Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στο συνέδριο του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Συμμετοχή ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σε δραστηριότητα του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία. Έκθεση αντιπαραβολής της κατάστασης στέρησης βασικών δικαιωμάτων της ΕΕΜ  με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου περί Εθνικών Μειονοτήτων

Στη 12η Συνεδρία, 23 Σεπτεμβρίου 2019, της ετήσιας μεγαλύτερης δραστηριότητας του ΟΑΣΕ και συγκεκριμένα του Οργανισμού περί Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSCE/ODHIR), που αφορά στην Ανθρώπινη Διάσταση, συμμετείχε η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εκπροσωπήθηκε δια του Προέδρου της Οργάνωσης κ. Βασίλη Κάγιου, ο οποίος είχε και σχετική εισήγηση στο χρόνο που οι διαδικασίες προβλέπουν.


Η εισήγηση του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που ήταν περίληψη εκτενέστερης σχετικής Έκθεσης, εστίασε σε βασικά προβλήματα που άπτονται στερήσεων πρακτικής εφαρμογής των δικαιωμάτων για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Τα προβλήματα αυτά χρονίζουν αλλά ενίοτε όπως συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη επιδείνωση. Η εισήγηση ήταν βασισμένη σε αντιπαραβολή των προβλέψεων του Νόμου περί Εθνικών Μειονοτήτων, τον οποίο απ’ το 2017 επικύρωσε η Αλβανία και της επικρατούσας κατάστασης.


Ειδικά η εισήγηση και η Έκθεση που διανεμήθηκε σε εκπροσώπους των κυβερνήσεων όλων των κρατών- μελών του ΟΑΣΕ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με ζητήματα εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων καθώς επίσης και τους φορείς του Οργανισμού, εστίασε στην καθυστέρηση για την έκδοση από πλευράς της Αλβανικής κυβέρνησης των εφαρμοστηκών απορρεόντων εκ του Νόμου διατάξεων, οδηγιών κ.α. Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση πέραν των άλλων καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι απουσιάζει ουσιαστική βούληση από πλευράς της πολιτείας και καθιστά τον ίδιο το Νόμο προπαγανδιστικό πρόσχημα κάλυψης της πραγματικής κατάστασης.


Για την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ η μη εφαρμογή με σχολαστικότητα της κατοχυρωμένης βασικής αρχής στα δικαιώματα των μειονοτήτων αυτής της ελεύθερης βούλησης στον προσδιορισμό των πολιτών στο να ανήκουν ή όχι στην ΕΕΜ, δεν αντανακλά απλά τις νοοτροπίες του παρελθόντος ή εθνικιστικών διακρίσεων εις βάρος της, αλλά δεν διευκολύνει στην πρακτική εφαρμογή των προβλέψεων του ίδιου του Νόμου. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ.  Βασίλης Κάγιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της παρελθούσας Απογραφής Πληθυσμού στην οποία η ΕΕΜ αλλά και άλλες μειονότητες στη χώρα απείχαν λόγω ακριβώς μη σεβασμού στο δικαίωμα αυτό. Επί της ευκαιρίας απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΕ όπως συμβάλει ξεπεραστεί αυτή η παραβίαση βασικού δικαιώματος για την επικείμενη Απογραφή 2020, ώστε να εφαρμοστεί κατά τα ισχύοντα στο χώρο της Ευρώπης.


Ο κ. Κάγιος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ιδιοκτησίας, με έμφαση μεν στην παραλιακή περιοχή, αλλά και τον ευρύτερο χώρο όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Ο μη σεβασμός αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου, η λεηλασία κοινοτικών, εκκλησιαστικών και μοναστηριακών ιδιοκτησιών στην ουσία αποσκοπεί στη δημιουργία ανασφάλειας και δυναμιτίζει την προοπτική απρόσκοπτης ανάπτυξης των ελληνικών κοινοτήτων.


Αναφορά έγινε  επίσης σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης στην Ελληνική μητρική γλώσσα, ξεπερνώντας την αυθαιρεσία των «μειονοτικών ζωνών» κι επίσης στη χρήση στο δημόσιο βίο της Ελληνικής παράλληλα με την επίσημη του κράτους γλώσσα.


Η Έκθεση έχει αναφορές και σε άλλα θέματα που απασχολούν την πολιτική της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και που αναφέρονται στην καθημερινότητα των μελών και κοινοτήτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και θα παρουσιαστούν εκτενέστερα σε ειδική ανάρτηση.


Η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Αλβανίας παρέβηκε στη συνέχεια με γενικές αναφορές διαβεβαιώνοντας όπως συνήθως περιγράφοντας εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις της πολιτείας, για θετική βούληση για περεταίρω βελτίωση καθώς επίσης ανέφερε ότι η επικείμενη Απογραφή θα γίνει υπό καλύτερες συνθήκες και σε προσέγγιση των απαιτήσεων των μειονοτήτων.


ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: