Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Το ημερολόγιο της επαναπροσέγγισης δυο "εχθρών"

Image
Η συμφωνία επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ δεν έγινε ξαφνικά. Η πορεία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι ΗΠΑ πάντα “έσπρωχναν” τις δύο πλευρές να τα “βρουν”. Η απερισκεψία της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος, έδωσε άλλη ταχύτητα σ΄ αυτή τη πορεία επαναπροσέγγισης.

Το Stratfor σε ανάλυσή του περιγράφει πως και γιατί Τουρκία και Ισραήλ μπαίνουν σε μια νέα φάση.Κι όπως προκύπτει από το ημερολόγιο που δημοσιεύει η επαναπροσέγγιση δουλευόταν από το 2013.

Τι υποστηρίζει το Stratfor:

Η σύγκρουση

Ο θάνατος δέκα Τούρκων κατά την επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο Mavi Marmara προκάλεσε την έντονη εθνικιστική αντίδραση της Άγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση απέσυρε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή από την Τουρκία. Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα το 2011 ότι ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ στη Γάζα ήταν νόμιμος , αλλά από την άλλη υποστήριζε ότι οι Ισραηλινοί καταδρομείς χρησιμοποίησαν υπερβολική και παράλογη βία . Από την πλευρά της, η Άγκυρα ζήτησε τη συγγνώμη του Ισραήλ και αποζημίωση για τις οικογένειες των θυμάτων .

Η Μέση Ανατολή έχει αλλάξει δραματικά από εκείνο το συμβάν .

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από το 2013, όταν το Ισραήλ ζήτησε επισήμως συγγνώμη από την Τουρκία έφερε τις μυστικές συναντήσεις . Μια συμφωνία μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων ήταν αναπόφευκτη. Η Τουρκία έχει βρει τον εαυτό της σε μια όλο και πιο δύσκολη περιοχή, που περιβάλλεται από εχθρικούς γείτονες. Και πάνω από όλα , η Άγκυρα πρέπει τώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εάν σχέσεις με τη Μόσχα επιδεινωθούν. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τη βία εντός συνορών από τη Χαμάς.

Τώρα δεν είναι η ώρα για τις δύο χώρες να να απορρίψουν μια επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση.

Σύμφωνα με τους όρους της προτεινόμενης συμφιλίωσης, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες εντός του εδάφους της και, σύμφωνα με αυτό, να απομακρύνει τον ηγέτη της Χαμάς Salah Aruri. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ανησυχίας της Τουρκίας, θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για την πώληση του φυσικού αερίου από το Ισραήλ αλλά και του αγωγού φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί. Το Ισραήλ θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara » και δεν θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτικών που εμπλέκονται στο συμβάν με το Mavi Marmara.


3η Σεπτεμβρίου 2015:

Στις 26 Ιουνίου, το Stratfor δημοσίευσε ένα άρθρο που προεβλεπε ότι οι περιφερειακές εξελίξεις θα οδηγούσαν τα συμφέροντα Ισραήλ και Τουρκίας σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση. Το κύριο στοιχείο για τις προβλέψεις ήταν μια μυστική συνάντηση μεταξύ του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Dore Gold, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Feridun Sinirlioglu.

26 Ιουνίου 2015:

Στις 22 Ιουνίου, η Haaretz ανέφερε ότι ο νέος γενικός διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Dore Gold, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Feridun Sinirlioglu. Φέρονται να συζήτησαν την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των χωρών τους, κάτι που οι δύο κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.Το Ισραήλ ιδίως διατηρεί ένα βαθύ ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών του με την Τουρκία, ενώ η χαμηλή επίδοση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) στις εκλογές μπορεί να ρίξουν κάποια από τα εμπόδια που εμποδίζουν τις δύο χώρες να τα βρουν.


7 Μαΐου 2015:


Μετά από σχεδόν δύο μήνες διαπραγματεύσεων μετά τις γενικές εκλογές, το Ισραήλ μπορεί τελικά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Στις 6 Μαΐου, λίγες ώρες πριν από τη λήξη διορίας για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία . Με μόνο 61 από τις 120 έδρες, αυτή η συμμαχία θα είναι αδύναμη και ασταθής. Η νέα κυβέρνηση θα είναι επίσης πιο συντηρητική από την προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο συνδυασμός της Χαμάς, με τις όλο και λιγότερο ενεργές Ηνωμένες Πολιτείες και με τα προβλήματα του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει μέσα σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

24 Νοεμβρίου 2014:
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήγε στην Τουρκία στις 21 Νοεμβρίου για μια άλλη προσπάθεια να πεισει την Τουρκία να επιστρέψει σε μια δομή συμμαχίας του Ψυχρού Πολέμου. Παρά τα κοινά συμφέροντα της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δυσκολευτούν να διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική με μια δυναμική Τουρκία πλούσια σε οθωμανική κληρονομιά.

2 Απριλίου 2014:
Το έργο του αγωγού ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία και το Ισραήλ να ανανεώσουν τη συνεργασία τους μετά από χρόνια . Στις 23 Μαρτίου, η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 10 εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για το διαγωνισμό του προτεινόμενου υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο από το “οικόπεδο” Λεβιάθαν του Ισραήλ στην νότια Τουρκία. Η δήλωση ήρθε λίγο πριν από δημοσίευμα της Zaman που ανέφερε μια συνάντηση μεταξύ του προσωπικού απεσταλμένου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για θέματα ενέργειας και ασφάλειας, με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, Hakan Fidan, στην οποία και οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας πρεσβειών και για την εξομάλυνση των σχέσεων.

5 Δεκεμβρίου, 2013:

Με τις ΗΠΑ-Ιράν σε φάση προσέγγισης και μια θρησκευτική σύγκρουση στο βορρά της Συρίας, το Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα θα συνεργαστεί στενά με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία το Ισραήλ μπορεί να κάνει πολύ πιο εντατικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παρά τη ρήξη στις σχέσεις από το 2010 . Από την πλευρά της, η Τουρκία πιέζεται από την π άνοδο της τζιχάντ στη Συρία και την πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο .


13 Ιουνίου 2015:
Διέρρευσε νέα συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών . Η καθημερινή εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε ρεπορτάζ στις 11 Ιουνίου στο οποίος υποστήριξε ότι οι επικεφαλείς της και της ΜΙΤ συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 10 Ιουνίου.

Πηγη:Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: