Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...
24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018
Δράση Μαθητών στα Σκόπια: Ποτέ Βόρεια- Πάντα Μακεδονία
Χθες το πρωί ακτιβιστές του κινήματος «Νεολαία για τη ‘Μακεδονία’» που απαρτίζεται από ομάδα ‘ανταρτών μαθητών’ προέβησαν σε δράσεις στις εισόδους της πόλης των Σκοπίων.
Σε διαβάσεις πεζών πάνω από τις οδούς οι μαθητές τοποθέτησαν πανό με συνθήματα κατά των συνταγματικών αλλαγών και κατά της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
Οι ‘αντάρτες μαθητές’ λένε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και την αποκαλούν ως μια μορφή αντίστασης για να πολεμήσουν εναντίον της αλλαγής του ονόματος με την πρόσθεση του «Βόρεια» στο "Μακεδονία".
Πρόεδρος Σκοπίων: Έχω πληροφορίες ότι παρακολουθούν εμένα και την οικογένειά μου…
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι έχει λάβει πληροφορίες ότι παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες αυτόν και την οικογένειά του.
«Συνεχίζω να λαμβάνω προφορικές πληροφορίες για την παρακολούθηση και καταγραφή τόσο των κινήσεων της προεδρίας, όσο της οικογένειάς μου αλλά και των μελών του προεδρικού συμβουλίου.
Μπορεί να φαίνεται ότι τα συστήματα, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί αλλάζουν, αλλά φαίνεται ότι η ‘UDBA’* παραμένει ακόμη με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν».
Στην ομιλία του επέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία αυτή αρνείται το λαό της «Μακεδονίας» και όσο για τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία δήλωσε ότι με αυτήν αποδομείται η ιστορία της «Μακεδονίας».
Ζήτησε από τους βουλευτές και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην ψηφίσουν τις τροπολογίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
*[UDBA, στα κυριλλικά УДБА = Αρχή Κρατικής Ασφάλειας]
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018
Σύγκρουση Τουρκίας- Ελλάδας για νησιά του Αιγαίου βλέπει στρατηγικός ρωσικός οργανισμός
Σύγκρουση μεταξύ Τουρκία και Ελλάδας για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, γράφει το δημοσίευμα |
Η προοπτική μιας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι ορατή
Στις 20 Δεκεμβρίου, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 σε υψόμετρο 7,5 χιλιομέτρων πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Καστελόριζο και τη Ρω, καθώς και στα νησιά του αρχιπελάγους των Οινουσσών. Το περιστατικό υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατή διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αυτά τα νησιά βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ιδιαίτερα το Καστελόριζο- μόλις 3 χιλιόμετρα.
Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο σε υψόμετρο 1,2 χιλιομέτρων, μόλις ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος με στρατιωτικό ελικόπτερο ‘Σινούκ’ έφυγε από το νησί.
Την προηγούμενη ημέρα, μιλώντας στον ελληνικό στρατό στο νησί, ο υπουργός είπε:
«Όσοι δεν σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα θα νικηθούν».
Πρόσφατα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε παρόμοια δραματική δήλωση.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο, η Ελλάδα, βασιζόμενη στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επιτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως πρόκληση την τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος αποκάλεσε ως τουρκικά 17 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ανέφερε τα νησιά Χίος, Λέσβος και Σάμος.
Επίσης, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Τουρκία να «παραιτηθεί από τα δικαιώματα του λαού της».
Η Τουρκία ποτέ δεν απέσυρε τους ισχυρισμούς της για τα νησιά, τα οποία έγιναν τμήμα της Ελλάδας το 1912.
Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, σημειώθηκε μετατόπιση πληθυσμού, οι έφυγαν και Έλληνες πρόσφυγες από την Ιωνία εγκαταστάθηκαν στο νησί του Καστελόριζου, αντί για αυτούς.
Τον Φεβρουάριο του 2018, στην ίδια θαλάσσια περιοχή έγινε σύγκρουση δύο σκαφών ακτοφυλακής, ενός τουρκικού και ενός ελληνικού.
Η σύγκρουση διευθετήθηκε στη συνέχεια από την παρέμβαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Η διαμάχη στο Αιγαίο για τα νησιά οδήγησε σε συγκρούσεις το 1987 και το 1996.
Η προοπτική μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι ορατή, σημειώνει χαρακτηριστικά το ρωσικό «Ταμείο Στρατηγικού Πολιτισμού».
Ο στρατός της Συρίας θα προχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη
«Ο κυβερνητικός στρατός θα συνεχίσει να κινείται ανατολικά μέχρι η συριακή σημαία να ανυψωθεί σε όλη την επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας»
Οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν το απόγευμα της 28 Δεκεμβρίου ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Μανμπίτς στη βόρεια Συρία και ύψωσαν την σημαία της Συρίας.
«Ο Συριακός Αραβικός Στρατός, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, εισήλθε στην πόλη Μανμπίτς, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.
Η πόλη ελέγχονταν από τις κουρδικές ένοπλες ομάδες και ήταν υπό τη δικαιοδοσία της ‘Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας’, μια αυτόνομη οντότητα στα βόρεια και βορειοανατολικά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Ο αραβικός στρατός της Συρίας, προχώρησε στο βήμα αυτό αφού έφερε υπό τον έλεγχό του όλες τις περιοχές βόρεια του Χαλεπίου.
Οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις εγκατέλειψαν την περιοχή.
Στο Κρεμλίνο, η ανάκτηση της πόλης Μανμπίτς από την επίσημη κυβέρνηση της Συρίας θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Κατά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίσθηκε ότι οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και ο ρόλος της σε αυτήν τη διαδικασία αξιολογήθηκε θετικά.
«Η επέκταση του ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων είναι σίγουρα μια θετική τάση», δήλωσε ο γραμματέας του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όπως επισημαίνεται, ο κυβερνητικός στρατός θα συνεχίσει να κινείται ανατολικά «μέχρι να ανυψωθεί η συριακή σημαία σε ολόκληρη της επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Αμάρ αλ Άσαντ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Συρίας, για τις εθνικές υποθέσεις, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018
Κοσοβάρος ο νέος ΥΠΕΞ της Αλβανίας
Ο Γκέντι Κάκα είναι ένας από τους πολλούς οπαδούς που ακολουθούν τη στρατηγική του Έντι Ράμα, και φέρεται ως ένα από τα εξέχοντα αλβανικά ονόματα του Κοσσυφοπεδίου που αναβαθμίζονται στην αλβανική κυβέρνησή, γράφει αλβανικό δημοσίευμα με αφορμή την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ο Γκέντι Κάκα ή Γκέντι Κακάι (Genti Caka στην Αλβανία ή Gent Cakaj στο Κόσοβο -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) είχε διορισθεί τον Ιούλιο του 2018 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα για τις υποθέσεις της ΕΕ.
Στο δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Έντι Ράμα τον διόρισε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
Και σήμερα διορίσθηκε ως επικεφαλής σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία της κυβέρνησης ‘Ράμα 3’, αντικαθιστώντας τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, γράφει η αλβανική Syri.net.
Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018
«Η κυβέρνηση των Σκοπίων εγκαταλείπει τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες στην Ελλάδα για πάντα»...OI KOMITΑΤΖΗΔΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!
«Το βίντεο καταγράφηκε στην Ελλάδα, στην περιοχή Ναουσας, κοντά στην Βόντεν (Έδεσσα) στο χωριό που στα ελληνικά το λένε Μαρίνα», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Συνεχίζει:
Στο οποίο παρουσιάζονται οι καλεσμένοι της ετήσιας μακεδονικής γιορτής με τον Βλάτκο Μιλαντινόφσκι και την ομάδα ‘Μακεδονικό Μεράκι’ που αποτελείται από ‘ψευτομακεδόνες’, από την Ελλάδα.
Το κύριο μήνυμα μεταδίδεται μέσα από το τραγούδι, στη ‘μακεδονική’ συγκέντρωση, σε αυτόν τον ελληνικό χώρο, καθώς λένε οι στίχοι:
«Λένε ότι δεν υπάρχουμε
Ότι δεν είμαστε εδώ
Λένε ότι δεν υπάρχουμε
Αλλά είμαστε εδώ
Είμαστε εδώ πριν από τον Ιησού,
Στη γη μας τη Μακεδονία.
Είμαστε εδώ και παραμένουμε
Και το ιερό μας όνομα δεν αλλάζει».
Το μακεδονικό κόμμα στην Ελλάδα πραγματοποίησε την εκδήλωση και οι καλεσμένοι προσκλήθηκαν στην παραδοσιακή μακεδονική γιορτή.
Το βίντεο, με σαφήνεια δείχνει το λάθος της μακεδονικής κυβέρνησης να αλλάξει το άρθρο 49 του συντάγματος με το οποίο παραιτείται από μια αυτόχθονα μακεδονική μειονότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, εκτός από τους λεγόμενους Έλληνες Μακεδόνες, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Σκόπια- Στρατός: Ορκίστηκαν 130 νέοι επαγγελματίες στρατιώτες
Εκατόν τριάντα νέοι στρατιώτες αποτελούν μέρος του επαγγελματικού Στρατού της πΓΔ. Στην τελετή στους στρατώνες «Ίλιντεν» για τους νέους επαγγελματίες στρατιώτες μίλησε η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Στην τελετή συμμετείχαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βάσκο Γκιουρτσινόφσκι και ο αναπληρωτής υπουργός Μπεκίμ Μάκσούτι.
«Καλώς ήρθατε στον Στρατό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είστε η απόδειξη ότι μπορούμε εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είχα αναγγείλει ότι το 2018 ο Στρατός θα ανανεωθεί και να ενισχυθεί με 375 νέους επαγγελματίες στρατιώτες. Εσείς είστε η ενέργεια, η νέα δυναμική και η νέα ικανότητα του Στρατού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είστε ένας επιπλέον λόγος για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη διαβίωση των πολιτών της πατρίδας μας», είπε μεταξύ άλλων η Σεκερίνσκα, σύμφωνα με την «tv21.tv».
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Σκοπιανή υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο που διευθύνει έχει παραγγείλει νέες στολές (χειμερινές) για το σύνολο των δυνάμεων του στρατού των Σκοπίων.
Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018
Τουρκία: Στη Ρωσία πηγαίνει το ‘πολεμικό’ επιτελείο του Ερντογάν
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKParti και εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα του κόμματος, ανακοίνωσε ότι υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (MİT), Χακάν Φιντάν και ο εκπρόσωπος του Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, θα μεταβούν το Σάββατο στη Ρωσία, σημειώνει η τουρκική ‘Posta’.
Η επίσκεψη που είχε προαναγγελθεί, ήδη, από τη Δευτέρα, έχει σκοπό τη διερεύνηση των προθέσεων των Ρώσων, όσον αφορά τη Συρία και την προγραμματισμένη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.
Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ζητήσει βοήθεια από τον στρατό του προέδρου Άσαντ για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στη βόρεια Συρία.
Στην περιοχή, επίσης, υπάρχουν κλιμάκια του γαλλικού στρατού, ενώ είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν θα συνδράμουν τους Κούρδους των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας –YPG.
Σκόπια: Σκιπτάρος μπορεί να γίνει πρόεδρος της χώρας, τουλάχιστον προσωρινά…
Η κυβέρνηση, ενδέχεται, θα ξεκινήσει νέες συνταγματικές αλλαγές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να εκλεγεί όχι από λαό, αλλά, από το Κοινοβούλιο, εφόσον η αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϋκοτάρει τις εκλογές, λένε κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτών διαδικασιών των συνταγματικών αλλαγών που συνήθως διαρκούν 100 ημέρες, η εξουσία του προέδρου της Δημοκρατίας θα εκτελείται –βάσει του Συντάγματος, από τον Αλβανό πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας, δηλαδή από τον Ταλάτα Τζαφέρι, αναφέρει το δημοσίευμα.
Έστω και προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα θα ασκούνται από έναν Σκιπτάρο, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σκόπια- Όνομα: Η ‘Μακεντόνσκι Μανιφέστ’ καλεί τον πρόεδρο Ιβάνοφ να προσφύγει στον ΟΗΕ
Η οργάνωση «Μακεντόνσκι Μανιφέστ» έκανε έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, να προσφύγει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπισθεί το «Μακεδονία» ως όνομα της χώρας.
Στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απώλεια της εθνικής ταυτότητας ως γενοκτονία και ως φασιστική πρακτική κατά του ‘μακεδονικού λαού’, που βρίσκεται σε αντίθεση με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο.
Η οργάνωση επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018, ήταν αποτυχημένο με την αποχή των 2/3 των ψηφοφόρων σε αυτό.
Απευθυνόμενη στο πρόεδρο της χώρας σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας είναι κατά της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος και ζητά τη μεσολάβησή του για «να αρχίσει επίσημη νομική διαδικασία από τον ΟΗΕ στην υπεράσπιση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς οργανισμού για την αυτοδιάθεση των λαών, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)