Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Σκόπια: Πως εξελίχθηκε η ρητορική του Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών;



«Και δεν απεμπολώ το δικαίωμα σε κάθε κεφάλαιο που θα αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτό ήταν ένα μόνο από τα μηνύματα που έστειλε ο ασυμβίβαστος Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνει, σήμερα,  το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει:


Ακόμη, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γόνος μιας από τις πιο σημαντικές ελληνικές πολιτικές δυναστείες, δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη Συμφωνία ως εθνική ήττα και προδοσία.


 «Ο κύρος Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία εκχώρησαν στη γείτονα χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει, τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα».


Τέτοια μηνύματα του έδωσαν αναμφισβήτητα μια προδιαγεγραμμένη νίκη, αλλά στη ρητορική του, ως πρωθυπουργός  ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών,  η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα σχεδόν εξαφανίστηκαν στις ομιλίες του.


«Η Καγκελάριος γνωρίζει τις σκέψεις μου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρές ατέλειες, αλλά οι ατέλειες μπορούν να μετριαστούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής πορείας», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνάντηση με την Μέρκελ.


Η λέξη βέτο – συνεχίζει το δημοσίευμα- εξαλείφθηκε επίσης από το λεξιλόγιό του, χωρίς να αναφέρει καμία δυνατότητα ακύρωσης ή αναθεώρησης της συμφωνίας.


«Αν διαβάσετε τη συμφωνία, η ίδια η συμφωνία δεν αφήνει περιθώρια για μονομερή ακύρωση. Δυστυχώς, η συμφωνία επικυρώθηκε. Έχουμε τώρα μια Βόρεια Μακεδονία, στην οποία αναγνωρίζονται Μακεδόνες, από τη συμφωνία,  που μιλούν μακεδονικά και έχουμε την ελληνική Μακεδονία», δήλωσε ο Μητσοτάκης.


Είπε ότι δεν του άρεσε η Συμφωνία, αλλά αφού επικυρώθηκε έπρεπε να γίνει σεβαστή. Διαφορετικά, όπως εκτιμούν όλοι οι αναλυτές, θα ήταν σαν να πυροβολούσε στο πόδι του, επειδή θα έδινε, αναμφισβήτητα, στην Άγκυρα πράσινο φως για να αμφισβητήσει τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως καθορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: