Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Καθηγητής Σκοπίων: Η «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα πραγματικό, αξιοπρεπές όνομα!





Ο Νάνο Ρουζίν, πρύτανης του Πανεπιστημίου ΦΟΝ των Σκοπίων, όπου διεξήχθη σήμερα η δεύτερη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος, πιστεύει ότι η χώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκτά ένα αξιοπρεπές όνομα.


«Έχουμε καταστεί κράτος χωρίς όνομα. Η αναφορά ‘FYROM’ είναι ένα πρόσκαιρο όνομα. Με τη συμφωνία, στην πράξη, έχουμε ένα πραγματικό αξιοπρεπές όνομα. Ξεπερνάμε την αναφορά, άλλωστε όλοι εσείς, αλλά και  πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν, γνωρίζετε  ότι παντού,  μας αποκαλούν «FYROMιανούς», δήλωσε ο Ρουζίν  στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και σε άλλους που συμμετείχαν στη συζήτηση.


Ο Ρουζίν  που είχε διατελέσει πρέσβης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από το 2001 έως το 2008, τόνισε ότι  οι  (Σλάβοι)‘Μακεδόνες’ ενδέχεται να έχουν ασυνείδητες φιλοδοξίες επιμένοντας στην ονομασία ‘Μακεδονία’ για το κράτος.


Ο πρωθυπουργός  είπε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει φόβο από τη ‘Μακεδονία’. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους επιτεθούμε με πέτρες…».


Αλλά οι ‘γεωπολιτιστές’ συχνά με εγκαλούσαν:  «Η πΓΔΜ έχει μια αλυτρωτική πολιτική», και λέμε «ω, είναι γελοίο. Αδύνατο».


Ωστόσο, υπάρχει, επίσης, λογική σε αυτό. Ίσως δεν ήμασταν ενήμεροι.

 Η εξήγηση της Αθήνας ήταν  ότι η περιοχή που ονομάζεται γεωγραφικά ως Μακεδονία, γνωρίζουμε ότι μοιράζεται με τη Δημοκρατία της Ελλάδας με 51,56%, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με 38,2% και τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας με 10,2%.


Είναι πολύ περίεργο για μας στη γεωπολιτική,  όταν υπάρχει  ένα μονοπώλιο πάνω σε έναν γεωγραφικό  χώρο που αποκαλείται  - ipso facto,  με το γενικό όνομα,  αυτό το μονοπώλιο επιβάλλει μια αλυτρωτική φιλοδοξία.

Παρόλο που δεν το γνωρίζαμε, ούτε καν υποτιμήσαμε την αντίληψή μας. Αλλά μιλώ με τα λόγια της επιστήμης», εξήγησε ο Ρουζίν.


Πρόσθεσε: Υποστηρίζουμε τη συμφωνία Νίμιτς και για αυτήν ο Ζάεφ και ο Έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, «αξίζουν πολλά περισσότερα από ένα χειροκρότημα μας, αξίζουν διεθνή αναγνώριση», γράφει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: