθνικιστές και στο τέλος-τέλος, οι ...μαλάκες (χρήσιμη η διασημότερη ελληνική λέξη):



1) Από το πρόσφατο Handball ματς Ελλάδας - Σκοπίων μέσα στα Σκόπια. Δείχνει πόσο Νεαντερναλική ειναι η νοοτροπία των Σκοπιανών.





2) Σε αντίθεση, η συμπεριφορά των Ελλήνων στο ματς των δύο χωρών την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.





Αυτό θα πει πολιτισμός. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων μάλιστα έγραψαν πως υποδέχτηκαν οι Έλληνες τους αθλητές τους με σεβασμό. Τα ίδια ΜΜΕ πλημμύρισαν από βοθρολύματα μετά τη νίκη της Εθνικής τους ομάδας επί της Ελλάδας. Οχετός!

πηγή: τα χάλια 

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο στο Ιράκ

Image

Πρόσχημα για κάποιας μορφής επιστροφή των ΗΠΑ στο Ιράκ και στην περιοχή και για επέμβαση - μάλλον αεροπορικού τύπου - αποτελεί η δράση των εξτρεμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης << Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε>> (ISIL), εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, ενώ άλλοι καταγράφουν μια διστακτικότητα - αλλά ενδεχομένως και σχετική αδιαφορία - της Ουάσιγκτον να όσα συμβαίνουν στην χώρα που για χρόνια είχαν ουσιαστικά στον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχό τους.

Αν επιλεγεί η στρατιωτική κίνηση - και με δεδομένο ότι έχει δηλωθεί πως αποκλείεται η χερσαία επέμβαση - τότε με ενδιάμεσο στάδιο και βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές λύσεις πρέπει να αναμένονται οι «αεροπορικές επιδρομές» ακριβείας με μαχητικά ή UAVs αεροσκάφη, κάποια εκ των οποίων μεταφέρονται από το αεροπλανοφόρο USS George Bush, που πήρε ήδη από την Παρασκευή εντολή να κινηθεί στον Περσικό Κόλπο.Το πλοίο συνοδεύει και ένα πολεμικό πλοίο με κατευθυνόμενους πυραύλους, ενώ τόσο στην Αν Μεσόγειο όσο και στον Ινδικό Ωκεανό ( πρέπει να ) βρίσκονται και πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Στη σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου υπογραμμίστηκε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Χέιγκελ έδωσε την εντολή να σταλεί το αεροπλανοφόρο στον Αραβικό Κόλπο.Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η εντολή του υπουργού Άμυνας εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τονίστηκε ότι ο σκοπός είναι η προστασία των Αμερικανών στην περιοχή και επίσης προστασία των συμφερόντων του Ιράκ- προφανώς εννοεί την εξασφάλιση του μη διαμελισμού του.Παράλληλα αναφέρεται ότι ο σκοπός είναι η παροχή ευελιξίας σε στρατιωτικές επιλογές.

Σουνίτες- σιίτες
Το ζητούμενο είναι αν η ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών εξτρεμιστών σουνιτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» μετά την κατάληψη της βόρειας ιρακινής επαρχίας Νινευή, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσάς της,Μοσούλης, και των πόλεων Τικρίτ, Σαντίγια και Τζαλούλα της επαρχίας Ντιγιάλα-ήδη μάχονταν με δυνάμεις του ιρακινού στρατού στα περίχωρα της Μπακούμπα, δηλαδή μερικές δεκάδες χλμ. έξω από τη Βαγδάτη - θα έχει περαιτέρω επέκταση και αν θα παγιώσει δομές εξουσίας και οικονομικού ελέγχου σε ενεργειακούς και άλλους τομείς.
Η κατάληψη διαφόρων στρατηγικών πόλεων από τις δυνάμεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών σουνιτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» εκτιμάται πως αναγκάζουν την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, να άρει τις αντιστάσεις και να σταματήσει τον παραγκωνισμό των σουνιτών που η κυβέρνηση Μπους είχε ενθαρρύνει μετά την επέμβαση του 2003 να πάρει υπό τον έλεγχο τα πάντα.
Παράλληλα ειναι στρατιωτικό δεδομένο και η ''ασφάλιση'' του Κιρκούκ από τους Κούρδους πολεμιστές του βορείου Ιράκ. (βλέπε γράφημα από τον ''Ριζοσπάστη'').


Στην Αγκυρα ο γγ του ΝΑΤΟ
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας του κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν,ανέφερε την Πέμπτη ότι «δεν υπάρχει κανένας ρόλος» για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ στο παρόν στάδιο- τουλάχιστον...Πάντως μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα - που ''καίγεται'' λόγω των 49 Τούρκων ομήρων που κρατά η οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε στην Μοσούλη από το Προξενείο αλλά και 31 οδηγών φορτηγών
Η επίσκεψη του κ. Ράσμουσεν αναμενόταν να πραγματοποιηθεί με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, αλλά το θέμα της επίσκεψης αποτέλεσε το Ιράκ. Η Τουρκία έπειτα από την επιδρομή της ISIL στο Τουρκικό Γενικό προξενείο στη Μοσούλη είχε ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση από το ΝΑΤΟ. Στην Άγκυρα ο κ. Ράσμουσεν θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Abdullah Gül και τον πρωθυπουργό κ.Recep Tayyip Erdoğan, ενώ θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών κ.Ahmet Davutoğlu και τον υπουργό Άμυνας κ. İsmet Yılmaz.

Περίπλοκο παιγνίδι
Το παιγνίδι είναι - όπως προαναφέραμε - περίπλοκο.Κανείς δεν θα μπορούσε να παραβλέψει- χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθεί αφελής -το ρόλο της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον,στήριξε τους ακραίους ισλαμιστές, όπως την οργάνωση ISIL, στον ανταρτοπόλεμο κατά του Ασαντ στην Συρία.Δεν είναι μόνο ότι τους εφοδίαζε με όπλα και παρείχε το έδαφός της για εφοδιαστική υποστήριξη και νοσοκομειακή περίθαλψη των τραυματιών του ISIL, αλλά τον περασμένο Μάρτη αποκαλύφθηκε πως σχεδίαζε, σε υψηλό επίπεδο, προβοκάτσια σε βάρος της Συρίας για να ''δικαιολογήσει'' μία επέμβαση του τουρκικού στρατού στη χώρα αυτή.

Ρωσία: αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης
Υπάρχει βεβαίως και η πλευρά της Ρωσίας που έτσι ή αλλιώς έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή: Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την «πλήρη» αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, δίνοντας το στίγμα.
«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.«Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί «γι'αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».

Τι λένε αναλυτές από ΗΠΑ

Την ίδια οπτική έχουν και αναλυτές από την ''άλλη πλευρά του λόφου'' :Η προέλαση των ισλαμιστών σουνιτών μαχητών στο Ιράκ έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στη χώρα από τον αμερικανικό στρατό το 2003, κληροδότημα της οποίας ήταν η δημιουργία ενός πολύ επικίνδυνου κενού εξουσίας και μια αιματηρή δια-δογματική σύγκρουση,λένε σήμερα επικριτές του Τζορτζ Ου. Μπους και των «γερακιών» της κυβέρνησής του καταλογίζοντας τους πλήρη έλλειψη διορατικότητας το 2003.

«Μπορούμε να αποδώσουμε την αποτυχία στο Ιράκ στο κακό που επικρατεί στον κόσμο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καταστροφική απόφαση να ξεκινήσει πόλεμος το 2003 είναι το σημείο από το οποίο άρχισαν» τα τωρινά δεινά της χώρας, αναφέρει ο Κ. Μπρους Ρίντερ πρώην πράκτορας της CIA και νυν ειδικός του Brookings Institution.

Επίσης ο κ. Χουάν Κόουλ, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι το χάος στο Ιράκ μοιάζει με «κατηγορητήριο» εναντίον της κυβέρνησης Μπους, που ξεκίνησε έναν πόλεμο με τον ψευδή ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν συνδέεται με την Αλ Κάιντα.Η εκτίμησή του είναι ότι αυτό πρόκειται για μια «ειρωνεία» διότι επεμβαίνοντας στο Ιράκ ο Μπους και ο αντιπρόεδρός του Ντικ Τσέινι δημιούργησαν τις ιδεώδεις συνθήκες να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα η Αλ Κάιντα και εξτρεμιστές σουνίτες. «Η χώρα βρέθηκε σε τέτοιο σημείο αδυναμίας που η αλ Κάιντα κατάφερε να καταλάβει και να κρατά κάποιες επαρχίες» σήμερα, εξηγεί ο καθηγητής Κόουλ.

Όλα αυτά είναι βεβαίως μερικές βασικές αλλά όχι όλες οι περίπλοκες σχέσεις που επικρατούν στο Ιράκ και όπου εμπλέκονται κατά κύριο λόγο πολλά ενεργειακά συμφέροντα αλλά και θρησκευτικές έριδες. Οι Κουρδοι στο Β. Ιράκ έχουν την τακτική τους, ευρωπαϊκές δυνάμεις εκδηλώνουν διαφορετικού επιπέδου ενδιαφέρον, το γειτονικό Ιράν εμπλέκεται και αυτό με πολλές πτυχές (γεωστρατηγικές και θρησκευτικές ) κ.ο.κ.
Το παζλ είναι λαβύρινθος...

"Θα καταστρέψουμε 5 χώρες σε 7 χρόνια"! Το "δόγμα Μπους" είχε και Ιράκ - ΒΙΝΤΕΟ

Image

Η κατάσταση στο Ιράκ προβληματίζει και τρομάζει. Οι ΗΠΑ δείχνουν ακόμη αναποφάσιστες για το αν και κυρίως πως πρεπει να επέμβουν στο διαγραφόμενο χάος. Και βέβαια δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι είναι υπεύθυνες γι΄ αυτό. Η ηγεσία Ομπάμα πληρώνει την εγκληματική πολιτική Μπους και των “γερακιών” του που όπως υπενθυμίζει η πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της DW ήταν η καταστροφή πέντε χωρών μέσα σε επτά χρόνια. Οι χώρες καταστράφηκαν αλλά αυτό δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις και για την υπερδύναμη που δείχνει να έχει εγκλωβιστεί . Ο στρατηγός Γ.Κλάρκ τα λέει με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο στο βίντεο που θα δείτε.

Γράφει η DW:

Δυόμισι χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ η χώρα βυθίζεται στο χάος. Τζιχαντιστές της πιο επικίνδυνης ισλαμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» συνεχίζουν την επέλασή τους, έχουν καταλάβει το 10% της ιρακινής επικράτειας ξεκινώντας από τη Μοσούλη και βρίσκονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν τραπεί σε φυγή και η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάνει λόγο για μαζικές εκτελέσεις, για βασανιστήρια και βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος των αμάχων.

Αμηχανία και επικρίσεις


Τρόμος μόνο με τη σκέψη του τι θα μπορούσε να επακολουθήσει και στο Αφγανιστάν
Η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Αλλά στην Ουάσιγκτον επικρατεί αμηχανία. Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δεν πέρασαν μερικά λεπτά και ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του απέκλεισε τη ενεργοποίηση χερσαίων δυνάμεων. Ο αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξαγνίσει τις παλιές αμαρτίες του προκατόχου του με νέα εισβολή του αμερικανικού στρατού. Οι αντίπαλοί του τον επικρίνουν, ωστόσο, καταλογίζοντάς του ευθύνες για το ιρακινό χάος. «Η έλλειψη στρατηγικής στη Μ. Ανατολή έχει μοιραίες συνέπειες για το Ιράκ και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος Τζο Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν κάλεσε σε παραίτηση ολόκληρη την ομάδα συμβούλων του Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια για «κολοσσιαία λάθη στην αμερικανική πολιτική ασφάλειας».



«Ακόμη χειρότερα»

Η κριτική είναι σωστή, αλλά τα αίτια ανάγονται σε άλλες εποχές και σε άλλες αιτίες. Σε μια χώρα τόσο νευραλγική, όπως είναι το Ιράκ, που διαθέτει τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου, τα αμερικανικά συμφέροντα είναι τεράστια και απόδειξη γι' αυτό η μαζική εισβολή αμερικανικών εταιρειών μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ. Ο στρατηγός ε.α. Γουέσλι Κλαρκ, πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού, βλέπει εκεί ακριβώς την αιτία του «κακού», που περιγράφει στην αυτοβιογραφία του. Λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις το Σεπτέμβρη του 2001 ο Κλαρκ ήταν στο Πεντάγωνο, όταν του τηλεφώνησε ένας εργαζόμενος για να του ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιτίθεντο στο Ιράκ χωρίς να το αιτιολογήσει. Όταν μετά από εβδομάδες τον ξανασυναντά και τον ρωτά αν παραμένει το σχέδιο, του απαντά: «ακόμη χειρότερα». Και του παρουσιάζει ένα μυστικό μνημόνιο του Πενταγώνου. «Μέσα σε πέντε χρόνια θα καταστρέψουμε επτά χώρες».











Πρόσχημα οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Το μνημόνιο έκανε αναφορά στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο, στη Λιβύη, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στο Ιράν, με αυτή ακριβώς της σειρά. «Η χώρα μας ήταν στα χέρια ανθρώπων, όπως ο Πολ Βόλφοβτς, Ντικ Τσένι, Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλων, που ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, να τις οδηγήσουν στο χάος και να τις θέσουν υπό τον έλεγχό τους», συνοψίζει σήμερα ο 69χρονος στρατηγός και βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο στόχος με το χάος επετεύχθη, όχι όμως και με τον έλεγχο. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Κλαρκ δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτήν την άποψη. Στη διαδικτυακή σελίδα της πολιτικής οργάνωσης Μotherjones γίνεται λόγος για την προεκλογική εμφάνιση του γερουσιαστή Ραντ Πολ από το υπερσυντηρητικό κίνημα Tea Party των Ρεπουμπλικάνων που εξηγούσε πώς το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργος αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή στο Ιράκ καθώς και ποιος ωφελήθηκε από αυτό.



Δις δολάρια για την Halliburton

Ποιος; Η πετρελαϊκή εταιρεία Halliburton, στην οποία μέχρι το 2000 γενικός διευθυντής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. Σύμφωνα με τον Ραν Πολ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου πήρε συμβόλαιο ύψους δις δολαρίων χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά το 2013 οι Financial Times επιχείρησαν να συνοψίσουν ότι έχει μαθευτεί. Συνολικά έρευσε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον 138 δις δολάρια, χρήματα φορολογουμένων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφαλείας ή υλικού για τον πόλεμο στο Ιράκ. Μεγαλύτερος αποδέκτης των χρημάτων ήταν η εταιρία Halliburton με 39 δις δολ. Υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί. 4488 αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Το 70% των 190.000 νεκρών ήταν από τον άμαχο πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island. Το συνολικό κόστος συμπεριλαμβανομένων της ανοικοδόμησης και της θεραπείας των αμερικανών στρατιωτών ανέρχονται σύμφωνα με την ίδια μελέτη στα 2,2 τρις δολάρια, πολύ πάνω από τα 60 δις που υπολόγιζαν οι αισιόδοξοι κατά την έναρξη του πολέμου.



Μόνο το πρελούδιο


Μετά από όλα αυτά η Ουάσιγκτον βλέπει με ζήλεια προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Η προσάρτηση της Κριμαίας από του Ρώσους, σε σύγκριση με το Αφγανιστάν ή το Ιράκ, ήταν υποδειγματική και πολύ καλά οργανωμένη. Βέβαια και η Ρωσία απειλείται από ισλαμιστική βία και πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος στο Αφγανιστάν πολεμώντας τους Ταλιμπάν, που εξόπλιζαν τότε οι Αμερικανοί με όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ανησυχητικές τις εξελίξεις. «Δεν θα χαρούμε, εάν η περιπέτεια που λέγεται Ιράκ τελειώσει αρνητικά για τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς», είπε χαρακτηριστικά. Οι ανησυχίες του είναι απόλυτα κατανοητές. Το Ιράκ θα μπορούσε να είναι το πρελούδιο αυτού που περιμένει τον υπόλοιπο κόσμο, όταν οι Αμερικανοί αποσυρθούν και από το Αφγανιστάν. Τότε η Ρωσία θα ερχόταν και πάλι στην πρώτη θέση του μετώπου.



Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Σλοβένου πολιτικού για τους Φυρομιανούς

Jelko Kacin, a Slovenian EU politician, in an interview, speaks about the implication of history falsification in Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) has for its potential membership into European Union.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ενδιαφέρουσα Ομιλία του Πομάκου Δημοσιογράφου Σ.ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ



Ενδιαφέρουσα Ομιλία του Πομάκου Δημοσιογράφου Σ.ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ σε Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών και ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ την 30η Μαΐου 2014.
Θέμα Ημερίδας : «Παρελθόν – Παρόν και Μέλλον Δυτικής Θράκης


Εισήγηση Σ. ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ :
«Ιστορικά δεδομένα, Συνθήκη της Λωζάννης και μουσουλμανική μειονότητα Δυτ. Θράκης. Παρόν και μέλλον της Μειονότητας»


Αγαπητοί φίλοι
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας πιστεύω ημερίδας διότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες δίνεται η ευκαιρία να έρθουν ξανά στο προσκήνιο η Θράκη και τα πολύ σοβαρά προβλήματα της.

Ένα από τα βασικά θέματα που χαρακτηρίζουν τη Θράκη είναι η εκεί μουσουλμανική μειονότητα η οποία συχνά αποτελεί θέμα συζήτησης τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ξέρω πως μια ομιλία των 20 λεπτών δεν είναι αρκετή για να αναλύσει κανείς ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα αλλά θα προσπαθήσω όσο πιο επιγραμματικά και παράλληλα κατανοητά μπορώ να σας δώσω να καταλάβετε τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης

Στην σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την 5η ψήφο Μομφής κατά της Κυβέρνησης την οποία κατάθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ...

GERB και η οποία αφορούσε στην δημοσιονομική της πολιτική. Ο υπ. Οικονομικών κ Πέτερ Τσομπάνοφ υπεράσπισε το έργο της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα και δήλωσε ότι δεν δέχεται τους λόγους που επικαλείται το κόμμα GERB, χαρακτηρίζοντας τους σαν ένα συνδυασμό προβλημάτων της προηγούμενης και της πιθανής επόμενης ανάπτυξης. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής 13ης Ιουνίου.

Η τουρκική κυβέρνηση καλεί το ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση, με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ μετά την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών από μαχητές..
της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έπιασαν όμηρους τους Τούρκους πολίτες σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στη Μοσούλη που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ. Το υπουργείο επεσήμανε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη όπου οι μαχητές απήγαγαν συνολικά 49 Τούρκους πολίτες. Χθες Τρίτη, 31 οδηγοί φορτηγών απήχθησαν από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαιτζί, τα μεγαλύτερα του Ιράκ, παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ.

«Αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το σημείο ότι τα διυλιστήρια παραμένουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Ανησυχεί ο Βενιζέλος

Την ανησυχία του για την κατάληψη του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Μοσούλη και το πρόσφατο κύμα βίας στο Ιράκ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του τονίζει πως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το κύμα βίας και αποσταθεροποίησης που πλήττει τη φίλη, όπως λέει, χώρα του Ιράκ.
Ακόμη καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την κατάληψη του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Μοσούλη και εύχεται την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων και τον άμεσο τερματισμό όλων των βίαιων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας του ιρακινού λαού.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Νέο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου



Και νέο άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη, του μέγιστου των Ελλήνων, εγκαινίασε σήμερα με κάθε επισημότητα η κυβέρνηση, σε σχολικό συγκρότημα . Δείτε το:

Είναι μάλιστα το πρώτο στο οποίο αποδίδεται το όνομα "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ" και την επιγραφή απεκάλυψε η Υπουργός Παιδείας.

Υ.Γ. Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε σε ποιά χώρα έγιναν αυτά.....Στην Ελλάδα πάντως, δεν θα μπορούσαν να γίνουν.

Σαν σήμερα πέθανε ο Μέγαλος Αλέξανδρος

Αλέξανδρος ο Μέγας του Φιλίππου του Β΄και της Μυρτάλης (Ολυμπιάδα)
Γέννηση: 20 Ιουλίου 356 π.Χ. στην Πέλλα

Θάνατος: 10 - 11 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα

Συγγενείς: Γιός του Φιλίππου του Β', β' ξάδερφος του Πύρρου του Βασιλέα, απόγονος του..
Ηρακλή και του Αχιλλέα και μακρινός συγγενής του Λεωνίδα (κοινός πρόγονος ο Ηρακλής)

Ο Μέγας Αλέξανδρος, θα γεννηθεί το 356 π.Χ. κι αναμένεται να ενώσει σχεδόν όλους τους Έλληνες ιδρύοντας μια Πανελλήνια συμμαχία.
Επίσης θα βάλει τις βάσεις για την πορεία αλλά και για την εξέλιξη της Ελλάδας ως ένα ενιαίο Έθνος! Για αυτό λοιπόν ο Μέγας Αλέξανδρος όχι άδικα αποτελεί τον Μεγαλύτερο Έλληνα όχι μόνο των αρχαίων χρόνων αλλά όλων των εποχών!

Αξίζει λοιπόν να σταθούμε σε ένα θέμα το οποίο στην σύγχρονη εποχή έχει απασχολήσει τον κόσμο μας κι είναι η καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πατέρας του Φίλιππος ο Β' ο Βασιλιάς της Μακεδονίας, θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και θα κερδίσει όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις ολόκληρες φορές το 356 π.Χ., το 352 π.Χ. και το 348 π.Χ.. Είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο αυτό, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούσαν να λάβουν μέρος μονάχα Έλληνες! Ο Φίλιππος λοιπόν ήταν Μακεδόνας κάτι που κατ' επέκταση σημαίνει πως ήταν Έλληνας! Αξίζει να σημειωθεί πως συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες πριν τη Μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.), κάτι που ήταν λογικό άλλωστε καθώς εφόσον οι κάτοικοι της Μακεδονίας σαν Έλληνες είχαν κοινά ήθη κι έθιμα, κοινή γλώσσα και θρησκεία με τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας, συμμετείχαν προφανώς όπως κι όλοι οι Έλληνες στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός όλων των εποχών!

Κάτι σημαντικό που δείχνει την ελληνικότητα του Μακεδονικού Βασιλείου, είναι πως ο ίδιος ο Φίλιππος ο Β', πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν απόγονος του Ηρακλή, ο οποίος είχε καταγωγή από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από τις Μυκήνες αν και γεννήθηκε βέβαια στην Θήβα! Συγκεκριμένα ο Φίλιππος ο Β' προερχόταν από τους Αργεάδες (Βασιλικός οίκος της Μακεδονίας), οι οποίοι προερχόντουσαν από τους Τημενίδες, οι οποίοι ήταν βασιλείς του Άργους. Αργεάδες λεγόντουσαν λοιπόν επειδή προερχόντουσαν από το Άργος και Τημενίδες καθώς ο Τήμενος ήταν ο βασιλιάς του Άργους. Ο Τήμενος όμως καθώς ήταν Ηρακλείδης (προερχόταν από τον Ηρακλή), είχε πατέρα τον Αριστόμαχο, ο οποίος είχε πατέρα τον Κλαιοδαίο, ο οποίος είχε πατέρα τον Ύλλο, ο οποίος τέλος είχε πατέρα τον Ηρακλή. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως από την μεριά του πατέρα του, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε απόλυτα ελληνικές ρίζες καθώς καταγόταν από τον Ηρακλή!

Ίδιες σπουδαίες ρίζες όμως είχε και από την μεριά της μητέρας του, της Ολυμπιάδας (Μυρτάλης). Η ίδια γεννημένη στην Αρχαία Πασσαρώνα, πρωτεύουσα του βασιλείου των Μολοσσών το 373 π.Χ., ήταν κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου! Το Βασίλειο των Μολοσσών αποτελεί ένα γνήσιο, ελληνικό, ηπειρώτικο βασίλειο! Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως ο Νεοπτόλεμος, ήταν απόγονος του Νεοπτόλεμου του γιου του Αχιλλέα του Τρωικού Πόλεμου, ο οποίος είχε καταγωγή από την Φθία της Θεσσαλίας! Σύμφωνα με την παράδοση, ο Νεοπτόλεμος μετά τον Τρωικό Πόλεμο θα πάει στην Ήπειρο κι εκεί θα ιδρυθεί το Βασίλειο της Ηπείρου (Μολοσσών).

Παρατηρούμε λοιπόν πως ο Αλέξανδρος ο Μέγας, έχει σπουδαίες ρίζες τόσο από τον πατέρα όσο και από την μητέρα του! Αυτές οι ρίζες μάλιστα είναι ελληνικότατες και δικαίως λοιπόν το πρόσωπο αυτό θεωρείται ο Μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών. Τιμώντας τις ένδοξες ρίζες του, θα ξεκινήσει από μικρή ηλικία να συμμετέχει σε διάφορα θέματα που θα απασχολούν τη Μακεδονία.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, θα καταφέρει να βάλει τέρμα σε επανάσταση που είχαν ξεκινήσει οι Μαίδοι, ένα Θρακικό φύλλο. Έτσι ο Φίλιππος, δε θα διστάσει να βάλει τον γιο του σε ηλικία μόλις 18 χρονών να διοικήσει το ιππικό στην μάχη της Χαιρώνειας, μέσα από την οποία νικητές θα βγουν οι Μακεδόνες. Το 336 π.Χ. θα φτάσει κι η δολοφονία του Φιλίππου του Β' θα σηματοδοτήσει το ανέβασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Θρόνο. Μερικοί Έλληνες τότε θα βρουν την ευκαιρία να "επαναστατήσουν" ενάντια στο νεαρό βασιλιά. Οι αντιδράσεις θα είναι έντονες κυρίως στην πόλη της Θήβας αλλά και της Αθήνας. Έτσι ο Μέγας Αλέξανδρος, χωρίς δεύτερη σκέψη θα σπεύσει να εξαφανίσει κάθε σκέψη διάλυσης των στόχων του. Σε λίγες μόλις μέρες λοιπόν κατάφερε να διαλύσει τους Θηβαίους. Μόλις οι υπόλοιποι είδαν αυτό το γεγονός, θα τρομοκρατηθούν κι αμέσως θα αναγνωρίσουν ως Έλληνα Βασιλιά τους τον Μέγα Αλέξανδρο!

Τα εσωτερικά προβλήματα δεν υπάρχουν πλέον κι η ώρα έχει φτάσει για να καταφέρει να ενώσει όλον τον ελληνικό κόσμο. Θα ξεκινήσει την εκστρατεία λοιπόν κατά των Περσών. Σιγά σιγά θα αρχίσει να τους κατατροπώνει και έτσι θα φτάσει το τέλος των Περσών με την καταστροφή της Περσέπολης, δηλαδή της πρωτεύουσας τους. Η Περσέπολη ήταν μια πόλη - διαμάντι για την ανατολή και πολλές φορές γίνεται λόγος για το αν ήταν σωστή ή λανθασμένη κίνηση να την καταστρέψει. Για να κατανοήσουμε την πράξη αυτή, θα πρέπει να δούμε όλη την Κλασική Εποχή. Οι Πέρσες ενώ χάνουν στους Περσικούς Πολέμους, συνεχίζουν να ασκούν τις κακές επιρροές τους στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα οι Ελληνικές αποικίες στην Ασία, βρίσκονται υπό την κυριαρχία τους! Η Περσέπολη μπορεί να ήταν μια πόλη διαμάντι για την ανατολή, σε καμία όμως περίπτωση δεν έφτασε τον πολιτισμό των Αθηνών τον οποίο είχαν προσπαθήσει οι Πέρσες αρκετές φορές άμεσα ή έμμεσα να καταστρέψουν. Η συμπεριφορά λοιπόν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν όχι απαραίτητη είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς για αιώνες ολόκληρους οι Πέρσες εκμεταλλευόντουσαν τον Ελληνικό πολιτισμό εις βάρος του Ελληνικού λαού!

Ο Μέγας Αλέξανδρος λοιπόν θα κυνηγήσει τον Δαρείο τον βασιλιά της Περσικής Αυτοκρατορίας, ο σατράπης Βήσσος όμως θα τον πιάσει πρώτος και έτσι ο Δαρείος θα θανατωθεί. Τότε ο Βήσσος θα ανακηρύξει τον εαυτό του βασιλιά και θα κινηθεί εναντίον του Έλληνα αυτοκράτορα. Ένα μόλις χρόνο αργότερα, ο Βήσσος θα συλληφθεί και ο Αλέξανδρος θα τον στείλει πίσω σε μια από τις πρωτεύουσες της Περσίας. Εκεί, καταδικάστηκε σε θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος, αφού βρήκε το σώμα του Δαρείου το έστειλε πίσω στην Περσέπολη για να ταφεί με τις τιμές που του άρμοζαν, δηλαδή τις βασιλικές.

Λίγο καιρό αργότερα θα ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ινδία! Ο Ελληνικός πολιτισμός μέσα από τον Μέγα Αλέξανδρο θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο κι η Ελλάδα για μια ακόμα φορά θα καταφέρει το ακατόρθωτο, χάρη βέβαια αυτήν την φορά στον μοναδικό και χαρισματικό Έλληνα Αυτοκράτορα της. Με το ταξίδι της επιστροφής, το τέλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλησιάζει.

Ο Ιούνιος του 323 π.Χ. θα είναι ο τελευταίος που θα ζήσει. Γύρω στα μέσα του μήνα, ο Μεγάλος Αυτοκράτορας θα πεθάνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει αυτόν τον ήρωα, ακόμα και στο τέλος της ζωής του καθώς κανείς ως τις μέρες μας δεν γνωρίζει όχι μόνο από τι ακριβώς πέθανε αλλά και που ακριβώς έγινε τελικά η ταφή. Σε ηλικία λοιπόν μόλις 33 ετών, ο Μέγας Αλέξανδρος θα περάσει στην αιωνιότητα, αφήνοντας όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο.

Κατάφερε όχι μόνο να ενώσει όλες τις ελληνικές αποικίες στην Ασία και να κάνει τον Ελληνικό Κόσμο ένα ενιαίο σώμα... Θα ελευθερώσει τους Έλληνες από την κυριαρχία των Περσών, θα τους κάνει Έλληνες ουσιαστικά για 2η φορά, θα εκπολιτίσει τους Βάρβαρους και φυσικά θα φέρει στα ύψη για μια ακόμη φορά τον Ελληνικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό που είχε υποστεί σοβαρά προβλήματα από τα χρόνια και χρόνια πολέμων. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν κατέκτησε αλλά απελευθέρωσε, δεν γκρέμισε αλλά αναστήλωσε, δεν προσέφερε κακό αλλά εκπολίτισε τους βαρβάρους! Σημαντικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την ιστορία, αφού έμαθε η μητέρα του Δαρείου τα νέα για τον θάνατο του Αλεξάνδρου, έμεινε νηστική, αυτοκτονώντας ουσιαστικά από την θλίψη της. Η ίδια θα πεθάνει λίγες μέρες μετά αφού δε δεχόταν να φάει. Είναι γεγονός λοιπόν πως η μητέρα του Δαρείου είχε αγαπήσει τον Αλέξανδρο σαν γιο της και αυτό ήταν άμεσο αποτέλεσμα του ήθους του και του σεβασμού που έδειχνε στους ανθρώπους. Ο άνθρωπος λοιπόν που δοξάστηκε από τον Ειρηνικό ως τον Ατλαντικό, ο άνθρωπος που κατάφερε το ακατόρθωτο, που ουσιαστικά έγινε το όνειρο κι η έμπνευση κάθε ανθρώπου ήταν Έλληνας κι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ένα πρόσωπο που κατάφερε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού Μεγαλείου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως ελληνικά δείγματα υπάρχουν ακόμα και στην Κίνα, κάτι που δείχνει πως το έργο του ταξίδεψε ακόμα περισσότερο από όσο γνωρίζουμε σήμερα...

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μικρασιατική Εκστρατεία: Ένα συγκλονιστικό κείμενο για την έναρξη των επιθέσεων του ελληνικού στρατού

Image


9 Ιουνίου1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία. Την έναρξη των επιθέσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία κηρύσσει ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

Ο πρώτος στόχος ήταν η απελευθέρωση της Φιλαδέλφειας. Το πρωί της 10ης Ιουνίου οι Ελληνες στρατιώτες με την ξιφολόγχη καί φωνάζοντας "Αέρα", διέλυσαν τούς Τούρκους καί κατέλαβαν - η 1η Μεραρχία με τους Τσολιάδες του 1/38, - τό όρος Μπαλιάμπολ Νταγ.

Βορειότερα όμως, η 2η Μεραρχία καθηλώθηκε μπροστά στήν τουρκική αντίσταση. Τότε ο αρχηγός του Α' Σώματος στρατηγός Νίδερ, διέταξε τήν 13η Μεραρχία, να κινηθεί κατά μήκος τού Έρμου ποταμού καί νά διασπάσει τίς τουρκικές γραμμές καταλαμβάνοντας τον τομέα Σαλιχλή - Μπιν Τεπέ. Νότια του 'Ερμου βρίσκονταν δύο συντάγματα: το 2ο υπό τον αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου και το 3ο υπό τον Κονδύλη, καθώς και μία ταξιαρχία ιππικού.

Η 13η Μεραρχία συνέχισε τήν προέλασή της συντρίβοντας τό 7ο Σώμα του τουρκικού Στρατού καί καταλαμβάνοντας τό χωρίο Μοναμάκ. Οι στρατιώτες μας συνέχισαν τήν προέλαση καί σπάζοντας τήν 2η γραμμή άμυνας του εχθρού κατέλαβαν τό χωριό Ντερέκιοϊ. Ο δρόμος ήταν ανοικτός καί τό απόγευμα ο Ελληνικός στρατός έμπαινε θριαμβευτής στήν Φιλαδέλφεια. Ηταν τό 1379, όταν η τελευταία από τίς βυζαντινές πόλεις της Μικράς Ασίας, η Φιλαδέλφεια έπεφτε στά χέρια των Οθωμανών καί του σουλτάνου Μουράτ. Περίμενε έξι αιώνες σχεδόν τούς απογόνους των βυζαντινών νά λειτουργήσουν τίς εκκλησίες πού είχαν μετατρέψει σέ τζαμιά οι κατακτητές.



(Στην παραπάνω φωτογραφία ο Αρχηστράτηγος Παρασκευόπουλος και ο Άγγλος στρατηγός Μπρίτζες)

Χιλιάδες ήταν οι Τούρκοι αιχμάλωτοι καί οι αραμπάδες μέ τα λάφυρα. Το 12ο Σώμα του τουρκικού στρατού ήταν ένας συρφετός αιχμαλώτων και φυγάδων. Οι ξένοι παρατηρητές έμειναν κατάπληκτοι. Η 13η Μεραρχία δέν ξεκουράστηκε ούτε λεπτό. Ελαβε νέες εντολές του αρχιστράτηγου Παρασκευόπουλου να εξορμήσει προς Προύσα. Αλλά ας απολαύσουμε τόν Γιάννη Κάψη στήν μοναδική αφήγησή του:

«Ο ήλιος ανέτειλε πιο φωτεινός, την ημέρα εκείνη - λες κι ήθελε να λαμπρύνει αυτό, που επρόκειτο να συμβεί. Οι χρυσαφένιες ακτίνες του ζωντάνεψαν τον κοιμισμένο κάμπο, τ' άγρια ρουμάνια. Είχε ανατείλει η 15η Ιουνίου. Κι οι σαλπιγκτές μας την χαιρέτισαν μ' ενα χαρμόσυνο σάλπισμα:

«Προχωρείτε... εμπρός προχωρείτε». Και τότε, σαν ένας άνθρωπος, σαν μια ψυχή, όρμησαν όλοι προς τα εμπρός - πεζοί, καβαλάρηδες, Τσολιάδες, και πυροβολητές οδηγοί ζώων και γραφειάδες. Δεν περπατούσαν, έτρεχαν και πολεμούσαν. Αχάριστο και δύσκολο το έργο εκείνου, που θέλει να περιγράψει τέτοιες στιγμές. Πώς να δώσει στο άψυχο χαρτί τον παλμό χιλιάδων ψυχών; Πώς να συνθέσουν λίγες γραμμές το μεγαλείο, που σφυρηλατούσαν τα όνειρα της Φυλής για αιώνες; Πρέπει κανείς να κλείσει στη ψυχή του την Ελλάδα για να νιώσει τον ενθουσιασμό, που μετάβαλε τους Ραγιάδες σε λιοντάρια.

Ο στρατηγός Ιωάννου, το φαινόμενο εκείνο του ηρωισμού, ξεχνάει ότι είναι διοικητής Σώματος Στρατού - ζηλεύει τη τύχη των πολεμιστών της πρώτης γραμμής. Και αδιαφορώντας για τα επιτελικά σχέδια, φέρνει τη Μεραρχία Σμύρνης προς τη Μαγνησία. Θέλει να καταλάβει το Αξάρι, να προφθάσει τον Πλαστήρα με τους Τσολιάδες του, που, αν και ανήκε στο νότιο συγκρότημα, διατάχθηκε να προσκολληθεί στον Ιωάννου. Το βράδυ βρίσκει την έδρα της Μεραρχίας και τον σωματάρχη στο Μιχαλήτσι. Η μάχη συνεχίζεται με πείσμα, ο εχθρός αντιστέκεται σκληρά. Αλλ' ο Ιωάννου ανυπομονεί:

- Κάντε γρήγορα, μωρέ... φωνάζει στους αξιωματικούς του. Θα μας το πάρει ο Πλαστήρας το Αξάρι.

Θα έλεγε κανείς, ότι το 5/42 του Πλαστήρα ανήκε στον ...Κεμάλ!

Τόσος ήταν ο συναγωνισμός. Αλλ' ο Ιωάννου είχε δίκιο. Την επομένη οι Τούρκοι υποχωρούν και το στρατηγείο ξεπερνά τις προφυλακές και... τρέχει να καταλάβει το Αξάρι. Μεγάλη η απογοήτευση. Στην είσοδο της πόλης τους σταματά ένα απόσπασμα. Κι ο επικεφαλής, ταγματάρχης Μπουρδάρας, αναφέρει ότι το Αξάρι κατέχεται από το 5/42.

- Πότε, μωρέ, το πήρατε; ρωτά θυμωμένος ο Ιωάννου.

- Χθες το βράδυ, στρατηγέ μου.

- Το βράδυ!... Πενήντα χιλιόμετρα σε μια μέρα; Πες στον Πλαστήρα, ότι θα μου κουράσει τους Τσολιάδες μου!

Αργότερα, η Μεραρχία Αρχιπελάγους εξορμά από τη Πέργαμο, ανατρέπει την 61η τουρκική μεραρχία, συλλαμβάνει 1.500 αιχμαλώτους και μπαίνει στο Σόμα, τον αντικειμενικό σκοπό, που όφειλε να καταλάβει την επομένη. Στα χέρια της Μεραρχίας περιέρχεται άφθονο πολεμικό υλικό - τουφέκια, χειροβομβίδες, 58 πυροβόλα, 20 πολυβόλα κι αμέτρητα φυσίγγια. Τα λάφυρα πρέπει να μεταφερθούν στα μετόπισθεν ν' ασφαλιστούν στις αποθήκες. Κι όμως μένουν στο πεδίο της μάχης. Οι μεταγωγικοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα τμήματα των πρόσω.

- Μας έχει χαλάσει η όπισθεν, λένε στους αξιωματικούς τους, που άδικα προσπαθούν να θυμώσουν τα παλικάρια εκείνα.

Αλλ' ο κύριος όγκος του τουρκικού Στρατού δεν έχει συντριβεί ακόμη - έχει οχυρωθεί στη γραμμή Μπαλουκεσέρ - Αδραμυτίου. Είναι οι επίλεκτες μονάδες του Κεμάλ κι ο Παρασκευόπουλος ανυπομονεί να τις τσακίσει. Μήνες περίμενε τη στιγμή αυτή και δεν θέλει να τη χάσει. Διατάζει τον Ιωάννου να μη σταματήσει ούτε στιγμή. Περιττό. Μετά την κατάληψη του Αξαρίου ο Ιωάννου στρέφει όλο τον όγκο των δυνάμεων του προς Βορρά. Ολόκληρο το Σώμα Στρατού Σμύρνης βρίσκεται σε προέλαση, η ημέρα είναι αποπνικτικά ζεστή κι ο κουρνιαχτός σκιάζει τον ήλιο. Και τότε δίνεται μια διαταγή μοναδική στα στρατιωτικά χρονικά. Ο Ιωάννου φωνάζει τον επιτελάρχη του και του λέγει:

- Θα μας φάει η σκόνη, κ. συνταγματάρχα... Το στρατηγείο να τεθεί επικεφαλής των προφυλακών.

Ο Σπυρόπουλος, ένας εκλεκτός αξιωματικός, μένει κατάπληκτος. Και τολμά ν' αντιμιλήσει:

- Μα, στρατηγέ μου, πώς είναι δυνατό;... Αυτό που ζητάτε είναι πολύ επικίνδυνο.

- Αυτό που σου λέω, Σπυρόπουλε, επιμένει ο Ιωάννου.

Και σπηρουνίζοντας το άλογο του προχωρεί προς τα εμπρός, ακολουθούμενος από τους επιτελείς του και τους ξένους στρατιωτικούς παρατηρητές, που δεν αισθάνονται καθόλου καλά. Είχε μια δραματική μεγαλοπρέπεια η προέλαση εκείνη. Χιλιάδες στρατιώτες, πεζοί και καβαλάρηδες, έτρεχαν ακάθεκτοι μέσα στον κάμπο. Τα σύννεφα της σκόνης τους προστάτευαν από το φλογερό ήλιο κι η τόλμη τους από τα τουρκικά βόλια. Σαν θύελλα έπεφταν πάνω στον εχθρό. Κι οι Τούρκοι έτρεχαν να κρυφτούν και να κρεμάσουν στα καφασωτά τους λευκά σεντόνια...

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το στρατηγείο έχει κυκλωθεί για καλά, η εξόντωση του είναι σχεδόν σίγουρη. Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί, ότι δεν παγίδεψαν ένα τμήμα της προφυλακής μόνο, αλλά τον σωματάρχη με το επιτελείο του και εντείνουν τα πυρά τους. Η τύχη της επίθεσης κρίνεται στο πυρακτωμένο κάμπο της Χάρτας.

Οι αξιωματικοί του στρατηγείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ένας μόνο παραμένει τελείως ατάραχος - περήφανος πάνω στ' άλογό του αναζητεί με τα κυάλια τις θέσεις του εχθρού. Είναι ο Ιωάννου, που θέλει ν' απολαύσει μ' όλες τις αισθήσεις του μια πραγματική μάχη - είχε βαρεθεί τους χάρτες και τις διαταγές. Αλλά τις στιγμές εκείνης της τέλειας απόλαυσης έρχεται να τις διαταράξει ένας νεαρός ταγματάρχης, που φτάνει καλπάζοντας:

- Στρατηγέ μου, ζητώ να μου διατεθούν 20 ιππείς, λέει ενώ με κόπο συγκρατεί το ατίθασο άλογο του.

- Τι θα τους κάνεις, μωρέ Ναπολέων;

- Θέλω να καταλάβω το χωριό, εκείνο, στ' αριστερά μας...

- Θα σκοτωθείς, βρε παιδί μου...

- Πρέπει να διώξουμε τους Τούρκους, γιατί μας κτυπούν με πολυβόλα. - Πήγαινε κι ο Θεός μαζί σου.

Κι ο ταγματάρχης Ναπολέων Ζέρβας μετατίθεται προσωρινά στο ιππικό κι ορμά με γυμνό το ξίφος. Ο Ιωάννου παρακολουθεί με θαυμασμό τη μικρογραφία εκείνη της επέλασης - τους ιππείς μας να ορμούν, κραυγάζοντας, μέσα στη κόλαση της φωτιάς. Αλλά δεν ήταν γραφτό ν' απολαύσει την μάχη, που ο ίδιος επεδίωξε. Ένας άλλος ταγματάρχης σκαρφαλώνει, έφιππος κι αυτός, στο λόφο κι αναφέρει:

- Στρατηγέ μου, ζητώ την άδεια να καταλάβω το χωριό εκείνο προς Ανατολάς.

Μιλά βιαστικά, σαν να φοβάται μήπως χάσει την ευκαιρία ν' αναμετρηθεί με τον κίνδυνο. Ο Ιωάννου ξαφνιάζεται. Κι ο πολεμικός ανταποκριτής της «Πατρίδος» της Σμύρνης, που ήταν παρών, γράφει:

Τ' αυλακωμένο άπ τις κακουχίες του πολέμου πρόσωπό του έχασε ξάφνου την σκληράδα του. Τ' άετήσιο βλέμμα του θόλωσε άπ' τήν συγκίνηση. Κι' οι αξιωματικοί του τόν άκουσαν νά ψιθυρίζει:

«Που πάτε, βρέ παιδιά μου;... "Αμιλλα θανάτου αρχίσατε;»

Δέν είναι ό στρατηγός, πού μιλά τήν στιγμή εκείνη - είναι ένας πατέρας, πού βλέπει μέ στοργή καί περηφάνεια τούς ήρωες, πού έφτιαξε. Ανησυχεί γι' αυτούς. Αλλά δέν μπορεί ν' άρνηθή στόν ταγματάρχη Λεωνίδα Σπαή τήν εύνοια, πού έδειξε πρός τόν Ζέρβα. Είναι κι' οι δυό γενναίοι τών γενναίων».

Οι δύο ταυτόχρονες αντεπιθέσεις, του Ζέρβα προς τ' αριστερά, του Σπαή προς τα δεξιά, αποτρέπουν τον άμεσο κίνδυνο. Οι Τούρκοι τρέπονται σε άτακτη φυγή - όσοι προφταίνουν να ξεφύγουν από τις σπάθες των ιππέων μας. 'Αλλ' η κατάσταση παραμένει σοβαρή - οι Τούρκοι στέλνουν ενισχύσεις. Και τότε ακούγεται ένας τρομερός θόρυβος. Στα μετόπισθεν έχουν πληροφορηθεί, ότι το στρατηγείο έπεσε σ' ενέδρα και τρέχουν, όσο μπορούν πιο γρήγορα. Το πεζικό, όμως αργεί. Κι ο ταγματάρχης Μάρκος Δράκος διατάζει τους πυροβολητές του να προχωρήσουν με ταχύτητα επέλασης - τα πυροβόλα τα έσερναν άλογα - την εποχή εκείνη. Και, ξεπερνώντας τους πεζούς, φθάνει πρώτος στο πεδίο της μάχης. Ο Σπυρόπουλος αναπνέει μ' ανακούφιση, αλλ' ο Ιωάννου γίνεται έξω φρενών:

- Πέστε σ' αυτόν τον τρελό να μη ρίξει, ορύεται. Θα μου τους διώξει τους Τούρκους... Τους θέλω ζωντανούς, μωρέ.

Αλλ' ο Δράκος κάνει πως δεν ακούει. Οι άνδρες του, πριν ακόμη ξεζέψουν τα πυροβόλα τους, αρχίζουν ομαδικά πυρά. Οι Τούρκοι συντρίβονται κι υποχωρούν, καταδιωκόμενοι από τους εξαγριωμένους ιππείς μας, που θερίζουν κεφάλια σαν στάχια. Η προέλαση συνεχίζεται με καινούργια ορμή κι ο Στρατός μας μπαίνει στο Κιρκ Αγάτς.

Οι Κεμαλικοί ήταν τόσο βέβαιοι, ότι θα εξόντωναν το στρατηγείο του Ιωάννου, ώστε έτρεξαν ν' αναγγείλουν το... χαρμόσυνο γεγονός, ενώ η μάχη συνεχίζεται ακόμη. Και θρασύδειλοι, όπως ήταν πάντοτε, εκείνοι, που δεν τολμούσαν να σηκώσουν κεφάλι, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Κιρκ Αγάτς, τράβηξαν τα μαχαίρια τους κι άρχισαν να απειλούν θεούς και δαίμονες, ενώ οι Χριστιανοί έτρεχαν να διπλομανταλωθούν και να θρηνήσουν τη συμφορά. Κι όταν οι στρατιώτες μας μπήκαν στο χωριό, το βρήκαν τελείως έρημο. Οι Τούρκοι είχαν φύγει αλλ' οι Χριστιανοί παρέμεναν κρυμμένοι, πιστεύοντας ότι, τα ποδοβολητά, που ακούγονταν στο καλντερίμι, ήταν Τσέτες.

Έξαφνα, μια καμπάνα κτύπησε κι ο ήχος της ακούστηκε σαν χαρούμενο λαχτάρισμα - μια φωνή βροντερή αντήχησε: «Ήρθαν οι Έλληνες, μωρέ χωριανοί...» Για πότε το έρημο χωριό μεταβλήθηκε σε χαρούμενο πανηγύρι; Για πότε οι τρομοκρατημένοι Χριστιανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους; Οι παπάδες έτρεξαν να φορέσουν τ' αμφιά τους και βγήκαν ψάλλοντας «Τη Υπερμάχω». Οι γυναίκες άρπαξαν την Παναγία απ' τα εικονοστάσια και βγήκαν να προϋπαντήσουν τον Στρατό μας. Μια καινούργια πατρίδα είχε ξεπεταχθεί ξαφνικά μέσα στα βάθη της Ανατολής, μπρος στους κατάπληκτους Τσολιάδες μας, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους - αυτός ήταν ο «αποικιακός πόλεμος», όπως βρέθηκαν χείλη ελληνικά να χαρακτηρίσουν τη μικρασιατική εκστρατεία.

Αλλ' η προέλαση συνεχίζεται. Και στις 19 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ένα απόσπασμα ιππικού, εκτελώντας επιθετική αναγνώριση, φθάνει στα υψώματα του Ομέρκιοϊ - σε βάθος 150 χιλιομέτρων - όταν στον ορίζοντα φαίνεται μια ίλη ιππικού. Ασφαλώς θα είναι Τσέτες. Και τα δύο τμήματα αναπτύσσονται, έτοιμα να κτυπηθούν. Αλλ' όταν οι σαλπιγκτές σαλπίζουν έφοδο, οι πολεμικές κραυγές μεταβάλλονται σε κραυγές θριάμβου, σ' αλαλαγμούς χαράς. Και τα δύο τμήματα είναι ελληνικά - κι εκείνοι, που ήταν έτοιμοι ν' αλληλοσφαγούν, αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Τι είχε συμβεί;

Την προηγούμενη μια ταξιαρχία της Μεραρχίας Ξάνθης είχε αποβιβασθεί, υπό την προστασία του Στόλου, στην Πάνορμο. Η επιχείρηση διεξήχθη υπό την διεύθυνση του συνταγματάρχη Πρωτοσύγγελου - ενός αξιωματικού, που αποδείχθηκε, ότι ήταν από τη πάστα εκείνη των μεγάλων στρατιωτικών. Εξαίρετος επιτελικός, ήταν και ορμητικός πολεμιστής. Κι όταν συμπληρώθηκε η απόβαση πήρε ένα απόσπασμα και ξεκίνησε προς αναζήτηση πολεμικών περιπετειών.

Η Πάνορμος ήταν και πάλι ελληνική...

Οι στρατιώτες μας ξεκουράζονται μετά τη νίκη, αλλ' όχι για πολύ. Ο Παρασκευόπουλος θέλει να φτάσει στη Προύσα. Ο Αγγλος αρχιστράτηγος Μιλν αρνείται αρχικά να επιτρέψει τη προέλαση, λέγοντας ότι η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από τη Διάσκεψη των Παρισίων. Αλλ' οι Τούρκοι κάνουν ένα σφάλμα: Κτυπούν τους Αγγλους στην Προποντίδα. Κι ο Μιλν, διαπιστώνοντας ότι τα στρατεύματα του κινδυνεύουν, αποφασίζει ν' αποβιβάσει αγήματα πεζοναυτών στα Μουδανιά, συνιστώντας στο ελληνικό στρατηγείο να διατάξει και νέα προέλαση και να καταλάβει τη Προύσα. Η βρετανική Αυτοκρατορία ζητούσε τη βοήθεια της Ελλάδας. Αλλο που δεν ήθελε ο Παρασκευόπουλος.

Και το γνώριμο πια σάλπισμα αντηχεί και πάλι: «Προχωρείτε... Προχωρείτε...».

Η κατάληψη της Προύσας ανατέθηκε στη θρυλική πλέον Μεραρχία Αρχιπελάγους. Επικεφαλής, μαζί με τον μέραρχο, κι ο Ιωάννου. Τις παραμονές της νέας επίθεσης ο Πάγκαλος φαίνεται αποφασισμένος να του αφαιρέσει τη διοίκηση, αγανακτισμένος με τις τρέλες του. Αλλ' ο Πλαστήρας και ο Κονδύλης επεμβαίνουν. Θέλουν σωματάρχη τους τον Ιωάννου. Είναι θαυμάσιος επιτελικός, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, άλλοτε, και γενναίο π α λ ι κ ά ρ ι . Όσο για τις τρέλες του... χαλάλι. Και ο Πάγκαλος υποχωρεί. Η Μεραρχία προετοιμάζεται πυρετωδώς. Ένας νεαρός ταγματάρχης, εξαίρετος επιτελικός, ζητεί ν' απαλλαγεί των καθηκόντων του, να του ανατεθεί η διοίκηση τμήματος. Ο Ιωάννου δυσανασχετεί, τελικά όμως συμφωνεί. Και ο Κωνσταντίνος Βεντήρης ορμά μεταξύ των πρώτων προς την Προύσα και αναδεικνύεται ένας από τους γενναιότερους πολεμιστές.

Η προέλαση είναι και πάλι ακάθεκτη. Μπροστά από την Μεραρχία Αρχιπελάγους υπάρχουν δύο τουρκικές Μεραρχίες, η 56 και η 61. Προσπαθούν ν' αναχαιτίσουν την επίθεση, αλλ' είναι αδύνατο. Και τρέπονται σε φυγή αφήνοντας νεκρούς και αιχμαλώτους. Σε κάποια στιγμή, ο Ιωάννου, που ακολουθούσε τις προφυλακές, βλέπει μια μοίρα πυροβολητών να προσπερνά το στρατηγείο.

- Ποιος είναι αυτός. Σπυρόπουλε; φωνάζει στον επιτελάρχητου.-

- Τα κανόνια του Βενιζέλου, στρατηγέ. Είναι κι ο ίδιος μαζί.

- Πώς βρέθηκε εδώ, μωρέ; Να τον τιμωρήσεις.

Ο ταγματάρχης Σοφοκλής Βενιζέλος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σμύρνης, υποφέροντας από τ' αυτιά του, όταν πληροφορήθηκε, ότι θ' άρχιζε η επίθεση στην Προύσα. Χωρίς να διστάσει, δραπετεύει από το νοσοκομείο και τρέχει στη μονάδα του. Υποφέρει πολύ και ταξιδεύει ξαπλωμένος μέσα σε μια άμαξα. Όταν πλησιάζει, όμως, η ώρα της μάχης, πηδά και πάλι πάνω στ ' άλογό του. Τώρα έτρεχε προς τη Προύσα θέλοντας να μπει πρώτος στην ιερή πόλη των Τούρκων. Και σχεδόν τα κατάφερε. Ο γιος του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Ελλάδας δεν μπορούσε να λείψει από την πορεία προς τη Νίκη.

Οι οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων καταλήφθηκαν με έφοδο κι ο Στρατός μας μπήκε στη Προύσα στις 3 το απόγευμα. Είναι δύσκολο, όμως, να λεχθεί ποιο τμήμα μπήκε πρώτο. Ήταν τόση η ορμή της επίθεσης, ώστε διάφορα τμήματα μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ οι ιππείς μας συνέχισαν την επέλαση. Καταδίωξαν τους πανικόβλητους Τούρκους και συναντήθηκαν με τους Αγγλους στα Μουδανιά».

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

"Κοιμηθήκαμε" στην Θράκη ας είμαστε ξάγρυπνοι για τη Ρόδο - Τα τουρκικά σχέδια

Image


Στην Αθήνα κοιμούνται ή ακόμη χειρότερα παριστάνουν ότι κοιμούνται. Το θέμα της Θράκης που το Onalert αλλά και άλλα ΜΜΕ έχουν πολλές φορές αναδείξει μήπως και κάποιος φιλοτιμηθεί και ασχοληθεί είναι μόνο η αρχή . Οι Τούρκοι ετοιμάζουν την δεύτερη φάση του σχεδίου “ειρηνικής εισβολής” τους όχι τώρα αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά από την Θράκη σειρά έχουν τα Δωδεκάνησα.

Μια είδηση απο τα tourkikanea.gr απλά επιβεβαιώνει την διαπίστωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Ροδόπης “ο Τζαχίτ Μουσταφά που παραδίδει μαθήματα τουρκικών στην Ρόδο συνελήφθη πριν από τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο τρεις φορές από την αστυνομία και κρατήθηκε με το αιτιολογικό πως ασκούσε προπαγάνδα υπέρ του κόμματος DEB.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Λαών (FUEN), κατήγγειλε την αυθαίρετη σύλληψη του Τζαχίτ Αλιοσμάν-δασκάλου τουρκικών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου Αδελφοσύνη, που έγινε τρεις φορές από την αστυνομία με το αιτιολογικό πως ασκούσε προπαγάνδα υπέρ του κόμματος DEB. Η FUEN κάλεσε τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές και να εγγυηθούν το δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση των πολιτών.

Ο Τζαχίτ Μουσταφά μέλος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης , μετά από την συνταξιοδότηση του, μαζί με την σύζυγο του Γκιουλτέν Μουσταφά δίνουν μαθήματα τουρκικών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου Αδελφοσύνη, σε παιδιά της τουρκικής κοινότητας Ρόδου, τα οποία μετά από το κλείσιμο των σχολείων τους το 1974 στερήθηκαν της εκπαίδευσης στην μητρική τους γλώσσα. Ο Τζαχίτ Μουσταφά που ανοιχτά και δημόσια εκφράζει την τουρκική του ταυτότητα, προεκλογικά στήριξε ξεκάθαρα το DEB και μοίρασε φυλλάδια του. Το κόμμα DEB μετείχε στις εκλογές με σκοπό να δώσει ένα μήνυμα στην νοοτροπία που αγνοεί τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Ο Τζαχίτ Μουσταφά συνελήφθη τρεις φορές επειδή έκανε προεκλογική προπαγάνδα για το κόμμα DEB. Την πρώτη φορά κρατήθηκε μια ώρα, την δεύτερη δύο ώρες και την τρίτη για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα και μετά αφέθηκε ελεύθερος”.


Η είδηση δεν είναι οι συλλήψεις του δασκάλου που πιθανότατα έγιναν για άλλο λόγο κι όχι γι΄ αυτόν που υποστηρίζουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος. Είναι ότι οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν “κλίμα Θράκης” και σε άλλο σημειο της ελληνικής επικράτειας. Στην Ρόδο αλλά και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Νταβούτογλου όταν είχε επισκεφθεί τη Ρόδο είχε πάει σε τζαμί του νησιού και αμέσως μετά …βγήκε παραπονούμενος για την κατάσταση στην οποία το βρήκε.
Επειδή στην Θράκη είδαμε τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας μακρόχρονης και σοβαρής πολιτικής ελπίζουμε ότι τουλάχιστον στα Δωδεκάνησα θα αποδειχτούμε στοιχειωδώς σοβαροί.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Όλη η προπαγάνδα των Σκοπιανών σε ένα τραγούδι

Σημειώνουμε απλά ότι η κυρία που τραγουδάει είναι η διασημότερη τραγουδίστρια όλων των εποχών στη FYROM, Suzana Spasovska και το τραγούδι, από τα πιό γνωστά και επιτυχημένα :

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

"Παιχνίδι" με την Στρατιά του Αιγαίου κάνει η Τουρκία

Image

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Επανέρχεται - δια της οδού της Τουρκικής Βουλής - το θέμα της κατάργησης του Αρχηγείου της Στρατιάς του Αιγαίου στο πλαίσιο της συζητούμενης από ετών περαιτέρω αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, κ. Ουμούτ Οράν με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για να δοθεί απάντηση από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, ζήτησε διευκρινήσεις για τους ισχυρισμούς που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας ότι θα κλείσει το Αρχηγείο της Στρατιάς Αιγαίου και ότι το Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής θα υπαχθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.
H ερώτηση - με την οποία συγκεκριμένα ο κ. Οράν ρωτάει αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η πληροφορία ότι θα διαλυθεί το αρχηγείο της στρατιάς Αιγαίου- έκανε αίσθηση και η έκδοση Σμύρνης της Zaman την προβάλει με τον τίτλο «Θα κλείσει το αρχηγείο της Στρατιάς Αιγαίου;»

Το σχέδιο την Νέας Δομής

Να σημειωθεί ότι η τελευταία σχετική αναφορά στον τύπο ήταν στο τέλος Απριλίου όταν είχε γραφεί πως σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Τουρκος πρόεδρος Abdullah Gül ενημερώθηκε κατά τη τότε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την προωθούμενη -από την κλιμακωτά προωθούμενη το 2006-αναδιοργάνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που μεταξύ άλλων στην τρέχουσα φάση προβλέπει :
α) την ενοποίηση των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών και Αμφίβιων Δυνάμεων υπό το τουρκικό Γενικό Επιτελείο,
β) την ανασυγκρότηση των 4 Στρατιών σε 2 (συγχώνευση της 1ης Στρατιάς και της Στρατιάς Αιγαίου σε μία «Δυτική Στρατιά» με έδρα την Κωνσταντινούπολη και της 2ης και 3ης Στρατιάς σε «Ανατολική Στρατιά» με έδρα τη Μαλάτεια) και
γ) τη μετεξέλιξη τμήματος της Χωροφυλακής σε Συνοριοφυλακή.

Θέμα είχε εγερθεί και το 2011 όταν ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ κ. Χουσεΐν Τσελίκ, φέρεται να είχε πει σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ", ότι συζητείται,μεταξύ άλλων, η κατάργηση της "Στρατιάς του Αιγαίου"- που όμως το διέψευσε.

Τι είχε γράψει η "Ραντικάλ" το 2011

Τότε λοιπόν ο κ.Τσελίκ φέρεται να είχε πει ότι "η δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει στηριχθεί στον ψυχρό πόλεμο" και ότι "ενώ οι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές, η Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο".Η εφημερίδα έγραψε για τη δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος για να προχωρήσει η απο-στρατιωτικοποίηση της τουρκικής πολιτικής σκηνής, με σημαντικότερα την υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου στο υπουργείο Άμυνα, την κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων ,το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του καθεστώτος, τη μετάβαση σε καθεστώς μισθοφόρων στο στρατό, τη μείωση της θητείας, τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις Στρατιές, τις αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές, την κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων στις εθνικές επετείους, την κατάργηση του μαθήματος Εθνικής Ασφάλειας στα σχολεία, την αναθεώρηση ύπαρξης και λειτουργίας του Ιδρύματος Aλληλοβοηθείας Στρατού ( OYAK), την εφαρμογή της αρχής VET (Αποτελεσματικότητα, Αποδοτικότητα και Λιτότητα) στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.κ. ά.

Η "Ραντικάλ" πρόβαλε τις δηλώσεις Τσελίκ με κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο" και τον υπότιτλο "Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη "Ραντικάλ": Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου". .

<<Προσωπικές απόψεις>>...
Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τσελίκ διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί "κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου" και ότι αυτό "ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί ενός σημείου της δέσμης που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος, σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις" και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο το οποίο αναφέρει ότι "πρέπει να επανεξεταστεί το πόσες στρατιές θα έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πού ακριβώς θα βρίσκονται αυτές".Καί σημείωσε ότι ήταν προσωπικές απόψεις. όπως και ότι "όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάγια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας'' και ως . βουλευτής τα θέτει υπό συζήτηση .Πάντως αν δει κανείς σήμερα μια σειρά κινήσεων μπορεί να πεί ότι η δέσμη αυτή αποτελούσε πράγματι κυβερνητική ατζέντα...
Λίγο αργότερα και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Οζέλ, ανέφερε ότι δεν σχεδιάζεται, στη φάση αυτή, η κατάργηση της Στρατιάς Αιγαίου (Δ΄ Στρατιά) και τόνισε ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επανεξετάζουν συνεχώς τη δομή τους, με βάση τις παγκόσμιες και περιφερειακές ανάγκες ασφάλειας, την τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές στις απειλές. Υπό την έννοια αυτή, οι αναγκαίες ρυθμίσεις εντάσσονται στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό"...


Η "επιθετική στρατιά"

Η Στρατιά του Αιγαίου δημιουργήθηκε το 1974-75 μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Μετά το τέλος του Αττίλα, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μονάδες στην περιοχή, που θα αποτελούσαν τον πυρήνα της Στρατιάς. Και πράγματι, στις 2 Μαΐου του 1975 ιδρύθηκε και επίσημα η νέο Στρατιά του Αιγαίου (Ege Ordusu, πρώην 4η Στρατιά) με έδρα τη Σμύρνη ως Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός του Τουρκικού Στρατού με Ζώνη Ευθύνης τα παράλια της Μικράς Ασίας. Υπάγονταν απ' ευθείας στο Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού,ενώ ανέλαβε ταυτόχρονα και τη διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων που εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο ένα χρόνο νωρίτερα. Πρώτος διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου ανέλαβε ο αντιστράτηγος Kenan Evren που ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980.

Η επιχειρηματολογία που επικαλέστηκε η Αγκυρα ήταν ''νομική'' διότι,λέει η Ελλάδα προχώρησε σε στρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Τι έδειξε η Efes 2014
Η Στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσής της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με πολύ μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα. Έχει ,εκτός από τον Αττίλα,πολλές μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού και Πυροβολικού, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, ενώ υποστηρίζεται από το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στην Σμύρνης.Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει τη διοίκηση της Tαξιαρχίας Αμφίβιων Δυνάμεων που εδρεύει μαζί με τη Διοίκηση Αποβατικών Πλοίων στο ναύσταθμο Φώκαιας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Στρατιά Αιγαίου έχει ήδη συγκροτήσει από τον καιρό της ειρήνης τη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον των νησιών του Αιγαίου- κάτι που φαίνεται και από την ανάλυση των ασκήσεων όπως πχ της Efes, όπως ήδη έγραψε το OnAlert.

Απλή συγχώνευση...
Kλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι και τωρα δεν μιλάνε - αν μιλάνε...- για <<λουκέτο>> της Στρατιάς του Αιγαίου αλλά για συγχώνευσή της με την - πανίσχυρη - 1η Στρατιά δημιουργώντας την λεγόμενη «Δυτική Στρατιά» με έδρα την Κωνσταντινούπολη ...