Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Οι μειονότητες στην Αλβανία θα διεκδικήσουν μαζί τα δικαιώματά τους



Η οργάνωση ‘Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’- ΚΕΑΔ,  που αντιπροσωπεύει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία πραγματοποίησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην αλβανική πρωτεύουσα με θέμα: «Η Πρόκληση για τα μειονοτικά δικαιώματα παραμένει χωρίς απάντηση», όπως  σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 10ης Δεκεμβρίου, της Διεθνούς Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Παρών ήταν επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες και στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ελλήνων, των Σλάβων των Σκοπίων, των Βλάχων, των Ρομά, των Σέρβων, των Βόσνιων και την αιγυπτιακή κοινότητα στην Αλβανία.


Οι εκπρόσωποι παραδέχθηκαν ομόφωνα ότι «ο νόμος για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας» δεν λύνει τα προβλήματα με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων σε όλη τη χώρα.


Παρά το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, δήλωσε ο Στεργιόφσκι, πρόεδρος του σλαβικού συλλόγου ‘Σόντσε’.


Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε να σχηματισθεί ένα σώμα με εκπροσώπους όλων των μειονοτήτων με στόχο την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων τους στην Αλβανία.


Ο νόμος για την προστασία των μειονοτήτων στο αλβανικό κοινοβούλιο ψηφίσθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους με ψήφους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών της αντιπολίτευσης. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού κινήματος για Ενσωμάτωση και ο βουλευτής και επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, γράφει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: