Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η Αθήνα απαντά στη Σερβία- «Υποστηρίζετε το όνομα ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια»



«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, που ενώ η Ελλάδα στηρίζει εδώ και επτά χρόνια την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βελιγράδι επιμένει να αναγνωρίζει, με βάση τα δικά του συμφέροντα, την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία ως «Μακεδονία», εξυπηρετώντας τα στενά δικά τους συμφέροντα», αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα που επικαλείται  ελληνικές πηγές.

Η Αθήνα είναι σαφώς ενοχλημένη από τη στάση  της Σερβίας τόσο προς το Κοσσυφοπέδιο όσο και προς την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων, γράφει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η Σερβία προβαίνει σε ακατανόητες κινήσεις στην ΕΕ για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την πΓΔΜ, αλλά συγχρόνως ενοχλείται σε πληροφορίες που αναφέρονται σε εικασίες για αναγνώριση από την Ελλάδα του Κοσσυφοπεδίου».
« Οι προκλητικές ενέργειες από το Βελιγράδι τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο κυρίως για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, προκάλεσαν την επίσημη διαμαρτυρία της Αθήνας προς το Βελιγράδι».
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι « Η Σερβία παρενέβη  στους ευρωπαίους εταίρους (της Ελλάδας) να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την άκαμπτη στάση που παρουσιάζουν, αφού η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις και να συμβιβαστεί, προκειμένου να ξεπεραστούν οι άκαμπτες θέσεις που εμποδίζουν τη συμφωνία».
Οι ελληνικές πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει τώρα, ζήτημα αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Αθήνα κινείται με γνώμονα και κριτήριο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας».
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: