Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Κρανιά Β. Ηπείρου: ΣΦΕΒΑ και ΕΣΒΗ 1914 τίμησαν την 103η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας



Συγκινητική, γεμάτη παλμό και με μηνύματα αγωνιστικότητας ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη, στην κεντρική πλατεία του χωριού Κρανιά, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, για την 103η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. 

Στην εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Εθνικού Συλλόγου «Βόρειος Ήπειρος 1914» και την σημαντική υποστήριξη της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), έδωσαν το παρόν δεκάδες Βορειοηπειρώτες όλων των ηλικιών, αψηφώντας την τρομοκρατία αλλά και το προκλητικό μποϊκοτάρισμα των μειονοτικών πολιτικών φορέων και κομμάτων που ο λόγος ύπαρξης τους είναι η συμμετοχή στην αλβανική εξουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών ήταν και ο Διαχειριστής της Επαρχίας Μεσοποτάμου Γιάννης Χαρίσης.
Ακόμα πιο αξιοσημείωτη και άκρως συγκινητική η παρουσία του ηλικιωμένου Θωμά Καϊση, ο οποίος αν και ασθενής σηκώθηκε από το κρεβάτι του και πήρε μαζί του τον καθετήρα για να παρακολουθήσει το επετειακό πρόγραμμα. 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο μαθητής του Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου Γρηγόρης Κούτσης, ο οποίος τόνισε ότι η συγκέντρωση αυτή ήταν καθόλα νόμιμη βάσει του Άρθρου 7 της Σύμβασης – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, που αποτελεί και νόμο του αλβανικού κράτους και το οποίο προβλέπει "την εξασφάλιση σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα του σεβασμού του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συναιτερισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας".

Ο π. Χαράλαμπος τέλεσε το τρισάγιο στη μνήμη των μελών της κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου και των Ελλήνων Αγωνιστών του 1914 και στη συνέχεια ο πρώην Έπαρχος Μεσοποτάμου κ. Βασίλης Καλυβάς διάβασε ένα σύντομο χρονικό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα που οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. 

"Σήμερα 103 χρόνια μετά οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου οφείλουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να βασίζουμε τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα μας για επιβίωση στην πατρική μας γη πάνω στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Με το να θέτουμε την επαναφορά του σε ισχύ, δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από το να τιμήσει το αλβανικό κράτος την ίδια την υπογραφή του", συμπλήρωσε ο κ. Καλυβάς.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης είχε ο παλαίμαχος Ελληνοδιδάσκαλος, συγγραφέας και σύγχρονος αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κ. Ευάγγελος Παπαχρήστος, όπου περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, με την συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της περιοχής.
Ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στο δικαίωμα των Βορειοηπειρωτών να έχουν καθεστώς αυτονομίας όπως ισχύει και για πολλές άλλες εθνικές μειονότητες ανά την Ευρώπη. 

Την τοποθέτηση εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" έκανε ο κ. Μόντης Κολίλας, σημειώνοντας ότι το αίτημα για την αυτονομία έχει προβληθεί από την πλευρά του φορέα τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες όσο και σε Συνδιασκέψεις του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία. 
Ο κ. Κολίλας τόνισε ότι "όσο δεν διεκδικούμε και δεν απολαμβάνουμε καθεστώς αυτονομίας, τόσο θα αφανιζόμαστε από τον τόπο μας, έως ότου καταντήσουμε σαν τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας και θα αναφέρουμε της Βόρειο Ήπειρο ως άλλη μία χαμένη πατρίδα".

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ, ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης σημειώνοντας την αμείωτη συμπαράσταση της ιστορικής οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό, προς τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Ακολούθησε κατάθεση κοινού στεφάνου από την ΣΦΕΒΑ και τον ΕΣΒΗ 1914 από την μαθήτρια Ευθυμία Παππά. 

Η δασκάλα από την Κρανιά κυρία Μαρίνα Καϊση απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημα για την Βόρειο Ήπειρο, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Πύλιου απέδωσε με δυναμισμό τον Ύμνο της Αυτονόμου Ηπείρου.

Όλοι μαζί στη συνέχεια τραγούδησαν το "Έλληνες ενωμένοι αγωνιστείτε" προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους μεγαλύτερους σε ηλικία. 

Να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η ατμόσφαιρα δονούνταν από τα συνθήματα των νέων υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η ηρωική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.    


Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος 
Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: