Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Διχογνωμίες στους ''Τσάμηδες''


Προτού κοπάσει ο θόρυβος από τα γεγονότα με τις επικείμενες κατεδαφίσεις κατοικιών ομογενών στη Χειμάρρα και τον πόλεμο των ανακοινώσεων Αθήνας και Τιράνων, ο οποίος ακολούθησε την απόφαση των αλβανικών αρχών, καθώς και τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, μια νέα «τορπίλη», αυτή τη φορά από τους Τσάμηδες, απειλεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επιχειρηθούν.
Σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών, που από ελληνικής πλευράς εξελήφθησαν ως προκλήσεις (θορυβώδεις συγκεντρώσεις κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, ανθελληνική ρητορική με αφορμή δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Χαν, κ.ά.), οργανωμένοι Τσάμηδες στην Ευρώπη ανακήρυξαν την «ανεξάρτητη Τσαμουριά» και ανακοίνωσαν τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης με έδρα το Κόσοβο!

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Τιράνων, αλλά και κάποιων του Κοσόβου, η απόφαση ελήφθη από τον «Δημοκρατικό Σύλλογο Τσαμερία», που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και φέρεται να πρωτοστατεί στην προβολή του «τσάμικου ζητήματος» ανά την Ευρώπη με καταθέσεις φακέλων σε διεθνή φόρα και προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια.

Η εξαγγελία προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος των Τσάμηδων PDIU κ. Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, δηλώνοντας πως πρόκειται για «πρόκληση, που πάει πίσω την υπόθεση της Τσαμουριάς» και υποστηρίζοντας πως πίσω από αυτή «κρύβονται δυνάμεις που δεν θέλουν τη λύση του προβλήματος».

Χαρακτήρισε, δε «καθόλου τυχαίο ότι η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε λίγες ημέρες πριν από την απόφαση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Αλβανίας» και ακόμα «παραμονές της συζήτησης για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας για τους Αλβανούς του Κοσόβου».

Πηγές στα Τίρανα απέδιδαν την αποδοκιμασία της κίνησης του συλλόγου που συσπειρώνει Τσάμηδες της Ευρώπης, αλλά και ακραίους Αλβανούς του Κοσόβου, σε έριδες μεταξύ των τσάμικων οργανώσεων, ενώ ουδεμία αντίδραση είχε υπάρξει έως χθες από τα επίσημα Τίρανα. Σημειώνεται ότι τη θέση του γενικού γραμματέα του συλλόγου κατέχει ένας πρώην ενεργός διπλωμάτης (πρέσβης σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επί κυβέρνησης Μπερίσα) ονόματι Λισέν Μπασκούρτι.

Με βάση την ανακοίνωση επρόκειτο να συνέλθουν εντός των ημερών εκπρόσωποι των απανταχού Τσάμηδων στο Κόσοβο για να εκλέξουν προσωρινή «κυβέρνηση της Τσαμουριάς», δίχως έως χθες το βράδυ να έχει γίνει γνωστό εάν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός.

Φήμες για αλλαγή έδρας
Ιστοσελίδα του Κοσόβου, πάντως, ανέφερε ότι ως μόνιμη έδρα της «προσωρινής κυβέρνησης» έχει επιλεγεί το Λονδίνο, όπου μετά το Brexit δεν θα ισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ στην Πρίστινα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της πόλης κ. Νετζμεντίν Σπαχίου δήλωσε πως «δεν πρέπει τέτοιες ανεύθυνες κινήσεις να διαταράξουν τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα». Δεν αποκλείεται, πάντως, η φημολογούμενη αλλαγή έδρας να σχετίζεται με άρνηση της κοσοβαρικής κυβέρνησης να τη «φιλοξενήσει» με κίνδυνο να διαταράξει τις καλές σχέσεις με την Αθήνα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: